Uutiset

Aalto-yliopiston opiskelijoiden Robosiili nappasi ykkössijan robottikilpailussa

Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijat Valentin Rainio ja Sakari Harjunpää rakensivat Robosiilin suositulla Sähköpajakurssilla.
Sakari Harjunpää ja Valentin Rainio Sähköpajalla
Sakari Harjunpää (vas.) ja Valentin Rainio varhaisen Robosiilin version kanssa Sähköpajalla. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Teknologia22-messuilla järjestetyssä Ällistyttävät robotit -kilpailussa joukkueiden tehtävänä oli rakentaa robotti, joka tekee jotain kiinnostavaa. Sääntöjä kilpailussa ei ole paljon, koska siinä halutaan antaa luovuudelle ja teknisille taidoille tilaa kukkia. Kisan järjestäjinä toimii Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura yhteistyössä Mikrobitti-lehden ja Suomen Messujen kanssa.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijat Valentin Rainio ja Sakari Harjunpää voittivat kilpailun rakentamallaan Robosiilillä. Palkinnoksi he saivat 10 000 euroa. 

Bioinformaatioteknologiaa opiskeleva Valentin ja Advanced Energy Solutions -maisteriohjelmassa opiskeleva Sakari tutustuivat Sähköpajakurssilla, jossa siilin kehitystyö alkoi. Kurssi on suosittu käytännön kurssi, jossa opiskelijat suunnittelevat ja rakentavat toimivan sähkölaitteen. Kurssilla ei tarvita aikaisempaa kokemusta sähkölaitteista tai koodauksesta, mutta koska molemmilla oli aiheesta jo kokemusta, he halusivat toteuttaa haastavamman projektin. Valentin oli harrastanut elektroniikkaa ja ohjelmointia peruskoulusta lähtien. Maisteriopiskelijana Sakari taas hallitsi hyvin 3D-mallinnustekniikat 3D-tulostusta varten, ja osaamista oli ehtinyt kertyä myös elektroniikasta.

"Pienestä asti olen aina ollut kiinnostunut kaikesta sähköllä toimivasta, ja olin elektroniikkakerhossa jo ennen kuin osasin lukea", Sakari kertoo. 

"Isäni oli usein puhunut kävelevien robottien toteuttamisen haasteellisuudesta ja monimutkaisuudesta, joten sen vuoksi minussa heräsikin ajatus mallintaa joku nelijalkainen otus. Kuitenkin, kun kaikenlaisia käveleviä robotteja on jo kehitelty aikamoinen määrä, tulin miettineeksi siilien hauskaa kykyä käpertyä palloon ja vieriä (ainakin animaatioissa ja peleissä). Sakari yhtyi tähän ajatukseen, ja niin rupesimmekin suunnittelemaan Robosiiliä", Valentin kertoo. 

Tältä Robosiili näyttää valmiina!

Siilin lopullinen ulkomuoto muuttui matkan varrella paljon. 

  Robosiili
  Robosiili

  Kurssilla opiskelijoita oli mukana projektissa neljä, mutta Sakari ja Valentin jatkoivat Robosiilin kehittämistä kevään puolella kilpailuun. 

  Miltä teekkareiden tulevaisuudensuunnitelmat näyttävät? Valentin aloitti opintonsa vasta viime syksynä ja tulevaisuuden haaveet ovat vielä hämäriä, vaikka robottien kanssa työskentely onkin tuntunut mielenkiintoiselta. 

  "Oma unelmaduuni olisi varmaankin juuri tutkimuksen ja kehityksen parissa. Tykkään paljon uuden luomisesta, kehittämisestä ja prototyyppien luomisesta. Robotit ovat todella mielenkiintoisia, mutta myös esimerkiksi sähköautot ovat lähellä sydäntä", Sakari kertoo.

  Kilpailussa hopeasijalle pääsi  toinen Aalto-yliopiston joukkue FireCorp-robotillaan ja kolmanneksi Jyväskylän yliopiston opiskelijajoukkue SmileBot-robotillaan.

  Lämpimät onnittelut kaikille voittajille!

  Sähköpajan loppunäytös 2022

  Sähköpajan loppunäytös järjestetään 24.5.2022 kello 13 alkaen. Tervetuloa tutustumaan opiskelijoiden hauskoihin projektitöihin!

  Opiskelijoita Sähköpajakurssin loppunäytöksessä

  Sähköpajan loppunäytös 2022

  Tervetuloa Sähköpajakurssin loppunäytökseen, missä opiskelijat esittelevät suunnittelemiaan ja rakentamiaan laitteita!

  Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
  Jaa
  URL kopioitu

  Lue lisää uutisia

  Aalto Radical Creativity summer school. Original image: George Atanassov
  Opinnot Julkaistu:

  Oletko valmis kokeilemaan radikaalia luovuutta elokuussa?

  Radical Creativity -kesäkoulussa sovelletaan erilaisia luovia työskentelytapoja, joita tarvitsemme kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. "Tiivistetty inspiraatiopaketti on kuin karkkikauppa, jossa voit maistella eri makuja."
  Sailing team at the sea, picture: Tapio Lehtinen Sailing
  Opinnot Julkaistu:

  Maailman ympäri seitsemässä kuukaudessa – opiskelija Anton Eklund valmistautuu vaativaan purjehduskilpailuun

  Sähkötekniikkaa ja automaatiota opiskeleva Eklund on päässyt soveltamaan Aallossa hankittuja oppeja käytäntöön, kun tiimi on kunnostanut purjevenettään.
  Katri Kaupin CAPSTONE-kurssin loppuesitykset
  Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

  Toimitusketjujen hallinnan CAPSTONE-kurssilla työstettiin tulevaisuuden haasteita

  Opiskelijat saivat ratkoa tosielämän haasteita saaden tukea tehtävään opettajalta ja yritysedustajilta.
  ISM_vierailuluento 2023
  Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

  Palvelumuotoilu varmistaa osaltaan digipalveluiden laadun ja tarkoituksenmukaisuuden

  Johtava yliopistonlehtori Johanna Bragge kutsui kollegansa Perustieteiden ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluista pitämään vierailuluennon.