Opintojen rakenne
Opintojen rakenne kandidaattiohjelmassa
Pääaineessa opetetaan elokuvan rakenteita, elokuvaleikkauksen perusteorioita, elokuvaleikkauksen välineistön hallintaa ja elokuva-analyysiä. Elokuvaleikkauksen opinnoissa opiskelija harjaantuu kurssiopetuksen ja vaativuustasoltaan asteittain kasvavien harjoitustöiden myötä oman ammattialueen taiteellisen, tuotannollisen ja teknisen kokonaisuuden hallintaan. Harjoitustuotannoissa opiskellaan leikkaajan ammatillisia käytäntöjä fiktiivisen, dokumentaarisen ja animaatioelokuvan aloilta.
Koulutus perustuu pääasiassa käytäntölähtöiseen tekemällä oppimiseen, henkilökohtaiseen työskentelyyn ja ohjaukseen sekä keskustelevaan vuorovaikutukseen.
Ensimmäisen vuoden opinnot sisältävät runsaasti Elokuva- ja lavastustaiteen yhteisiä opintoja. Elokuvailmaisun kursseilla elokuvatuotannon, käsikirjoituksen, ohjauksen, kuvauksen ja äänityksen perusteet käydään läpi. Kursseilla tehdään pieniä harjoituselokuvia, joissa voidaan toimia eri tehtävissä. Opintoihin kuuluu elokuvan historian ja elokuva-analyysin kursseja. Elokuvaleikkauksessa käytettäviin ohjelmiin tutustutaan alustavasti.
Toisen vuoden kandidaattiopinnot sisältävät erikoistumista elokuvaleikkauksen eri alueisiin. Elokuvaleikkauksessa ja muussa jälkituotannossa käytettäviin ohjelmiin tutustutaan perusteellisemmin. Kursseilla käydään elokuvanteon ja elokuvaleikkauksen teorioita syvällisesti. Opiskelijat analysoivat uusia ja vanhoja, fiktiivisiä ja dokumentaarisia sekä eri genrejä edustavia elokuvia. Elokuvan ääntä opetetaan elokuvan kokonaisuuden sekä erityisesti jälkituotannon kannalta. Toisen vuosikurssin keväällä valmistaudutaan taiteen kandidaatin tutkinnon taiteellisen osan tekoon.
Kolmannen vuoden syksyllä leikataan kandidaatin tutkinnon taiteelliseen osaan kuuluva elokuva, joka on voi olla fiktiivinen, dokumentaarinen tai molemmat. Kolmannen vuoden aikana suoritetaan sivuaine ja kirjoitetaan kandidaatin tutkinnon kirjallinen osa.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät lukuvuoden 2020-2022 opinto-oppaasta.
Opintojen rakenne maisteriohjelmassa
Elokuvaleikkauksen pääaineesta maisteriksi valmistuva pystyy käsittelemään pitkän muodon elokuvan rakenteen ja hallitsemaan suuret materiaalimäärät, sekä aikatauluttamaan oman työskentelynsä suhteessa tuotannon vaatimuksiin. Hän ymmärtää visuaalisten efektien tekemisen edellytykset ja pystyy suhteuttamaan digitaalisen jälkityön omaan työskentelyynsä. Toisaalta hänellä on mahdollisuus erikoistua digitaalisen jälkituotannon ja visuaalisten efektien suunnittelijaksi, tekijäksi ja asiantuntijaksi. Elokuvaleikkauksen opiskelu luo opiskelijalle hyvän pohjan kasvaa itsenäiseksi taiteilijaksi, jolla on valmiudet uudistaa elokuvallista ilmaisua tai suuntautua elokuvailmaisun tutkimukseen, tai käyttää visuaalisen dramaturgian taitojaan muilla kerronnan ja viestinnän alueilla.
Elokuvaleikkauksen pääaineen maisteriopinnoissa opiskelija syventää taitojaan ja näkemystään dramaturgiassa ja elokuvaleikkauksessa. Opetus muodostuu erilaisten vaihtuvien teemojen ympärille rakentuvista työpajoista ja luentokokonaisuuksista, sekä lajin teorian syventävistä opinnoista.
Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) muotoutuu jokaiselle opiskelijalle erikseen hänen kiinnostuksensa mukaan. Räätälöidyt sivuainekokonaisuudet tukevat opiskelijan kehittymistä. Hän voi erikoistua esimerkiksi varsinaiseen elokuvaleikkaukseen, jälkituotantoon, digitaalisiin efekteihin tai lähteä tutkimukselliseen suuntaan.
Maisteriopintoihin sisältyy laitoksen yhteisiä pakollisia kursseja 30 op verran. Nämä kurssit käsittelevät yrittäjyys- ja työelämätaitoja, analyyttisiä taitoja sekä antavat tutkimuksellisia valmiuksia.
Elokuvaleikkauksen maisteriohjelmassa voi ottaa kursseja kokeellisesta elokuvasta, arkistomateriaalin käytöstä sekä taiteen teorioista ja filosofioista.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät lukuvuoden 2020-2022 opinto-oppaasta.