Uutiset

"On erityisen hienoa tajuta, että jotain omin käsin tehtyä lentää joku päivä avaruudessa!" Aalto-yliopistossa rakennetaan kolmatta opiskelijasatelliittia

Aalto-3-satelliittia rakentava tiimi pääsi testaamaan satelliittia Euroopan avaruusjärjestön testausohjelmassa.
Opiskelijat testaamassa satelliitia ESA:n testeissä.
Aalto-3-opiskelijatiimi pääsi kesällä mukaan Euroopan avaruusjärjestön (ESA) ESA Test Opportunities -testausohjelmaan. Kuva: Aalto-3-tiimi.

Aalto-yliopistossa on rakenteilla kolmas opiskelijasatelliitti. Aalto-3-nimisen satelliitin edeltäjiä ovat Aalto-1 ja Aalto-2, jotka molemmat laukaistiin kiertoradalle vuonna 2017. Projektia vetää avaruustekniikan professori Jaan Praks, kuten aikaisempiakin satelliittiprojekteja.

Praksin vetämät satelliittiprojektit tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden osallistua avaruustekniikan ja satelliittien kehittämiseen, testaamiseen sekä operointiin. Opiskelijasatelliittien lisäksi Aalto-yliopistossa on rakennettu satelliitteja myös tutkimuskäyttöön. 

Aalto-3 on ollut rakenteilla jo useamman vuoden, mutta koronapandemia vaikeutti projektin etenemistä, minkä vuoksi se aloitettiin käytännössä alusta keväällä 2022. Rakentuva satelliitti hyödyttää myös avaruustekniikan tutkimusta, sillä sen avulla päästään testaamaan ja kehittämään uutta S-Band-radiota, jota tullaan käyttämään myös Aallon avaruustekniikan tutkimusryhmän tulevissa satelliiteissa. Lisäksi satelliitilla on tarkoitus ottaa onnistuneita kuvia sekä testata GPS:ää avaruudessa. Myös Turun yliopisto on mukana projektissa. 

Jatkuvaa oppimista käytännön tekemisellä

Aalto-3-opiskelijatiimi pääsi kesällä mukaan Euroopan avaruusjärjestön (ESA) ESA Test Opportunities -testausohjelmaan yhdessä kolmen muun tiimin kanssa. Ohjelma on tarkoitettu yliopisto-opiskelijoiden piensatelliittien ja niiden hyötykuormien testaukseen. Ohjelmassa opiskelijat pääsivät laatimaan testisuunnitelman, kokoustamaan avaruusjärjestön testioperaattoreiden kanssa, toteuttamaan testauskampanjan Belgiassa sekä laatimaan testiraportin. Ohjelmaan osallistumisessa kesti Aalto-3-tiimillä kokonaisuudessaan lähes yhdeksän kuukautta.

Yksi Aalto-3-projektissa mukana olevista opiskelijoista on Tatu Haakana, joka opiskelee kolmatta vuotta konetekniikkaa. Hän työskentelee myös tutkimusapulaisena Foresail-2-tiedesatelliitin tutkimusryhmässä. Hän halusi lähteä projektiin mukaan, koska opiskelijasatelliittiprojekteissa voi tutustua avaruustekniikkaan ilman aikaisempaa kokemusta. 

"Projektissa työskentely on opettanut valtavasti avaruustekniikan vaatimuksista mekaniikan, elektroniikan, ohjelmiston sekä testauksen suhteen. Erityisen mielenkiintoista on ollut päästä mukaan tutkimusryhmään, jonka tavoitteena on rakentaa satelliitteja Suomessa ja näin edistää suomalaista avaruustutkimusta", Haakana kertoo. 

Opiskelija Topi Räty on ollut kiinnostunut avaruustekniikasta jo pitkään, joten projektiin hakeutuminen tuntui hänestä luontevalta. Räty opiskelee teknillistä fysiikkaa viidettä vuotta. 

"Olen aina halunnut avaruusalalle, ja lukiolaisena Aalto-1 ja Aalto-2 -satelliitit inspiroivat minua hakemaan Aaltoon", Räty kertoo.

Räty kertoo projektin olleen jatkuvaa oppimista, ja sen parissa pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia asioita. Hänen mukaansa satelliittia rakentaessa pääsee esimerkiksi tekemään piirisuunnittelua, kokoamista ja kolvaamista sekä ohjelmoimaan alijärjestelmien logiikkaa. 

"Samalla hiljalleen näkee ja oppii, mitä kaikkea toimiva satelliitti on syönyt ja miksi. Fyysikkona minulla itsellään ei ollut juurikaan näistä kokemusta (muusta kuin kolvaamisesta), mutta kun jaksaa tehdä töitä ja kysyä apua, kaikki on mahdollista! Erityisen hienoa onkin tajuta, kuinka paljon satelliittimissiosta loppupelissä ymmärtää. Ja tietysti se, että jotain omin käsin tehtyä lentää joku päivä avaruudessa!" Räty kertoo. 

Opiskelija, haluatko lähteä mukaan projektiin? Aalto-3 projektitiimi odottaa innolla, että satelliitti saadaan valmiiksi ja laukaistua kiertoradalle. Jotta se onnistuu, opettavaiseen projektiin tarvitaan lisäkäsiä. Tarvetta olisi erityisesti radiotekniikan, elektroniikan ja sulautettujen järjestelmien osaajille.  Lisätietoja projektista voi kysyä professori Jaan Praksilta ([email protected]).

Haluatko opiskella avaruustiedettä ja -tekniikkaa?

Aihetta voi opiskella esimerkiksi elektroniikan ja nanotekniikan maisteriohjelmassa sekä kansainvälisessä Space Science and Technology -yhteisohjelmassa. Niitä voi opiskella, kun suorittaa kandidaattitutkinnon esimerkiksi elektroniikan ja sähkötekniikan hakukohteessa.

Kaksi naista työskentelevät Sähköpaja-kurssilla

Elektroniikka ja sähkötekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Digitaalinen viestintä, avaruustutkimus, koneoppiminen ja tekoäly lääketieteessä, sähköistyvä liikenne… Sellaista tulevaisuuden teknologiaa ei olekaan, joka ei tavalla tai toisella liittyisi elektroniikkaan ja sähkötekniikkaan.

Koulutustarjonta
Aalto electronics-ICT anechoic chamber for 2-60 GHz and two near-field scanners

Electronics and Nanotechnology, Master of Science (Technology)

Uutta laiteteknologiaa kehittävät sähkötekniikan ja nanoteknologian osaajat ovat avainasemassa tulevaisuuden muovaamisessa.

Koulutustarjonta
SpaceMaster IV (2019-2025) is a continuation of the original Erasmus Mundus Joint Master Degree programs launched in 2004.

Space Science and Technology, Master of Science (Technology)

SpaceMaster IV is a continuation of the original Erasmus Mundus Joint Master Degree programmes launched in 2004 and implemented by a consortium of leading European universities in close collaboration with research and industrial organizations.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.