Palvelut

Tekstikomponentit viestisi tehostamiseksi

Aalto.fi:n viestintäalusta (Drupal) tarjoaa useita vaihtoehtoja, joiden avulla voit korostaa ja visualisoida tekstiä.

Text paragraph -komponentti

Text paragraph on komponentti niin sanotulle leipätekstille. Leipäteksti voi sisältää seuraavia muotoiluja.

Alaotsikkotaso 2 = Heading h2

Alaotsikkotaso 3 = Heading h3

 • Jokaisen sivun pääotsikko on automaattisesti tyyliltään Heading h1.

Leipätekstin lihavointi ja linkittäminen

Leipätekstiä voidaan lihavoida tai linkittää, jos on tarve. Linkit voidaan esittää myös linkkiä korostavalla tyylillä, jolloin linkin eteen ilmestyy nuoli, sen alle viiva ja linkitetty teksti siirtyy omalle rivilleen, ks. alla.link highlight -tyyli

Tekstin esittäminen taulukoissa ja listoina

Joskus tekstin esittäminen taulukoissa (esim. lukuja kerrottaessa) tai listoina ovat paikallaan ja ne lisäävät vähän sisällön visualisuutta. Alla esimerkkejä.

Ensimmäinen solu (otsikkorivi) Toinen solu  (otsikkorivi)
Kolmas solu Neljäs solu
Viides solu Kuudes solu

Vinkki: Kun painat Tab-näppäintä taulukon viimeisen solun lopussa, niin saat uuden tyhjän taulukkorivin.

 • Listauksen kohta 1
  • Vinkki: paina Enter-näppäintä edellisen rivin lopussa, minkä jälkeen paina kerran Tab-näppäintä ja saat ko. listan asialle alakohdan
   • tämä on alin listarivi
 • Listauksen kohta 2
 1. Numerolistauksen kohta 1
  1. Vinkki: paina Enter-näppäintä edellisen rivin lopussa, minkä jälkeen paina kerran Tab-näppäintä ja saat ko. listan asialle alakohdan
   1. tämä on alin numerolistauksen rivi
 2. Numerolistauksen kohta 2

Lainaus eli Quote-komponentti

Lainauksia voidaan käyttää nostamaan esiin yksittäinen ajatus tai lause. Lainauksen tulee olla lyhyt, esim. yksi lause, joka on maksimissaan 120 merkkiä välilyönteineen. Lainaus voi sisältää kuvan. Alla näet vaihtoehtoja lainauksesta ilman kuvaa ja kuvan kanssa. 

Huomaathan, että tätä komponenttia käytettäessä ei lainauksen ympärille lisätä lainausmerkkejä, koska yksi merkki sisältyy jo komponentin visuaalisuuteen.

Tämä on lainaus ilman kuvaa.

Lainauksen lähde, joka yleensä sisältää sanojan tittelin, nimen ja organisaation.
Aalto University, Otaniemi stories: Varvara Zhemchuzhnikova, student of Fashion and Clothing Design / Photographer: Sinikoski

Tämä on lainaus kuvan kanssa.

Lainauksen lähde, joka yleensä sisältää sanojan tittelin, nimen ja organisaation.

Tekstinostot eli Highlight-komponentti

Highlights-komponentteja voidaan käyttää samalla tavalla kuin lainauksia (Highlight-komponentti). Molemmat komponentit ovat hyviä tapoja painottaa jotain artikkelin asiasisältö(j)ä. Higlights-komponenteissa teksti on lyhyt, maksimissaan 120 merkkiä välilyönteineen.

Tässä komponentissa on kaksi taustavärivaihtoehtoa: Sininen (Blue) ja keltainen (Yellow). Katso alla esimerkit molemmista. Highlight-komponentilla korostetaan jotain sivulla jo esiintyvää tietoa, eikä esitetä uutta tietoa, jota ei sivulla muuten ole.

Huomaathan, että Highlight-komponenttia ei käytetä otsikointiin, vaan otsikoissa käytetään Drupalin tarjoamia valmiita otsikkotyylejä Heading 2 tai Heading 3. Näin siksi, että hakukoneet etsivät sisältöä vain edellä mainituista otsikkotyyleistä, ja pääotsikosta.

Listing-komponentti

Listing-komponentti on tekstikomponentti, johon voi kirjoittaa kategorioita/otsikoista ja niistä lisätietoja. Komponentissa on kaksi esitystapaa: haitari (accordion) tai tuplakolumni (double column).

Accordion-versiossa tekstit näkyvät menuna, josta käyttäjä voi klikata eri kategorioita ja nähdä lyhyen kuvauksen kyseisestä aiheesta. Double column -versiossa kaikki tieto näkyy käyttäjälle suoraan klikkaamatta. Kategoria näkyy vasemman puoleisessa kolumnissa ja otsikko oikean puoleisessa. 

Voit editoida näiden kategorioiden otsikoita, kuvaustekstejä, linkkejä ja linkkitekstejä. Alla on esimerkki Listingista, jossa on kaksi eri kategoriaa, molemmilla esitystavoilla. Nämä molemmat tekstit voivat sisältää perinteistä tekstin muotoilua.

Listaus Double column -asetuksella

Kuvaus ensimmäiselle asialle.

Toinen kategoria

Kuvaus toiselle asialle.

Horizontal divider -komponentti

Tätä komponenttia voidaan käyttää jakana, kun halutaan esimerkiksi erottaa kaksi leipätekstiä toisistaan, jolloin Horizontal divider lisätään kahden Text paragraph -komponentin väliin. Alla on esimerkki tästä mustasta horisontaalisesta viivasta.

Lisää Drupal-ohjeita ja vinkkejä

Komponentit: kuinka luot sisältöä?

Täältä löydät tietoa eri komponenteista ja siitä, miten niitä voi käyttää aalto.fi-sivustolla.

Ohjeita uutisen kirjoittamiseen

Kirjoitatko uutista tai muuta ajankohtaissisältöä Aallon verkkosivuille? Tutustu ohjeisiimme ja kirjoita entistäkin paremmin!

Kuvituskuva näppäimistöstä. Kuvittaja: Ida-Maria Wikström.

Siteimprove auttaa parantamaan sisällön laatua

Työkalu etsii sivultasi erilaisia virheitä, kuten rikkinäisiä linkkejä ja kirjoitusvirheitä, jotka voit heti korjata. Lue lisää!

Aalto.fi-sivuston erilaiset sivutyypit

Haluatko oppia lisää aalto.fi-sivustolla käytettävistä sivutyypeistä?

Student at laptop. Photo by Aalto University / Aino Huovio
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: