Yhdenvertainen, monimuotoinen ja inklusiivinen Aalto

Yhdenvertainen, monimuotoinen ja inklusiivinen Aalto

Saavutettava Aalto

Aalto-yliopiston tavoitteena on esteetön, terveellinen ja turvallinen yliopisto, jossa tutkimus, opetus ja palvelut ovat kaikkien saavutettavissa. Erilaisten esteiden havaitseminen ja korjaaminen on jatkuva prosessi, joka on tehtävä yhdessä. Jokaisella yhteisön jäsenellä on oikeus raportoida havaitsemistaan esteistä ja ehdottaa muutoksia toimintatapoihin. Avoin keskustelu vahvistaa myönteisiä asenteita ja lisää osaamista, joka auttaa ratkaisemaan arjen haasteita.

Mahdollistava Aalto-kampus ja esteettömyys

Rakennetun ympäristön esteettömyyden tavoitteena on, että kaikki käyttäjät kokevat kampuksen turvallisena työ- ja opiskeluympäristönä. Aalto-yliopistokiinteistöt kartoittavat rakennusten ja ulkoalueiden mahdollisia esteitä, suunnittelee esteettömämpää ympäristöä ja vastaa suunnitelmien toimeenpanosta peruskorjausten vja uudisrakentamisen yhteydessä.

Aalto-yliopiston toimipisteet pääkaupunkiseudun palvelukartalla

Pääkaupunkiseudun palvelukartta (ulkoinen linkki)

Hae palveluita, toimipisteitä tai osoitteita palvelukartan avulla.

Students with bicycles in Otaniemi

Aalto-yliopistokiinteistöt - ACRE

Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE) ylläpitää, kehittää ja vuokraa Aalto-yliopiston tiloja Otaniemessä ja Töölössä. Luomme uusia konsepteja ja yhteiskäyttöisiä tiloja myös yliopiston ulkopuolisille tahoille muodostaen Otaniemestä ainutlaatuisen yhteistyökeskittymän ja maailman innostavimman kampuksen.

Kampus
Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Kampuskartat, osoitteet ja aukioloajat Otaniemen kampuksella

Sivulta löydät ravintolat, Aalto Space -mobiilisovelluksen, kulkuluvat, kartat ja avaimet! Tutustu myös virtuaalikierrokseen.

Kampus
Aalto Space applikaatio Kuva: Hannes Huotari

Aalto Space -mobiilisovellus

Sovelluksen avulla voit varata kokous- ja ryhmätyöskentelytiloja sekä navigoida kampuksella.

Palvelut

Oppimisen ja opetuksen saavutettavuus 

Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus otetaan huomioon osana opettajien ja muun henkilöstön työtä, toimintaa ja osaamisen kehittämistä. Oppimispalvelut ja henkilöstöpalvelut neuvovat, kouluttavat ja kannustavat yliopistoyhteisön jäseniä havaitsemaan opiskelun ja työnteon esteitä. Oppimispalveluiden tehtävänä on tukea ja kouluttaa opetushenkilökuntaa, jotta opettajat ja ohjaajat pystyvät omassa toiminnassaan ottamaan huomioon saavutettavuuden hyvinvointia ja opiskelukykyä edistävänä tekijänä, sekä osaavat ohjata opiskelijan käyttämään tarvitsemiaan palveluita. 

Aalto-yliopistossa kaikki opiskelijat voivat keskittyä tasavertaisesti opintoihinsa. Yksilöllisten syiden perusteilla on mahdollista sopia henkilökohtaisista opintojärjestelyistä. Aalto-yliopistossa on määritelty henkilökohtaisiin opiskelujärjestelyihin yhteinen prosessi, lausuntopohja sekä tenttiajan pidentämisen käytännöt (+1 h). Oppimispalvelut ylläpitää tietopankkia erilaisten opintojärjestelyiden tarpeista ja tuesta. Materiaali tukee opiskelijoita, opetushenkilöstöä ja oppimispalveluiden henkilökuntaa kohtaamaan ja tukemaan henkilökohtaisia järjestelyitä tarvitsevia opiskelijoita. 

Aalto-yliopiston oppaita ja ohjeita opiskelua ja opetusta varten

Otakaari 1

Starting Point

Opiskelijoiden yleispalvelupiste Otakaari 1, huone Y199a

Opiskelijan tukipalvelut
Starting Point of Wellbeing logo

Starting Point of Wellbeing

Starting Point of Wellbeing tarjoaa opiskelijoille matalan kynnyksen ohjausta hyvinvointiin ja opiskelukykyyn liittyvissä asioissa. Tältä sivulta löydät tietoa mm. ajanvarauksettomasta drop-in ohjauksesta, tapahtumista, asiantuntijoiden ajanvarauksellisesta ohjauksesta ja kampuksen hyvinvointireitistä.

Opiskelu Aallossa
Aallon uudet opiskelijat luennolla

Henkilökohtaiset opintojärjestelyt

Jokaisella Aallon opiskelijalla on oikeus saada kohtuullisia henkilökohtaisia opintojärjestelyjä terveydellisten syiden perusteella.

Palvelut
Opiskelijoiden tukeminen, ohjaus ja hyvinvointi

Opiskelijapalveluiden psykologiryhmä

Aallon opintopsykologit ja uraohjauspsykologi muodostavat opiskelijapalveluiden psykologiryhmän. Psykologiryhmän tavoitteena on edistää perustutkinto- ja tohtoriopiskelijoiden hyvinvoivaa opiskelua ja työllistymistä.

Palvelut
A woman working on a computer.

Opinto- ja uraohjauspsykologin palvelut tohtoriopiskelijoille

Tuntuuko sinusta siltä, että haluaisit jutella jonkun kanssa tohtoriopinnoissasi kohtaamistasi haasteista? Koetko jaksamisen olevan vähissä tai tuntuuko väitöskirjan tekeminen pahalta? Onko motivaatiosi hukassa? Onko sinulla vaikeuksia aikaansaamisen ja ajanhallinnan kanssa? Tunnetko itsesi yksinäiseksi? Koetko, että ohjaussuhde ei toimi? Mietitkö, oliko väitöskirja oikea valinta? Tai millaisen urapolun tohtoriopinnot tarjoavat?

Opiskelu Aallossa

Digitaalinen saavutettavuus

Digitaalisen saavutettavuus huomioidaan Aalto-yliopiston järjestelmien, verkkosivustojen, sähköisten palveluiden, mobiilisovellusten ja tiedostojen toteuttamisessa yhdenvertaisella sekä digipalvelulain (DPL) edellyttämällä tavalla. Oppimispalveluihin kuuluva Opettajien palvelut -tiimi kehittää opetuksen ja oppimisen digitaalisia palveluita ja tarjoaa niihin liittyvää tukea. 

Student at laptop. Photo by Aalto University / Aino Huovio

Digitaalinen saavutettavuus

Digitaalisen saavutettavuuden ohjeistuksia Aalto-yliopiston järjestelmien, verkkosivustojen, sähköisten palveluiden, mobiilisovellusten ja tiedostojen toteuttamiseksi yhdenvertaisella sekä digipalvelulain (DPL) edellyttämällä tavalla (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, 306/2019).

Yhdenvertainen, monimuotoinen ja inklusiivinen Aalto
Looking at course information on MyCourses

Digitaaliset palvelut opetukselle

Oppimispalveluihin kuuluva Opettajapalvelut -tiimi kehittää opetuksen ja oppimisen digitaalisia palveluita ja tarjoaa niihin liittyvää tukea.

Palvelut

Saavutettava julkaiseminen

Aalto-yliopistossa toteutetaan avoimen julkaisemisen periaatetta mahdollisimman laajasti. Opettajat voivat julkaista koulutusohjelmien kurssimateriaalia Aalto-yliopiston avointen oppimateriaalien portaalissa tai kansallisessa avointen oppimateriaalien kirjastossa. Aineistojen omistajat voivat määritellä tarvittavat käyttö- ja tekijänoikeudet omien aineistojensa osalta esimerkiksi Creative Commons -lisensioinnin periaatteiden mukaisesti. Yliopiston tutkimusjulkaisut ja julkaisusarjaan kuuluvat teokset julkaistaan Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksen mukaisesti.

IT portfolio management

Avoin tiede ja tutkimus

Avoin tiede on merkittävä tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.

An image describing the benefits of open access (for example findability, impact, visibility, higher citation rates, compliance with grant rules, value for taxpayers)

Avoin julkaiseminen

Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.

Avoin tiede ja tutkimus
A book and a pen with Aalto logo. Photo by Aino Huovio.

ACRIS, avoin julkaiseminen ja rinnakkaistallennuspalvelu

Ohjeita avoimeen julkaisemiseen ja rinnakkaistallennukseen ACRISissa

Palvelut
publication platform training

Aaltodoc-julkaisuarkisto

Aaltodoc-julkaisuarkisto sisältää Aalto-yliopistossa tuotettuja julkaisuja kuten opinnäytteitä, konferenssijulkaisuja, artikkeleita ja muuta korkeakoulujen tuottamaa tutkimusaineistoa.

Avoin tiede ja tutkimus
Keyboard with blue keys for wheelchair, hearing aid and white stick

Saavutettavat tiedostot ja helppokäyttöisyyden tarkistaminen ennen julkaisua

Avaa sisältösi kaikkien käyttöön. Monet Microsoft 365 -sovellukset sisältävät helppokäyttöisyyden tarkistuksen (Accessibility Checker), joka löytää helppokäyttöisyysongelmia ja luettelee ehdotuksia.

Opetus ja oppiminen

Saavutettava tiedotus ja viestintä

Saavutettavuus otetaan huomioon verkkoviestinnän yleisessä kehittämisessä. Viestintäpalvelut tukevat yliopiston toimijoita saavutettavuuteen liittyvässä sisäisessä viestinnässä, ja viestintäkanavissa tietoa julkaisevia ja päivittäviä henkilöitä saavutettavan julkaisemisen toteuttamisessa. 

Computer_Science_photo_Matti_Ahlgren_Aalto_University-24

Saavutettava digitaalinen viestintä

Opi lisää digitaalisesta saavutettavuudesta aalto.fi-sivuilla.

Drupal: Aalto.fi-sivusto

Saavutettavuuden toimeenpanosuunnitelma

Saavutettavuuden toimeenpanosuunnitelma on yhteinen työkalu mahdollistavan toimintaympäristön toteuttamiseksi kaikissa toiminnoissa. Sen avulla varmistetaan monenlaisista taustoista tulevien työntekijöiden ja opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu.

Aalto-yliopiston liput liehuvat salossa. Kuva: Aino Huovio

Aalto-yliopiston saavutettavuuden toimeenpanosuunnitelma vuosille 2022–2024

Rehtori Ilkka Niemelä vahvisti 1.2.2022 Aalto-yliopiston yhdenvertaisuus, monimuotoisuus ja inklusiivisuus -suunnitelman (Equality, Diversity and Inclusion - EDI) ja Aalto-yliopiston saavutettavuuden toimeenpanosuunnitelman kaudelle 2022-2024.

Yhdenvertainen, monimuotoinen ja inklusiivinen Aalto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: