Palvelut

Aloittelijan opas Drupaliin

Tästä oppaasta löydät linkkejä uusille aalto.fi-päivittäjille tarpeellisiin ohjeisiin sivustolla, sekä saat lisätietoa sivuston perusrakenteesta ja sen sisällönhallintajärjestelmä Drupalista.
Illustration that shows how aalto.fi is built on independent hubs and pages and doesn't have a hierarchy.
Aalto.fi ei ole rakenteeltaan hierarkinen sivusto, vaan se rakentuu hubien ympärille.

Puuttuuko sinulta vielä päivitysoikeudet sivustolle? Lue ohjeet päivitysoikeuksien saamiseen

Aalto.fi rakentuu hubien ympärille

Aalto.fi-sivustolla ei ole hierarkista sivurakennetta. Sen sijaan sivusto rakentuu niin sanottujen hubien ympärille, joista jokainen on oma pääsivunsa. Hubit keskittyvät laajempiin aiheisiin ja tiettyihin käyttäjäryhmiin, näistä esimerkkinä Kauppakorkeakoulun sivusto tai Tutkimus ja taide -osio aalto.fi:ssä.

Aalto.fi.sivuston rakenne

Screen shot of aalto.fi-website demonstrating the button to click to add content

Sisällön luominen

Voidaksesi luoda uutta sisältöä aalto.fi-sivustolle, sinun tulee olla kirjautuneena sisään Aalto-tunnuksillasi. Kirjauduttuasi, selaimen yläosaan ilmestyy musta palkki, jossa on valikon kuvake sekä teksti "Manage" sen vieressä. Kun klikkaat sanaa "Manage", näkyviin tulee harmaa palkki mustan palkin alle. Klikkaamalla harmaan palkin ensimmäistä painiketta "Sisältö", saat sivun, josta löytyy kaikki aalto.fi-sivuston sisältö. Sivun ylälaidassa on sininen painike "+ Add content". Klikkaamalla sitä pääset valitsemaan minkälaista sisältöä haluat luoda. Yleisimmät sivutyypit ovat Sivu, Uutinen, Tapahtuma, Tutkimusryhmä ja Palvelu.

Opi lisää eri sivutyypeistä

Sivun näkyvyys

Valittuasi sivutyypin, sinun täytyy vielä valita, näkyykö sivusi julkisesti vai vain Aalto-yhteisölle, eli aalto.fi-sivustolle sisäänkirjautuneille käyttäjille. Julkinen sivu näkyy kaikille sivuston vierailijoille, ja se on myös löydettävissä sivuston ulkopuolisilla hakukoneilla, kuten Googlella. Kun luot uutista tai tapahtumaa, sivusi näkyvyys valitaan heti sivun yläosasta, eli joko "Public for everyone" (julkinen) tai "Visible only to Aalto Community" (näkyy vain Aaltolaisille). Mikäli olet luomassa sivutyyppiä Sivu, voit rajoittaa sen näkyvyyden vain Aaltolaisille valitsemalla sivun lopusta kohdasta "Role restrictions" Aalto Autentikoitu. Voit myös asettaa näkyvyysrajoitteen sivullasi oleville tietyille komponenteille, esim. uutisille, jotka on suunnattu vain Aaltolaisille. Tällöin valinta tehdään heti komponentin alta, eikä sivun lopusta.

Eri kieliversiot

Sivusi luodaan oletuksena sillä kielellä, kuin mistä lähdit uutta sisältö luomaan (eli jos alat luomaan tapahtumaa ollessasi aalto.fi:n suomenkielisessä versiossa, on tapahtumasi kieli oletuksena suomi). Voit kuitenkin muuttaa sivusi kielen sivun yläosasta suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Luotuasi sivun yhdellä kielellä, suosittelemme myös kääntämään sen yhdelle tai kahdelle muulle kielelle. Huomaa, että voit lisätä komponentteja vain alkuperäiseen kieliversioon ja sitten kääntää niissä mahdollisesti olevat tekstit käännöksessä.

Sisällön kääntäminen eri kielille

Avainsanojen lisääminen verkkosisältöihin

Jokainen uusi sivu tarvitsee metatietoa (englanniksi ”metadata”). Osio näyttää erilaisilta eri sisältötyypeissä, mutta periaate on sama: lisää kenttiin metatietoja, jotka kuvaavat verkkosivuasi mahdollisimman hyvin. Metatiedot vaikuttavat välittömästi sisällön näkyvyyteen automaattisissa nostoissa sekä tarkennetun haun suodatetuissa hakutuloksissa.

Avainsanojen hyödyntäminen

Aalto logo on campus. Photo by Mikko Raskinen.

Kuvien lisääminen

Kun lisäät Drupaliin uuden kuvan, ota muutama asia huomioon. Sivusto on suunniteltu niin, että se mukautuu eri kokoisten laitteiden näytöille (mobiili, tabletti). Lisäksi saavutettavuusvaatimukset on otettu huomioon sisällön suunnittelussa. Tästä syystä myös kuvien osalta tulee huolehtia siitä, että kuvat ovat saavutettavia ja latautuvat nopeasti. Huolehdithan siis siitä, että kuvasi ei ole liian suuri kooltaan. Isot kuvat latautuvat hitaasti ja vievät palvelimella tilaa. Pääsääntöisesti kuvan kooksi riittää n. 1 mb.

Kuviin tulee lisätä vaihtoehtoinen teksti (alt-text), joka kertoo esim. lukulaitteella sivustoa käyttävälle henkilölle, mitä kuvassa on tai mitä siinä tapahtuu. Vaihtoehtoisen tekstin tarkoituksena ei ole toistaa kuvan nimeä tai kuvatekstiä.

Voit lisätä sivuille kuvia erilaisten komponenttien avulla. Katso tarkemmat ohjeet alla olevasta linkistä.

Näin lisäät kuvia

Sisältö luodaan komponenteilla

Kun luot sivustolle kokonaan uuden sivun, se luodaan nollapisteestä erilaisten komponenttien avulla. Liftupit, eli sisältönostot ovat komponentteja, joiden avulla sisältöä nostetaan esiin ja linkitetään toisiinsa eri sivuilla. Alla olevat laatikot ovat esimerkkejä näistä nostoista.

Komponentit: kuinka luot sisältöä?

Täältä löydät tietoa eri komponenteista ja siitä, miten niitä voi käyttää aalto.fi-sivustolla.

Palvelut

Liftups-komponentit

Liftup-komponenttien esittely yhdessä paikassa. Ota ne omaksesi ja paranna niiden avulla sisältöjesi näkyvyyttä ja visuaalisuutta.

Palvelut

Linkit ja liitteet

Verkkosisältöä luodessa on tärkeää linkittää se muuhun sisältöön aalto.fi-sivustolla tai muualla verkossa. Kun luot linkin, muista aina tarkistaa, että se toimii ennen sivun julkaisua. Jos lisäät sivullesi liitteen, suosittelemme käyttämään suljettuja tiedostomuotoja, kuten .pdf. Muistathan lukea myös muut tallennusohjeet koskien Drupaliin lisättäviä dokumentteja.

Vinkkejä sivujen linkittämiseen linkeillä, liftupeilla ja liitteillä

Dokumenttien tallennusohjeet aalto.fi:ssä

Mistä asioista toimiva sivu rakentuu?

A laptop and papers on a table.

Hyviä käytäntöjä Drupal-aloittelijoille

Onko Drupal sinulle uusi tuttavuus ja koet hyvän ja toimivan sivun rakentamisen hankalaksi? Vinkkejä tältä sivulta!

Palvelut

Sitten vain julkaisemaan!

Nyt olet valmis julkaisemaan ensimmäisen sivusi! Aalto.fi-sivusto -hubista löydät kaikki sivuston päivitykseen liittyvät tutoriaalimme ja uutiset. Mikäli sinulle tulee jotain kysyttävää, voit etsiä vastausta UKK-sivultamme, jonne olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä. Voit myös olla meihin yhteydessä, mikäli tarvitset apua Drupal-sisältösi kanssa. Hauskoja hetkiä Drupalin parissa!

Drupal: Aalto.fi-sivusto

Täältä löydät tietoa aalto.fi:stä, ohjeita ja neuvoja sisällön tuottamiseen ja visualisoimiseen ja vinkkejä sisältöjesi löydettävyyden parantamiseksi.

On the right edge a person with shoulder-length hair is moving out of the picture; behind them is a black background with narrow light strings horizontally on it.

UKK — aalto.fi ja Drupal

Usein kysyttyjä kysymyksiä aalto.fi:stä ja sen sisällönhallintajärjestelmästä Drupalista.

Harald Herlin Learning Centre, a view from the second floor to downstairs reading area. Photo by Aalto University / Tuomas Uusheimo

Tarvitsetko apua Drupal-sisältösi kanssa?

Aalto.fi:n editoijille on tarjolla runsaasti tukea. Verkosta löytyvät ohjeet, Drupal-koulutukset ja editoijien tapaamiset auttavat paremman sisällön luomisessa.

Workday Learning sovellus käytössä. Kuvaaja / Unto Rautio

Kaikki Drupal-ohjeet

Tälle sivulle on koottu linkit kaikkiin Drupal-ohjeisiin. Drupal on aalto.fi-sivuston sisällönhallintajärjestelmä.

Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: