Palvelut

Aloittelijan opas Drupaliin

Tästä oppaasta löydät linkkejä uusille aalto.fi-päivittäjille tarpeellisiin ohjeisiin sivustolla, sekä saat lisätietoa sivuston perusrakenteesta ja sen sisällönhallintajärjestelmä Drupalista.
Illustration that shows how aalto.fi is built on independent hubs and pages and doesn't have a hierarchy.
Aalto.fi ei ole rakenteeltaan hierarkinen sivusto, vaan se rakentuu hubien ympärille.

Aalto.fi rakentuu hubien ympärille

Aalto.fi-sivustolla ei ole hierarkista sivurakennetta. Sen sijaan sivusto rakentuu niin sanottujen hubien ympärille, kukin oma pääsivunsa. Hubit keskittyvät tiettyihin aiheisiin ja käyttäjäryhmiin, esimerkiksi Kauppakorkeakoulu tai Tutkimus ja taide.

Aalto.fi.sivuston rakenne

Screen shot of aalto.fi-website demonstrating the button to click to add content

Sisällön luominen

Voidaksesi luoda uutta sisältöä aalto.fi-sivustolle, sinun tulee olla kirjautuneena sisään Aalto-tunnuksillasi. Kirjauduttuasi, selaimen yläosaan ilmestyy musta palkki, jossa on valikon kuvake sekä teksti "Manage" sen vieressä. Kun klikkaat sanaa "Manage", näkyviin tulee harmaa palkki mustan palkin alle. Klikkaamalla harmaan palkin ensimmäistä painiketta "Sisältö", saat sivun, josta löytyy kaikki aalto.fi-sivuston sisältö. Sivun ylälaidassa on sininen painike "+ Add content". Klikkaamalla sitä pääset valitsemaan minkälaista sisältöä haluat luoda. Yleisimmät sivutyypit ovat Sivu, Uutinen, Tapahtuma, Tutkimusryhmä ja Palvelu.

Opi lisää eri sivutyypeistä

Sivun näkyvyys

Valittuasi sivutyypin, sinun täytyy vielä valita, näkyykö sivusi julkisesti vai vain Aalto-yhteisölle, eli aalto.fi-sivustolle sisäänkirjautuneille käyttäjille. Julkinen sivu näkyy kaikille sivuston vierailijoille, ja se on myös löydettävissä sivuston ulkopuolisilla hakukoneilla, kuten Googlella. Kun luot uutista tai tapahtumaa, sivusi näkyvyys valitaan heti sivun yläosasta, eli joko "Public for everyone" (julkinen) tai "Visible only to Aalto Community" (näkyy vain Aaltolaisille). Mikäli olet luomassa sivutyyppiä Sivu, voit rajoittaa sen näkyvyyden vain Aaltolaisille valitsemalla sivun lopusta kohdasta "Role restrictions" Aalto Autentikoitu. Voit myös asettaa näkyvyysrajoitteen sivullasi oleville tietyille komponenteille, esim. uutisille, jotka on suunnattu vain Aaltolaisille. Tällöin valinta tehdään heti komponentin alta, eikä sivun lopusta.

Eri kieliversiot

Sivusi luodaan oletuksena sillä kielellä, kuin mistä lähdit uutta sisältö luomaan (eli jos alat luomaan tapahtumaa ollessasi aalto.fi:n suomenkielisessä versiossa, on tapahtumasi kieli oletuksena suomi). Voit kuitenkin muuttaa sivusi kielen sivun yläosasta suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Luotuasi sivun yhdellä kielellä, suosittelemme myös kääntämään sen yhdelle tai kahdelle muulle kielelle.

Sisällön kääntäminen eri kielille

Sisällön tägit

Kaikilla sivuilla tulee olla metatietoja (metadata). Tämä kohta sivullasi näyttää hieman erilaiselta eri sivutyypeillä, mutta yksinkertaistettuna metatiedot kuvaavat sivuasi ja helpottavat sen löytämistä hakukoneilla. Sosiaalisessa mediassa käytetään hashtageja, joiden avulla muut löytävät päivityksesi, aalto.fi-sivustolla tähän tarkoitukseen käytetään tägejä eli avainsanoja.

Avainsanojen hyödyntäminen

 

Aalto logo on campus. Photo by Mikko Raskinen.

Kuvien lisääminen

Aalto.fi:n sivuille voi lisätä pääkuvan (main image). Voit joko käyttää Drupalista löytyvää kuvaa tai ladata uuden.

Kun lisäät Drupaliin uuden kuvan, on hyvä ottaa muutama asia huomioon. Sivuston tulee mukautua tietyin tavoin, jotta sitä voidaan käyttää ja katsella eri laitteilla, ja jotta se olisi erilaisten käyttäjien saavutettavissa. Aalto.fi:n päivittäjien täytyy huolehtia siitä, että Drupaliin lisätyt kuvat ovat saavutettavia ja tuovat sisällölle lisäarvoa. Kaikilla kuvilla tulee olla ns. vaihtoehtoinen teksti (alternative text), joka kuvailee kuvaa. Kuvien tulee myös olla katseltavissa erilaisilla laitteilla.

Huolehdithan myös siitä, että kuvasi ei ole tarpeettoman suuri. Isot kuvat latautuvat hitaasti ja vievät palvelimella tilaa. Pääsääntöisesti kuvan kooksi riittää n. 1 mb.

Kuvien lisääminen onnistuneesti

Sisältö luodaan komponenteilla

Kun lähdet luomaan ensimmäistä sivuasi, tulee sinun lisätä sille niin sanottuja komponentteja voidaksesi esittää sivulla tekstiä tai mediaa. Liftups eli nostot ovat hyödyllisiä, kun linkität sisältöä muuhun sisältöön. Alla olevat laatikot ovat esimerkki nostoista.

Drupal image for Comms use only. Abstract graphic with orange semi-circles and squares on a red background..

Komponentit: kuinka luot sisältöä?

Täältä löydät tietoa eri komponenteista ja siitä, miten niitä voi käyttää aalto.fi-sivustolla.

Palvelut
What are the liftups graphic

Aalto.fi-tutoriaali – liftupit

Uusi komponentti – liftup – yhdistää sivuja toisiinsa. Tämä tutoriaali käsittele sisältöjen linkittämistä ja automaattisten nostojen kuten uutisvirtojen luomista.

Palvelut

Linkit ja liitteet

Verkkosisältöä luodessa tärkeintä on linkittää se muuhun sisältöön aalto.fi-sivustolla tai muualla verkossa. Kun luot linkin, muista aina tarkistaa, että se toimii ennen sivun julkaisua. Mikäli lisäät sivullesi liitteen, suosittelemme käyttämään suljettuja tiedostomuotoja, kuten .pdf. Muistathan lukea myös muut tallennusohjeet koskien Drupaliin lisättäviä dokumentteja.

Vinkkejä sivujen linkittämiseen linkeillä, liftupeilla ja liitteillä

Dokumenttien tallennusohjeet aalto.fi:ssä

Sitten vain julkaisemaan!

Nyt olet valmis julkaisemaan ensimmäisen sivusi! Aalto.fi-sivusto -hubista löydät kaikki sivuston päivitykseen liittyvät tutoriaalimme ja uutiset. Mikäli sinulle tulee jotain kysyttävää, voit etsiä vastausta UKK-sivultamme, jonne olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä. Voit myös olla meihin yhteydessä, mikäli tarvitset apua Drupal-sisältösi kanssa. Hauskoja hetkiä Drupalin parissa!

Art piece from exhibition Crystal Flowers in Halls of Mirrors in 2013, yellow threads stretched and "floating" between two points in an angle. Photo by Aalto University / Mikko Raskinen

Aalto.fi-sivusto

Täältä löydät tietoa aalto.fi:stä, ohjeita ja neuvoja sisällön tuottamiseen ja visualisoimiseen ja vinkkejä sisältöjesi löydettävyyden parantamiseksi.

Workday Learning sovellus käytössä. Kuvaaja / Unto Rautio

Tarvitsetko apua Drupal-sisältösi kanssa?

Aalto.fi:n editoijille on tarjolla runsaasti tukea. Verkosta löytyvät ohjeet, Drupal-koulutukset ja editoijien tapaamiset auttavat paremman sisällön luomisessa.

Aalto.fi-sivusto
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu