A hand with a blue vinyl glove adjusts complicated research instruments.

Keitä me olemme?

Tutkimuksemme keskittyy materiaalifysiikkaan, kvanttiteknologiaan, pehmeään ja elävään aineeseen sekä kehittyneisiin energiaratkaisuihin. Aiheet ulottuvat perustutkimuksesta tärkeisiin sovelluksiin. Teknillisen fysiikan laitos kouluttaa tutkimuksen ja kehityksen tulevia ammattilaisia, data- ja teknologia-asiantuntijoita, keksijöitä ja tutkijoita teollisuuden ja yhteiskunnan hyödyksi.

Laitoksella toimivat Suomen Akatemian huippuyksiköt Quantum Technology Finland (QTF, 2018-2025) ja Life Inspired Hybrid Materials (LIBER, 2022-2029). Muita kvanttiteknologioita edistää kansallinen kvantti-instituutti InstituteQ, jota Aalto-yliopisto on koordinoinut vuodesta 2021 lähtien.

Laitos on merkittävä kansallisen tutkimusinfrastruktuurin OtaNanon hyödyntäjä. OtaNano tarjoaa valmistus-, karakterisointi- ja mittauslaitteita sekä tiloja opiskelijoille, tutkijoille ja korkean teknologian yrityksille. OtaNanon nanomikroskopiakeskus ja kylmälaboratorio ovat tärkeitä voimavaroja tutkijoillemme. Hyödynnämme laajasti kansallisia ja kansainvälisiä pilvipalvelu- ja supertietokoneresursseja ja tietokantoja sekä osallistumme niiden kehittämiseen.

Uutiset

A glass needle probes a tiny droplet sitting on a black surface.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Fyysikot onnistuivat selittämään tuntemattoman voiman, joka kiskoo vesipisaroita huippuliukkailla pinnoilla

Tulokset auttavat kehittämään aiempaa liukkaampia pintoja, jollaisia hyödynnetään esimerkiksi lääketeollisuudessa ja liikenteessä.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat kehittivät uuden mittaustavan, joka mahdollistaa kvanttitietokoneiden entistä suuremmat kubittimäärät

Aalto-yliopiston tutkijat mittasivat ensimmäisinä maailmassa kubitteja äärimmäisen herkillä lämpöilmaisimilla eli bolometreilla.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- ja scifimaailman ulkopuolellakin"

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.
Evren
Opinnot Julkaistu:

”On etuoikeus saada näin paljon valinnanvapautta” – maisteriohjelma avasi huippuluokan tutkimusmahdollisuuksia ja urapolkuja elektroniikasta koneoppimiseen

Hyvät mahdollisuudet saada kiinnostavia kesätöitä ja päästä tekemään diplomityö mieluisasta aiheesta houkuttelivat Evren Korkmazgilin Aalto-yliopiston Engineering Physics -maisteriohjelmaan.
A man in a white lab coat with blue gloves holds up a vial of clear liquid while standing in front of a large microscope.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syövän varhaiseen diagnosointiin apua uudesta mikrokuplateknologiasta

Aalto-yliopiston tutkija Hedar Al-Terken työn tuloksena on syntynyt uudenlainen, aikaisempaa edullisempi menetelmä syövän varhaiseen diagnosointiin. Menetelmä sopii käytettäväksi yhdessä tavanomaisen ultraäänikuvauksen lisänä, jolloin sillä on edellytykset tulla laajasti saataville ja käyttöön.

Tutkimusryhmät

Lisätietoa

Life at the campus.

Töihin Aaltoon

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Olemme rohkeiden ajattelijoiden kansainvälinen yhteisö, joka luo kestävää tulevaisuutta koulutuksella, tutkimuksella sekä innovatiivisilla ideoilla ja ratkaisuilla. Tule mukaan muuttamaan maailmaa – tarjoamme lukuisia houkuttelevia uramahdollisuuksia.

Logo of the PHYS Diversity Team in Aalto colours

Department of Applied Physics Diversity Team

The Diversity Team of the Department of Applied Physics aims to build an inclusive, diverse and welcoming work environment

Department of Applied Physics

InstituteQ

InstituteQ:n tavoitteena on parantaa Suomen valmiuksia vastata kvanttiteknologiamurrokseen taloudessa ja koko yhteiskunnassa. Vuoteen 2026 mennessä uudenlaisten koulutusohjelmien, kasvavan kvanttiteollisuuden ja merkittävien tutkimussuuntien odotetaan olevan täydessä vauhdissa. InstituteQ edistää perustavanlaatuisia tieteellisiä tutkimustuloksia, uudenlaisten teknologioiden käyttöönottoa ja kaupallisten mahdollisuuksien kehittämistä. Tavoitteena on toteuttaa ja hyödyttää eturivin koulutusta, tutkimusta, innovaatioita ja infrastruktuureja.

White InstituteQ logo on dark background

InstituteQ - The Finnish Quantum Institute (ulkoinen linkki)

InstituteQ koordinoi kvanttitutkimusta, -koulutusta sekä -liiketoimintaa Suomessa

QTF-hero logo

Quantum Technology Finland – The National Centre of Excellence (ulkoinen linkki)

The national Quantum Technology Finland (QTF) Centre of Excellence brings together scientific and technological excellence and cutting-edge research infrastructures to harness quantum phenomena in solid-state-based quantum devices and applications.

A map of Finland sits on top of an artistic illustration of small-scale circuits.

Aalto-yliopisto koordinoimaan uutta Suomen kvanttilippulaivaa

“Lippulaiva mahdollistaa laajan kansallisen yhteistyön, jolla turvataan suomalaisen yhteiskunnan valmius kvanttiteknologiamurroksessa”, johtaja Peter Liljeroth kertoo.

Uutiset
A detail of Aalto University Otanano infrastructure, image by Mikko Raskinen

Tapahtumat

Bassam el Baroni, Jouko Lampinen and Emmi Pouta at U-Create seminar. Photo: Alisa Javits
Aalto-yhteisölle Verkostoitumistilaisuudet

Perustieteiden korkeakoulun dekaanin tapaamiset

Tule tapaamaan dekaania Zoomiin.
Ask a Data Agent Weekly RDM Support Hour 1 - 2 PM on Zoom
Aalto-yhteisölle Tiimien tuki, Tutkimusta tukeva koulutus

Aallon data-agenttien tukitunti Zoomissa (joka keskiviikko)

Viikoittainen Zoom-huone, johon voit tulla kysymään meiltä mitä tahansa tutkimusdatasta ja avoimesta tieteestä: datanhallinnasta, datan säilyttämisestä, datan analysoinnista, datan jakamisesta, tulosten toistettavuudesta, hyvästä tieteellisestä käytännöstä, etiikasta, tietosuojasta.
Image showing silica sand
Väitöstilaisuudet

Väitös konetekniikan alalta, DI Nurul Anwar

Inorganic foundry binders for sustainable sand molding (väitöskirjan nimi)
Doctoral hat floating above a speaker's podium with a microphone
Väitöstilaisuudet

Väitös mikro- ja nanotekniikan alalta, M.Sc. Xiaoqi Cui

Integrated Optoelectronic Devices with van der Waals Materials (väitöskirjan nimi)

Mistä meidät löytää

Nanotalo

Puumiehenkuja 2

Nanotalo. Puumiehenkuja 2. Kuva / Image: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen / Aalto University

Kide

Konemiehentie 1

Aalto_University_Otakaari2B_

Micronova

Tietotie 3

Micronova cleanroom kuva: Aino Huovio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: