Palvelut

Sisällysluettelon lisääminen ja sivuston automaattiset ankkurilinkit

Lisää sivullesi sisällysluettelo ja auta käyttäjää löytämään tietoa nopeammin. Ankkurilinkillä linkkaat helposti oikeaan kohtaan millä tahansa sivulla aalto.fi-sivustolla. Ankkurilinkkejä ei voi itse tehdä, vaan jokainen sivuston alaotsikko ja komponenttien otsikot toimivat jo ankkurilinkkinä.

Sisällysluettelon lisääminen

Sisällysluettelo on komponentti, jonka voit halutessasi lisätä sivullesi. Näet esimerkin sisällysluettelosta yltä. Tämä sivu ei kuitenkaan tarvitse sisällysluetteloa, koska sivu on lyhyt ja se on helppoa silmäillä läpi. Voit valita, näkyykö sisällysluettelo sivulle tultaessa oletuksena kokonaan vai pitääkö se avata klikkaamalla.

Sisällysluettelo-komponentti löytyy komponenttien listalta englanniksi nimellä "content: Table of contents". Komponentti tulee aina pääkuvan jälkeen, vaikka lisäisit sen sivun loppuun. Sisällysluettelo muodostuu automaattisesti jokaisesta sivulla olevasta alaotsikosta, mukaanlukien nostot (sisällönhallintajärjestelmässä englanniksi liftups-komponentit) "single liftup"-komponenttia lukuunottamatta, ja lähes kaikki komponentit. Sisällysluettelo-komponenttia ei ole mahdollista muokata. Jos haluat muuttaa jotain siinä näkyvää tekstiä, tulee sinun muuttaa kyseistä otsikkoa sivullasi.

Komponentit, joiden otsikkoelementit sisältävät ankkurilinkin ja näin ollen näkyvät myös sisällysluettelossa:

 • Text paragraph
 • Manual ja Automatic liftups
 • Listing
 • Image with text
 • Quicklinks
 • Highlight quicklinks
 • Gallery
 • Slider
 • Donations-komponentit
 • People liftups (myös manual)
 • Automatic research outputs
 • Social media -komponentit
Kuvakaappaus korostaen sisällysluettelossa näkyvää otsikkoelementtiä.

Joissakin komponenteissa otsikolle on oma kenttä heti komponentin alussa (usein "Title" eli otsikko-kentän alla), esim. "Listing"-komponentissa, kun taas toisissa komponenttiin sisältyy tekstikenttä, jossa otsikkomuotoilut tehdään erikseen, kuten esim. "Image with text" -komponentissa (ks. kuva oikealla).

Kuvakaappaus erään sivustolla käytettävän komponentin otsikosta.

Esimerkki "Listing"-komponentista haitarina löytyy Drupalin UKK-sivulta. Kentässä "Title" oleva teksti sisältää ankkurilinkin ja näkyy sisällysluettelossa. Komponentin listauselementit ("Listing item" ja siinä oleva "Category"-kenttä) eivät sisällä ankkurilinkkejä eivätkä näin myöskään tule esiin sisällysluettelossa (ks. kuva oikealla).

Muista oikea sivuhierarkia

Sivun hierarkian tulee olla kunnossa, jotta sisällysluettelo näyttää hyvältä ja toimii kuten pitäisi. Sivusi otsikko on sivun hierarkiassa taso yksi, sen jälkeen tulevan alaotsikon tulee ehdottomasti olla tasoa kaksi (sisällönhallintajärjestelmässä englanniksi Heading 2), ja sitä täydentävä alaotsikko taas tasoa kolme (Heading 3). Näet tältä sivulta miltä tämä näyttää käytännössä. Tämän kappaleen otsikko on tasoa kolme, kun taas sitä edeltävä on tasoa kaksi. Ankkurilinkeistä alempana kertova osio on taas otsikkotasoa kaksi, koska siellä esitellään uusi aihe.

Oikea hierarkia on olennaista myös saavutettavuuden kannalta, koska ruudunlukuohjelma lukee nämä otsikkotasot ääneen. Mikäli yksi otsikkotaso jää välistä, eli jos siirrytään sivun otsikosta otsikkotasoon kolme, jää sivusta käsitys, että jotain tärkeää jäi väliin otsikkotasolla kaksi.

Mitä parempi otsikko, sitä parempi sisällysluettelo

Koska sisällysluettelo muodostuu jokaisesta sivulla olevasta alaotsikosta, mukaanlukien komponenttien otsikkoelementit, on tärkeää, että jokainen otsikko on mietitty huolella. Hyvä otsikko on lyhyt ja ytimekäs ja esittelee sitä seuraavassa tekstikappaleessa tai nostokomponentissa olevan sisällön.

Sisällysluettelon käyttämisessä tärkeää muistaa:

 1. Oikea hierarkia
 2. Selkeät otsikoinnit
 3. Sisällysluettelo näkyy aina pääkuvan jälkeen

Ankkurilinkit

Sisällysluettelon lisäksi sivustolla on käytössä ankkurilinkit. Jokainen sivulla oleva alaotsikko on automaattisesti ankkurilinkki. Ankkurilinkkejä ei siis tarvitse erikseen luoda, eikä niiden käyttöön tarvita sivuston päivitysoikeuksia, eli kuka tahansa voi ottaa ankkurilinkin talteen. Sivullasi siis jokainen otsikko sisältää ankkurilinkin oli sivulla sisällysluetteloa tai ei. Lähes kaikkien komponenttien (paitsi "Single liftup") otsikot ovat ankkurilinkkejä. Ylempää löydät listan komponenteista, jotka sisältävät ankkurilinkin.

Mikäli haluat ottaa talteen suoran linkin tiettyyn kohtaan sivulla, klikkaa hiirellä ko. kohdan otsikkoa. Linkki kopioituu automaattisesti talteen leikepöydällesi. Voit liittää sen suoraan selaimen osoiteriville, jolloin pääset suoraan linkin mukaiselle sivulle, oikeaan kohtaan, tai käyttää linkkiä esim. tekstilinkkinä aalto.fi:ssä (muista, että sisäiseen linkkiin ei koskaan oteta mukaan www.aalto.fi-alkua).

Hyvän otsikon tärkeys korostuu myös ankkurilinkeissä. Kun käyttäjä tulee sivullasi suoraan tiettyyn kohtaan alempana sivulla, on tärkeää, että otsikko on selkeä ja käyttäjä pystyy hahmottamaan mistä linkatussa sisällössä on kyse ja mihin kokonaisuuteen se liittyy. Vältä siis otsikoita, jotka eivät kerro mitään, esim. "Ohjeet" tai "Tee näin" ja tarkenna sen sijaan vaikkapa "Ohjeet sisällysluettelon tekemiseen" tai "Saldovapaan hakeminen".

Lisää Drupal-ohjeita

Komponentit: kuinka luot sisältöä?

Täältä löydät tietoa eri komponenteista ja siitä, miten niitä voi käyttää aalto.fi-sivustolla.

Palvelut

Liftups-komponentit

Liftup-komponenttien esittely yhdessä paikassa. Ota ne omaksesi ja paranna niiden avulla sisältöjesi näkyvyyttä ja visuaalisuutta.

Palvelut

Kaikki Drupal-ohjeet

Tälle sivulle on koottu linkit kaikkiin Drupal-ohjeisiin. Drupal on aalto.fi-sivuston sisällönhallintajärjestelmä.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: