Sukellus automaattisten nostojen maailmaan

Aalto.fi-sivuston sisällöt yhdistetään toisiinsa nostoiksi (liftups) kutsutuilla komponenteilla. Edellisessä postauksessa käsittelimme single liftup- komponenttia ja miten sen avulla voi nostaa yksittäisiä sisältösivuja tyylikkäästi esiin. Tämän postauksen aiheena ovat vuorostaan automaattiset nostot. Niiden avulla voit luoda esimerkiksi uutisivirtoja, listata kätevästi tiettyyn aihepiiriin liittyvät tulevat tapahtumat tai luoda automaattisesti päivittyviä artikkelisarjoja.
Artwork in Dipoli. Photo by Aalto University / Mikko Raskinen
Kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen

Automaattisilla nostoilla voi nostaa tapahtumia (automatic event liftup), uutisia (automatic news liftup) ja artikkeleja (automatic article liftup). Tämä artikkeli esittelee komponentit sekä tarjoaa vinkkejä niiden käyttöön. Yksityiskohtaiset ohjeet komponenttien luomisesta löydät täältä

Yleisiä ohjeita

 1. Automaattiset nostot suodattavat näytettävän sisällön valittujen suodatusten perusteella. Tämän lisäksi automaattisia nostoja voidaan määritellä niin, että vain tiettyyn hubiin liittyvät uutiset tulevat näkyville.

  • Yhden kentän täyttäminen yhdellä avainsanalla (esim. secondary tag: "kestävä kehitys") nostaa kaikki kyseisellä tagilla merkityt sisällöt. 
  • Jos täytät useamman eri kentän (esimerkiksi primary tagin ja kategorian), nostossa näkyvät vain sellaiset sisällöt, jotka sisältävät sekä valitun primary tagin että kategorian. 
  • Yhden kentän täyttäminen useammalla sanalla (esimerkiksi secondary tageilla "kestävä kehitys" ja "koneoppiminen") nostaa esiin sisällöt jotka sisältävät yhden tai molemmat valituista tageista.
  • Kentät "relates to" ja "content home" (vain artikkeleita nostettaessa) rajaavat nostojen sisällön niin, että vain valittuun hubiin kuuluvat tai yhdistetyt sisällöt näkyvät. 
  • Muista aina tarkistaa kahteen kertaan, että sisältö näkyy haluamallasi tavalla.
 2.  Automaattiset nostot näyttävät aina neljä tuoreinta sisältöä. See all/Katso kaikki -napin painaminen ohjaa lukijan sivulle, johon on listattu kaikki noston määritelmät täyttävät sisällöt. See all -napin tekstin voi kuitenkin halutessaan muuttaa, ja sen voi asettaa ohjaamaan lukija myös esimerkiksi toiseen hubiin tai artikkeliin.
 3. Osa aalto.fi sisällöstä on tarkoitettu vain aaltolaisille. Uutta nostoa luodessa on hyvä varmistaa, että noston ja nostettaiven artikkelien julkisuusasetukset vastaavat toisiaan. 

Uutisten ja tapahtumien automaattiset nostot 

Automatic event liftup -komponentti nostaa sisältöjä valittujen filterien perusteella. Näitä ovat primary ja secondary tagit sekä kategoria, joka kuvastaa tapahtuman tyyppiä. Automatic news liftup -komponentti taas esittää tagien ja uutisten tyyppiä kuvaavien kategorioiden perusteella uutisia. Voit halutessasi myös rajata sisältöä niin, että vain tiettyyn hubiin liittyvät tapahtumat tulevat näkyviin. Uutisilla tai tapahtumilla ei ole kotihubia, mutta "relates to" -kentän avulla jokaiselle uutiselle ja tapahtumalle voi määrittää sopivan hubi, jota voi käyttää uutis- tai tapahtumanostoa tehdessä suodattimena.

Osa aalto.fi -sivuston sisällöstä on tarkoitettu vain sisäänkirjautuneille käyttäjille. Jos haluat nostaa esiin sisäisiä uutisia tai tapahtumia, merkitse "role restricion" kohtaan "visible to Aalto community". Jos taas nostettava sisältö saa näkyä kaikille, valitse "Public for everyone": Tällä hetkellä automaattisia nostoja ei voida määrittää näyttämään sekä ulkoisia että sisäisiä sisältöjä samassa komponentissa. 

Näyttelyt ja messut -tapahtumanosto

Tämä on esimerkki automatic event liftup -komponentista. Tässä nostossa näkyvät kaikki Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tapahtumat kategoriasta "Näyttelyt ja messut". 

Iines Jakovlev: Hidden Lake Photo: Anne Kinnunen
Näyttelyt ja messut

Fragile Water -näyttely Helsinki-Vantaan lentokentällä

Fragile Water -näyttely tekee näkyväksi veden kulutuksen vaikutuksia yhteiskunnassa.
Kuva: Taneli Luotoniemi.
Näyttelyt ja messut

IN TRANSITION Mathematics and Art: näyttely Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa

Näyttelyssä on esillä Kristallikukkia peilisalissa –kurssin opiskelijoiden lopputyöt.
Name and dates of the exhibition
Näyttelyt ja messut

Arkiston aarteet esittäytyvät -näyttely 18.6.-28.8.

Re-imagining the Past - Stories from the Aalto Archives -näyttelyssä on esillä kutsuttujen emeritiprofessoreiden ja opiskelijoiden valikoimia kohteita Aallon arkiston kokoelmista.

Kestävä kehitys -uutisnosto

Tämä on esimerkki automatic news liftup -komponentista. Nostossa näkyvät kaikki julkiset uutiset, jotka on merkitty primary tagilla "kestävä kehitys": 

New York_June 2019
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Uudet biomateriaalit ja niiden mahdollisuudet markkinoilla kiinnostavat Yhdysvalloissa

Voidaanko biopohjaisilla materiaaleilla korvata muovia teollisessa mittakaavassa? Voiko ympäristöystävällinen tekstiilituotanto olla kannattavaa?
Mikko Jalas, kuva: Sanna Lehto
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

"Ajankäyttötavoillamme on paljon merkitystä"

Creative Sustainability -ohjelman johtaja Mikko Jalas kertoo mietteitään omavaraisuudesta ja kestävyydestä.
Aalto koordinoi kolmea uutta STN-konsortiota, kuva Aino Huovio
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Aalto koordinoi kolmea uutta STN-konsortiota

Aalto-yliopisto sai 9,2 miljoonaa euroa eli 18 prosenttia jaossa olleesta rahoituksesta.
Ice rubbling
Tiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi menetelmä ennustaa, miten liikkuva jää koettelee vuosisatojen aikana siltoja ja tuulivoimaloita

Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämillä simulaatioilla voidaan arvioida arktisen jään synnyttämää kuormitusta tulevaisuuden jääolosuhteissa.

Artikkelien automaattiset nostot

Sisältöartikkelit on yleensä paras nostaa sivuille käyttämällä single liftup (lue edellinen blogipostaus aiheesta) tai manual liftup -komponentteja. Automaattisia nostoja voidaan kuitenkin käyttää silloin, kun nostettavaa sisältöä tulee jatkuvasti lisää. Automatic article liftup -komponentti toimii uutis- ja tapahtumanostojen tapaan esittäen neljä uusinta määrityksiä vastaavaa artikkelia sekä linkin loppuihin sisältöihin.

Manual liftup -komponentti olisi toinen tapa nostaa näitä artikkeleita, mutta silloin uuden artikkelin ilmestyessä pitäisi aina muistaa päivittää myös nostoon uusiin artikkeli. Automatic article liftup -komponentti taas huomaa heti, kun uutta tagilla merkittyä sisältöä ilmestyy, ja nostaa uusimman artikkelin noston alkuun.

Huomioithan, että jos haluat luoda uuden automatic article liftup -komponentin, pyydä siihen uutta secondary tagia ottamalla yhteyttä Aalto.fi -projektitiimin. Jos alat käyttämään artikkeleissasi jo olemassa olevaa tagia, näkyvät artikkelisi myös muiden editorien luomissa, samaa tagia käyttävissä nostoissa.

Aalto stories -artikkelinosto

Hyvä esimerkki automatic article liftup -komponentin käyttömahdollisuuksista on Aalto stories. Kyseisellä tagilla merkityt artikkelit ovat Aallon viestinnän tuottamia tarinoita yhteisöstä.

Aalto-yliopisto, Otaniemi stories: Topi Kairenius, Fat Lizard / Kuvaaja: Sinikoski
Yrittäjyys ja startupit

Topi Kairenius

Otaniemi sijaitsee loistavalla paikalla ja täällä on positiivinen tekemisen meininki. Siksi päätimme muuttaa kavereiden kesken perustamamme pienpanimon tänne uusiin tiloihin.
Aalto-yliopisto, Otaniemi stories: Jennifer S. Lipkin & Heli Juuti, tila- ja kalustesuunnittelun opiskelijoita / Kuvaaja: Sinikoski
Kampus

Jennifer S. Lipkin ja Heli Juuti

Sairaudet, paiseet, virukset, alienit ja uudelleensyntyminen. Siinä aiheita, joista olemme tänään ammentaneet. Olemme projektin kanssa vasta lähtökuopissa.
Aalto University, Otaniemi stories: Katrín Ólína, Aalto University’s Artist-in-Residence at ADD Lab / Photographer: Sinikoski
Kampus

Katrín Ólína

Olen luonut 40 talismaanin kokoelman ADD-laboratoriossa. Talismaanit tarjoavat parannuskeinoja, ideoita ja energiaa, joihin voimme yhdistää ja jotka auttavat meitä kehittämään itseämme.
Aalto University, Otaniemi stories: Yeong Seok Ki, Student of Architecture / Photographer: Sinikoski
Kampus

Yeong Seok Ki

Alvar Aalto on hyvin kuuluisa Koreassa. Siksi tulin tänne Otaniemeen.

Aikaisemmat postaukset

Single liftup -komponentin salat

Aalto.fi-sivustolla sisällöt yhdistetään tavallisia linkkejä älykkäämmillä liftupeilla eli nostoilla. Blogissa esittelyssä helppo ja tyylikäs single liftup.

Otaniemi campus art: light cubes on the ceiling connected by a wire. Photo by Aalto University / Julia Weckman
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu