Uutiset

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 kokosivat yhteen avoimuuden asiantuntijoita ympäri Suomen

Yli 90 osallistujaa paikan päällä ja 90 osallistujaa Zoomissa kuunteli esityksiä tekoälystä, lakiaiheista ja datan hallinnasta sekä avoimen tieteen ajankohtaisista asioista Suomessa. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Aalto-yliopisto, VTT ja avoimen tieteen koordinaatio.
Anne Sunikka, Anton Sigfrids and Pekka Marttinen
Anne Sunikka, Anton Sigfrids ja Pekka Marttinen. Kuva: Hanna-Mari Ylinen.
Anne Sunikka, Sampo Kukkonen and Jutta Suksi at Open Science and Research Summer Conference 2024
Anne Sunikka, Sampo Kukkonen ja Jutta Suksi. Kuva: Hanna-Mari Ylinen.

Päivä alkoi tutkimuspalveluiden johtaja Ella Binghamin tervetulopuheella. Aamun ensimmäisessä osuudessa keskityttiin tekoälyyn. Apulaisprofessori Pekka Marttinen käsitteli tekoälyn käyttöä terveydenhuollossa ja VTT:n tutkija Anton Sigfridsin aiheena oli tekoälyn etiikka. Lyhyen tauon jälkeen huomio keskityttiin juridisiin kysymyksiin. VTT:n vanhempi asiantuntija Jutta Suksi käsitteli datan sääntelyyn liittyviä haasteita, kun taas Aalto-yliopiston lakimies Sampo Kukkonen puhui vientivalvonnasta ja turvallisuuskysymyksistä.

Professor Rupesh Vyas
Professori Rupesh Vyash. Kuva: Hanna-Mari Ylinen.

Iltapäivän aiheina oli data eri näkökulmista. Aalto-yliopiston tutkijat esittelivät erilaisia dataan liittyviä tapauksia. Professori Rupesh Vyas piti esityksen datan visualisoinnista, tohtoriopiskelija Anssi Moisio puhui Donate Speech -aineistosta ja sen käyttötapauksista, ja tohtoriopiskelija Henni Tenhunen valotti datanhallintaa Daring Birth -projektissa. Aalto-yliopiston Staff Scientist Enrico Glerean esitteli Finnish Reproducibility Network -verkostoa ja CSC:n Data Governance Lead Johanna Laiho-Kauranen kertoi kansallisesti DMP-konsortiosta ja Open Science Trails -projektista.

Playing Open Science Battle game
Open Science Battle -peliä pelaamassa. Kuva: Hanna-Mari Ylinen.

Tilaisuuden päätti kansallisen avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaation sessio, jossa esiteltiin avoimen tieteen ja tutkimuksen uusimpia tuulia ja jaettiin Open Education Awards 2024 -palkinnot.

Taukojen aikana osallistujilla oli mahdollisuus pelata Open Science Battle -peliä, joka on mukaelma Katrine Sundsbøn, Sarah Coombsin ja Aisling Coynen kehittämästä Open Science in Peril -pelistä.

Lämpimät kiitokset kaikille esiintyjille ja osallistujille! Esitykset tulevat saataville Avoimen tieteen kesäpäivien verkkosivuille.

Lue lisää: Painavaa asiaa arvopohjasta ja aineistojen avoimuudesta kesäpäivillä.

Tietoa avoimen tieteen ja tutkimuksen palveluista Aalto-yliopistossa

Avoin tiede ja tutkimus

Avoin tiede on merkittävä tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.

IT portfolio management

Tutkimusdatan hallinta ja avoin tiede

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.

People talking with each other

Avoin julkaiseminen

Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.

An image describing the benefits of open access (for example findability, impact, visibility, higher citation rates, compliance with grant rules, value for taxpayers)
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.
Fajr Asghar vasemmalla ja Vilma Svynarenko oikealla
Yliopisto Julkaistu:

TET-harjoittelijat Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko tutustuivat Aallossa kaikkeen aurinkokennoista Täffän spagettiin

Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko laskivat ensin aurinkokennojen hyötysuhdetta ja kirjoittivat sitten artikkelin uusiutuvasta energiasta.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.