Studentguide
Kandidatprogrammet i teknikvetenskap
Programmets huvudsida
Planera dina studier
Planering av de egna studierna är av största vikt för att studierna ska förlöpa smidigt. Det mest centrala verktyget för planeringen är den individuella studieplanen (ISP). När du gör upp din ISP planerar du de studier som ska ingå i examen och tidpunkten för studierna. Undervisningsplan och modelläsordning vägleder dig när du gör studieplanen. När din ISP har godkänts utgör den din officiella studieplan, enligt vilken du kan genomföra dina studier.
ISP i Sisu
Alla grundexamensstuderande gör sin ISP i Sisu.
Du hittar instruktioner för att göra en ISP i Sisuanvisningar. Kontakta adressen [email protected] om du inte hittar svar i Sisuanvisningar eller på denna sida.
Skapa en ny studieplan genom att klicka på rubriken Kandidat och diplomingenjör i teknikvetenskap. Sisu föreslår den rätta utbildningen automatiskt på basis av din studierätt.
Val av undervisningsplansperiod
När du gör en ny studieplan ska du välja en undervisningsplansperiod som grund för din plan. Välj den undervisningsplan som gäller för läsåret när du inlett dina studier. Om du vill kan du också övergå till att studera enligt en nyare undervisningsplan. Om du återupptar dina studier efter en lång paus ska du välja den senaste undervisningsplanen.
Skapa en studieplan
Mallen för studieplanen visar examensstrukturen och de studiehelheter som ingår i examen. En del av de obligatoriska kurserna syns färdigt i ISP:n. Därtill ska du lägga till alternativa och valfria kurser i studiehelheterna. Följ anvisningarna i studievalshjälparen när du gör din ISP. Se även undervisningsplanen för ditt huvudämne för närmare anvisningar och rekommendationer för kursval och sammanställning av studiehelheter.
En primär studieplan
Du kan skapa flera ISP-versioner men du kan bara ha en primär studieplan. Markera den studieplan som du har tänkt studera enligt och som du ansökt och fått godkännande för som din primära studieplan.
För att din ISP ska bli godkänd i sin helhet måste du ansöka om separat godkännande för följande delar:
- det andra inhemska språket (eller ersättande) och obligatoriskt främmande språk
- biämne (på nivån Biämnen)
- fritt valbara studier samt ett andra biämne som ska placeras i fritt valbara studier, om du vill genomföra ett andra biämne
- de helheter som du modifierar i det fria redigeringsläget.
Med andra ord ansöker du inte om godkännande för hela planen på en gång. Du behöver inte vänta på godkännande för en del innan du ansöker om godkännande för en andra del.
Behandlingstiden för ISP är högst tre veckor. Skicka alltså in din ISP för godkännande i god tid innan biämnesansökan eller utexaminering. Om du behöver få godkännande för din ISP snabbare än så, skicka ett meddelande till adressen [email protected]
Du får ett meddelande i Sisu när din studieplan är granskad. Följ anvisningarna du får om det krävs ändringar i din studieplan.
Planen kan alltid ändras enligt behov, och det lönar sig att uppdatera studieplanen under studiernas gång. Om du vill göra ändringar i en redan godkänd helhet (till exempel byta en kurs mot en annan eller helt byta biämne), ska du först ge upp godkännandet du fått. Ändra helheten och dess innehåll först efter det. Ansök sedan om nytt godkännande för helheten.
Om du gör ändringar i en godkänd helhet utan att först ha gett upp godkännandet syns texten ”avviker från innehållet du ansökt om” i anslutning till helheten.
Se Sisuanvisningarna för tekniska anvisningar för att ge upp godkännande.
Teknologie kandidatexamen avläggs före diplomingenjörsexamen. I slutskedet av kandidatstudierna kan du välja kurser på magisternivå vid sidan av kandidatstudierna, om det är nödvändigt för att studierna ska förlöpa smidigt. Observera dock när du planerar studierna att många kurser på magisternivå ger förtur till huvudämnesstuderande inom programmet i fråga. Anmälan till kurser med begränsat antal deltagare upphör innan undervisningen börjar.
Studieplanen för magisterskedet görs som en fortsättning på den primära ISP:n för kandidatstudierna. Klicka på rubriken "Kandidat och diplomingenjör i teknikvetenskap” och välj magisterprogrammet i studievalshjälparen till höger. Magisterstudierna ska genomföras i enlighet med den nyaste undervisningsplanen. Byt vid behov undervisningsplansperioden på ISP-mallen för magisterskedet. Se tekniska anvisningar för att skapa en studieplan för magisterskedet och byta undervisningsplansperiod i Sisu-anvisningarna.
Obs. Det står ”Ingen studierätt” vid studieplanen för magisterskedet. Du kan ändå anmäla dig som vanligt till kurser på magisternivå. När du utexamineras från kandidatprogrammet uppdateras din studierätt och meddelandet ändras till ”Val som bekräftats till studierätten”.
Kontrollera att du uppfyller eventuella kriterier för att fortsätta till det magisterprogram du önskar: Fortsätt till ett magisterprogram.
Vanliga frågor om studieplanen i Sisu
Exempel 1: I studieplanen finns kursen Matrisräkning MS-A0003 men jag har genomfört kursen Matrisräkning MS-A0004.
Svar: Markera ersättandet av kurs under fliken Ersättande studier. Du hittar instruktioner i Sisuanvisningar.
Exempel 2: Jag har inlett studier i informationsnätverk 2019 och övergick till den nya undervisningsplanen (2022–2024). Jag har genomfört den obligatoriska huvudämneskursen TU-C3021 Managing knowledge and knowledge-intensive organizations, men i den nya undervisningsplanen har kursen fallit bort och ersatts med kursen TU-C3022 Organizing of Business.
Svar: Ta bort den ”felaktiga” kursen och lägg till kursen du genomfört via det fria redigeringsläget. Ansök om godkännande för helheten. Du hittar instruktioner i Sisuanvisningar. Obs. När studieplanen har ändrats i det fria redigeringsläget, måste du söka om separat godkännande i det fria redigeringsläget.
Om du inte är säker på om den kursversion du har planerat välja passar i din examen kan du kontakta lärandetjänsterna inom ditt huvudämne.
Om huvud- eller biämnets innehåll avviker från studieguiden ska det godkännas av helhetens ansvarslärare. Gå till väga på följande sätt:
- Lista tydligt de kurser som du föreslår att ska ingå i helheten och skicka in listan till ansvarsläraren. Biämnets ansvarslärare nämns i ifrågavarande biämnes egen guide.
- Om dina förslag godkänns ska du förmedla ansvarslärarens svar till ditt eget huvudämnes studiekoordinator.
- Ändra helheten i studieplanen via det fria redigeringsläget. Du hittar instruktioner i Sisuanvisningar.
- Ansök om godkännande för din studieplan på vanligt sätt. Obs. När studieplanen har ändrats i det fria redigeringsläget, måste du söka om separat godkännande i det fria redigeringsläget.
Du kan ha flera ISP-versioner i Sisu. Skapa en egen studieplan för utbytesstudierna. Om du söker till flera utbytesdestinationer ska du göra en egen ISP-version för varje destination.
- Skapa en ny studieplan och namnge den efter utbytesuniversitetet (t.ex. Technische Universiteit Eindhoven).
- Lägg till utbytesstudierna i ISP:n som enskilda studieutkast: Välj studiehelheten som du vill lägga till kursen i och klicka på Lägg till studieutkast.
- Om du vill ersätta en obligatorisk kurs i examen med en kurs som du genomför under utbytet ska du först lägga till utbyteskursen som ett studieutkast i din ISP. Använd därefter fritt redigeringsläge för att ta bort den kurs vid Aalto som du vill ersätta.
- Om du vill genomföra ett biämne under utbytet ska du välja studiehelheten SCI3041 International Studies Minor. Lägg till utbyteskurserna som studieutkast under helheten.
- Studieplanen ska täcka hela examen, det vill säga lägg till alla kurser du planerar inkludera i din examen i planen för utbytesstudierna.
Obs. Studerande inom produktionsekonomi kan placera International Studies Minor i fritt valbara studier. Det egentliga biämnet ska vara tekniskt.
Du ska ansöka om utbyte separat. Du garanteras alltså inte en utbytesplats för att du lägger till det internationella biämnet i din ISP.
När du har genomfört kurserna kan du ansöka om tillgodoräknande för studierna enligt Sisuanvisningarna.
- Ansök om helheten M1FINU-SCI Biämne utfört vid ett inhemskt universitet som biämne.
- Klicka på Biämne utfört vid ett inhemskt universitet, lägg till de enskilda kurserna som studieutkast och fyll i uppgifterna som bes av dig.
- Berätta i studieutkasten vilken biämneshelhet det är fråga om (du kan länka till helheten). Alternativt kan du lägga till en specifik kommentar i studieplanen, där det framgår. Du hittar anvisningar för studieutkast och för att lägga till kommentarer i Sisuanvisningar.
Obs. Du måste ansöka om JOO-studierätt separat. Med andra ord får du inte automatiskt studierätt till ett annat universitet när du lägger till dess kurser i din studieplan.
Ansök om tillgodoräknande för studierna enligt Sisuanvisningar när du genomfört kurserna.
Om det finns felmeddelandet ”Raderad” i din ISP, måste du göra en ny studieplan i Sisu. Det här beror på att examensstrukturerna som ligger till grund för studieplanerna förnyades i juli 2020. Du kan inte kopiera din raderade ISP som utgångspunkt för din nya studieplan, utan du måste göra en helt ny studieplan. Ändringarna som har gjorts i strukturen blir automatiskt en del av din nya ISP. Markera den nya planen som primär studieplan.
Tillåten studietid för examen och ansökan om tilläggstid
Studerande som beviljats studierätt för såväl lägre som högre högskoleexamen från och med 1.8.2005 har en tillåten studietid på sju (7) år för diplomingenjörsexamen. Den tid det tar att avlägga teknologie kandidatexamen övervakas inte separat. Studietiden för att avlägga examen löper då en studerande har anmält sig närvarande eller försummat läsårsanmälan. Dessutom har den studerande rätt till vissa frånvaroperioder som inte räknas in i studietiden.
Om du inte har avlagt examen inom föreskriven tid men ändå önskar slutföra dina studier kan du ansöka om tilläggstid. Du kan ansöka om tilläggstid tidigast i början av den termin då din studietid går ut.
Innan du lämnar in ansökan ska du bekanta dig med Aalto-universitetets riktlinjer för beviljande av tilläggstid för studerande med begränsad studietid. Läs noggrant igenom även de allmänna anvisningarna för ansökan om tilläggstid nedan och de separata anvisningarna för Högskolan för teknikvetenskaper.
Aalto-universitetets riktlinjer för beviljande av tilläggstid för studerande med begränsad studietid
Aalto-universitetets riktlinjer för beviljande av tilläggstid för studerande med begränsad studietid

Ansökan om fortsatt studierätt
Ansökan om fortsatt studierätt

Ansökan om tilläggstid vid Högskolan för teknikvetenskaper
Högskolan för teknikvetenskaper skickar brev till studerande vars studietid håller på att gå ut ungefär ett år på förhand. I brevet finns närmare anvisningar och utsatt tid för inlämning av ansökan.
Ansökningarna behandlas två gånger per läsår. Så att ansökningar kan behandlas före utgången av terminen ska studenten lämna in en ansökan till
- 15.11., om studietiden slutar vid 31.12.
- 30.4., om studietiden slutar vid 31.7.
Ansökan om tilläggstid görs i Sisu genom den primära studieplanen.
- Uppdatera din primära studieplan i Sisu. Även om ansökan bara gäller kandidatstudier ska du göra en plan även för magisterstudierna.
- Schemalägg de kvarvarande studierna (kandidat+DI) med Sisus tajmningsverktyg. Gör en målmedveten och genomförbar studieplan för slutförandet av dina studier. Prioritera kandidatstudierna framom DI-studierna.
- När planen har statusen ”Val gjorda” kan du återvända till din ansökan om tilläggstid via inforutan på förstasidan, fylla i den och lämna in den. Inkludera inte konfidentiella uppgifter i ansökan i Sisu utan lämna in dem separat.
Skicka bilagorna för ansökan om tilläggstid till [email protected] Om bilagorna innehåller hälsouppgifter eller övriga känsliga uppgifter, skicka dem via krypterad e-postförbindelse till adressen [email protected] Rubricera ditt meddelande enligt följande: ”SCI, [ditt namn], bilaga till ansökan om tilläggstid”.
Skicka följande bilagor:
- Eventuella förklaringar för orsakerna till förseningen i studierna. Observera att arbete inte är en grund för att bevilja tilläggstid.
- Lämna in intyg om du har en lagstadgad orsak till frånvaron (värnplikt, civiltjänst eller frivillig militärtjänst eller moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet).
- Om du redan tidigare har beviljats tilläggstid, skicka en redogörelse för användningen av tilläggstiden (t.ex. vilka kurser du har genomfört med nuvarande tilläggstid).
- Om dina studier har försvårats av hälsomässiga orsaker, lämna in läkarintyg som en bilaga. Av intyget ska framgå vilken inverkan på din studieförmåga sjukdomen har haft.
Utöver bilagorna ovan kan du lämna in även andra dokument som enligt dig bör beaktas i behandlingen av ansökan. Dokumenten ska vara aktuella. Flera år gamla intyg beaktas inte utan giltig orsak.
Tilläggstid kan beviljas om du har möjlighet att fullgöra dina studier inom en skälig tid. I behandlingen av ansökan beaktas de studieprestationer som du redan har genomfört och de studieprestationer som ännu saknas i relation till den målsatta tiden för avläggande av examen. Dessutom beaktas till exempel eventuella sjukdomar eller svåra livssituationer, samhällsaktivitet under studietiden, deltagande i internationellt student- eller praktikantutbyte samt systematisk träning inom toppidrotten. Om den studerande ansöker om fortsatt tilläggstid läggs särskild vikt vid hur studierna har framskridit under den tidigare beviljade tilläggstiden.
Beslutet om tilläggstid fattas av högskolans dekanus.
Frånvaroanmälan under tilläggstiden förbrukar den beviljade tilläggstiden. Lagstadgad frånvaro under tilläggstiden förlänger inte studietiden automatiskt, men den beaktas när den studerande ansöker om fortsättning på tilläggstiden.