Toimipisteet

Nanotalo

Puumiehenkuja 2
Nanotalo. Puumiehenkuja 2. Kuva / Image: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen / Aalto University

Tietoa rakennuksesta

Alvar Aallon suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1966. Lisärakennuksia entiselle puulaboratoriolle tehtiin vuosina 1969 ja 1990, viimeisin Elissa Aallon käsialaa. Vuonna 2006 alkanut remontti teki puulaboratoriosta kuitenkin Nanotalon, ja sinne sijoittuu nykyään osa Perustieteiden korkeakoulun teknillisen fysiikan laitosta ja kaksi Kylmälaboratorion hallinnoimaa Suomen Akatemian huippututkimusyksikköä.

Kylmälaboratorio on yksi maailman johtavista matalien lämpötilojen ja nanoelektroniikan tutkimusympäristöistä. Nanoteknologian alueella toimii Otaniemessä kymmenkunta tutkimusryhmää ja mukana on myös Suomen Akatemian nimeämiä kansallisia huippututkimusyksiköitä.

Kylmälaboratoriossa tehtävä tutkimus keskittyy matalien, alle 1K lämpötilojen fysiikkaan ja nanoelektroniikkaan. Sen saavutukset matalien lämpötilojen fysiikan ja nanoelektroniikan alalla ovat johtaneet menestyneisiin sovelluksiin myös innovatiivisten instrumenttien ja kokeellisten paradigmojen kehityksessä. Uraauurtavan työn tuloksena on syntynyt useita maailmanennätyksiä alhaisimmissa mitatuissa lämpötiloissa. Samanaikaisesti laboratoriossa on kehitetty nanofysiikan mittalaitteita, joiden herkkyys lähestyy rajoja, joissa vallitsevat vain kvanttimekaniikan peruslait.

Nanomikroskopian tarpeisiin valmistui laajennus vuonna 2006. Nanomikroskopiakeskuksen peruskiven muuraus 1.6.2006. Samalla toteutettiin kosteusvauriot korjaava ja paremman eristyksen nanomikroskopian laitteille tarjoava peruskorjaus.

Kampus

Kulkuluvat, kulkutunnisteet sekä avain- ja kulunhallinta Otaniemen kampuksella

Tältä sivulta löydät ohjeet kulkutunniste- ja kulkulupa-asioihin sekä avainhallintaan Otaniemen kampuksella.

Aaltolaisille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu