Näyttelyt - Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Tutustu tuleviin ja meneillään oleviin näyttelyihimme!
ELO on ainoa elokuvan ja lavastuksen koulutusta tarjoava yliopistotasoinen laitos Suomessa. Se on elinvoimainen yhdistelmä perinteistä taideakatemiaa ja tulevaisuuteen katsovaa, aktiivista taiteellisen ja tekijälähtöisen tutkimuksen yksikköä. Opetamme kaikkia elokuvanteon ja lavastuksen osa-alueita. Opettajakunta koostuu maan parhaista elokuvantekijöistä, lavastajista ja tutkijoista.
Laitos arvostaa 60-vuotista traditiotaan, mutta tutkii samanaikaisesti tulevaisuuden haasteita ja teknologioita. Teemme aktiivista yhteistyötä suomalaisen elokuva-alan ja teatterikentän kanssa.
Taiteelliset ja pedagogiset traditiot ovat koulutuksen kulmakiviä, mutta niitä haastetaan ja kehitetään uusia ilmaisun muotoja. Opinnoissa korostetaan taiteellisia prosesseja, ryhmätyötaitoja, historiallista ja kriittistä ajattelua sekä todellisuuden havaitsemista ja tulkintaa. Opittua sovelletaan käytännön harjoituksissa ja opiskelijatuotannoissa.
Laitoksen tutkimus luo uutta ymmärrystä elokuva- ja lavastustaiteen ilmaisukeinoista ja tuotantoprosesseista. Tutkimusorientaatio perustuu teorian ja käytännön hedelmälliseen dialogiin.
Elokuvataiteen laitos on tarjonnut elokuvantekijöille ja lavastajille mahdollisuuden tohtoriopintoihin lähes 30 vuoden ajan. Laitoksen tohtorikoulutus antaa valmiuksia teoreettisen, käytännöllisen ja taiteellisen ajattelun yhdistämiseen oman tutkimuskysymyksen kautta.
Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa uutta ymmärrystä elokuva- ja lavastustaiteen ilmaisukeinoista ja tekemisprosesseista. Tämä ymmärrys mahdollistaa vakiintuneisiin työtapoihin ja ratkaisumalleihin sisältyvien lähtöoletusten paljastamisen, uudelleenarvioinnin, muuttamisen ja kehittämisen. Tohtorintutkintoihin voi tutkimuksellisen osan lisäksi kuulua yksi tai useampia käytännön produktioita.
Menestys-tutkimusryhmä
Virtual Cinema Lab on uusista ja kehittyvistä teknologioista kiinnostuneille.
Critical Cinema Lab yhdistelee elokuvantekoa ja elokuva-ajattelua uusien elokuvamuotojen muodostamiseksi elokuvan kriittisen, eettisen ja poliittisen potentiaalin hyödyntämiseksi.
Tutkimusryhmä kehittää taiteellista tutkimusta ja käytäntöä muuttuvalla lavastustaiteen alalla.
Puku keskiössä (CiF) on ensimmäinen tutkimusryhmä, joka keskittyy erityisesti pukusuunnittelun tutkimuksen kehittämiseen.
Kandidaattitason opinnoissa elokuvauksen pääaineopiskelija harjaantuu tuntemaan oman alansa käytäntöjä, taiteellisia ilmaisukeinoja, teknisiä välineitä ja teoreettista käsitteistöä. Koulutuksen keskeinen tavoite on kehittää opiskelijan lahjakkuutta ja persoonallista ilmaisukykyä, antaa teknisiä ja taiteellisia perusvalmiuksia ja -tietoutta alasta ja sen historiasta, kehittää ryhmätyö- ja johtamistaitoja sekä antaa valmiuksia tutkimuksellisen työn perusteisiin.
Elokuvataiteen kandidaattiohjelman Elokuvaäänityksen ja -äänisuunnittelun pääaine perehdyttää opiskelijan ääneen, tarinankerronnalliselta voimaltaan joskus kuvaakin vaikuttavampaan elokuvan osa-alueeseen. Keskeisenä tavoitteena on tukea opiskelijan lahjakkuutta ja persoonallisen ilmaisuvoiman vahvistumista.
Elokuvaohjauksen pääaineen tavoitteena on antaa opiskelijalle taiteelliset ja tuotannolliset valmiudet toimia ohjaajana lyhytelokuvassa ja tv-produktioissa. Opiskelija harjaantuu kurssiopetuksen ja vaativuustasoltaan asteittain kasvavien harjoitustöiden myötä oman ammattialueen taiteellisen, tuotannollisen ja teknisen kokonaisuuden hallintaan.
Elokuvaleikkauksen pääaine kouluttaa jälkituotannon suunnitteluun ja toteuttamiseen kykeneviä asiantuntijoita ja ajattelijoita. Leikkauksen opiskelijat erikoistuvat elokuvallisen kerronnan ja kuvallisten kokonaisuuksien hallintaan. He perehtyvät sekä oman alueensa esteettiseen traditioon että uusimman tekniikan suomiin mahdollisuuksiin.
Elokuva- ja televisiotuotannon opetuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvät valmiudet elokuva- ja tv-tuottajan ammatissa toimimiseen. Koulutuksen tavoitteena on luova tuottaja, joka ideoi ja kehittää ideoita, osaa rakentaa luovan yhteistyön ilmapiirin ja tarjota elokuvan eri osa-alueiden tekijöille hyvät työskentelyolosuhteet.
Elokuva- ja televisiokäsikirjoituksen pääaineen keskeisenä tavoitteena on antaa opiskelijalle taiteelliset, tekniset ja tuotannolliset perusvalmiudet käsikirjoittajan työtehtäviin erilaisissa elokuva- ja televisiotuotannoissa.
Dokumentaarisen elokuvan kandidaatin opintojen tavoitteena on kouluttaa näkemyksellisiä dokumentaarisen elokuvan ohjaajia.
Elokuva- ja tv-lavastuksen kandidaatin opintojen tavoitteena on antaa opiskelijalle perusvalmiudet toimia lavastussuunnittelijan ammatissa elokuva- ja tv-alalla. Opiskelija oppii hahmottamaan roolinsa elokuva- ja tv-tuotannon kokonaisuudessa ja vastaamaan tuotannon suunnitteluun ja toteutukseen liittyvistä visuaalisista, toiminnallisista ja tuotannollisista suunnitelmista yhdessä ohjaajan sekä muun taiteellisen ja teknisen työryhmän kanssa.
Kiinnostaako sinua, miten elokuvien tai teatterin roolihenkilöt syntyvät? Aalto-yliopiston pukusuunnittelun pääaine on ainoa laatuaan Suomessa, jossa voit opiskella tästä kiinnostuksestasi itsellesi ammatin.
Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma tarjoaa valmiudet toimia lavastajana teatteri-, tanssi- ja muissa esittävien taiteiden tuotannoissa, sekä soveltaa osaamista monimuotoisella ja kehittyvällä taidekentällä. Opinnot mahdollistavat työskentelyn sekä suunnittelijana teatteri- ja taideinstituutioissa että erilaisissa prosessipohjaisissa, taiteidenvälisissä ja soveltavissa projekteissa tai laajennetun skenografian alueella, esimerkiksi museo- ja näyttelysuunnittelun, tapahtumien, pelien ja installaatiotaiteen parissa.
Elokuvataiteen maisteriohjelman dokumentaarisen elokuvan pääaineen tavoitteena on kouluttaa innovatiivisia, kriittisiä ja analyyttisiä dokumentaarisen elokuvan ohjaajia toimimaan niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin kentillä. Opiskelijat oppivat ymmärtämään syvällisesti dokumentaarisen elokuvan historiaa ja käytäntöjä. Lisäksi maisteriohjelma kannustaa opiskelijoita muovaamaan dokumentaarisen elokuvan tulevaisuutta tarinankerronnan, taiteen ja tutkimuksen muotona.
Opiskelijat kehittyvät taiteilijoina ja tutkijoina luovan tutkimisen, käytännön työn ja yhteistyön kautta. He oppivat yhdistämään käytännön osaamisen ja käsitteellisen ajattelun, mikä kasvattaa heidän ammattitaitoaan ja tekee heistä dokumentaarisen elokuvan edelläkävijöitä.
Elokuvataiteen maisteriohjelman elokuvauksen pääaineen maisteriopinnoissa opiskelija syventää ammattiosaamistaan oman ammattialueensa taiteellisen, tuotannollisen ja teknisen kokonaisuuden vahvempaan hallintaan erilaisissa elokuva-, tv- ja mainostuotannoissa.
Elokuvataiteen maisteriohjelman elokuvaohjauksen pääaineen opinnot vahvistavat ohjaajaopiskelijan ideoinnin, ideakehittelyn, tarinan rakentamisen ja kerronnan taitoja sekä kehittävät ohjaajan omaa persoonallista elokuvallista tyyliä sekä tekijäidentiteettiä.
Elokuvaleikkauksen pääaine kouluttaa jälkituotannon suunnitteluun ja toteuttamiseen kykeneviä asiantuntijoita ja ajattelijoita. Leikkauksen opiskelijat erikoistuvat elokuvallisen kerronnan ja kuvallisten kokonaisuuksien hallintaan. He perehtyvät sekä oman alueensa esteettiseen traditioon että uusimman tekniikan suomiin mahdollisuuksiin.
Äänisuunnittelijalla on tärkeä tehtävä elokuva- ja televisiotuotannoissa, joissa rakennetaan taiteellista ja elämyksellistä kokonaisuutta.
Elokuva- ja tv-käsikirjoituksen maisteriopintojen tavoite on vahvistaa opiskelijan omaa persoonallista ilmaisua, elokuvallisen kirjoittamisen taitoja sekä valmiuksia toimia taiteellisessa ja tuotannollisessa prosessi- ja ryhmätyöskentelyssä. Maisteriopiskelija perehtyy alan keskeisiin teoreettisiin kysymyksiin ja tutkimustoiminnan harjoittamiseen.
Elokuvataiteen maisteriohjelman elokuva- ja televisiotuotannon pääaineen tavoite on syventää opiskelijan valmiuksia hänen valitsemaansa suuntaan – kohti itsenäistä audiovisuaalista yrittäjyyttä, elokuva- ja televisiotuotannon alaa koskevaa tutkimus- tai kehitysprojektia, taiteellisen johtamisen ymmärryksen syvennystä tai vastaavaa opiskelijan kanssa yhdessä suunniteltavaa syventävää osaamista.
Elokuva- ja tv-lavastuksen pääaineessa koulutetaan taiteellisia suunnittelijoita, jotka vastaavat elokuvallisen tuotannon visuaalisesta, toiminnallisesta ja tuotannollisesta kokonaisuudesta.
Lavastustaiteen maisteriohjelman pukusuunnittelun pääaineen tavoitteina on kouluttaa pukusuunnittelun ammattilaisia, tukea heidän dynaamisen taiteellisen näkemyksensä kehittymistä ja edistää tutkimussuuntautunutta lähestymistapaa esittäviin taiteisiin, elokuvaan ja luoviin media-aloihin.
Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma tarjoaa valmiudet toimia lavastajana teatteri-, tanssi- ja muissa esittävien taiteiden tuotannoissa, sekä soveltaa osaamista monimuotoisella ja kehittyvällä taidekentällä. Opinnot mahdollistavat työskentelyn sekä suunnittelijana teatteri- ja taideinstituutioissa että erilaisissa prosessipohjaisissa, taiteidenvälisissä ja soveltavissa projekteissa tai laajennetun skenografian alueella, esimerkiksi museo- ja näyttelysuunnittelun, tapahtumien, pelien ja installaatiotaiteen parissa.
Oppaaseen on koottu käytännön vinkkejä, kuinka kotimaisissa av-tuotannoissa voitaisiin toimia ympäristöystävällisemmin.
Pohjoismaiden ykkönen taiteessa ja muotoilussa
Tutustu tuleviin ja meneillään oleviin näyttelyihimme!
Tietoa vierailijoille
ARTS' communications guide