Palvelut

Web-analytiikka ja aalto.fi-kävijäseuranta

Viestintäpalvelut seuraa Aallon verkkopalveluiden kävijäliikennettä Google Analytics –työkalulla. Aalto-yliopiston yleiseen Google Analytics -tiliin on liitetty www.aalto.fi -sivusto kokonaisuudessaan, sekä muut Drupal-pohjaiset sivustot, joita ylläpidetään viestintäpalveluiden toimesta.

Lukuoikeuksia analytiikkadataan myönnetään sisältöeditoreille ja sivustojen ylläpitäjille. Google Analyticsia käytetään Aalto-yliopiston käyttäjätunnuksen avulla. Ohjeet Aalto Google-tilin luomiseen löydät alta. 

Google Drive: rekisteröityminen ja tilin sulkeminen

Kun tili on luotu, voidaan lukuoikeuksia analytiikkaan pyytää palveluosoitteesta [email protected]. Jotta voitaisiin myöntää oikeudet oikeisiin osioihin, näkymiin ja käyttäjäryhmiin analytiikassa tulee viestistä ilmetä myös mitä verkkosivun osiota halutaan tarkastella.

Viestintäpalvelujen kautta voidaan tarvittaessa järjestää yksiköllesi Google Analyticsin koulutusta.

Jos perustat uuden sivuston muualle kuin Drupaliin, jonka haluat Google Analytics seurannan piiriin, ota yhteyttä viestintäpalveluihin [email protected]. Viestintäpalvelut tukee keskitetysti Drupal-pohjaisia sivustoja. Muissa tapauksissa otetaan kantaa tapauskohtaisesti, minkälaisia edellytyksiä ja millaisia vaihtoehtoja seurannalle on. 

Analytiikasta voi seurata esimerkiksi kävijämääriä, sivukatseluita, sivustohakua ja monia muita tapahtumia. Myös esimerkiksi vierailumaat, vierailuun käytetyt laitteet ja selauspolut näkyvät analytiikasta. 

Sivuston kävijäliikenteen seuraaminen antaa usein arvokasta tietoa sivun sisältöjen ja rakenteen kehittämistä ajatellen. 

Ohje verkkosivustoanalytiikan käyttöön 

  • Verkkosivustoanalytiikan käytön tulee olla perusteltavissa ja jos selkeää käyttötarvetta ei ole, ei analytiikkaa tule asentaa. Mahdolliset nykyiset asennukset, joille ei ole tarvetta, on myös syytä poistaa. 
  • Mikäli verkkosivustoanalytiikkaa käytetään, tulee sivuston omistajan huolehtia siitä, että IP-osoitteita ei kerätä analytiikan avulla, ja että dataa käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisella tavalla.  
  • Henkilötietojen käsittely tietosuoja-asetuksen mukaisella tavalla tarkoittaa esimerkiksi sitä, että henkilötietojen käsittelystä on informoitu sivuston käyttäjiä, käsittelylle on yksilöity laillinen peruste, käsittelyä tehdään vain siinä määrin kuin se on tarpeellista, henkilötiedot poistetaan tai anonymisoidaan* heti kun se on mahdollista ja datan säilyttämisessä huolehditaan pääsynrajauksesta, tietojen turvallisesta säilytyspaikasta ja muusta tietoturvasta. Henkilötietojen käsittelyä aalto.fi-sivustolla kuvataan tietosuojailmoituksessa.  
  • Google Analyticsin tapauksessa tulee varmistaa, että IP-osoitteiden anonymisointi on aktivoitu. Mikäli käytetään pelkästään Google Analyticsin uutta versiota (Google Analytics 4), ei erillistä IP-osoitteiden anonymisointia tarvitse tehdä. Mikäli Google Analytics perusasennuksen päälle rakennetaan sivustokohtaista mittausta, tulee huolehtia siitä, että muita henkilötietoja kuin Google Analyticsin pseudonymisoitu* “visitor indentifier” ei kerätä. Henkilötietojen kerääminen on myös Google Analyticsin käyttöehtojen vastaista, ja voi johtaa tilin sulkemiseen. 
  • Aalto.fi-sivu toimii Drupal-ympäristössä ja Google Analyticsin käyttö on pääosin tehty viestintäpalvelujen kautta, joten yllä olevat ohjeet on otettu huomioon. Jos sivusto on jollain muulla alustalla tai olet epävarma oman sivustosi tietoturvasta kävijäseurantaan liittyen, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä osoitteeseen [email protected], niin tilanne voidaan tarkistaa. 

*https://tietosuoja.fi/pseudonymisointi-anonymisointi 

Aalto-yliopiston ohjeistus Google Analytics -palvelun käytöstä

Tee sisällöstäsi löydettävämpää hakukoneoptimoinnilla

Paranna nettisivujesi löydettävyyttä hakukoneoptimoinnin (SEO) avulla. Lue lisää!

Ohjeisiin
Computer code projected onto a wall and over a person's shirt who stands in front of the wall. Photo: Aalto University / Aki-Pekka Sinikoski
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: