Drupal: Aalto.fi-sivusto

Aalto.fi:n hakutoiminnon logiikka

Lue lisää sivuston sisäisestä hausta, jotta voit varmistaa, että oikeat sivut nousevat hakutulosten kärkeen.

Miten hakutoiminto toimii

Aalto-yliopiston sivujen sisäinen hakutoiminto käyttää Elasticia. Se on suosittu hakukone, johon voidaan helposti lisätä toiminnallisuuksia ja tehdä muutoksia. Seuraavassa keskitytään muutamiin Elasticin pääominaisuuksiin. Näiden avulla voit paremmin varmistaa sisältöjesi näkyvyyden aalto.fissä.

Painoarvo

Painoarvo on ratkaiseva tekijä hakutulosten järjestämisessä. Eri sivutyyppien (esim. hubit, uutiset) sisällä olevilla elementeillä, kuten perustiedoilla (sivun nimi, yhteenveto) ja metatiedoilla (avainsanat, relates to -kenttä) on aalto.fissä eri painoarvo, jota voi muuttaa milloin vain. Erilaisia painoarvoja on testattu Elasticin käyttöönoton jälkeen. Tällä hetkellä sivujen nimillä on paljon suurempi painoarvo kuin muilla elementeillä. Sen vuoksi avainsanojen kannattaa olla näkyvissä myös sivun nimessä näkyvyyden maksimoimiseksi.

Kokonaisuus Tyyppi Painoarvo
Sivun nimi (otsikko) Perustiedot 8
Hubit Sisältötyyppi 8
Ingressi Perustiedot 2
Max. 3 kk vanhat uutiset/tapahtumat Sisältötyyppi 2
Yhteenveto Perustiedot 1
Ensisijaiset ja toissijaiset avainsanat (tagit) Metatieto 1
Muut   1 tai vähemmän

Sumea haku

Aalto.fi osaa hakea sisältöä kirjoitusvirheistä huolimatta. Aiemmassa Aalto.fi:n hakutoiminnossa kirjoitusvirhe tuotti vääriä tuloksia, mutta Elasticin sumean haun toiminto korjaa kirjoitusvirheet automaattisesti ja löytää sisällön. Tämä koskee myös tapauksia, joissa sanoja on kirjoitettu virheellisesti yhteen tai erikseen.

Esimerkki: sanaa ”koronavirus” käytetään Aalto-yliopiston nettisivulla. Haettaessa muodolla ”korona virus” saadaan samat tulokset, koska järjestelmä käyttää sumeaa hakua.

Stemmaus eli karsinta

Karsinnassa käytetään sanavartaloa hakuterminä. Sanaa ei siis tarvitse taivuttaa sen eri muodoissa, koska järjestelmä tunnistaa sanavartalon karsinnan avulla.

Esimerkiksi: englanninkielinen sanavartalo connect voidaan liittää sanoihin connection, connections, connective, connected ja connecting.

On hyvä huomata, ettei karsinta toimi aina täydellisesti, varsinkaan suomen kielessä. Siksi on tärkeää testata sisällön näkyvyyttä hakemalla eri sanoilla, joissa on sama vartalo.

Synonyymit

Jotkut käyttäjät hakevat sisältöä avainsanojen synonyymeilla. Oikeiden tulosten löytämiseksi Aalto.fihin on luotu synonyymilistoja kaikilla sivuston kielillä (suomi, ruotsi, englanti). Synonyymien luominen on tehokas tapa ohjata käyttäjä oikean sisällön luokse. Editoijat voivat olla yhteydessä digitaalinen kokemus ja analytiikka -tiimiin sanojen lisäämisestä synonyymilistoihin.

Esimerkki: Open positions -sivu (Avoimet työpaikat) on yksi suosituimmista Aalto-yliopiston verkkosivuista. Kuitenkaan hakusanat kuten ”jobs”, ”careers” tai ”vacancies” eivät tuoneet oikeita tuloksia. Kun nämä lisättiin synonyymilistaan ja linkitettiin Open positions -sivuun, nämä haut alkoivat tuottaa tulosta.

Kiinnittäminen

Joissakin tapauksissa haku ei tuota haluttua tulosta, vaikka näkyvyyteen olisi kiinnitetty paljonkin huomiota. Näin voi käydä, jos suosittuja avainsanoja käytetään monien eri sivujen otsikoissa tai jos sumea haku tai karsinta ei toimi täydellisesti. Näissä tapauksissa hakutuloksia ei tule, eivätkä kirjautumattomat Aallon sisäiset käyttäjät löydä haluamaansa tietoa. Sivuja voi kiinnittää tulosten alkuun tiettyjen hakujen yhteydessä. Aalto.fi:n editorit voivat olla yhteydessä digitaalinen kokemus ja analytiikka -tiimiin yhden tai useamman hakusanan linkittämisestä tiettyyn sivuun.

Esimerkki: Aalto-yliopistossa on paljon tapahtumia eri tahojen järjestämänä. Joillakin niillä on omat sivunsa esimerkiksi erityisillä tapahtumasivuilla. Aalto-yliopiston sivuilla on lukuisia sivuja, joiden otsikossa on avainsana ”Tapahtumat”. Siksi tapahtumat-hakusanalla hakeminen on hankalaa. Jotta tapahtumat-hakusana toisi hakutulosten kärkeen Aalto-yliopiston Tapahtumat-hubisivun, on hyvä kiinnittää hubisivu hakutulosten kärkeen.

Miten kannattaa hakea

Log in button on the Aalto University website

Kirjautuneena vai kirjautumatta

Osa aalto.fi-sivuista näkyy vain kirjautuneille käyttäjille, minkä vuoksi jotkut haut eivät tuota oikeaa tulosta ilman kirjautumista. Vaikka jokin sisältö tulisi kirjautuneelle käyttäjälle hakutulosten kärkeen, kirjautumaton käyttäjä ei välttämättä näe sitä lainkaan. Tämä pätee usein varsinkin henkilöstöpalveluihin ja vain Aallon käyttäjille näytettäviin profiileihin. Näissä tapauksissa hakutuloksia ei tule, eivätkä Aallon sisäiset käyttäjät löydä haluamaansa tietoa. Automaattinen kirjautuminen Aallon verkkoon toimii kampuksella, mutta vaatii VPN-yhteyden muualla.

Eikö Aalto.fi:n hakutoiminto toimi kunnolla? Muista kirjautua sisäänEtäyhteyden (VPN) muodostaminen Aallon verkkoon

Hukkasanat

Hakukone jättää huomiotta jotkin sanat, kuten prepositiot tai konjunktiot. Toisin sanoen järjestelmä hyppää yli tällaiset sanat, vaikka käyttäjä kirjoittaisikin niitä hakukenttään. Kaikkiin kieliversioihin on määritelty yksi räätälöity hukkasana: Aalto. Englanniksi hukkasanoja ovat mm. and, be, but, for, not, is, the.

Monisanainen haku

Kun hakukenttään kirjoitetaan monta sanaa, järjestelmä käyttää niin sanottua AND-operaattoria. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hakutuloksissa näytetään vain sivut, joilla esiintyy kaikki hakukentässä mainitut sanat. AND-operaattori siis kaventaa hakua, koska se kertoo hakukoneelle, että tuloksista on löydyttävä jokainen kenttään kirjoitettu sana.

Haun tarkentaminen

Käyttäjät eivät aina ole tyytyväisiä haun tulokseen. Alla on eritelty muutamia mahdollisia syitä epätoivottuihin hakutuloksiin. Muista, että voit aina yrittää tarkentaa hakuasi.

  • Kieli: Jos haet väärällä kielellä, saat epäolennaisia tuloksia. Jos syötät suomenkielisiä hakusanoja englanninkieliselle hakusivulle, tulokset ovat luultavasti aivan muuta kuin halusit. Vaihda siis hakusivun kieliversiota.
  • Liian monisanainen haku: Jos kirjoitat hakukenttään liikaa sanoja, AND-operaattori kaventaa hakua liikaa. Vähennä hakusanoja, jos ensimmäinen hakusi ei tuota tulosta.
  • Kirjoitusvirheet: Vaikka aalto.fi hyödyntää sumeaa hakua, järjestelmä ei tunnista kaikkia kirjoitusvirheitä, minkä vuoksi voit saada vain vähän tai et ollenkaan tuloksia. Tarkista, että hakusanasi on oikein kirjoitettu.
  • Synonyymit: Jotkut nettisivut käyttävät ehkä samankaltaisia sanoja kuin ne, joilla itse haet. Jos sanat eivät ole järjestelmän synonyymilistassa, hakusi luultavasti epäonnistuu. Kokeile, paraneeko hakutulos, jos käytät hakusanoina joitakin synonyymeja.
  • Lainausmerkkien käyttö: tällä hetkellä lainausmerkit eivät vaikuta hakutuloksiin.

Lue lisää

Someone working on a laptop typing.

Auta meitä parantamaan aalto.fi-sivuston uutta hakua

Lue lisää uudesta hausta ja anna meille palautetta sen parantamiseksi.

Drupal: Aalto.fi-sivusto
Computer code projected onto a wall and over a person's shirt who stands in front of the wall. Photo: Aalto University / Aki-Pekka Sinikoski

Tee sisällöstäsi löydettävämpää hakukoneoptimoinnilla

Paranna nettisivujesi löydettävyyttä hakukoneoptimoinnin (SEO) avulla. Lue lisää!

Palvelut
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: