Studentguide
Grattis, nya studerande!
Välkommen att studera i Aalto-gemenskapen!
På dessa sidor hittar du viktig information om att ta emot din studieplats, anmälan till läsåret, Aalto-ID, SHVS-avgiften och om att inlda dina studier. Läs sidorna noggrant så att du kan börja dina studier smidigt.
Det finns separata instruktioner för internationella program som leder till en gemensam magisterexamen.
Resultaten från studerandeurvalet publiceras tidigast 29.3.2023. Ett e-postmeddelande skickas åt alla sökande efter att urvalsresultaten har publicerats. Du kan också få information om antagningsbeslutet genom att logga in i det elektroniska ansökningssystemet Studieinfo.fi. Ett officiellt antagningsbrev skickas via e-post till de antagna genast då beslutet är fattat. Läs och följ instruktionerna noggrant.
Du kan ta emot din studieplats elektroniskt på Studieinfo genom att följa anvisningarna där. Du kan logga in i tjänsten Studieinfo via länken ”Logga in”. Du behöver bankkoder för att logga in. Om det inte lyckas att ta emot studieplatsen i Studieinfo ska du ta kontakt med studerandeservice.
Ta emot din studieplats så fort som möjligt efter att du fått antagningsbeslutet, senast 20.4.2023 kl 15.00 (finsk tid). Du mister din studieplats om du inte tar emot den. När du tagit emot din studieplats, kan du kontrollera det på Studieinfo.
Anmälan om mottagande av studieplats är bindande och kan inte ändras efteråt.
Anmäl i studieinfo.fi också ifall du inte tar emot din studieplats. Detta är viktigt för att den studieplatsen kan erbjudas åt en sökande på reservplats så snart som möjligt.
Sökande på reservplats
Sökande på reservplats får information om sitt reservplatsnummer i samband med att resultaten av antagningen offentliggörs. Du kan följa med din antagningssituation i Studieinfo. Om en godkänd sökande inte tar emot sin studieplats inom tidsfristen blir den sökande som befinner sig på den första reservplatsen antagen i stället. Antagning från reservplats upphör 12.6.2023.
Ifall du blir antagen från reservplats får du e-post till den adress som du har angett på ansökningsblanketten. Sista datum för att ta emot en erbjuden studieplats är 20.4.2023 eller 7 dagar från och med att studieplatsen erbjudits. Kontrollera din personliga tidsfrist för att ta emot studieplatsen i ditt antagningsbrev och följ anvisningarna ovan.
Blev du erbjuden en studieplats i ett lägre ansökningsalternativ och är på reservplats till ditt högre ansökningsalternativ?
Om du har sökt till två ansökningsalternativ och blev erbjuden en studieplats i ett lägre ansökningsalternativ och är på reservplats till ditt högre ansökningsalternativ, du kan villkorligt ta emot den studieplats som erbjuds och stanna i kön till en studieplats i högre ansökningsalternativ. Emottagandet av det lägre ansökningsalternativet blir bindande om du inte blir antagen till ett högre ansökningsalternativ. Om du blir antagen till ett högre ansökningsalternativ är emottagandet av den redan automatiskt bekräftat.
Om du har blivit antagen till ditt andra ansökningsalternativ och är på reservplats till ditt första ansökningsalternativ kan du ändra emottagandet av ditt andra ansökningsalternativ till bindande ifall det inte ännu har ändrats. Denna förändring kan inte annulleras. Det är inte möjligt att anmäla sig som närvarande före den villkorligt mottagna studieplatsen har ändrats till bindande.
Det är inte möjligt att annullera det villkorliga mottagandet av en studieplats.
Observera att stipendier är bundna till ansökningsalternativ. Om du har beviljats ett stipendium till ditt andra ansökningsalternativ förflyttas det inte till ditt första ansökningsalternativ. Du förlorar stipendiet om du blir antagen för ditt första ansökningsalternativ. Om du vill få stipendiet och starta studier i ditt andra ansökningsalternativ, motta studieplatsen bindande så snart som möjligt.
Du kan ta emot endast en studieplats som leder till högskoleexamen
Enligt bestämmelsen för en studieplats (universitetslagen 558/2009) kan en studerande ta emot endast en studieplats som leder till högskoleexamen i utbildning som börjar inom samma termin. Bestämmelsen gäller för kandidat-, magister-, licentiat- och doktorsexamina som beviljas av universitet samt yrkeshögskoleexamina. Höstterminen inleds 1.8 och avslutas 31.12, vårterminen inleds 1.1 och avslutas 31.7.
En andra studieplats från en utbildning som inleds samma termin kan inte tas emot heller i det fallet att man skulle flytta starten av eller avbryta sina studier. Överväg alltså noggrant vilken plats du tar emot ifall du har fått flera erbjudanden.
Anmälan om mottagande av studieplats är bindande och kan inte ändras efteråt.
Om du redan har en studieplats i Aalto-universitetet och tar emot en ny studieplats
Vid Aalto-universitetet kan en studerande ha en giltig studierätt för en specifik examen åt gången. Om en Aalto studerande tar emot en ny studieplats som leder till samma examen (t.ex. diplomingenjörsexamen) mister studenten sin förra studierätt.
Läsårsavgifterna och stipendierna
Om skyldighet att betala läsårsavgift och eventuell betalningslättnad från läsårsavgiften meddelas i antagningsbrevet. Läsårsavgifterna gäller inte de finsk- och svenskspråkiga utbildningsprogrammen. Studerande som inte är medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz är skyldiga att betala läsårsavgif.
Mer information om läsårsavgifter finns här.
De antagna sökande bör skicka bestyrkta pappersbilagor inom den angivna tidsfristen. Tidsfristen för bestyrkta bilagor för de sökande som har blivit antagna i mars är 26.5.2023 kl. 15.00 (finsk tid). Tidsfristen för de sökande som har blivit antagna från reservplats i april-juni är 17.8.2023 kl. 15.00 (finsk tid).
Läs anvisningar noggrant: Bestyrkta bilagor efter antagningsresultatet
Också kontrollera landspecifika krav för bilagor som gäller för det landet där examen har avlagts. Det finns ett landspecifikt krav också för examen avlagd i Finland.
Tills bestyrkta bilagor har levererats är antagningen villkorlig. Den villkorliga studierätten kommer att upphävas ifall de bestyrkta pappersbilagorna eller de krävda landspecifika bilagorna inte lämnas in enligt krav och före tidsfristens slut till Aalto-universitetets ansökningsservice.
Du ska varje läsår anmäla dig som antingen närvarande eller frånvarande. Anmälningstiden börjar 29.3.2023 efter du har tagit emot din studieplats. För nya studerande gäller det att anmäla sig senast 31.7.2023 för att studierna ska komma igång smidigt.
Läsårsanmälan är obligatorisk för alla examensstuderande. Om du inte har anmält dig som närvarande eller frånvarande inom anmälningstiden (senast 1.9.2023) går du miste om din studierätt.
Har du blivit villkorligt antagen? Du kan inte anmäla dig till universitetet förrän du uppfyller villkoret.
Om du har blivit villkorligt antagen till universitetet kan du anmäla dig till universitetet efter att villkoret har uppfyllts och villkorligheten har tagits bort i antagningen.
Observera att du kan behöva uppfylla flera villkor. Villkoren anges i ditt antagningsbrev.
Villkor i anknytning till studentantagningen som förhindrar anmälan till universitetet är följande:
- Om du har ansökt med en ofullständig examen är din antagning villkorlig fram tills att examensbetyget lämnas in till ansökningsservicen. Se anvisningarna om att lämna in bilagor. Du kan anmäla dig till universitetet när du fått ett e-postmeddelande om att dina bilagor har tagits emot.
- Om du behöver lämna in bestyrkta kopior är din antagning villkorlig. Se anvisningarna om att lämna in bilagor. Du kan anmäla dig till universitetet när du fått ett e-postmeddelande om att dina bilagor har tagits emot.
- Om du är skyldig att betala läsårsavgift kan du anmäla dig till universitetet efter att du har betalat läsårsavgiften och en anställd vid högskolan har registrerat betalningen i Studieinfo.
- Om du behöver lämna in en bestyrkt kopia av ditt resultat i språkexamen i finska eller svenska. Se anvisningarna om att lämna in bilagor. Du kan anmäla dig till universitetet när du fått ett e-postmeddelande om att dina bilagor har tagits emot.
Närvaroanmälan
När du har tagit emot din studieplats kan du anmäla dig som närvarande i anmälningstjänsten OILI via Studieinfo och betala medlemsavgiften till Aalto-universitetets studentkår (AUS).
Anmälningstiden börjar 29.3.2023 efter du har tagit emot din studieplats. Det lönar sig att göra anmälan så snart som möjligt, senast 31.7.2023, så att du hinner med i tid till introduktionsevenemangen och tutorgrupperna. Först när du har anmält dig som närvarande får du tillgång till de tjänster som erbjuds vid Aalto, ett studentnummer och möjlighet att anmäla dig till kurser. Om du inte kan anmäla dig elektroniskt ska du kontakta studerandeservice.
Frånvaroanmälan
Under det första läsåret kan du anmäla dig som frånvarande endast på sådana grunder som anges i universitetslagen (39 §), d.v.s. om du:
- fullgör tjänstgöring enligt värnpliktslagen (1438/2007), civiltjänstlagen (1446/2007) eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor (194/1995),
- är på moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet, eller
- är oförmögen att inleda dina studier på grund av egen sjukdom eller skada.
Tilläggsinformation om att göra frånvaroanmälan
Anmäl dig som frånvarande i anmälningstjänsten OILI via Studieinfo. Bifoga ett intyg över orsaken till frånvaron.
Om du har för avsikt att fullgöra militär- eller civiltjänst, lämna in dokumenten som beskriver grunden till frånvaron till studerandeservicen ([email protected]). Rubricera ditt meddelande tydligt: ”Ny studerandes frånvaroanmälan, bilagor / [ditt namn], [ditt ansökningsalternativ/program]”
Om du är frånvarande på grund av födelse eller adoption eller en egen sjukdom eller skada, skicka ditt intyg som skyddad e-post till skolspecifik studerande service e-postadress. Rubricera ditt meddelande tydligt: Ny studerandes frånvaroanmälan, intyg / [ditt namn], [ditt ansökningsalternativ].
Skolspecifik studerande service e-postadress när du skicka skyddad e-post:
- Högskolan för konst, design och arkitektur: [email protected]
- Handelhögskolan: [email protected]
- Högskolan för kemiteknik: [email protected]
- Högskolan för elektroteknik: [email protected]
- Högskolan för ingenjörsvetenskaper: [email protected]
- Högskolan för teknikvetenskaper: [email protected]
Här kan du läsa närmare anvisningar om hur du skickar skyddad e-post.
Lämna in documenten så snart som möjligt, senast 31.7.2023, så att din ansökan hinner behandlas innan anmälningstiden går ut.
Varaktighet av frånvaro
Om du har en lagenlig orsak att anmäla dig som frånvarande under det första läsåret och denna orsak infaller under tiden 1.8.2023–31.7.2024 kan du, om du så önskar, anmäla dig som frånvarande för hela läsåret. Kom dock ihåg att frånvaron kan inverka på den tid som du har till ditt förfogande för att avlägga examen. Se närmare information om frånvarons inverkan på studietiden.
- Om du har anmält dig som frånvarande för hela läsåret, men vill vara frånvarande endast under höstterminen 2023, ska du ändra din anmälan för vårterminen 2024 till närvaro under vårterminens anmälningstid vid årsskiftet 2023/2024 (mer exakt anmälningstid uppdateras senare). Detta gör du eller pä OILI-tjänst eller vid studerandeservicen. För detta behöver du ett kvitto på att du har betalat studentkårens (AUS) medlemsavgift för vårterminen, du kan betala AUS medlemsavgift på OILI.
- Om du har anmält dig som närvarande för hela läsåret, men vill vara frånvarande under vårterminen 2024, ska du ändra din anmälan för vårterminen till frånvaro under vårterminens anmälningstid vid årsskiftet 2023/2024. Detta gör du genom att lämna in dokumenten som beskriver grunden till frånvaron till studerandeservice ([email protected]) utan dröjsmål innan anmälningstiden går ut. Dokument som innehåller eventuella konfidentiella hälsouppgifter ska skickas som skyddad e-post till skolspecifik studerande service e-postadress. Rubricera ditt meddelande tydligt: ”Ny studerandes frånvaroanmälan, bilagor / [ditt namn], [ditt ansökningsalternativ/program]”. Ifall du har godtagbara grunder för frånvaro, kan du ansöka om återbetalning av studentkårsavgiften för vårterminens del.
Värnplikt, civiltjänstgöring eller annan långvarig frånvaro
Nya studerande som fått studieplats år 2022 eller tidigare
Anvisningarna på denna webbplats gäller dig med undantag av anvisningarna om mottagandet av studieplatsen. Läsårsanmälan görs på OILI-tjänst. Till detta behöver du ett Aalto-användarnamn (se aktiveringsanvisningarna nedan).
Följ alltså med din Aalto-e-post! Om du inte ännu har aktiverat ditt Aalto användarkonto, ska du göra det så snart som möjligt.
Du kan ta kontakt med studerandeservicen i din högskola för närmare information om studiestarten.
Nya studerande som antagits år 2023
Om du kommer att vara frånvarande under det första studieåret, ska du ta emot din studieplats och lämna in en frånvaroanmälan (se anvisningar under punkten Frånvaroanmälan).
- Om du är frånvarande endast under höstterminen, ska du senast i november ta kontakt med din egen högskola för att säkerställa en smidig start på studierna i januari.
- Om du är borta hela läsåret ska du följa med denna webbplats under sommaren 2023 för att få aktuell information om studiestarten läsåret 2023–2024.
- Om du är frånvarande under vårterminen, ska du i november ta kontakt med din egen högskola för att säkerställa att du efter frånvaron kan smidigt återkomma till studierna läsåret 2023–2024.
Studietid
Studietiden är begränsad. Du kan vara frånvarande endast ett visst antal terminer utan att det påverkar den tid som du har till ditt förfogande för att avlägga examen. Studietiden fastställs på olika sätt beroende på orsaken till frånvaron. Se närmare information om tillåten studietid.
En studerande som har antagits på basis av en ofullbordad examen ska utexamineras senast 31.7.2023. En studerande som blivit villkorligt antagen på basis av en ofullbordad examen ska lämna in en bestyrkt papperskopia av examensbetyget senast 17.8.2023 kl. 15.00 till Aalto-universitetets ansökningsservice.
Om du inte utexamineras eller lämnar in examensbetyget inom utsatt tid upphävs den villkorligt beviljade studierätten.
Läs anvisningar för Bestyrkta bilagor efter antagningsresultatet.
Också läs landspecifika krav för bilagor. Det finns ett landspecifikt krav också för examen avlagd i Finland.
Det kan löna sig att börja leta efter en bostad genast du fått en studieplats.
Studentbostäder i huvudstadsregionen kan bland annat sökas hos Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS och Aalto-universitetets studentkår AUS. Eftersom HOAS och AUS inte kan erbjuda bostäder åt alla lönar det sig att söka bostäder även på annat håll, t.ex. på den privata hyresmarknader.
Läs mera från Aalto-sidan: Studentboende
De flesta studerande finansierar studierna med hjälp av studiestöd. Närmare uppgifter om studiestödet och almänna bostadsbidrag hittar du på Folkpensionsanstaltens (FPA) webbplats. Studiestöd och det allmänna bostadsbidraget bör gälla så snart studieplats bekräftas eftersom behandlingen kan blir överbelastad under hösten. Tillämpning av två bidrag är det mest praktiskt att göra på FPA:s webbtjänst. Mer info http://www.kela.fi/web/sv.
Vuxenutbildningsstöd beviljas av Utbildningsfonden åt vuxenstuderande som uppfyller vissa specifika krav och som har varit med i arbetslivet. I vissa fall kan vuxenstuderande även studera med arbetslöshetsförmån – tilläggsinformation på arbets- och näringsbyråns webbplats.
Du behöver ett Aalto användarnamn och lösenord, dvs. ett Aalto användarkonto, för att kunna logga in till alla Aalto tjänster. När du har aktiverat ditt konto får du bl.a. tillgång till Aalto e-posten, som är den kontaktkanal som universitetet använder i första hand och som du förutsätts följa med. Aalto-användarkonton kan aktiveras tidigast i juli. Du får ett meddelande om att aktivera ditt Aalto-användarkonto till din personliga epost, när du har tagit emot din studieplats och gjort läsårsanmälan. OBS. Studerandeförmåner är i kraft från och med 1.8 (t.ex. SHVS och HRT).
Aktivera alltså ditt konto genast det är möjligt. Du kan aktivera användarkontot på adressen salasana.aalto.fi med dina nätbankskoder eller med ditt HRT-kort. Om du inte har stark identifiering, (t.ex. nätbankskoder, mobilcertifikat) kommer du att få en aktiveringslänk till din epost. följ med informationen på aalto.fi -sidorna.
Om det inte går att aktivera kontot elektroniskt, kan du aktivera det på Aalto universitetets IT-service. Ta då med ett officiellt identitetsbevis.
Studiekortet är ett intyg på att du är studerande. Att visa upp ett studiekort är det enklaste sättet att få studentrabatter t.ex. på studentrestauranger och i trafikmedel. Tilläggsinformation om studiekortet finns på AUS webbplats. När du anmält dig närvarande kan du ladda ett elektroniskt studiekort på din mobil. Kortet duger bl.a. till HRT och till att bevisa studerandestatus i studentrestauranger.
Lägg märke till att rätten till studerandeförmånerna börjar först efter att du anmält dig närvarande, tidigast 1.8.2023.
Universitetsstuderande som har rätt att anlita Studenternas hälsovårdsstiftelses (SHVS) tjänster betalar från och med januari 2022 en hälsovårdsavgift per termin till FPA. Rätt att anlita SHVS:s tjänster har studerande som har anmält sig som närvarande under terminen och som avlägger en lägre eller en högre högskoleexamen.
Du måste alltid betala hälsovårdsavgiften för högskolestuderande om du har rätt att anlita SHSV:s tjänster. Du kan inte bli befriad från att betala avgiften t.ex. för att du i stället för SHVS:s tjänster anlitar företagshälsovårdens tjänster eller för att du inte får studiestöd.
FPA skickar inte ut någon faktura över hälsovårdsavgiften, utan den ska betalas i MittFPA på eget initiativ. Läs anvisningen om hur du betalar hälsovårdsavgiften för högskolestuderande.
Förfallodagarna bestäms enligt när du närvaroanmäler dig:
- För höstterminen är förfallodagen 30.9. om du närvaroanmäler dig senast då (nya studerande vid Aalto-universitetet). Om du närvaroanmäler dig för höstterminen 1.10. eller senare är förfallodagen 31.12.
- För vårterminen är förfallodagen 31.1. om du närvaroanmäler dig senast då. Om du närvaroanmäler dig 1.2. eller senare är förfallodagen 31.7.
Studiestarten går smidigt om du redan under sommaren sätter dig in i studiernas innehåll, praktiska frågor och reserverar tid för introduktionen.
Efter att du har aktiverat ditt IT-lösenord (Aalto användarkonto) kan du avlägga Förhandsintroduktionen i MyCourses. Det tar ca 3-4 timmar. Aalto-användarkonton kan aktiveras tidigast i juli.
Mer information om studiestarten och introduktionsveckan hittar du på sidorna i ditt magisterprogram under "studiestarten".