Palvelut

Avainsanojen lisääminen Aalto.fi:ssä

Verkkosivuihin voi lisätä avainsanoja (tags) moniin eri metatietokenttiin. Jokaisella metatietokentällä on tarkoitus. Ne sijoittavat sivusi Aalto.fi-sivuston rakenteeseen (content home) ja tarjoavat tietoa hakutoiminnon suodattimille ja syötteille (ensisijaiset ja toissijaiset avainsanat, relates to -kenttä sekä kategoria).
Screenshot of Drupal metadata for articles

Kotipaikka (artikkeleille ja palvelujen ja tutkimusryhmien sivuille)

Kotipaikka (content home) määrittelee, mihin hubiin sivusi kuuluu. Siitä riippuu myös sivun URL-osoite. Esimerkiksi laitoksen alasivun kotipaikaksi merkitään kyseinen laitos. Silloin sivua lukevat käyttäjät näkevät sivun ja laitoksen välisen yhteyden. Palvelusivujen kotipaikka on automaattisesti Palvelut-hubi, jonka alla kaikki palvelusivut näkyvät.

Kategoria (uutisille ja tapahtumille)

Uutis- ja tapahtumasivut lajitellaan kategorioittain. Valittu kategoria (tai kategoriat) ei vaikuta sivun URL-osoitteeseen. Sen sijaan kategorioita käytetään ensisijaisten ja toissijaisten avainsanojen sekä relates to -kentän tavoin sisällön suodattamiseen tarkennetussa haussa ja automaattisissa nostoissa.

Tapahtumien kotipaikka on Tapahtumat-hubi ja uutisten Uutiset-hubi. Kuten kaikkien muidenkin sivutyyppien tapauksessa, hubin nimi on osa sivun URL-osoitetta.

Ensisijaiset ja toissijaiset avainsanat

  • Ensisijaiset avainsanat (tags) on määritellyt etukäteen Aalto-yliopiston viestintä. Ne kattavat sisällön pääteemat kuten tutkimuksen ja taiteen.
  • Toissijaiset avainsanat korostavat sisällön aiheita. Käytä niitä sisällön tarkkaan kuvailemiseen, esim. ”3D-tulostaminen”.

Relates to

Relates to -kentän tiedot kertovat järjestelmälle sivusi yhteyksistä muihin hubeihin tai tutkimusryhmiin.

Example of metadata for news page at aalto.fi
Jenni Haukion itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton puvusta kertovan uutisen metatiedot

Miten automaattiset nostot toimivat

Kun syötät tapahtuma-, uutis- ja artikkelisivuille metatietoja, muista, että sivu näkyy automaattisissa nostoissa (automatic liftup) muilla Aalto.fi-sivuilla. Verkkosisällön metatietoja voi verrata auton perustietoihin, esimerkiksi merkkiin ja väriin. Auto onkin hyvä esimerkki valaisemaan automaattisten nostojen toimintalogiikkaa.

Jos aiot ostaa käytetyn auton, saatat haluta tietynmerkkisen ja tiettynä vuonna valmistetun auton, jonka mittarissa on tietty määrä kilometrejä. Mitä enemmän hakuehtoja syötät hakukenttiin, sitä vähemmän autoja löydät, mutta sitä tarkemmin ne vastaavat vaatimuksiasi. Mitä tarkempia vaatimuksia sinulla on tulevalle autollesi, sitä useamman hakuehdon syötät.

Automaattisilla nostoilla luotu syöte toimii samalla tavalla. Jos luot yleistasoisen syötteen esimerkiksi koulun omalle etusivulle, voit jättää kentät tyhjiksi, niin kaikki mahdolliset avainsanat otetaan huomioon. Jos haluat luoda johonkin aiheeseen keskittyvän syötteen, lisää ainakin yksi avainsana johonkin sivun metatietokentistä. Mitä useamman kentän täyttää vähintään yhdellä tähän sivuun viittaavalla hakusanalla, sitä vähemmän tulee hakutuloksia. Toisaalta, kun samaan kenttään laittaa useamman avainsanan, hakutulosten määrä kasvaa. Tarkista, että olet tyytyväinen esille tulevien sivujen määrään ja laatuun sen jälkeen, kun olet luonut noston.

Esimerkiksi Jenni Haukion itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton puvusta kertovan uutisen metatiedot näkyvät yllä olevassa kuvassa. Uutinen liittyy (relates to) kuuteen hubiin ja kuuluu kahteen kategoriaan. Siinä on kolme ensisijaista ja kolme toissijaista avainsanaa.

Jos haluat luoda syötteen, johon nousee samankaltaisia uutisia kuin Jenni Haukion puvusta kertova uutinen, automaattisen noston metatietoihin laitetaan seuraavat avainsanat:

Explanation of logic behind an automatic news liftup at aalto.fi

Jenni Haukion puvusta kertova uutinen näkyy nyt automaattisena nostona, koska kategoria ”Research & Art”, avainsanat ”Research” ja ”textiles” sekä molemmat avainsanat ”Relates to” -kentässä vastaavat uutisen metatietoja.

Jos kategoria ”Research & Art” poistettaisiin automaattisen noston metatiedoista, uutinen ei enää näkyisi, sillä sitä ei ole luokiteltu metatiedoissa yhä näkyvään ”University”-kategoriaan. Sen sijaan jos automaattisen noston metatiedoista ei poistettaisi kategorioiden avainsanoja vaan lisättäisiin vain uusia, uutinen näkyisi nostossa.

Toisin sanottuna avainsanojen lisääminen yhteen ja samaan metatietokenttään laajentaa automaattiseen nostoon nousevien sivujen valikoimaa. Toisaalta mitä useampia eri metatietokenttiä täytät, sitä tarkemmin rajaat automaattiseen nostoon nousevia sivuja. Nostoon pääsee vain sellaisia sivuja, jotka vastaavat ainakin yhtä jokaisen metatietokentän avainsanoista. Kokeile eri avainsanoja ja katso, mitä tapahtuu!

Automaattiseen nostoon liittyviä vinkkejä

Näiden komponenttien avulla voit luoda uutissyötteitä ja listoja tulevista tapahtumista ja luoda automaattisesti päivittyvän artikkelisarjan.

Lue lisää
Artwork in Dipoli. Photo by Aalto University / Mikko Raskinen
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu