Uutiset

Aalto-yliopiston opiskelijoiden Robosiili nappasi ykkössijan robottikilpailussa

Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijat Valentin Rainio ja Sakari Harjunpää rakensivat Robosiilin suositulla Sähköpajakurssilla.
Sakari Harjunpää ja Valentin Rainio Sähköpajalla
Sakari Harjunpää (vas.) ja Valentin Rainio varhaisen Robosiilin version kanssa Sähköpajalla. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Teknologia22-messuilla järjestetyssä Ällistyttävät robotit -kilpailussa joukkueiden tehtävänä oli rakentaa robotti, joka tekee jotain kiinnostavaa. Sääntöjä kilpailussa ei ole paljon, koska siinä halutaan antaa luovuudelle ja teknisille taidoille tilaa kukkia. Kisan järjestäjinä toimii Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura yhteistyössä Mikrobitti-lehden ja Suomen Messujen kanssa.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijat Valentin Rainio ja Sakari Harjunpää voittivat kilpailun rakentamallaan Robosiilillä. Palkinnoksi he saivat 10 000 euroa. 

Bioinformaatioteknologiaa opiskeleva Valentin ja Advanced Energy Solutions -maisteriohjelmassa opiskeleva Sakari tutustuivat Sähköpajakurssilla, jossa siilin kehitystyö alkoi. Kurssi on suosittu käytännön kurssi, jossa opiskelijat suunnittelevat ja rakentavat toimivan sähkölaitteen. Kurssilla ei tarvita aikaisempaa kokemusta sähkölaitteista tai koodauksesta, mutta koska molemmilla oli aiheesta jo kokemusta, he halusivat toteuttaa haastavamman projektin. Valentin oli harrastanut elektroniikkaa ja ohjelmointia peruskoulusta lähtien. Maisteriopiskelijana Sakari taas hallitsi hyvin 3D-mallinnustekniikat 3D-tulostusta varten, ja osaamista oli ehtinyt kertyä myös elektroniikasta.

"Pienestä asti olen aina ollut kiinnostunut kaikesta sähköllä toimivasta, ja olin elektroniikkakerhossa jo ennen kuin osasin lukea", Sakari kertoo. 

"Isäni oli usein puhunut kävelevien robottien toteuttamisen haasteellisuudesta ja monimutkaisuudesta, joten sen vuoksi minussa heräsikin ajatus mallintaa joku nelijalkainen otus. Kuitenkin, kun kaikenlaisia käveleviä robotteja on jo kehitelty aikamoinen määrä, tulin miettineeksi siilien hauskaa kykyä käpertyä palloon ja vieriä (ainakin animaatioissa ja peleissä). Sakari yhtyi tähän ajatukseen, ja niin rupesimmekin suunnittelemaan Robosiiliä", Valentin kertoo. 

Tältä Robosiili näyttää valmiina!

Siilin lopullinen ulkomuoto muuttui matkan varrella paljon. 

Robosiili
Robosiili

Kurssilla opiskelijoita oli mukana projektissa neljä, mutta Sakari ja Valentin jatkoivat Robosiilin kehittämistä kevään puolella kilpailuun. 

Miltä teekkareiden tulevaisuudensuunnitelmat näyttävät? Valentin aloitti opintonsa vasta viime syksynä ja tulevaisuuden haaveet ovat vielä hämäriä, vaikka robottien kanssa työskentely onkin tuntunut mielenkiintoiselta. 

"Oma unelmaduuni olisi varmaankin juuri tutkimuksen ja kehityksen parissa. Tykkään paljon uuden luomisesta, kehittämisestä ja prototyyppien luomisesta. Robotit ovat todella mielenkiintoisia, mutta myös esimerkiksi sähköautot ovat lähellä sydäntä", Sakari kertoo.

Kilpailussa hopeasijalle pääsi  toinen Aalto-yliopiston joukkue FireCorp-robotillaan ja kolmanneksi Jyväskylän yliopiston opiskelijajoukkue SmileBot-robotillaan.

Lämpimät onnittelut kaikille voittajille!

Sähköpajan loppunäytös 2022

Sähköpajan loppunäytös järjestetään 24.5.2022 kello 13 alkaen. Tervetuloa tutustumaan opiskelijoiden hauskoihin projektitöihin!

Opiskelijoita Sähköpajakurssin loppunäytöksessä

Sähköpajan loppunäytös 2022

Tervetuloa Sähköpajakurssin loppunäytökseen, missä opiskelijat esittelevät suunnittelemiaan ja rakentamiaan laitteita!

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Isoisänsilta Helsingissä.
Opinnot Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahaston apurahat haettavissa 31.1.2023 asti

Apurahoja myönnetään talon- ja sillanrakennuksen aloilla suoritetuista opinnoista tai kannustuksena aihealueiden jatko-opiskelijoille.
Close-up of curly wood grain orientation of an old piece of wood
Opinnot Julkaistu:

Verkkokurssi “Wood material science” alkaa 10.1.2023

100% verkkokurssilla opitaan miten puun rakenne vaikuttaa sen fysikaalisiin ja mekaanisiin ominaisuuksiin.
Sensual mathematics. Photo: Henri Vogt.
Opinnot Julkaistu:

Haku Kristallikukkia peilisalissa -kurssille on avattu - matematiikan, taiteiden ja arkkitehtuurin yhteiskeitos palaa Heurekaan

Kristallikukkia peilisaleissa –kurssi - MS-E1000 Crystal Flowers in Halls of Mirrors: Mathematics meets Art and Architecture - on avoin kaikille kandiopiskelijoista tohtorikoulutettaviin, matematiikan ja tekniikan aloista taiteisiin, muotoiluun, arkkitehtuuriin ja kemiasta liiketoimintaan. Kurssille otetaan korkeintaan 50 opiskelijaa motivaatiokirjeiden perusteella, ja haku on auki 10.1.2023 saakka. Kurssi on 15 opintopisteen suuruinen, ja se järjestetään joka toinen vuosi.
TFiF-kandityön palkinnon voittaneet opiskelijat.
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Kolme Aallon opiskelijaa palkittiin parhaasta ruotsinkielisesta tekniikan alan kandityöstä

TFiFin palkinnon saivat Linda Autio, Isak Jungerstam sekä Fanny Hakala.