Aalto-universitetet har ställt som mål att universitetet ska vara tillgängligt, hälsosamt och tryggt. Forskning, undervisning och tjänster ska vara tillgängliga för alla. Det är en fortlöpande process att upptäcka och avlägsna olika slags hinder. Det är ett arbete som vi alla kan göra tillsammans. Enligt implementeringsplan för tillgänglighet sker verksamheten för att öka tillgängligheten på många olika håll samtidigt:
- Universitetet tillhandahåller de grundläggande tjänsterna och rådgivningen för de sex högskolorna, som i sin tur beslutar om tjänsterna inom de egna enheterna. Se strategin för Aalto-universitetet, det finns en länk i slutet av sidan.
- Universitetet tryggar även förutsättningarna för kreativt arbete och samspel samt förutsättningar för att utveckla universitetets verksamhet.
- På campus Otnäs planeras, saneras och genomförs tillgängliga, hälsosamma och trygga verksamhetsmiljöer för alla medlemmar i gemenskapen.
- De sex högskolorna utvecklar och stöder en tillgänglig verksamhetskultur i enlighet med universitetets strategi. Genomförandet följs upp.
- Vid institutionerna, utbildningsprogrammen och enheterna ska alla ges en möjlighet att på lika villkor delta i studier, forskning och undervisning.
- Tillgängligheten utvecklas med framförhållning. Det gäller att försöka förutse och inte vänta på att verksamhetsprocessen hakar upp sig på något.
- Alla aaltoiter har rätt att rapportera om hinder de observerar och föreslå ändringar i verksamhetssätten.
- Jämställdheten främjas kontinuerligt.
- En öppen diskussion stärker positiva attityder och ökar kunskapen som gör det lättare att lösa de utmaningar som vardagen kan ställa.
- Vi tillämpar principen om en hållbar utveckling. Tillgänglighet harmonierar således med både forskningsresultat och den tysta kunskapen inom samfundet. Det innebär ytterligare argument för vår verksamhet inför de olika utvärderingarna som görs av den.
Utbildning och rådgivning om och studiet av tillgänglighetsfrågor har spritts ut på olika enheter. Ta kontakt med studerandeservicen vid din högskola, om du vill veta mera eller delta i det praktiska genomförandet! Studerandeservicen vid din högskola ger närmare handledning och råd.