Aalto.fi-sivusto

Sukellus automaattisten nostojen maailmaan

Aalto.fi-sivuston sisällöt yhdistetään toisiinsa nostoiksi (liftups) kutsutuilla komponenteilla. Edellisessä postauksessa käsittelimme single liftup- komponenttia ja miten sen avulla voi nostaa yksittäisiä sisältösivuja tyylikkäästi esiin. Tämän postauksen aiheena ovat vuorostaan automaattiset nostot. Niiden avulla voit luoda esimerkiksi uutisivirtoja, listata kätevästi tiettyyn aihepiiriin liittyvät tulevat tapahtumat tai luoda automaattisesti päivittyviä artikkelisarjoja.
Artwork in Dipoli. Photo by Aalto University / Mikko Raskinen
Kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen

Automaattisilla nostoilla voi nostaa tapahtumia (automatic event liftup), uutisia (automatic news liftup) ja artikkeleja (automatic article liftup). Tämä artikkeli esittelee komponentit sekä tarjoaa vinkkejä niiden käyttöön. Yksityiskohtaiset ohjeet komponenttien luomisesta löydät täältä

Yleisiä ohjeita

 1. Automaattiset nostot suodattavat näytettävän sisällön valittujen suodatusten perusteella. Tämän lisäksi automaattisia nostoja voidaan määritellä niin, että vain tiettyyn hubiin liittyvät uutiset tulevat näkyville.

  • Yhden kentän täyttäminen yhdellä avainsanalla (esim. secondary tag: "kestävä kehitys") nostaa kaikki kyseisellä tagilla merkityt sisällöt. 
  • Jos täytät useamman eri kentän (esimerkiksi primary tagin ja kategorian), nostossa näkyvät vain sellaiset sisällöt, jotka sisältävät sekä valitun primary tagin että kategorian. 
  • Yhden kentän täyttäminen useammalla sanalla (esimerkiksi secondary tageilla "kestävä kehitys" ja "koneoppiminen") nostaa esiin sisällöt jotka sisältävät yhden tai molemmat valituista tageista.
  • Kentät "relates to" ja "content home" (vain artikkeleita nostettaessa) rajaavat nostojen sisällön niin, että vain valittuun hubiin kuuluvat tai yhdistetyt sisällöt näkyvät. 
  • Muista aina tarkistaa kahteen kertaan, että sisältö näkyy haluamallasi tavalla.
 2.  Automaattiset nostot näyttävät aina neljä tuoreinta sisältöä. See all/Katso kaikki -napin painaminen ohjaa lukijan sivulle, johon on listattu kaikki noston määritelmät täyttävät sisällöt. See all -napin tekstin voi kuitenkin halutessaan muuttaa, ja sen voi asettaa ohjaamaan lukija myös esimerkiksi toiseen hubiin tai artikkeliin.
 3. Osa aalto.fi sisällöstä on tarkoitettu vain aaltolaisille. Uutta nostoa luodessa on hyvä varmistaa, että noston ja nostettaiven artikkelien julkisuusasetukset vastaavat toisiaan. 

Uutisten ja tapahtumien automaattiset nostot 

Automatic event liftup -komponentti nostaa sisältöjä valittujen filterien perusteella. Näitä ovat primary ja secondary tagit sekä kategoria, joka kuvastaa tapahtuman tyyppiä. Automatic news liftup -komponentti taas esittää tagien ja uutisten tyyppiä kuvaavien kategorioiden perusteella uutisia. Voit halutessasi myös rajata sisältöä niin, että vain tiettyyn hubiin liittyvät tapahtumat tulevat näkyviin. Uutisilla tai tapahtumilla ei ole kotihubia, mutta "relates to" -kentän avulla jokaiselle uutiselle ja tapahtumalle voi määrittää sopivan hubi, jota voi käyttää uutis- tai tapahtumanostoa tehdessä suodattimena.

Osa aalto.fi -sivuston sisällöstä on tarkoitettu vain sisäänkirjautuneille käyttäjille. Jos haluat nostaa esiin sisäisiä uutisia tai tapahtumia, merkitse "role restricion" kohtaan "visible to Aalto community". Jos taas nostettava sisältö saa näkyä kaikille, valitse "Public for everyone": Tällä hetkellä automaattisia nostoja ei voida määrittää näyttämään sekä ulkoisia että sisäisiä sisältöjä samassa komponentissa. 

Näyttelyt ja messut -tapahtumanosto

Tämä on esimerkki automatic event liftup -komponentista. Tässä nostossa näkyvät kaikki Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tapahtumat kategoriasta "Näyttelyt ja messut". 

Kestävä kehitys -uutisnosto

Tämä on esimerkki automatic news liftup -komponentista. Nostossa näkyvät kaikki julkiset uutiset, jotka on merkitty primary tagilla "kestävä kehitys": 

Taloustieteilijät ehdottavat: Näin Suomi puolittaa tieliikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jakeluoikeusjärjestelmä nostaa polttoaineen hintaa - kompensaatio pienituloisille vie vain siivun järjestelmän tuotoista

Taloustieteilijät kehittivät henkilö- ja ajoneuvodatan pohjalta mahdollisia kompensaatiomalleja. Raportti julkistettiin liikenne- ja viestintäministeriön webinaarissa 27. lokakuuta.
Felicia Aminoff, Anna Eriksson ja Amanda Rejström, kuva: Iiro Immonen
Aalto Magazine Julkaistu:

Kipinä muuttaa maailmaa - Aallon alumnien startup-yritys auttaa ihmisiä tekemään ilmastotekoja

Ilmastoteot ovat tulevaisuudessa yhtä arkisia kuin säästäminen.
Korkealta (Hotelli Clarionista) otettu maisemakuva Helsingin Hietalahdesta, etualalla merta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Argumenta-hanke arkkitehtuurin historian ja restauroinnin professuuriin

Hankkeen tarkoituksena on syventää ja lisätä yhteiskunnallista keskustelua modernin rakennuskannan kohtalosta.
Urs Dieker working with wood, kuva Eren Öztekin
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hollywood-puvustaja luo säihkettä biomateriaaleista

Tulevaisuuden tv- ja elokuvapuvustus pohjautuu luonnonmateriaaleihin, uskoo tekstiilitaiteilija Urs Dierker.

Artikkelien automaattiset nostot

Sisältöartikkelit on yleensä paras nostaa sivuille käyttämällä single liftup (lue edellinen blogipostaus aiheesta) tai manual liftup -komponentteja. Automaattisia nostoja voidaan kuitenkin käyttää silloin, kun nostettavaa sisältöä tulee jatkuvasti lisää. Automatic article liftup -komponentti toimii uutis- ja tapahtumanostojen tapaan esittäen neljä uusinta määrityksiä vastaavaa artikkelia sekä linkin loppuihin sisältöihin.

Manual liftup -komponentti olisi toinen tapa nostaa näitä artikkeleita, mutta silloin uuden artikkelin ilmestyessä pitäisi aina muistaa päivittää myös nostoon uusiin artikkeli. Automatic article liftup -komponentti taas huomaa heti, kun uutta tagilla merkittyä sisältöä ilmestyy, ja nostaa uusimman artikkelin noston alkuun.

Huomioithan, että jos haluat luoda uuden automatic article liftup -komponentin, pyydä siihen uutta secondary tagia ottamalla yhteyttä Aalto.fi -projektitiimin. Jos alat käyttämään artikkeleissasi jo olemassa olevaa tagia, näkyvät artikkelisi myös muiden editorien luomissa, samaa tagia käyttävissä nostoissa.

Aalto stories -artikkelinosto

Hyvä esimerkki automatic article liftup -komponentin käyttömahdollisuuksista on Aalto stories. Kyseisellä tagilla merkityt artikkelit ovat Aallon viestinnän tuottamia tarinoita yhteisöstä.

Aalto University, Otaniemi stories: Ariel Bustamante, Aalto University’s Artist-in-Residence at the School of Arts, Design and Architecture / Photographer: Sinikoski
Kampus

Ariel Bustamante

Loimme tämän veistoksen keskusteluhuoneeksi. Hankkeen ytimessä on ihmisten kutsuminen keskustelemaan kanssamme siitä, miksi teemme mitä teemme.
Students in front of the School of Business
Opiskelu Aallossa

Tätä kaikkea on opiskelu Aallossa

Lue ja katso aitoja tarinoita Aallon opiskelijoilta ja alumneilta opiskelijaelämästä, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, mielenkiintoisista kouluprojekteista sekä ainutlaatuisista työmahdollisuuksista.
Aalto University, Otaniemi stories: Anna Kholina, doctoral student in Design / photographer: Sinikoski
Kampus

Anna Kholina

Järjestämme hackathon-tapahtuman, jossa opiskelijat ideoivat ja etsivät ratkaisuja tulevaisuuden Aalto Studios -mediakeskukseen liittyen.
Comic artwork by Solip Park
Taiteen laitos

NoVA alumni uutinen: Suomen pelitutkimuksen seura ry on myöntänyt vuoden 2020 pelialan opinnäytetyökilpailun palkinnot

The Finnish Game Research Society (Suomen pelitutkimuksen seura Ry) has announced the winner of master thesis prizes of “2020 Game Thesis Competition” to Ms. Solip Park, one of the 2020 graduates from the Nordic Visual Studies and Art Education at Aalto.

Aikaisemmat postaukset

Single liftup -komponentin salat

Aalto.fi-sivustolla sisällöt yhdistetään tavallisia linkkejä älykkäämmillä liftupeilla eli nostoilla. Blogissa esittelyssä helppo ja tyylikäs single liftup.

Otaniemi campus art: light cubes on the ceiling connected by a wire. Photo by Aalto University / Julia Weckman
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu