Uutiset

Aalto-yliopiston opiskelijoiden Robosiili nappasi ykkössijan robottikilpailussa

Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijat Valentin Rainio ja Sakari Harjunpää rakensivat Robosiilin suositulla Sähköpajakurssilla.
Sakari Harjunpää ja Valentin Rainio Sähköpajalla
Sakari Harjunpää (vas.) ja Valentin Rainio varhaisen Robosiilin version kanssa Sähköpajalla. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Teknologia22-messuilla järjestetyssä Ällistyttävät robotit -kilpailussa joukkueiden tehtävänä oli rakentaa robotti, joka tekee jotain kiinnostavaa. Sääntöjä kilpailussa ei ole paljon, koska siinä halutaan antaa luovuudelle ja teknisille taidoille tilaa kukkia. Kisan järjestäjinä toimii Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura yhteistyössä Mikrobitti-lehden ja Suomen Messujen kanssa.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijat Valentin Rainio ja Sakari Harjunpää voittivat kilpailun rakentamallaan Robosiilillä. Palkinnoksi he saivat 10 000 euroa. 

Bioinformaatioteknologiaa opiskeleva Valentin ja Advanced Energy Solutions -maisteriohjelmassa opiskeleva Sakari tutustuivat Sähköpajakurssilla, jossa siilin kehitystyö alkoi. Kurssi on suosittu käytännön kurssi, jossa opiskelijat suunnittelevat ja rakentavat toimivan sähkölaitteen. Kurssilla ei tarvita aikaisempaa kokemusta sähkölaitteista tai koodauksesta, mutta koska molemmilla oli aiheesta jo kokemusta, he halusivat toteuttaa haastavamman projektin. Valentin oli harrastanut elektroniikkaa ja ohjelmointia peruskoulusta lähtien. Maisteriopiskelijana Sakari taas hallitsi hyvin 3D-mallinnustekniikat 3D-tulostusta varten, ja osaamista oli ehtinyt kertyä myös elektroniikasta.

"Pienestä asti olen aina ollut kiinnostunut kaikesta sähköllä toimivasta, ja olin elektroniikkakerhossa jo ennen kuin osasin lukea", Sakari kertoo. 

"Isäni oli usein puhunut kävelevien robottien toteuttamisen haasteellisuudesta ja monimutkaisuudesta, joten sen vuoksi minussa heräsikin ajatus mallintaa joku nelijalkainen otus. Kuitenkin, kun kaikenlaisia käveleviä robotteja on jo kehitelty aikamoinen määrä, tulin miettineeksi siilien hauskaa kykyä käpertyä palloon ja vieriä (ainakin animaatioissa ja peleissä). Sakari yhtyi tähän ajatukseen, ja niin rupesimmekin suunnittelemaan Robosiiliä", Valentin kertoo. 

Tältä Robosiili näyttää valmiina!

Siilin lopullinen ulkomuoto muuttui matkan varrella paljon. 

  Robosiili
  Robosiili

  Kurssilla opiskelijoita oli mukana projektissa neljä, mutta Sakari ja Valentin jatkoivat Robosiilin kehittämistä kevään puolella kilpailuun. 

  Miltä teekkareiden tulevaisuudensuunnitelmat näyttävät? Valentin aloitti opintonsa vasta viime syksynä ja tulevaisuuden haaveet ovat vielä hämäriä, vaikka robottien kanssa työskentely onkin tuntunut mielenkiintoiselta. 

  "Oma unelmaduuni olisi varmaankin juuri tutkimuksen ja kehityksen parissa. Tykkään paljon uuden luomisesta, kehittämisestä ja prototyyppien luomisesta. Robotit ovat todella mielenkiintoisia, mutta myös esimerkiksi sähköautot ovat lähellä sydäntä", Sakari kertoo.

  Kilpailussa hopeasijalle pääsi  toinen Aalto-yliopiston joukkue FireCorp-robotillaan ja kolmanneksi Jyväskylän yliopiston opiskelijajoukkue SmileBot-robotillaan.

  Lämpimät onnittelut kaikille voittajille!

  Sähköpajan loppunäytös 2022

  Sähköpajan loppunäytös järjestetään 24.5.2022 kello 13 alkaen. Tervetuloa tutustumaan opiskelijoiden hauskoihin projektitöihin!

  Opiskelijoita Sähköpajakurssin loppunäytöksessä

  Sähköpajan loppunäytös 2022

  Tervetuloa Sähköpajakurssin loppunäytökseen, missä opiskelijat esittelevät suunnittelemiaan ja rakentamiaan laitteita!

  Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

  Lue lisää uutisia

  Veera Repka, photo by Veera Repka
  Opinnot Julkaistu:

  Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

  "Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."
  Opiskelijat tietokoneen ääressä. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto
  Opinnot Julkaistu:

  Kauppakorkeakoulun dekaani: Jaamme huolen opiskelijoiden jaksamisesta

  Haluamme varmistaa, etteivät opiskelijat uuvu opintojen aikana.
  Student Guide illustration, news items
  Opinnot Julkaistu:

  Opetusassistentin paikkoja auki keväälle 2024

  Opetusassistentteja Sähkötekniikan ja automaation laitokselle kevätlukukaudelle 2024
  Picture of the themes of this course
  Opinnot Julkaistu:

  Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) -kurssi tulossa jälleen keväällä

  Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään keväällä suomeksi ja englanniksi!