Palvelut

Sisällysluettelon lisääminen ja sivuston automaattiset ankkurilinkit

Lisää sivullesi sisällysluettelo ja auta käyttäjää löytämään tarvittava tieto. Aalto.fi-sivustolla voit linkittää suoraan tiettyyn kohtaan sivua käyttämällä ankkurilinkkejä. Ankkurilinkejä ei tarvitse tehdä itse, vaan kaikki sivuston alaotsikot ja lähes kaikki komponenttien otsikot toimivat automaattisesti ankkurilinkkeinä.

Sisällysluettelon lisääminen

Sisällysluettelo on komponentti, jonka voit halutessasi lisätä sivullesi. Näet esimerkin sisällysluettelosta yllä. Esimerkiksi tällä sivulla sisällysluettelo ei ole välttämätön, koska sivu on lyhyt ja helppo silmäillä läpi. Voit valita, onko sisällysluettelo sivulle tultaessa oletuksena auki vai pitääkö se avata klikkaamalla.

Sisällysluettelo-komponentti löytyy komponenttien listalta englanniksi nimellä "content: Table of contents". Komponentti on sivulla aina näkyvillä pääkuvan jälkeen, vaikka lisäisitkin komponentin sivun loppuun. Sisällysluettelo muodostuu automaattisesti jokaisesta sivulla olevista alaotsikoista, mukaanlukien nostot (sisällönhallintajärjestelmässä englanniksi liftups-komponentit) "single liftup"-komponenttia lukuunottamatta, ja lähes kaikkien komponenttien otsikoista. Sisällysluettelo-komponenttia ei ole mahdollista muokata. Jos haluat muuttaa jotain sisällysluettelossa näkyvää tekstiä, tulee sinun muuttaa kyseistä otsikkoa sivullasi.

Komponentit, joiden otsikkoelementit sisältävät ankkurilinkin ja näin ollen näkyvät myös sisällysluettelossa:

 • Text paragraph
 • Manual ja Automatic liftups
 • Listing
 • Image with text
 • Quicklinks
 • Highlight quicklinks
 • Gallery
 • Slider
 • Donations-komponentit
 • People liftups (myös manual)
 • Automatic research outputs
 • Social media -komponentit
Kuvakaappaus Drupalin tekstikentän muokkauksesta, missä on korostettuna otsikko ja valikko josta otsikon taso valitaan.

Joissakin komponenteissa otsikolle on oma kenttä heti komponentin alussa (usein "Title"- eli otsikkokentän alla), kuten "Listing"-komponentissa. Toisissa komponenteissa taas on tekstikenttä, mihin otsikkomuotoilut tulee tehdä erikseen. Tästä esimerkkinä "Image with text" -komponentti (ks. kuva oikealla), missä otsikolle "Sisällön luominen" on valittu otsikkotyyli (heading 2) manuaalisesti.

Kuvakaappaus Drupalin Listing-komponentista, jossa näkyy listan otsikko ja listalla olevan tekstielementin otsikko.

Esimerkki "Listing"-komponentista haitarina löytyy Drupalin UKK-sivulta. Kentässä "Title" oleva teksti sisältää ankkurilinkin ja näkyy sisällysluettelossa. Komponentin listauselementit ("Listing item" ja siinä oleva "Category"-kenttä) taas eivät sisällä ankkurilinkkejä, eivätkä näin myöskään tule esiin sisällysluetteloon.

Muista oikea sivuhierarkia

Sivun hierarkian tulee olla kunnossa, jotta sisällysluettelo näyttää hyvältä ja toimii oikein. Sivusi pääotsikko on sivun hierarkiassa taso yksi (heading 1) ja sen jälkeen tulevan alaotsikon tulee olla tasoa kaksi (sisällönhallintajärjestelmässä englanniksi heading 2). Alaotsikkoa (heading 2) täydentävän alaotsikon taas tulee olla tasoa kolme (heading 3). Tämän kappaleen otsikko on tasoa kolme (heading 3), kun taas sitä edeltävä otsikko on tasoa kaksi (heading 2). Ankkurilinkeistä alempana kertova osio on taas otsikkotasoa kaksi (heading 2), koska osiossa esitellään uusi aihe.

Oikea hierarkia on tärkeä myös saavutettavuuden kannalta, koska ruudunlukuohjelma lukee otsikkotasot käyttäjälle ääneen. Mikäli yksi otsikkotaso jää välistä (eli jos siirrytään sivun otsikosta suoraan otsikkotasoon kolme), jää käyttäjälle käsitys siitä, että jotain tärkeää jäi väliin otsikkotasolla kaksi.

Mitä parempi otsikko, sitä parempi sisällysluettelo

Koska sisällysluettelo muodostuu jokaisesta sivulla olevasta alaotsikosta, mukaanlukien komponenttien otsikkoelementit, on tärkeää, että jokainen otsikko on mietitty huolella. Hyvä otsikko on lyhyt ja ytimekäs ja esittelee sitä seuraavassa tekstikappaleessa tai nostokomponentissa olevan sisällön.

Sisällysluettelon käyttämisessä on tärkeää muistaa:

 1. Oikea hierarkia
 2. Selkeät otsikoinnit
 3. Sisällysluettelo näkyy aina pääkuvan jälkeen

Ankkurilinkit

Sisällysluettelon lisäksi sivustolla on käytössä ankkurilinkkejä. Jokainen sivulla oleva alaotsikko on automaattisesti ankkurilinkki. Ankkurilinkkejä ei siis tarvitse luoda erikseen, eikä niiden käyttöön tarvita sivuston päivitysoikeuksia. Kuka tahansa voi siis ottaa ankkurilinkin talteen. Lähes kaikkien komponenttien (paitsi "Single liftup") otsikot ovat ankkurilinkkejä. Ylempää löydät listan komponenteista, jotka sisältävät ankkurilinkin.

Mikäli haluat ottaa talteen suoran linkin tiettyyn kohtaan sivulla, klikkaa hiirellä kyseisen kohdan otsikkoa. Linkki kopioituu automaattisesti leikepöydällesi. Kopioimisen jälkeen voit liittää sen suoraan selaimen osoiteriville, jolloin pääset suoraan oikeaan kohtaan linkin mukaiselle sivulle. Voit myös käyttää linkkiä esim. tekstilinkkinä aalto.fi:ssä (muista, että sisäiseen linkkiin ei koskaan oteta mukaan www.aalto.fi-alkua).

Hyvän otsikon tärkeys korostuu myös ankkurilinkeissä. Kun käyttäjä tulee sivullasi suoraan tiettyyn kohtaan, on tärkeää, että otsikko on selkeä ja käyttäjä pystyy hahmottamaan mistä linkatussa sisällössä on kyse ja mihin kokonaisuuteen se liittyy. Vältä siis otsikoita, jotka eivät kerro mitään, esim. "Ohjeet" tai "Tee näin" ja tarkenna sen sijaan vaikkapa "Ohjeet sisällysluettelon tekemiseen" tai "Saldovapaan hakeminen".

Lisää Drupal-ohjeita

Komponentit: kuinka luot sisältöä?

Täältä löydät tietoa eri komponenteista ja siitä, miten niitä voi käyttää aalto.fi-sivustolla.

Palvelut

Liftups-komponentit

Liftup-komponenttien esittely yhdessä paikassa. Ota ne omaksesi ja paranna niiden avulla sisältöjesi näkyvyyttä ja visuaalisuutta.

Palvelut

Kaikki Drupal-ohjeet

Tälle sivulle on koottu linkit kaikkiin Drupal-ohjeisiin. Drupal on aalto.fi-sivuston sisällönhallintajärjestelmä.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: