Palvelut

Artikkelisivun luominen aalto.fi-sivustolle

Artikkelisivu on yksi yleisimmistä sisältötyypeistä aalto.fi-sivuilla. Artikkelisivulla voi kertoa erilaisista sisällöistä, kuten esimerkiksi yhteistyömahdollisuuksista, tietystä tutkimusalueesta tai muusta yliopistoon liittyvästä asiasta. Videotutoriaali ei ole täysin ajantasainen. Luethan päivitetyn ohjeen sivulta.
example – create a new article

Artikkelisivun luominen

Kirjaudu aalto.fi-sivustolle klikkaamalla "Kirjaudu"-painiketta ylhäältä oikealta. Laita sen jälkeen kursori vasemmassa reunassa olevan "Sisältö"-painikkeen päälle (älä klikkaa), siirrä kursori esiin tulevassa valikossa "Add content" kohdalle. Oikealle aukeaa lista sivuston eri sisältötyypeistä. Valitse listasta "Sivu" klikkaamalla siitä hiirellä.

Screenshot of Drupal's Basic information field from this page.

Täytä ensin sivun perustiedot

  • Content owner*: Anna tässä sisällönomistaja, eli henkilö joka sisällöstä on vastuussa. Klikkaa "Select profiles" ja etsi henkilö nimellä. Sisällöllä voi olla vain yksi vastuuhenkilö. Nimi näkyy vain aalto.fi-sivuston päivittäjille (välilehdellä Content owner).
  • Kieli*: Valitse sivusi pääkieleksi (original language eli sivun editointikieli) joko suomi, englanti tai ruotsi. Sivun käännökset luodaan myöhemmin.
  • Otsikko*: Anna sivullesi otsikko. Aloita tärkeimmistä avainsanoista ja tiivistä sisältösi otsikkoon. Sisältöjä jaetaan verkossa usein linkkeinä, jolloin itse sisältö saattaa jäädä lukematta. Hyvällä otsikolla vangitset lukijan huomion.
  • Yhteenveto (Summary)*: Kirjoita sivullesi lyhyt alustus (yhteenveto näkyy kaikkialla aalto.fi-sivustolla, missä sivusi on nostettu esiin, mutta ei näy sivullasi). Vältä ammattisanastoa ja teknisiä termejä. Suositeltu enimmäispituus n. 140 merkkiä.

  • Lead text eli ingressi*: Ingressi toimii sivusi johdantona, joka täydentää sivusi otsikkoa, sekä tiivistää heti alkuun sivusi tärkeimmät asiat ja antaa tarvittaessa hieman taustatietoja lopussa. Vältä ammattisanastoa ja teknisiä termejä; selitä näitä tarvittaessa (esim. lyhenteet tulee aina avata ensimmäisellä käyttökerralla). Ethän kopioi ingressiin samaa tekstiä kuin yhteenvedossa. Tämä vaikuttaa negatiivisesti hakukoneoptimointiin ja siten sisältösi löydettävyyteen. Ingressin pituus on noin 1-4 lausetta tai lyhyt kappale.

  • Pääkuva (Main image): Lisää sivullesi houkutteleva pääkuva (ethän käytä kuvaa, jossa on tekstiä, esimerkiksi infografiikkaa). Valitse sivusi sisältöä tukeva kuva, joka tekee sivustasi kiinnostavamman. Tiedostokooksi riittää 1 MB (kuvan laatu eli riittävät pikselit ovat tärkeitä, eikä tiedoston koko). Käytä pääkuvana aina vaakakuvaa.

Tutorial graphic 2

Tavoita sivullasi mahdollisimman moni

Hyödynnä metatieto-kenttiä, jotta käyttäjät löytävät sivusi paremmin. Valitse sivullesi oikea hubi ("content home").

Lue lisää metatiedoista ja avainsanoista

Lisää sisältö komponenteilla

Voit käyttää sivun luomiseen useita komponentteja:

  • Lisää tekstikomponentti (Text paragraph -komponentti) kirjoittaaksesi varsinainen tekstisisältö.
  • Lisää muita komponentteja muusta sisällöstäsi riippuen tarpeen mukaan (voit aina käydä katsomassa mitä komponentteja muilla sivuilla on käytetty saadaksesi inspiraatiota).

Komponentit: kuinka luot sisältöä?

Täältä löydät tietoa eri komponenteista ja siitä, miten niitä voi käyttää aalto.fi-sivustolla.

Palvelut

Julkaise valmis sivu ja lisää käännökset

Mikäli tekemäsi sivu on tarkoitettu vain Aalto-yhteisölle (eli sen pääsee näkemään vain, jos on kirjautunut sivustolle Aalto-tunnuksilla), valitse sivun lopussa kentästä "Role restrictions": Aalto Autentikoitu. Jos sivusi on julkinen, voit jättää tämän kentän tyhjäksi. Voit myös rajoittaa joidenkin komponenttien näkyvyyden vain Aaltolaisille, jos sivusi on pääosin julkinen. Jätä tällöin sivun lopussa oleva kenttä tyhjäksi, ja valitse rajoitettavan komponentin kohdalta Aalto Autentikoitu.

Klikkaa "Tallenna". Sivusi on vielä julkaisemattomassa tilassa. Jos haluat julkaista sivusi, klikkaa oikealta "Publish".

Käännökset sivulle luodaan klikkaamalla "Translate"-välilehteä sivun yläpuolelta.

Vinkkejä artikkelin kirjoittamiseen

  1. Keskity otsikkoon ja ingressiin (lead text) lukijan mielenkiinnon herättämiseksi.
  2. Kirjoita selkeästi ja mielenkiintoisella tyylillä.
  3. Lisää vähintään yksi laadukas kuva tukemaan artikkelin otsikkoa, avaamaan ja elävöittämään sisältöä.

Ohjeita uutisen kirjoittamiseen

Kirjoitatko uutista tai muuta ajankohtaissisältöä Aallon verkkosivuille? Tutustu ohjeisiimme ja kirjoita entistäkin paremmin!

Kuvituskuva näppäimistöstä. Kuvittaja: Ida-Maria Wikström.

Aiemmin luomasi sisällön löytäminen

Voit hakea Drupalista aiemmin luomiasi tai päivittämiäsi sisältöjä.

Katso ohjeet sisältöjen hakemiseen sisällön luojalla ja päivittäjällä

Sivusi aiemman version palauttaminen

Joka kerta, kun sinä tai joku muu päivittää sisältöjä aalto.fi:ssä, tulee siitä uusi versio. Sivuhistoria löytyy sivun yläpuolella olevasta valikosta "Revisions"-välilehden takaa. Siitä klikkaamalla näet kuka sivua on muokannut ja milloin. Täältä voit myös tarvittaessa palauttaa sivuhistoriastasi jonkin aiemman version.

Screenshot of the Revisions tab in editor mode at aalto.fi

Etsi sivuhistoriastasi versio, jonka haluat palauttaa. Voit katsoa miltä jokin aiempi versio on näyttänyt klikkaamalla sinisellä olevaa aikaleimaa kunkin version kohdalla vasemmalla. Kun tiedät minkä version haluat palauttaa, klikkaa ko. rivillä oikealta "Revert"-painiketta. Tämän jälkeen näet uuden sivun, jossa varmistetaan vielä, että haluat palauttaa kyseisen version. Voit myös valita käännösten palauttamisen samaan versioon valitsemalla “Revert content shared among translations”.

Sivusi jonkin version palauttaminen ei poista sivuhistoriasta sitä uudempia versioita.

Lisää Drupal-ohjeita

On the right edge a person with shoulder-length hair is moving out of the picture; behind them is a black background with narrow light strings horizontally on it.

Drupal: Aalto.fi-sivusto

Täältä löydät tietoa aalto.fi:stä, ohjeita ja neuvoja sisällön tuottamiseen ja visualisoimiseen ja vinkkejä sisältöjesi löydettävyyden parantamiseksi.

Kaikki Drupal-ohjeet

Tälle sivulle on koottu linkit kaikkiin Drupal-ohjeisiin. Drupal on aalto.fi-sivuston sisällönhallintajärjestelmä.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: