Haku maisterikoulutuksiin

Valintojen aikataulu
Aalto-yliopiston maisterihaku on kerran vuodessa. Hakuaika syksyllä 2022 alkaviin opintoihin on 1.12.2021 - 3.1.2022. (klo 15.00 Suomen aikaa).
1.12.2021 klo 9.00 | Hakuaika alkaa ja sähköinen hakulomake aukeaa |
3.1.2022 klo 15.00 | Hakuaika päättyy ja hakulomake sulkeutuu |
10.1.2022 klo 15.00 | Määräaika hakuliitteiden liittämiselle hakujärjestelmään |
Tammi-maaliskuu | Kelpoiset hakemukset arvioidaan hakukohteissa |
Aikaisintaan 29.3.2022 | Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan |
20.4.2022 klo 15.00 | Opiskelupaikan vastaanoton määräaika |
27.5.2022 klo 15.00 | Oikeaksi todistettujen opintoliitteiden määräaika maaliskuussa, ja varasijalta huhtikuussa, ehdollisesti hyväksytyille |
10.6.2022 | Varasijasijoittelu päättyy |
31.7.2022 | Keskeneräisellä tutkinnolla hyväksyttyjen valmistuttava viimeistään |
17.8.2022 klo 15.00 |
Oikeaksi todistetun tutkintotodistuskopion määräaika (keskeneräisellä tutkinnolla hakeneet) Yleisen kielitutkinnon ja valtionhallinnon kielikokeen tuloksen määräaika (suomen-/ruotsinkieliset hakukohteet) Oikeaksi todistettujen opintoliitteiden määräaika varasijalta touko- ja kesäkuussa ehdollisesti hyväksytyille |
Elo-syyskuu | Opinnot alkavat uusien opiskelijoiden orientaatiolla |
Kellonajat ovat Suomen aikaa.
Hakukohteet
Aalto-yliopiston koulutusalat ovat kauppatieteellinen ala, taiteiden ala ja tekniikan ala. Kauppatieteellisellä alalla voi suorittaa kauppatieteiden maisterin tutkinnon, taiteiden alalla taiteen maisterin tutkinnon ja tekniikan alalla diplomi-insinöörin, arkkitehdin tai maisema-arkkitehdin tutkinnon.
Aalto-yliopiston kaikki hakukohteet ovat Koulutustarjonta-sivulla. Voit rajata sivun hakutuloksia koulutusalan, tutkintotason ja opetuskielen mukaan.
Hakukohteen sivulta löydät tietoa opinnoista, opetuskielestä ja hakukohdekohtaiset arviointiperusteet.
Maisterihaussa voi hakea enintään kahteen hakukohteeseen.
Kuka voi hakea
Maisterihaussa hakukelpoisia ovat soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet, eli kandidaatin tutkinnon yliopistossa tai alemman ammattikorkeakoulututkinnon (AMK) suorittaneet.
Ulkomaisessa yliopistossa suoritetun kandidaatin tutkinnon tulee vastata laajuudeltaan vähintään 180 ECTS-pistettä tai 3 vuoden kokoaikaista opiskelua. Tutkinnon tulee antaa oikeus hakea yliopistotasoisiin maisteriopintoihin kyseisessä maassa. Ulkomaisen korkeakoulun tulee olla tunnustettu osa maan virallista kansallista koulutusjärjestelmää. Korkeakoulun tulee löytyä kyseisen maan viralliselta listalta korkeakouluista, joilla on tutkinnonanto-oikeus, tai kansainvälisen organisaation (esim. UNESCO) ylläpitämältä listalta tunnustetuista korkeakouluista.
Taiteiden alan hakukohteisiin voivat hakea myös henkilöt, joilla ei ole korkeakoulututkintoa, mutta joilla on alemman korkeakoulututkinnon opintoja vastaavat perustaidot ja valmiudet muiden opintojen ja/tai työkokemuksen kautta. Muu korkeakoulukelpoisuus -hakuperusteella ei voi hakea, jos on suorittanut (tai suorittaa 31.7.2022 mennessä) hakukelpoisuuden antavan korkeakoulututkinnon. Hakijan tulee osoittaa valmiutensa opinto- ja työtodistuksilla ym. liitteillä. Lisätietoa Muu korkeakoulukelpoisuus -hakuperusteesta ja vaadittavista liitteistä on Muu korkeakoulukelpoisuus -sivulla. Tekniikan tai kauppatieteiden alan hakukohteisiin ei voi hakea ilman hakukelpoisuuden antavaa alempaa korkeakoulututkintoa.
Ylemmällä korkeakoulututkinnolla (maisterin, diplomi-insinöörin, arkkitehdin tai maisema-arkkitehdin tutkinto, ylempi ammattikorkeakoulututkinto) ei voi hakea maisterikoulutukseen. Hakukelpoisuuden maisteriohjelmiin antaa alempi korkeakoulututkinto. Poikkeuksena on ylempi korkeakoulututkinto, johon ei kuulu alempaa korkeakoulututkintoa. Tällainen voi olla esimerkiksi lääketieteen lisensiaatin tutkinto tai Suomessa ennen kaksiportaista tutkintojärjestelmää (ennen vuotta 2008) suoritettu ylempi korkeakoulututkinto tai ulkomainen ns. pitkän syklin mukainen maisterintutkinto.
Hakukelpoisuuden antavan tutkinnon lisäksi, voit ilmoittaa yhden muun korkeakoulututkinnon (esimerkiksi maisteritutkinnon) hakulomakkeen Muu korkeakoulututkinto -kohdassa. Kaikista hakulomakkeella ilmoitetuista opinnoista tulee toimittaa vaaditut hakuliitteet. Muun korkeakoulututkinnon liitteitä koskevat samat asiakirjavaatimukset kuin hakukelpoisuuden antavan tutkinnon liitteitä (lisätietoja kohdassa Hakemus ja vaadittavat liitteet).
Hyväksytyille opiskelijoille voidaan määrätä täydentäviä opintoja.
Hakukohteet edellyttävät usein aiempia opintoja samalta tai soveltuvalta alalta. Hakukohdekohtaiset vaatimukset ja arviointiperusteet tulee tarkistaa hakukohteen sivulta.
Hakukohteet eivät anna arvioita aiempien opintojen soveltuvuudesta etukäteen. Yleiset hakukelpoisuusehdot täyttävät hakemukset arvioidaan hakukohteessa, kun kaikki vaadittavat hakuliitteet ovat saapuneet määräaikaan mennessä.
Luethan huolellisesti sekä yleiset hakukelpoisuusehdot tältä sivulta että hakukohteen arviointiperusteet hakukohteen sivulta.
Maisterihaussa voi hakea keskeneräisellä alemmalla korkeakoulututkinnolla. Tutkinnon on valmistuttava 31.7.2022 mennessä. Keskeneräisellä tutkinnolla ehdollisesti hyväksytyn opiskelijan tulee toimittaa oikeaksi todistettu kopio tutkintotodistuksestaan 17.8.2022 klo 15.00 mennessä. Jos tutkinto ei valmistu tai tutkintotodistus ei saavu määräaikaan mennessä, ehdollisesti myönnetty opiskeluoikeus perutaan.
Keskeneräisellä tutkinnolla hakevan tulee huomioida, ettei valmistuminen ole välttämättä mahdollista kesäkuukausina. Hakijoiden tulee selvittää oman tiedekunnan tai korkeakoulun tutkintovaatimukset ja valmistumisaikataulut hyvissä ajoin.
Hakemusten arvioinnissa huomioidaan vain opinnot, joista on liitetty virallisen opintosuoritusotteen kopio hakulomakkeelle 10.1.2022 klo 15:00 mennessä. Myöhemmin keväällä suoritettavia opintoja ei huomioida valinnassa.
Kauppakorkeakoulun hakukohteisiin soveltuvaksi hakukelpoisuuden antavaksi ulkomaiseksi tutkinnoksi voidaan katsoa myös yliopistotasoinen amerikkalaistyyppinen kansainvälisesti akkreditoitu MBA-ohjelma.
Hakija, joka on jo suorittanut suomalaisen kauppatieteellisen ylemmän korkeakoulututkinnon eli kauppatieteiden maisterin tutkinnon (KTM) ei ole hakukelpoinen Kauppakorkeakoulun hakukohteisiin.
Kauppakorkeakoulun hakukohteisiin on kaksi valintaryhmää. Hakukelpoisuuden antava tutkinto määrittää, kummassa valintaryhmässä hakija hakee.
- VALINTARYHMÄ 1: suomalainen alempi yliopistotutkinto (kandidaatin tutkinto). Suomalaiset yliopistot on listattu Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.
- VALINTARYHMÄ 2: suomalainen alempi ammattikorkeakoulututkinto tai ulkomainen alempi korkeakoulututkinto
Valintaryhmässä 2 joko Graduate Management Admission Test (GMAT) tai Graduate Records Examination (GRE) -tasotesti on pakollinen kaikille hakijoille Yritysjuridiikan hakukohdetta lukuun ottamatta. Testi on pakollinen valintaryhmästä riippumatta Finance koulutusohjelmaan hakeville.
Lisätietoa testeistä, testitulosten toimittamisesta ja määräajoista on sivulla GMAT-/GRE-testi
Jos olet jo Aalto-yliopiston opiskelija, saman ohjelman/korkeakoulun maisteriohjelmiin ei pääsääntöisesti haeta tässä haussa. Kysy tarvittaessa omasta kandiohjelmastasi, tarvitseeko sinun hakea maisteriohjelmaan erikseen.
Aalto-yliopiston opiskelija ei voi saada uutta opiskeluoikeutta hakukohteeseen, josta hänellä on jo aikaisempi tutkinto tai johon hänellä on voimassa oleva opiskeluoikeus.
Aalto-yliopistossa opiskelijalla voi olla voimassa yksi samaan tutkintoon johtava opiskeluoikeus kerrallaan. Jos opiskelija ottaa vastaan uuden opiskeluoikeuden samaan tutkintoon, vanha opiskeluoikeus perutaan.
Miten haen?
Hakuaika syksyllä 2022 alkaviin opintoihin on 1.12.2021 - 3.1.2022 (klo 15.00 Suomen aikaa).
Maisterihaussa voi hakea enintään kahteen hakukohteeseen. Yksi hakija saa täyttää vain yhden hakulomakkeen, jolla voi hakea yhteen tai kahteen hakukohteeseen.
Hakemukseen kuuluvat täytetty sähköinen hakulomake, pakolliset liitteet sekä mahdolliset hakukohdekohtaiset liitteet. Lue liitevaatimukset huolellisesti.
Sähköinen hakulomake täytetään hakuaikana Opintopolku.fi-järjestelmässä. Hakemusta voi muokata vain hakuaikana. Hakuaika päättyy 3.1.2022 (klo 15:00 Suomen aikaa). Voit täydentää hakemuksesi hakuliitteitä 10.1.2022 klo 15:00 (Suomen aikaa) asti. Määräaika on sama kaikille hakijoille, liitteitä ei voi toimittaa myöhässä.
Hakemukset käsitellään ensin Hakijapalveluissa, missä tarkistetaan että hakemukseen on liitetty pakolliset liitteet ja että hakijan yleinen hakukelpoisuus maisteriopintoihin täyttyy. Tämän jälkeen kelpoiset hakemukset etenevät hakukohteisiin arviointiin. Puutteelliset hakemukset hylätään.
Tutustu huolella hakuohjeisiin, hakukohteen arviointiperusteisiin ja liitevaatimuksiin.
Valmistele hakemuksen liitteet huolellisesti hyvissä ajoin. Hanki tarvittaessa viralliset käännökset ajoissa. Liiteohjeet ovat kohdassa Hakemus ja vaadittavat liitteet.
Jos sinulta edellytetään kielitestiä, varaa testiaika hyvissä ajoin, jotta viralliset tuloksesi ehtivät saapua liitteiden määräaikaan mennessä. Lisätietoa kielitesteistä on sivulla Kielitaidon osoitus maisterihaussa.
Jos haet kauppatieteellisen alan hakukohteeseen ja sinulta edellytetään GMAT-/GRE-tasotestiä, varaa testiaika ja tee testi hyvissä ajoin, jotta virallinen testituloksesi saapuu liitteiden määräaikaan mennessä.
Aalto-yliopiston kaikki hakukohteet löytyvät Koulutustarjonta-sivulta.
Maisterihaussa voi hakea enintään kahteen hakukohteeseen. Hakukohteet ilmoitetaan hakulomakkeella ensisijaisuusjärjestyksessä. Hakukohteita tai niiden järjestystä voi muuttaa vain hakuaikana. Ensisijaisuusjärjestystä ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Maisterihaun lisäksi voi hakea Erasmus Mundus -ohjelmiin, Nordic Master -ohjelmiin sekä muihin kansainvälisenä yhteistyönä toteutettaviin maisteriohjelmiin, joiden hakuajat ja -menettelyt poikkeavat tästä ohjeistuksesta (lisätietoa ohjelmien sivuilta).
Jos haet eri opiskelijavalinnoissa ja saat useamman kuin yhden opiskelupaikan, voit ottaa vastaan vain yhden tutkintoon johtavan opiskelupaikan (yhden korkeakoulupaikan säännös). Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee kaikkea tutkintoon johtavaa koulutusta yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa Suomessa.
Hakulomake ja linkit hakulomakkeeseen ovat saatavilla vain hakuaikana 1.12.2021 klo 9.00 - 3.1.2022 klo 15.00 (Suomen aikaa). Hakulomaketta voi muokata vain hakuaikana. Lue hakukelpoisuuteen, hakumenettelyyn ja liitteisiin liittyvät ohjeet huolellisesti ennen lomakkeen täyttämistä.
- Hakulomake (opintopolku.fi)
Kun lähetät sähköisen hakulomakkeen, saat automaattisen vahvistusviestin, jossa pyydetään liittämään vaaditut liitteet. Hakemus on keskeneräinen, kunnes kaikki vaaditut liitteet on liitetty hakulomakkeelle.
Vaaditut hakemusliitteet löydät osiosta Hakemus ja vaadittavat liitteet.
Sähköinen hakulomake tulee olla jätetty hakuaikana ja kaikki vaadittavat liitteet tulee olla liitettynä hakulomakkeelle liitemääräaikaan mennessä.
Hakuvaiheessa hakujärjestelmään ladataan värilliset skannaukset alkuperäisistä liitteistä kullekin liitteelle varattuun kohtaan. Skannaa alkuperäiset liitteet huolellisesti ja tallenna ne värillisinä PDF-muodossa. Skannaa liitteet oikein päin siten, että vaakasuora liite näkyy vaakasuorassa ja pystysuora liite pystysuorassa. Nimeä liitteet ohjeen mukaan (esim. Opintosuoritusote-Sukunimi-Etunimi).
Aloita hakuprosessi ja hakemusliitteiden valmistelu ajoissa. Pelkkä sähköisen hakulomakkeen lähettäminen ei riitä.
Jos haet kahteen hakukohteeseen, hakukohdekohtaiset liitteet tulee liittää kummankin hakukohteen liitekohtaan erikseen. Esimerkiksi motivaatiokirje on hakukohdekohtainen liite ja se tulee kirjoittaa molempiin hakukohteisiin erikseen, jos kumpikin hakukohde edellyttää kyseistä liitettä. Hakukohdekohtaiset liitevaatimukset kuvaillaan hakukohteiden sivuilla.
Liitteiden määräajassa toimittamatta jättäminen ei estä asian käsittelyä. Jos pakollinen liite puuttuu liitteiden toimittamisen määräajan jälkeen, hakemus hylätään puutteellisena. Hakija vastaa liitteiden toimittamisesta vaaditulla tavalla määräaikaan mennessä.
Suosittelemme täyttämään hakulomakkeen sekä liittämään kaikki hakuliitteet mahdollisimman aikaisin.
Oikeaksi todistetut liitteet tulosten julkaisun jälkeen
Opiskelijaksi hyväksytyiltä edellytetään oikeaksi todistetut paperiliitteet heille annettuun määräaikaan mennessä. Oikeaksi todistettujen liitteiden määräaika on maaliskuussa hyväksytyille sekä huhtikuussa varasijalta hyväksytyille 27.5.2022 klo 15.00 (Suomen aikaa). Touko- ja kesäkuussa varasijalta hyväksytyille määräaika on 17.8.2022 klo 15.00 (Suomen aikaa). Opiskelijaksi hyväksyttyjen tulee huomioida tutkinnon suoritusmaan mukaiset maakohtaiset liitevaatimukset. Myös Suomessa suoritettuja tutkintoja koskee maakohtainen liitevaatimus.
Opiskelijaksi hyväksytyt ovat ehdollisesti hyväksyttyjä kunnes oikeaksi todistetut liitteet on toimitettu. Ehdollisesti myönnetty opiskeluoikeus perutaan, mikäli oikeaksi todistetut, tai maakohtaisten vaatimusten mukaiset, liitteet eivät saavu vaaditulla tavalla määräaikaan mennessä. Hakujärjestelmään ladattujen sähköisten liitteiden muuntelemattomuus varmistetaan vertaamalla niitä oikeaksi todistettuihin liitteisiin.
Lisätietoa: Oikeaksi todistetut paperiliitteet opiskelijaksi hyväksymisen jälkeen.
Hakijat arvioidaan ja asetetaan valintajärjestykseen hakukohteissa niiden ennalta määrittelemien arviointiperusteiden mukaisesti. Katso hakukohdekohtaiset arviointiperusteet hakukohteen sivulta.
Hakukohteiden arvioinnin kriteerejä voivat olla esimerkiksi aiempien opintojen soveltuvuus, opintomenestys, motivaatio, ja taiteiden alan sekä arkkitehtuurin hakukohteissa portfolio.
Hakijoita verrataan toisiinsa ja parhaat hakijat tulevat hyväksytyksi. Paikkoja on rajallinen määrä, joten kaikki kelpoiset hakijat eivät voi tulla hyväksytyksi. Hakukohteen ei tarvitse täyttää kaikkia aloituspaikkojaan. Hakemusten tilannetta ei voida kommentoida arvioinnin aikana.
Taiteiden alan kaksivaiheinen valinta
Taiteiden alan hakukohteissa valinta voi olla kaksivaiheinen, jolloin osa hakijoista kutsutaan arvioinnin perusteella valinnan toiseen vaiheeseen. Jos hakukohteen valinta on yksivaiheinen, se mainitaan hakukohteen sivulla.
Kaksivaiheisen valinnan ensimmäisessä vaiheessa valintatoimikunta arvioi hakemukset hakuliitteiden perusteella. Hakijat saavat tiedon jatkoon pääsystä tai karsiutumisesta sähköpostitse. Valinnan toisessa vaiheessa hakijat haastatellaan. Haastattelu voidaan järjestää etänä.
Hakijaa voidaan myös pyytää toimittamaan lisätyönäytteitä ja suorittamaan valintakoetehtäviä. Mahdollisista lisätyönäytteistä, valintakoetehtävistä ja haastattelun ajankohdasta ilmoitetaan yhtä aikaa kaikille jatkoon päässeille. Valinnan toisen vaiheen ajankohta vaihtelee hakukohteittain; ajankohta ja paikka ilmoitetaan kutsussa.
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan aikaisintaan 29.3.2022. Tulosten julkaisusta ilmoitetaan hakijoille sähköpostilla. Hyväksytyille opiskelijoille lähetetään sähköinen hyväksymiskirje.
Kahteen hakukohteeseen hakeneet voivat tulla valituksi vain yhteen hakemaansa hakukohteeseen. Hakulomakkeella ilmoitettua hakukohteiden ensisijaisuusjärjestystä ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Varasijat
Jos hyväksytty hakija ei ota opiskelupaikkaa vastaan määräaikaan mennessä, varasijalta valitaan järjestyksessä ylimmälle varasijalle sijoitettu hakija, jos hakukohde on asettanut hakijoita varasijoille. Hakijoita voidaan hyväksyä varasijalta 10.6.2022 asti. Lisätietoa varasijamenettelystä löydät sivulta Maisterihaku 2022 tulosten julkaisu.
Palaute opiskelijavalinnasta
Jos haluat kysyä lisätietoa hakemuksesi arvioinnista hakukohteessa, olethan yhteydessä hakukohteesi korkeakouluun tulosten julkaisun (29.3.2022) jälkeen. Palautteen annon yhteystiedot kullekin hakukohteelle löydät sivulta Maisterihaku 2022 tulosten julkaisu.
Oikaisumenettely
Valintapäätökseen voi hakea oikaisua 14 päivän kuluessa tulosten julkaisusta. Kirjallisen oikaisuvaatimusmenettelyn tarkoituksena on antaa hakijalle mahdollisuus vedota päätöksenteossa mahdollisesti tapahtuneeseen virheeseen saadakseen virheellisen päätöksen korjatuksi. Oikaisumenettelyä ei tule käyttää palautteen tai lisätietojen saamiseksi valinnasta. Ohje oikaisun hakemiseen.
Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan opiskelijaksi hyväksytyille sähköpostitse lähetettävän ohjeistuksen mukaisesti määräaikaan mennessä. Vastaanottoilmoitus on sitova eikä sitä voi muuttaa jälkikäteen.
Lisätietoa ja ohjeet opiskelijaksi hyväksytyille: Saatuasi opiskelupaikan maisteriopintoihin (into.aalto.fi).
Jos sinulla on kysyttävää paikan vastaanottamisesta, opinnoista tai opintojen aloittamisesta, otathan yhteyttä hakukohteesi korkeakouluun tai osoitteeseen [email protected].
Yhden korkeakoulupaikan säännös
Yhden korkeakoulupaikan säännöksen mukaan hakija voi ottaa vastaan vain yhden tutkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta suomalaisessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee kaikkia korkeakoulujen tutkintoon johtavia koulutuksia. Säännös koskee sekä yhteishakuja, erillishakuja että yliopistojen jatkotutkintoihin (lisensiaatti, tohtori) johtavien koulutusten hakuja.
Mikäli sinulle tarjotaan eri opiskelijavalinnoissa useampaa kuin yhtä tutkintoon johtavaa opiskeluoikeutta, voit ottaa niistä vain yhden vastaan. Opiskelupaikan vastaanottoa ei voi perua.
Hakemus ja vaadittavat liitteet
Hakemukseen kuuluvat täytetty sähköinen hakulomake, pakolliset liitteet sekä mahdolliset hakukohdekohtaiset liitteet, jotka ilmoitetaan hakukohteen sivulla.
Hakulomakkeen voi täyttää vain hakuaikana 1.12.2021 - 3.1.2022 klo 15.00 (Suomen aikaa). Lue hakuohjeistus ja hakukohdekohtaiset arviointiperusteet huolellisesti ennen hakulomakkeen täyttämistä.
- Hakulomake (opintopolku.fi)
Määräaika liitteiden liittämiselle hakujärjestelmään on 10.1.2022 klo 15.00 (Suomen aikaa). Kaikki liitteet on oltava liitettynä hakulomakkeelle määräaikaan mennessä. Määräajan jälkeen saapuvia liitteitä ei huomioida. Jos pakollinen liite puuttuu määräajan jälkeen, hakemus hylätään puutteellisena. Suosittelemme liittämään kaikki hakuliitteet mahdollisimman aikaisin.
Skannaa alkuperäiset liitteet huolellisesti ja tallenna ne värillisinä PDF-muodossa. Skannaa liitteet oikein päin siten, että vaakasuora liite näkyy vaakasuorassa ja pystysuora liite pystysuorassa.
Liitteet tulee lisätä hakulomakkeelle erikseen kullekin liitteelle varattuun kohtaan. On hakijan vastuulla ladata oikeat liitteet oikeisiin kohtiin.
PAKOLLISET HAKULOMAKKEELLE LADATTAVAT LIITTEET (PDF-muodossa)
- Skannattu värikopio alkuperäisestä hakukelpoisuuden antavan alemman korkeakoulututkinnon tutkintotodistuksesta*. Nimeä liite seuraavasti: Tutkintotodistus-sukunimi-etunimi.
* Ei koske keskeneräisellä tutkinnolla hakevia. Jos tutkinto on hakuvaiheessa kesken, tutkintotodistuksen liitekohta jätetään tyhjäksi. Tutkinnon on valmistuttava 31.7.2022 mennessä.
- Skannattu värikopio hakukelpoisuuden antavan alemman korkeakoulututkinnon virallisesta opintosuoritusotteesta. Nimeä liite seuraavasti: Opintosuoritusote-sukunimi-etunimi.
- Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, skannatut värikopiot tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen virallisista käännöksistä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi (tarvittaessa). Virallisen käännöksen ohjeet ovat alla (katso "Käännökset"). Nimeä liitteet: Käännös-todistus-sukunimi ja Käännös-ote-sukunimi.
- Jos sinulla alemman korkeakoulututkinnon lisäksi jokin muu korkeakoulututkinto, jonka haluat huomioitavan valinnassa, skannattu värikopio virallisesta opintosuoritusotteesta ja tutkintotodistuksesta (ja niiden viralliset käännökset, jos liitteet eivät ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi). Lisää muun tutkinnon tiedot ja liitteet hakulomakkeen kohtaan "Muu korkeakoulututkinto".
- Kopio voimassa olevasta passista tai virallisesta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, josta käy ilmi kansalaisuus. Nimeä liite: Passi-sukunimi-etunimi. Henkilöllisyystodistus lisätään hakulomakkeella kohtaan "Lukuvuosimaksut, vapautukset ja apurahat".
- Kielitaidon osoitus hakukohteen opetuskielessä. Katso hyväksytyt kielitaidon osoitukset ja toimitusohjeet sivulta Kielitaidon osoitus maisterihaussa.
- Portfolio (sähköinen). Kaikki taiteiden alan, arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteet (lukuun ottamatta kahta hakukohdetta: 'Game Design and Development' ja 'Sound in New Media') vaativat sähköisen portfolion PDF-muodossa 10.1.2022 klo 15.00 (Suomen aikaa) mennessä. Tiedoston maksimikoko hakulomakkeella on 1 Gt. Suosittelemme pienempiä tiedostokokoja (alle 100 Mt). Nimeä liite: Portfolio-sukunimi-etunimi. Jos portfoliossasi on salasanasuojattuja videolinkkejä, merkitse salasana(t) portfolioon. Jos portfoliota ei ole liitetty hakulomakkeelle määräaikaan mennessä, hakemus hylätään. Portfoliota koskevat ohjeet ovat hakukohteen sivulla. Portfoliosta ei anneta lisäohjeita. Jos haet kahteen hakukohteeseen, jotka edellyttävät portfoliota, lisää portfolio huolellisesti kummankin hakukohteen liitekohtaan hakulomakkeen kohdassa "Hakukohdekohtaiset liitteet".
- GMAT-/GRE-testi (kauppatiede). GMAT- tai GRE-testitulos englanninkielisiin kauppatieteellisen alan hakukohteisiin valintaryhmässä 2 hakevilta ja kaikilta Finance-hakukohteeseen hakevilta. Katso toimitusohjeet: GMAT-/GRE-testi.
- Jos olet vapautettu lukuvuosimaksusta oleskeluluvan perusteella, liitä kopio maksusta vapauttavasta oleskelulupakortista Suomessa. Katso maksusta vapauttavat lupatyypit Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta. Liitä hakulomakkeelle kopio kortin molemmista puolista (etu- ja taustapuolet). Lukuvuosimaksusta vapauttavan oleskeluluvan tulee olla voimassa lukuvuoden alkaessa (1.8.2022). Nimeä liite: Oleskelulupa-sukunimi-etunimi.
HAKUKOHDEKOHTAISET LIITTEET
Hakukohteet voivat edellyttää hakukohdekohtaisia liitteitä, esimerkiksi motivaatiokirjeen, CV:n, työtodistuksen tai suosituksia. Mahdolliset hakukohdekohtaiset liitteet ilmoitetaan hakukohteen sivulla. Älä liitä ylimääräisiä liitteitä. Jos hakukohde ei edellytä esimerkiksi suosituskirjeitä, älä liitä niitä. Ylimääräisiä liitteitä ei huomioida arvioinnissa ja ne hidastavat hakemuksesi käsittelyä.
Lataa jokainen liite värikopiona PDF-muodossa erikseen hakulomakkeelle. Lataa ensimmäisen hakukohteesi edellyttämät liitteet 1. hakukohteen liitekohtaan ja mahdollisen toisen hakukohteesi liitteet 2. hakukohteen liitekohtaan. Jos haet vain yhteen hakukohteeseen, älä lataa mitään liitteitä toisen hakukohteen liitekohtaan. Arvioijat näkevät pakollisten liitteiden lisäksi vain kyseisen hakukohteen liitekohtaan lisätyt liitteet, joten lisää oikeat hakukohdekohtaiset liitteet huolellisesti kullekin hakukohteelle (hakulomakkeen kohdassa "Hakukohdekohtaiset liitteet"). On hakijan vastuulla ladata oikeat liitteet oikeisiin kohtiin.
Nimeä tiedosto(t) seuraavasti: Liitteen nimi-sukunimi-etunimi (esim. CV-sukunimi-etunimi). Tiedoston maksimikoko hakulomakkeella on 1 Gt. Suosittelemme pienempiä tiedostokokoja (alle 100 Mt).
Hakukohdekohtaisten liitteiden puuttuminen (pois lukien portfolio) ei vaikuta yleiseen hakukelpoisuuteen, mutta voi vaikuttaa hakukohteen arvioinnissa menestymiseen. Hakukohdekohtaisia liitteitä koskevat kysymykset tulee osoittaa hakukohteille, yhteystiedot löytyvät hakukohteen sivuilta. Lähtökohtaisesti kaikki hakukohdekohtaisia liitteitä koskeva ohjeistus on kuitenkin annettu hakukohteen sivuilla ja ohjeistuksen tulkinta on hakijan harkinnassa.
Liiteohjeet
Liitteiden tulee olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä. Jos alkuperäinen opintosuoritusote tai tutkintotodistus on myönnetty jollain muulla kielellä, tulee näistä toimittaa viralliset käännökset.
Käännös on virallinen, jos sen on tehnyt tutkinnon myöntänyt korkeakoulu tai virallinen kielenkääntäjä. Virallisen kielenkääntäjän käännöksissä tulee olla kääntäjän leima ja allekirjoitus.
Opetushallitus ylläpitää rekisteriä (oph.fi) virallisista kääntäjistä Suomessa.
Ulkomaisen tutkinnon englanninkielinen diploma supplement (tutkintotodistuksen liite) kelpaa tutkintotodistuksen käännökseksi, mikäli siinä on kaikki samat tiedot kuin tutkintotodistuksessa (vähintään tutkintonimike, tutkinnon myöntäneen korkeakoulun nimi, tutkinnon myöntöpäivämäärä ja opiskelijan nimi).
Tutkintotodistuksesta tulee olla tutkintonimike, tutkinnon myöntäneen korkeakoulun nimi, tutkinnon myöntöpäivämäärä ja opiskelijan nimi.
Väliaikainen tutkintotodistus
Väliaikainen tutkintotodistus voidaan myös hyväksyä. Joissakin maissa lopullinen tutkintotodistus myönnetään valmistuneelle opiskelijalle viiveellä. Väliaikainen tutkintotodistus (provisional degree certificate) on oppilaitoksen myöntämä asiakirja opiskelijalle, joka on suorittanut kaikki tutkintoon vaaditut opinnot ja valmistunut, mutta lopullisen tutkintotodistuksen myöntäminen viipyy hallinnollisista syistä. Väliaikaisessa tutkintotodistuksessa tulee olla tutkintonimike, tutkinnon myöntäneen korkeakoulun nimi, tutkinnon myöntöpäivämäärä ja opiskelijan nimi. Lausunto opintojen suorittamisesta ei riitä.
Opintosuoritusotteen pitää olla virallinen ja siinä tulee olla korkeakoulun virallinen leima. Alkuperäinen opintosuoritusote on yleensä helppo hankkia oman korkeakoulun opiskelijapalveluista. Opintosuoritusotteella tulee olla yksittäisten kurssien nimet, suoritusajankohdat, laajuudet ja arvosanat.
Jos otteella ei ole yksittäisten kurssien arvosanoja, toimita lisäksi korkeakoulun myöntämä muu asiakirja, missä on yksittäisten opintojaksojen arvosanasi. Jos korkeakoulusi ei käytä arvosanoja, toimita korkeakoulun myöntämä asiakirja käytössä olevasta arviointijärjestelmästä.
Jos tutkintoon sisältyy muussa korkeakoulussa suoritettuja opintoja, myös niistä tulee olla edellä listatut tiedot. Jos tiedot eivät käy ilmi opintosuoritusotteeltasi, toimita sen korkeakoulun opintosuoritusote, jossa hyväksiluetut opinnot on suoritettu.
Tämä vaatimus koskee myös ns. top up -tutkintoja. Top up -tutkinnossa täydennetään aiemmat opinnot kandidaatin tutkinnoksi toisessa oppilaitoksessa. Kaikista top up kandidaatin tutkinnon perustana olevista opinnoista tulee toimittaa opintosuoritusotteet, joista käy ilmi vaaditut tiedot. Opintojen tulee vastata laajuudeltaan vähintään 180 ECTS-pistettä tai 3 vuoden kokoaikaista opiskelua.
Virallisen opintosuoritusotteen toimittaminen Aalto-yliopiston opiskelijoille
Aalto-yliopiston opiskelijat voivat tilata virallisen opintosuoritusotteen Sisun kautta Into-sivuston (into.aalto.fi) ohjeiden mukaan. Virallinen sähköinen opintosuoritusote ladataan hakulomakkeelle.
Diploma Supplement
Diploma supplement -tutkintotodistuksen liitettä voi käyttää opintosuoritusotteen sijasta, jos liite sisältää samat vaaditut tiedot kuin opintosuoritusote eli kurssien nimet, suoritusajankohdat, laajuudet ja arvosanat.
Hakemusliitteeksi tulee liittää kopio voimassa olevasta passista tai virallisesta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, josta käy ilmi kansalaisuus.
Ajokortista ei käy ilmi kansalaisuus, joten se ei kelpaa henkilöllisyystodistukseksi.
Jos henkilöllisyystodistus ei ole voimassa
Jos sinulla ei ole suomalaista henkilöllisyystunnusta, tulee hakujärjestelmään ladata kopio voimassa olevasta passista tai virallisesta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, missä näkyy kansalaisuus.
Mikäli sinulla on suomalainen henkilöllisyystunnus, mutta ei voimassa olevaa passia/henkilöllisyystodistusta, voit poikkeuksellisesti liittää hakulomakkeelle kopion jo vanhentuneesta passista/henkilöllisyystodistuksesta tai ajokortista. Suomalaisen henkilöllisyystunnuksen omaavien tiedot voidaan tarkistaa Suomen väestötietojärjestelmästä.
Jos henkilöllisyystodistuksessa on eri nimitiedot kuin opintoliitteissä
Jos nimesi on muuttunut opintojen suorittamisen jälkeen ja on eri opintoliitteissä ja henkilöllisyystodistuksessa, toimita virallinen asiakirja nimenmuutoksesta (esimerkiksi avioliittotodistus, jos sukunimesi on muuttunut avioitumisen yhteydessä).
Mikäli sinulla on suomalainen henkilöllisyystunnus ja tunnus on pysynyt samana, riittää että sama henkilöllisyystunnus näkyy opintoliitteissä. Mikäli henkilöllisyystunnus on muuttunut tai sitä ei ole esimerkiksi opintosuoritusotteessasi, toimita virallinen asiakirja nimenmuutoksesta.
Jos henkilöllisyystodistus on jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
Jos henkilöllisyystodistus on jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, siitä tulee liittää käännös. Henkilöllisyystodistuksen saa kääntää itse. Käännöksen tulee olla täsmällinen.
Opiskelijaksi hyväksytyiltä edellytetään oikeaksi todistetut paperiliitteet heille annettuun määräaikaan mennessä valintatulosten julkaisun jälkeen. Opiskelijaksi hyväksyttyjen tulee huomioida tutkinnon suoritusmaan mukaiset maakohtaiset liitevaatimukset. Myös Suomessa suoritettuja tutkintoja koskee maakohtainen liitevaatimus.
Opiskelijaksi hyväksytyt ovat ehdollisesti hyväksyttyjä, kunnes oikeaksi todistetut liitteet on toimitettu. Ehdollisesti myönnetty opiskeluoikeus perutaan, jos oikeaksi todistetut tai maakohtaisten vaatimusten mukaiset liitteet eivät saavu vaaditulla tavalla määräaikaan mennessä.
Oikeaksi todistettuja liitteitä verrataan hakujärjestelmään ladattuihin sähköisiin liitteisiin ja varmistetaan sähköisten liitteiden muuntelemattomuus.
Lue oikeaksi todistettujen liitteiden sekä niiden toimittamisen ohjeet.
Jos lähetät liitteitä EU:n ulkopuolelta, suosittelemme vahvasti käyttämään kuriiripalvelua.
Lukuvuosimaksut
Suomessa on lukuvuosimaksut muille kuin Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden tai Sveitsin kansalaisille. Lukuvuosimaksut koskevat englanninkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta.
Lukuvuosimaksua peritään englanninkielisestä tutkintoon johtavasta koulutuksesta. Maksua ei peritä EU-/ETA-maiden tai Sveitsin kansalaisilta. Lisäksi lukuvuosimaksuista vapautettuja ovat hakijat, joilla on jokin seuraavista dokumenteista:
- Pysyvä oleskelulupa Suomessa, oleskelulupakortin tunnus P
- Jatkuva oleskelulupa Suomessa muulla kuin opiskelun perusteella, oleskelulupakortin tunnus A. Opiskelua varten myönnetty jatkuva oleskelulupa (tunnus A) ei vapauta lukuvuosimaksusta.
-
Pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupakortti Suomessa (tunnus P-EU)
-
EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti Suomessa
-
EU:n sininen kortti Suomessa
- Brexit oleskelulupa, tunnus SEU-sopimuksen 50 artikla = Erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeus, tai P SEU-sopimuksen 50 artikla = Erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus
- Maahanmuuttoviraston todistus EU-oleskeluoikeuden rekisteröinnistä tai rekisteröinnin hakemisesta EU-UK erosopimuksen mukaisesti
Lukuvuosimaksusta vapauttavan oleskeluluvan tulee olla voimassa lukuvuoden alkaessa (1.8.2022). Jos lupasi vanhenee ennen 1.8., sinut tulkitaan maksuvelvolliseksi hakuaikana. Jos saat maksusta vapauttavan asiakirjan hakuajan jälkeen, siitä tulee toimittaa kopio yliopistolle niin pian kuin mahdollista.
Jos olet vapautettu lukuvuosimaksusta oleskeluluvan perusteella, liitä kopio oleskelulupakorttisi molemmista puolista hakulomakkeelle. Pelkkä oleskelulupakortti ei kelpaa henkilöllisyystodistukseksi, vaan kansalaisuuden todistamiseksi tulee liittää myös kopio voimassa olevasta passista tai virallisesta henkilöllisyystodistuksesta, josta käy ilmi kansalaisuus.
Lisätietoa maksuvelvollisuuden määräytymisestä sekä maksusta vapautumisesta löydät Opintopolusta (studyinfo.fi) englanniksi. Oleskelulupakortin merkinnöistä on lisätietoa Maahanmuuttoviraston (migri.fi) sivulla.
Lukuvuosimaksu
Aalto-yliopiston englanninkielisissä maisteritutkintoon johtavissa ohjelmissa lukuvuosimaksu on 15 000 euroa lukuvuodessa.
Aalto-yliopiston apurahaohjelma
Aalto-yliopistolla on apurahaohjelma maksuvelvollisten opiskelijoiden tukemiseksi. Apuraha muodostuu lukuvuosimaksun maksuhuojennuksesta (waiver). Apuraha voi kattaa 100 % tai 50 % lukuvuosimaksusta.
Finland Scholarship apurahaohjelma
Aalto-yliopiston myöntämät Finland Scholarship apurahat ovat osa kansallista Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa apurahaohjelmaa. Finland Scholarship apurahaohjelma on voimassa vuodesta 2022 vuoteen 2024.
Finland Scholarship kattaa 100 % lukuvuosimaksun (myönnetään maksuvapautuksena) ja 5000 € muutto- ja muihin kuluihin ensimmäisenä opiskeluvuotena. 5000 euroa maksetaan opiskelijalle suomalaiselle pankkitilille sen jälkeen, kun opiskelija on saapunut Suomeen ja kirjautunut läsnäolevaksi yliopistoon. 5000 euron apuraha maksetaan kerran ja vain ensimmäisenä opiskeluvuonna.
Miten apurahaa haetaan?
Maksuvelvolliset EU- tai ETA-alueiden ulkopuolisten maiden kansalaiset voivat hakea apurahaa hakuaikana samalla sähköisellä hakulomakkeella, jolla haetaan opiskelijaksi. Maksuvelvollinen hakija vastaa hakulomakkeella kysymykseen haluaako hakea apurahaa joko "kyllä" tai "ei". Apurahaa ei voi hakea hakuajan päättymisen jälkeen.
Apurahapäätökset tehdään ohjelmiin hyväksyttyjen hakijoiden hakukohdekohtaisen arvioinnin perusteella. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen arviointiperusteiden mukaisesti. Arviointiperusteet ovat nähtävillä hakukohteiden sivuilla.
Apurahoja ei myönnetä sosiaalisista tai taloudellisista syistä. Apurahapäätös annetaan valintapäätöksen yhteydessä. Yliopistolain mukaan apurahaa koskevaan yliopiston päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat -sivulta.
Yhteystiedot
Hakijapalvelut tavoittaa parhaiten sähköpostitse ([email protected]) tai puhelimitse (02944 29290). Neuvontanumeron asiakaspalveluajat ovat sivulla Hakijapalveluiden yhteystiedot. Jos sähköpostiviestisi koskee tiettyä hakukohdetta, mainitsethan hakukohteen viestissä.
Jos sinulla on kysyttävää hakukohteen opinnoista, arviointikriteereistä tai hakukohdekohtaisista liitteistä, olethan yhteydessä suoraan hakukohteeseen. Yhteystiedot ovat hakukohdesivujen lopussa ja Into-portaalissa (ohjelman sivulla alin kohta: Yhteystiedot).
Postiosoite:
Aalto-yliopiston Hakijapalvelut
PL 11110
00076 Aalto
Käyntiosoite:
Aalto-yliopiston Hakijapalvelut
Otakaari 1
02150 Espoo
(1. kerros, huone Y199)
Muita hyödyllisiä sivuja
Kielitaidon osoitus maisterihaussa
Aalto-yliopistossa opiskelu tapahtuu suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Hakijalla on oltava hakukohteen opetuskielen mukainen kielitaito, joka on tarvittaessa osoitettava erikseen kielitestillä. Kielitestituloksen tulee täyttää Aalto-yliopiston asettamat vähimmäisvaatimukset.

Oikeaksi todistetut paperiliitteet opiskelijaksi hyväksymisen jälkeen
Maisterihaussa opiskelijaksi hyväksyttyjen tulee toimittaa oikeaksi todistetut liitteet valintatulosten julkaisun jälkeen.

GMAT ja GRE testit
Graduate Management Admission Test (GMAT) tai Graduate Records Examination (GRE) -tasotesti on pakollinen erikseen mainittuihin kauppatieteellisen alan maisterihakukohteisiin.

Lukuvuosimaksut ja apurahat
Lukuvuosimaksut eivät koske Euroopan unionin (EU) ja Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaisia. Maksuvelvolliset hakijat voivat hakea Aalto-yliopiston apurahaa.
