A hand with a blue vinyl glove adjusts complicated research instruments.

Keitä me olemme?

Tutkimuksemme keskittyy materiaalifysiikkaan, kvanttiteknologiaan, pehmeään ja elävään aineeseen sekä kehittyneisiin energiaratkaisuihin. Aiheet ulottuvat perustutkimuksesta tärkeisiin sovelluksiin. Teknillisen fysiikan laitos kouluttaa tutkimuksen ja kehityksen tulevia ammattilaisia, data- ja teknologia-asiantuntijoita, keksijöitä ja tutkijoita teollisuuden ja yhteiskunnan hyödyksi.

Laitoksella toimivat Suomen Akatemian huippuyksiköt Quantum Technology Finland (QTF, 2018-2025) ja Life Inspired Hybrid Materials (LIBER, 2022-2029). Muita kvanttiteknologioita edistää kansallinen kvantti-instituutti InstituteQ, jota Aalto-yliopisto on koordinoinut vuodesta 2021 lähtien.

Laitos on merkittävä kansallisen tutkimusinfrastruktuurin OtaNanon hyödyntäjä. OtaNano tarjoaa valmistus-, karakterisointi- ja mittauslaitteita sekä tiloja opiskelijoille, tutkijoille ja korkean teknologian yrityksille. OtaNanon nanomikroskopiakeskus ja kylmälaboratorio ovat tärkeitä voimavaroja tutkijoillemme. Hyödynnämme laajasti kansallisia ja kansainvälisiä pilvipalvelu- ja supertietokoneresursseja ja tietokantoja sekä osallistumme niiden kehittämiseen.

Uutiset

Evren
Opinnot Julkaistu:

”On etuoikeus saada näin paljon valinnanvapautta” – maisteriohjelma avasi huippuluokan tutkimusmahdollisuuksia ja urapolkuja elektroniikasta koneoppimiseen

Hyvät mahdollisuudet saada kiinnostavia kesätöitä ja päästä tekemään diplomityö mieluisasta aiheesta houkuttelivat Evren Korkmazgilin Aalto-yliopiston Engineering Physics -maisteriohjelmaan.
Three people look at a quantum computer
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää kvanttiteknologiasta Suomessa

Suomen kvanttilippulaivan johtaja Peter Liljeroth ja kansallisen kvantti-instituutin johtaja Jukka Pekola kuvaavat Suomen roolia kvanttiteknologian tutkimuksen ja kehityksen globaalilla kentällä.
A man in a white lab coat with blue gloves holds up a vial of clear liquid while standing in front of a large microscope.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syövän varhaiseen diagnosointiin apua uudesta mikrokuplateknologiasta

Aalto-yliopiston tutkija Hedar Al-Terken työn tuloksena on syntynyt uudenlainen, aikaisempaa edullisempi menetelmä syövän varhaiseen diagnosointiin. Menetelmä sopii käytettäväksi yhdessä tavanomaisen ultraäänikuvauksen lisänä, jolloin sillä on edellytykset tulla laajasti saataville ja käyttöön.
An illuminated gold-plated cryostat built by Bluefors sits on a black background.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Fyysikot pyydystävät pimeän aineen näkymätöntä hiukkasta superherkällä kvantti-ilmaisimella

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt DarkQuantum-hankkeelle kaikkiaan 12,9 miljoonan euron Synergy Grant -rahoituksen, josta Aalto-yliopiston osuus on noin kaksi miljoonaa euroa. ERC Synergy Grant -rahoitus on kaikkiaan Aallon toinen ja Suomen kolmas. Aalto-yliopiston osuutta tutkimuksessa johtaa yliopistonlehtori Sorin Paraoanu tutkimusryhmineen.
slippery surface
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pisaroita hylkivä materiaali rikkoi ennätykset – tutkijat loivat pinnoitteen, joka on vedelle kaikkein liukkain

Kehitetyllä materiaalilla on mahdollisia sovelluksia kaikkialla, missä vesi ja pinnat kohtaavat, aina teollisuudesta kotitaloustavaroihin.
A man holding two small foam boards stands in a lab room.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät sellun valmistuksessa syntyvistä jätteistä ääntä vaimentavaa seinäpaneelia

Vaahdon valmistus on lähes jokaisessa tuotantovaiheessa ekologisempaa kuin sen öljypohjaisten vastineiden tai lasivillan.

Tutkimusryhmät

Lisätietoa

Life at the campus.

Töihin Aaltoon

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Olemme rohkeiden ajattelijoiden kansainvälinen yhteisö, joka luo kestävää tulevaisuutta koulutuksella, tutkimuksella sekä innovatiivisilla ideoilla ja ratkaisuilla. Tule mukaan muuttamaan maailmaa – tarjoamme lukuisia houkuttelevia uramahdollisuuksia.

Logo of the PHYS Diversity Team in Aalto colours

Department of Applied Physics Diversity Team

The Diversity Team of the Department of Applied Physics aims to build an inclusive, diverse and welcoming work environment

Department of Applied Physics

InstituteQ

InstituteQ:n tavoitteena on parantaa Suomen valmiuksia vastata kvanttiteknologiamurrokseen taloudessa ja koko yhteiskunnassa. Vuoteen 2026 mennessä uudenlaisten koulutusohjelmien, kasvavan kvanttiteollisuuden ja merkittävien tutkimussuuntien odotetaan olevan täydessä vauhdissa. InstituteQ edistää perustavanlaatuisia tieteellisiä tutkimustuloksia, uudenlaisten teknologioiden käyttöönottoa ja kaupallisten mahdollisuuksien kehittämistä. Tavoitteena on toteuttaa ja hyödyttää eturivin koulutusta, tutkimusta, innovaatioita ja infrastruktuureja.

White InstituteQ logo on dark background

InstituteQ - The Finnish Quantum Institute (ulkoinen linkki)

InstituteQ koordinoi kvanttitutkimusta, -koulutusta sekä -liiketoimintaa Suomessa

QTF-hero logo

Quantum Technology Finland – The National Centre of Excellence (ulkoinen linkki)

The national Quantum Technology Finland (QTF) Centre of Excellence brings together scientific and technological excellence and cutting-edge research infrastructures to harness quantum phenomena in solid-state-based quantum devices and applications.

A map of Finland sits on top of an artistic illustration of small-scale circuits.

Aalto-yliopisto koordinoimaan uutta Suomen kvanttilippulaivaa

“Lippulaiva mahdollistaa laajan kansallisen yhteistyön, jolla turvataan suomalaisen yhteiskunnan valmius kvanttiteknologiamurroksessa”, johtaja Peter Liljeroth kertoo.

Uutiset
A detail of Aalto University Otanano infrastructure, image by Mikko Raskinen

Tapahtumat

A group of students is chatting with each other at a cafe on Aalto University's campus
Aalto-yhteisölle Pedagoginen koulutus

Pedagoginen koulutus: Kurssiassitentti oppimisen ohjaajana (2 ECTS), kevät 2024

Helmikuu - huhtikuu 2024, englannin kielellä, ilmoittaudu viimeistään 31.1.2024
People in a library
Luennot ja seminaarit

Tutkimusetiikkakurssi tohtoriopiskelijoille, kevät 2024

Tämä tohtoriopiskelijoille suunnattu kurssi suositellaan suoritettavaksi ensimmäisenä tai toisena opintovuonna. Kahden opintopisteen laajuinen kurssi opettaa tunnistamaan ja analysoimaan keskeisiä tutkimuseettisiä kysymyksiä, tekemään eettisesti kestävän tutkimussuunnitelman ja tunnistamaan tutkijan oikeuksia ja vastuita.
Student Guide, tapahtumakuva
Opiskelijat

Opiskelu käyntiin Pomodoron avulla

Yhteinen opiskeluhetki verkossa Pomodoro-tekniikkaa hyödyntäen. Tule mukaan opiskelemaan ohjatusti ja nappaa vinkit tehokkaampaan työskentelyyn Pomodoro-tuokioista!
Kaleidoscope banner in green
Aalto-yhteisölle Muut

Kaleidoscope Cinema

Kaleidoscope Cinema on EDI-aiheinen elokuvasarja.

Mistä meidät löytää

Nanotalo

Puumiehenkuja 2

Nanotalo. Puumiehenkuja 2. Kuva / Image: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen / Aalto University

Kide

Konemiehentie 1

Aalto_University_Otakaari2B_

Micronova

Tietotie 3

Micronova cleanroom kuva: Aino Huovio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu