Sähkötekniikan päivä keräsi osallistujia ympäri Suomen – katso tallenne!
Virtuaalitapahtumassa sähkötekniikan opiskelijat pohtivat erityisesti opintoja ja opiskelijaelämää Aalto-yliopistossa.
Sähkötekniikan päivä -virtuaalitapahtumassa opiskelijamme Iikka, Leevi ja Venla keskustelivat mm. arjestaan ja opiskelijaelämästä Otaniemessä.
Virtuaalitapahtumassa sähkötekniikan opiskelijat pohtivat erityisesti opintoja ja opiskelijaelämää Aalto-yliopistossa.
Sähkön ja elektroniikan merkitys elämässämme on valtava. Päivittäisessä elämässämme emme sitä välttämättä ajattele, mutta häiriötilan sattuessa arki vaikeutuu välittömästi. Lisäksi sähkötekniikan potentiaali esimerkiksi terveysteknologian kehityksessä, ympäristön analysoinnissa, tiedonsiirrossa ja siirtymässä kohti puhtaampia energiaratkaisuja on valtava. Aalto-yliopiston Elektroniikan ja sähkötekniikan hakukohde tarjoaa kunnianhimoisille opiskelijoille laajat mahdollisuudet kehittää omaa osaamistaan alan huippujen johdolla. Opiskelijoiden uranäkymät ovat monipuoliset: alan osaamiselle löytyy kysyntää niin teollisuudessa kuin muuallakin yhteiskunnassa, ja ohjelmasta valmistuneet pääsevät rakentamaan vastuullisempaa ja älykkäämpää yhteiskuntaa.
Opinnot tähtäävät diplomi-insinöörin tutkintoon, ja jo kandidaattivaiheessa opiskelija saa valmiuksia tarttua teknisten ratkaisujen kehittämisessä ja suunnittelussa eteen tuleviin haasteisiin. Tutkinto tarjoaa myös vankat ohjelmointitaidot, joita voi hyödyntää elektroniikan ja sähkötekniikan ongelmien ratkaisemisessa. Akateeminen koulutus antaa kyvyn arvioida kriittisesti tieteellistä tietoa ja pohtia tekniikan vaikutusta yhteiskuntaan ja ympäröivään maailmaan.
Tekniikan kandidaatin tutkinnossa opetuskieli on pääosin suomi, osin myös englanti. Osa opetuksesta on tarjolla myös ruotsiksi. Diplomi-insinöörin tutkinnossa pääasiallinen opetuskieli on englanti.
Tekniikan kandidaatin tutkinnon järjestää Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulu ja se koostuu kolmen vuoden mittaiseksi suunnitellusta, 180 opintopisteen laajuisesta kokonaisuudesta.
Ensimmäisenä vuonna korostuvat yhteiset kurssit muiden tekniikan pääaineiden opiskelijoiden kanssa. Kyse on pitkälti matematiikan, fysiikan ja ohjelmoinnin perusopinnoista. Vuoden kohokohtia on suosittu sähköpajakurssi, jossa opiskelijat rakentavat haluamansa laitteen omien mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti. Opetushenkilökunta ja assistentit auttavat aiheen valitsemisessa ja itse työssä – ennakko-osaaminen ei siis ole välttämätöntä. Kurssi huipentuu gaalaan, jossa opiskelijat pääsevät esittelemään työnsä.
> Tutustu yhteisiin perusopintoihin Opiskelijan oppaan avulla!
Toisena vuonna opiskelijat pääsevät syventymään pääaineopintoihinsa. Samalla korostuu akateeminen vapaus, sillä sivuaineen ja vapaavalintaisten kurssien kautta opiskelijalla on mahdollisuus seurata kiinnostuksen kohteitaan myös muilla aloilla.
> Tutustu pääaineopintoihin Opiskelijan oppaan avulla!
> Tutustu Aalto-yliopiston tarjoamiin sivuaineisiin sivuaineoppaan avulla!
Kolmantena vuonna opintoihin on mahdollista sisällyttää kansainvälinen vaihto. Opiskelijat laativat lisäksi opinnäytteen eli kandidaatintyön jostakin pääaineeseen liittyvästä aiheesta.
Elektroniikan ja sähkötekniikan pääaineessa opiskellut Iikka uskoo, että sähkötekniikalla ratkaistaan monet kestävään kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvät ongelmat.
Opiskelija Emmaleena Ahosen mielestä alan tulevaisuus näyttää aurinkoiselta, koska osaamista tarvitaan yllättävilläkin aloilla.
Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijat Valentin Rainio ja Sakari Harjunpää rakensivat Robosiilin suositulla Sähköpajakurssilla.
Opiskelijat voivat painottaa opinnoissaan joko elektroniikkaa tai fysiikkaa. Tekniikan kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen opiskelijat jatkavat tyypillisesti seuraaviin maisteriohjelmiin:
Master's Programme in Automation and Electrical Engineering
Automation and Electrical Engineering -maisteriohjelmassa opiskelijat saavat valmiuden toimia laitteistojen ja ohjelmistojen rajapinnassa valitsemallaan alalla: sähkötekniikassa ja energiasektorilla, lääketieteellisessä tekniikassa tai säätötekniikan ja robotiikan aloilla. Vahvan matemaattis-luonnontieteellisen teorian ja perustutkimuksen pohjalta ohjelma keskittyy soveltavaan tekniikkaan kuten autonomisiin järjestelmiin, terveysteknologiaan, älykkäisiin verkkoihin ja uusiutuviin energialähteisiin liittyviin ratkaisuihin.
Master's Programme in Electronics and Nanotechnology
Electronics and Nanotechnology -maisteriohjelma tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden opiskella tekniikkaa voimakkaasti kehittyvillä aloilla. Mobiililaitteiden lisääntymisen myötä langatonta tekniikkaa käytetään nykyään kaikkialla, avaruustekniikan merkitys kasvaa huimasti pienten satelliittien kehityksen myötä, ja nanotekniikka mahdollistaa merkittäviä läpimurtoja monilla aloilla, kuten aurinkoenergian keräämisessä. Ohjelma keskittyy erityisesti näihin tekniikoihin liittyvien laitteistojen kehittämiseen ja rakentamiseen. Ohjelma antaa valmiudet tulevaisuuden teknologioiden kehittämiseen yrityksissä tai osaamisen syventämiseen akateemisissa jatko-opinnoissa.
Mahdollisia polkuja löytyy myös useista muista Aalto-yliopiston maisteriohjelmista niin Sähkötekniikan korkeakoulusta kuin muistakin Aalto-yliopiston korkeakouluista.
Automation and Electrical Engineering -ohjelmassa opiskelijat saavat valmiuden toimia laitteistojen ja ohjelmistojen rajapinnassa valitsemallaan alalla: sähkötekniikassa ja energiasektorilla, lääketieteellisessä tekniikassa tai säätötekniikan ja robotiikan aloilla. Vahvan matemaattis-luonnontieteellisen teorian ja perustutkimuksen pohjalta ohjelma keskittyy soveltavaan tekniikkaan kuten autonomisiin järjestelmiin, terveysteknologiaan, älykkäisiin verkkoihin ja uusiutuviin energialähteisiin liittyviin ratkaisuihin.
Uutta laiteteknologiaa kehittävät sähkötekniikan ja nanoteknologian osaajat ovat avainasemassa tulevaisuuden muovaamisessa.
Sähkötekniikan korkeakoulu tarjoaa opiskelijoille monipuoliset vaihto-opiskelumahdollisuudet ympäri maailmaa. Vaihto-opinnot on helppo sisällyttää kandidaatin tutkintoon esimerkiksi kansainvälisenä sivuainekokonaisuutena. Vaihto-opintokoordinaattori opastaa ja neuvoo kohteen valinnassa ja vaihtoa tuetaan myöntämällä apurahoja. Opiskelijavaihto on integroitu tiiviisti koulutusohjelmiin, jotta kynnys vaihtoon lähtemiseen on mahdollisimman matala.
Aalto-yliopisto toivottaa tervetulleiksi tuhansia kansainvälisiä tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita ja he edustavat noin 90 eri kansalaisuutta. He liittyvät mukaan Aallon monimuotoiseen yhteisöön sekä opintojen että lukuisten vapaa-ajan tapahtumien, aktiviteettien ja juhlien kautta. Erinomainen keino tutustua kansainvälisiin opiskelijoihin on osallistua tutor-toimintaan. Tutorit auttavat ja neuvovat uusia opiskelijoita sopeutumaan Otaniemen arkeen ja opintoihin.
Kaikki Sähkötekniikan korkeakoulun maisteriohjelmat ovat englanninkielisiä ja kansainvälisiä. Aallon opetus- ja tutkimushenkilökunnasta noin 40 % on muita kuin suomalaisia. Lisäksi opintoja voi suorittaa kaksoistutkinto-ohjelmissa, joissa opiskellaan kahdessa eri maassa ja yliopistossa.
Itseohjautuvista autoista robottiavustajiin, esineiden internetiin ja tekoälypohjaisiin ohjelmistoratkaisuihin – tulevaisuus on autonominen. Koska autonomiset järjestelmät ovat kuitenkin vielä kehittyvää teknologiaa, niihin liittyy sekä mahdollisuuksia että riskejä. Tällä mahdollisella miinakentällä liikkumisen kannalta on keskeistä paitsi ymmärtää itse teknologiaa myös ennen kaikkea pystyä luotettavasti arvioimaan autonomisia prosesseja ja löytämään paras kompromissi liiketoimintavaikutusten ja käytettyjen resurssien välillä.
Kun yhdistetyt laitteet ja suoratoistopalvelut ylikuormittivat verkkomme, pilvilaskenta tuli apuun. Nyt verkkojen niin kutsutun ”pilvistymisen” uskotaan aloittavan uuden älykkäiden yhteyksien aikakauden, mikä mahdollistaa kaiken teollisuus 4.0:n sovelluksista autonomisiin ajoneuvoihin, 5G:hen ja 6G:hen, lisättyyn todellisuuteen ja kaupunki-infrastruktuuriin.
SpaceMaster IV is a continuation of the original Erasmus Mundus Joint Master Degree programmes launched in 2004 and implemented by a consortium of leading European universities in close collaboration with research and industrial organizations.
SSIs is a two-year joint master programme, with full student mobility between Aalto University, University of South-Eastern Norway (USN) and Budapest University of Technology and Economics (BME) with leading expertise in the academic fields of Smart Systems and Microsystems Technology.
The Communications and Data Science Double Degree Programme covers a range of timely, industry topics relevant to modern fields of engineering. Communications and Data Science is a two-year master's programme, with student mobility between Aalto University, Grenoble INP Graduate schools of Engineering and Management at Université Grenoble Alpes, or Técnico Lisboa at Universidade de Lisboa.
Aalto-yliopisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet jatkaa opintoja kohti tohtorin tutkintoa. Tyypillisesti jatko-opiskelija siirtyy palkalliseen tutkijapaikkaan alalle, josta valmistui diplomi-insinööriksi. Sähkötekniikasta valmistuu vuosittain useita kymmeniä tekniikan tohtoreita, jotka ovat työelämässä erittäin kysyttyjä ammattilaisia. Valmistuneet siirtyvät pääosin teollisuuden johtaviin asiantuntijatehtäviin.
Diplomi-insinööri on yksi parhaiten palkatuista koulutusaloista ja Sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuneelle on tarjolla monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Voit esimerkiksi johtaa kansainvälistä projektia puhtaampien energiaratkaisujen luomiseksi tai kehittää uusia innovaatioita terveysteknologian alalle. Tutkinto antaa loistavat mahdollisuudet hakeutua omia vahvuuksiasi vastaaviin tehtäviin – oli kyseessä sitten kansainvälinen ura suuressa yrityksessä, osana startupin kasvutarinaa tai tutkimuksen uranuurtajana.
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuneet työllistyvät hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tältä sivulta löydät tietoa valmistuneidemme työllistymisestä sekä urakehityksestä.
Alumni Maria Hieta valmistui avaruustekniikan pääaineesta.
Koska Craig Rollo halusi työskennellä musiikin parissa, Acoustics and Audio Technology oli hänelle täydellinen pääainevalinta.
Vaisalassa testausautomaation parissa työskentelevät Maaret Pyhäjärvi ja Niina Kajovuori kannustavat valitsemaan rohkeasti eri alojen kursseja.
Pääsääntöisesti elektroniikan ja sähkötekniikan opiskelijat valmistuvat maisteriohjelmista kahdelta laitokselta, jotka ovat kansainvälisesti arvostettuja tutkimusyksiköitä. Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella tutkitaan langattomia laitteita, nanoteknologiaa, integroituja elektroniikkapiirejä, sähkömagneettisia ilmiöitä sekä avaruusteknologiaa. Esimerkiksi ensimmäinen suomalainen satelliitti Aalto-1 toteutettiin laitoksella opiskelijahankkeena. Vastaavasti Sähkötekniikan ja automaation laitoksen tutkimusaloja ovat mm. voimajärjestelmät, robotiikka ja autonomiset järjestelmät, terveysteknologia, älykäs asuinympäristö ja teollisuuselektroniikka. Jo perusopiskelijana pääset tutustumaan viimeisimpään tutkimustietoon elektroniikan ja sähkötekniikan alalla.
Aalto-yliopisto on tunnettu tieteen, talouden, tekniikan ja taiteen aloja yhdistävänä monialaisen opiskelun edelläkävijänä. Tekniikan kandidaatin tutkinto tukee monialaisia mahdollisuuksia ennen kaikkea joustavuuden kautta. Voit valita sekä sivuaineesi että useita vapaavalintaisia yksittäisiä kursseja myös kauppatieteiden ja taiteen aloilta.
Otaniemen kampusta ympäröivät yritykset, startupit ja teknologiapuistot. Yhteistyö näiden toimijoiden kanssa on tiivistä heti opintojen alkuvaiheessa yritysyhteistyökurssien sekä mahdollisten harjoitteluiden ja kesätöiden myötä. Eloisa kampus ja vapaavalintaiset kurssit yhdistävät ihmisiä luoden ystävyyssuhteita, hyödyllisiä verkostoja ja lopulta jopa uusia yrityksiä.
Aalto-yliopiston yhteydessä toimii satoja erilaisia opiskelijakerhoja ja -järjestöjä, jotka järjestävät kulttuuriin, urheiluun ja muihin harrastuksiin liittyviä tapahtumia. Ainejärjestö eli kilta tarjoaa opiskelijoille fuksikasvatusta sekä opintojen vastapainoksi esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumia, yritysvierailuja ja juhlia.
Sähkötekniikan korkeakoulu palkkaa vuosittain kymmeniä opiskelijoita erilaisiin kesätyötehtäviin.
Sähköinsinöörikilta ry on Otaniemessä vaikuttava opiskelijajärjestö, joka on perustettu vuonna 1921. Kilta järjestää kaikenlaista toimintaa liittyen opintoihin ja vapaa-ajan viettoon.
Aalto-yliopistolla on sopimus huippu-urheiluakatemia Urhean kanssa. Oli lajisi sitten koripallo, muodostelmaluistelu tai jokin muu, saat kannustusta ja tukea harjoittelun ja opintojen yhdistämiseen.
Aalto-yliopisto on sitoutunut tukemaan pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaan Urheaan kuuluvien opiskelijoiden opiskelun ja urheilun yhteensovittamista ja huomioimaan urheilu-uran haasteet ja erityistarpeet.
Aalto-yliopiston hakijapalvelut
Opiskelijavalintoihin sekä hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Aalto-yliopiston hakijapalveluihin:
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun oppimispalvelut
Ohjelman sisältöä ja opintoja koskevat kysymykset voi lähettää Sähkötekniikan korkeakoulun oppimispalveluille: