Palvelut

Hyviä käytäntöjä Drupal-aloittelijoille

Onko Drupal sinulle uusi tuttavuus ja koet hyvän ja toimivan sivun rakentamisen hankalaksi? Apu löytyy tältä sivulta! Sivulla kerrotaan aalto.fi-sisällön luomisen hyvistä käytännöistä.

Luodessasi sivua aalto.fi-sivustolle, voit muutamalla yksinkertaisella keinolla varmistaa, että käyttäjät kokevat sisältösi mielenkiintoiseksi ja saavutettavaksi. Voit käyttää sivulla kuvailtuja käytäntöjä artikkelisivun, uutisen, tapahtuman ja lähes kaiken sisällön luomiseen. Tämä palvelusivu on myös itsessään esimerkki siinä esitellyistä käytännöistä.

Jokainen sivu alkaa ingressillä ("Lead text" Drupalissa), joka esittelee sivusi sisällön lukijalle ja edesauttaa sen löytymistä hakukoneilla. Muokkaa-tilassa on myös oma kenttä yhteenvedolle. Suosittelemme kirjoittamaan ensin ingressin, joka kuvailee lyhyesti sivusi sisältöä (2-3 lausetta/lyhyt kappale), ja sitten lyhentää se 1-2 lauseen pituiseksi yhteenvedoksi. Ingressi näkyy sivullasi heti sivun otsikon jälkeen, kun taas yhteenveto näkyy sivuilla, joilla sivusi on nostettuna.

Muista myös lisätä sivullesi pääkuva (main image Drupalissa), vaikka et haluaisikaan sen näkyvän sivullasi, kuten olemme tällä sivulla tehneet. Pääkuva näkyy nostoissa ja houkuttelee lukijoita sivullesi. Näet esimerkkejä tästä alempana tällä sivulla, otsikon "Lisää Drupal-ohjeita" alla.

Näiden vaiheiden jälkeen, voit käyttää useita komponentteja sivusi rakentamiseen. Luonnollisesti eniten käytetty komponentti on tekstikappale (text paragraph Drupalissa), kuten tämä teksti, jota juuri nyt luet.

Drupal image for Comms use only. Abstract image, yellow.

Toinen vaihtoehto tekstisisällön esittämiseen on "Text with image" -komponentti, johon voit lisätä kuvan joko tekstisi vasemmalle tai oikealle puolelle, kuten tässä. Jos sivullasi on paljon tekstiä, kannattaa vaihdella "text paragraph" - ja "text with image" -komponentteja, jotta lukijan mielenkiinto pysyy yllä. Hyvä peukalosääntö komponenttien käyttöön on niiden vaihteleva käyttö. Näin lukija jaksaa selata sivuasi pidemmälle.

Jos haluat nostaa sivullesi uutisia, tapahtumia tai artikkelisivuja, ne laitetaan yleensä sivun loppuun. Näin lukija ohjataan lukemaan lisää aiheesta luettuaan sinun sivusi.

Voit tietenkin myös nostaa artikkelisivuja missä vain sopivassa kohdassa, esimerkiksi kun mainitset sivullasi lyhyesti jonkin aiheen menemättä siinä yksityiskohtiin. Tässä kohtaa on hyvä johdattaa lukija sivulle, jossa kyseisestä aiheesta kerrotaan lisää käyttämällä esim. "Single liftup" -komponenttia (kuten alla). Näin lukija voi suoraan oikeassa kohdassa siirtyä lukemaan lisää tästä aiheesta, mikäli hän juuri sitä oli hakemassa sinun sivultasi.

Saat näin myös rikottua lisää pitkää tekstiä, mikä palauttaa jälleen lukijan huomion.

Single liftups -komponentti

Siinä olikin lyhyesti kaikki mitä tarvitset luodaksesi ensimmäisen hyvän Drupal-sivusi. Muista aina, että vähemmän on enemmän. Sinun ei tarvitse lisätä sivullesi kaikkia mahdollisia komponentteja, ellet varmasti tarvitse niitä ja tiedä miten niitä käytetään.

Kun olet luonut muutaman sivun näitä käytäntöjä noudattamalla ja alat tuntea olosi varmemmaksi Drupalin käyttäjäksi, voit alkaa soveltamaan opittua ja luoda oman näkemyksesi niistä. Sisällön luomisessa ei ole yhtä oikeaa tai väärää ratkaisua, kunhan vain luotat omaan kokemukseesi.

Drupal-sivun hyvät käytänteet pähkinänkuoressa:

  • Käytä pääkuvaa
  • Vaihtele eri komponentteja
  • Riko pitkää tekstiä lisäämällä muita komponentteja

Vielä viimeinen vinkki: yritä katsoa sivuasi ulkopuolisen näkökulmasta. Löytyykö sivultasi toivottu tieto pikaisella silmäilyllä?

Lisää Drupal-ohjeita

Drupalin käyttöön löytyy runsaasti ohjeita. Alla muutamia, joista voit aloittaa.

Kuvien lisääminen, ALT-teksti, kuvan rajauksen ja fokuspisteen muuttaminen

Vaihtoehtoinen teksti (alt-teksti) on oleellista saavutettavuudelle. Kuvan fokuspisteen muuttaminen vaikuttaa kuvan rajaukseen.

Väre building in the campus. Inside shot of natural light filled dark wood staircase criss-crossing in white surroundings. Light through skylights. Photo by Aalto University / Tuomas Uusheimo

Aalto.fi-sivuston erilaiset sivutyypit

Haluatko oppia lisää aalto.fi-sivustolla käytettävistä sivutyypeistä?

Student at laptop. Photo by Aalto University / Aino Huovio

Liftups-komponentit

Liftup-komponenttien esittely yhdessä paikassa. Ota ne omaksesi ja paranna niiden avulla sisältöjesi näkyvyyttä ja visuaalisuutta.

Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: