Anvisningar för ansökan
Ohjeita vaihtoon hakemiseen.
Studentguide
Denna sida innehåller information om ansöknings- och antagningsprocessen för studentutbyte, studier som genomförs under utbytet, tillgodoräkning av utbytesstudierna som en del av examen samt stipendier som Aalto-universitetet beviljar för studentutbyte.
Principerna sammanfattas nedan. Se närmare information om Aalto-universitetets principer för internationellt studentutbyte i pdf-filen längst ner på sidan.
Läs följande information noggrant så att du vet på vilka grunder du kan bli antagen till utbyte och vad som krävs av dig när du ansöker om utbyte.
För program med extern finansiering kan det finnas villkor som avviker från Aaltos principer.
Principerna för studentutbyte gäller alla grundexamenstuderande vid Aalto-universitetet (studerande som avlägger kandidat- och/eller magisterexamen, vid Högskolan för konst, design och arkitektur även doktorander) som planerar åka på utbyte till Aalto-universitetets samarbetshögskolor samt s.k. free mover-utbyte. Principerna gäller i tillämpliga delar för programmet International Business vid Handelshögskolans enhet i S:t Michel samt för CEMS-programmet. Utbytesplatserna är uppdelade enligt utbildningsområde (ekonomi, konst och teknik).
Högskolevisa skillnader preciseras i sammanfattningen nedan. Även utbytesdestinationerna kan ha egna undantag och ansökningsvillkor som avviker från Aalto-universitetets principer.
Du kan beviljas högst en utbytesplats med mobilitetsstipendium eller ett free mover-stipendium under en ansökningsomgång. Om du får en utbytesplats som erbjuds av Aalto-universitetet beviljas du automatiskt Aalto-universitetets utbytesstipendium.
Du kan ansöka om utbytesplatser inom ditt eget utbildningsområde (konst, ekonomi, teknik). Om du har studierätt för flera examina vid Aalto-universitetet kan du välja enligt vilken studierätt du ansöker om utbytesplatser. Det är möjligt att ansöka om utbytesplatser inom endast ett utbildningsområde under en ansökningsomgång.
Om din tidigare ansökningsprocess fortfarande pågår kan du inte påbörja en ny ansökan för samma tidsperiod (termin/läsår).
Din utbytesperiod kan vara antingen en termin, hela läsåret eller en trimester. Utbytets längd är 3–12 månader, bortsett från utbyten som varar en trimester.
Handelshögskolan: Utbytesplatser kan beviljas för endast en termin. Om du redan tagit emot en utbytesplats kan du inte ansöka om en till utbytesplats i Handelshögskolans kompletterande ansökan. Som studerande vid Handelshögskolan kan du genomföra högst en utbytesperiod per examen, en inom ekonomie kandidatexamen och en inom ekonomie magisterexamen.
Högskolan för konst, design och arkitektur samt de tekniska högskolorna (CHEM, ELEC, ENG, SCI): Antalet utbytesperioder är inte begränsat men examensfordringarna och principerna för internationellt studentutbyte ska uppfyllas. Utbytet varar i regel 3–12 månader (med undantag för universitet med trimestersystem där längden på utbytet kan vara kortare än 3 månader).
Det ska finnas plats för utbytesstudierna i din examen, eftersom de ingår i din examen vid Aalto-universitetet.
Du ska vara anmäld som närvarande vid Aalto-universitetet när du ansöker om utbyte. Som frånvarande kan du söka till ett utbytesprogram eller ansöka om free mover-stipendium om du har anmält dig som frånvarande av lagstadgad orsak, såsom armé, civiltjänstgöring, moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet eller om du på grund av sjukdom eller skada varit oförmögen att studera. Bifoga i så fall ett intyg över orsaken till din frånvaro i din utbytesansökan (bifoga inte läkarintyg till din ansökan utan ta i stället kontakt med utbyteskoordinatorn vid din högskola).
Om du avlägger kandidatexamen ska du ha minst 30 studiepoäng registrerade i Aalto-universitetets studieregister senast det datum som anges i tidtabellen för utbytesansökan. Du kan åka på utbyte tidigast under det andra studieåret. Observera att utbytesuniversitetet kan ha egna krav på studier som ska ha genomförts före utbytet.
Om du har antagits till Aalto-universitetet för att genomföra högre högskoleexamen (du har alltså avlagt kandidatexamen annanstans än vid Aalto-universitetet) ska du ha genomfört åtminstone en närvarotermin vid tidpunkten för ansökan. Du förutsätts inte ha uppnått något visst antal studiepoäng vid tidpunkten för ansökan, men du behöver ha prestationer i studieregistret för att uppfylla det allmänna behörighetskravet och för att ett studieframgångsindex ska kunna räknas ut. Ditt utbyte kan ske tidigast det andra studieåret, om inte annat anges för en specifik utbytesdestination.
Det målsatta antalet studiepoäng som ska genomföras vid utbytesuniversitetet är minst 30 sp per termin för kandidatexamen och minst 24 sp per termin för magisterexamen.
Vid vissa separat fastställda utbytesuniversitet där läsåret delas in enligt trimestersystemet (eller motsvarande system) kan omfattningen för en trimester (eller motsvarande) avvika från vad som nämns ovan.
De tekniska högskolorna: Om ens en av kurserna som genomförs under utbytet räknas till godo i kandidatexamen är det frågan om kandidatutbyte och planen för utbytet ska då innefatta 30 sp. Om alla kurser under utbytet räknas till godo i magisterexamen handlar det om magisterutbyte och 24 sp är tillräckligt.
Du ska ha minst följande medeltal vid tidpunkten som meddelas i tidtabellen för ansökan:
Studerande vid Högskolan för konst, design och arkitektur: inget minimikrav
Studerande vid Handelshögskolan (Otnäs campus): 3,00
Studerande vid de tekniska högskolorna: 2,00
Medeltalet kontrolleras för de studier som används i uträkningen av studieframgångsindexet.
Du ska påvisa den språkfärdighetsnivå som utbytesdestinationen kräver inom ansökningstiden för Aalto-universitetets interna ansökan om utbyte.
Om utbytesuniversitetet kräver till exempel ett officiellt språktest (TOEFL/IELTS eller motsvarande inom något annat språk) ska du lämna in språkintyget i fråga innan ansökningstiden går ut. Om utbytet är avsett att inledas senare än den termin som följer ansökan (till exempel om du i januari ansöker om utbyte för vårterminen nästa läsår) kan du lämna in språkintyget senare. I detta fall är antagningen villkorlig, och sökande som har lämnat in de språkintyg som krävs under ansökningstiden har förtur i antagningen.
Läs mer om kraven på språkkunskaper och påvisande av språkkunskaper på sidan Anvisningar för ansökan.
Om utbytesuniversitetet eller externfinansierade mobilitetsprogram har separata krav på sökande såsom språkkrav, examensnivå, minimiantal studiepoäng, studiebakgrund, studieframgång, ålder, arbetserfarenhet, medborgarskap eller dylikt ska du som sökande uppfylla även dessa krav för att bli vald som Aalto-universitetets sökande till utbytesuniversitetet.
Aalto-universitetet gör valen och meddelar de sökande om resultaten.
Om du inte vill ta emot platsen du erbjuds ska du meddela det inom utsatt tid enligt anvisningarna från din högskola.
Aalto-universitetet meddelar utbytesuniversiteten vilka studerande som utses till sökande på basis av ansökan vid Aalto-universitetet (= nominering).
Du ska söka till utbytesdestinationen i enlighet med dess tidtabell och anvisningar.
Utbytesuniversitetet fattar det slutgiltiga antagningsbeslutet.
De utbytesplatser som kan sökas publiceras senast i början av ansökningstiden.
Du kan söka till ett bestämt antal platser (se Anvisningar för ansökan) i en bindande prioritetsordning. Antalet platser du kan söka till beror på ditt utbildningsområde.
Om det inte är möjligt att erbjuda dig en utbytesplats bland de utbytesdestinationer du har sökt till kan du erbjudas en ledig wild card-utbytesplats, om du har markerat en wild card-önskan i din ansökan.
Högskolan för konst, design och arkitektur: Utbytesplatserna fastställs som kandidatstudier (undergraduate), magisterstudier (graduate) eller doktorandstudier (PhD). Kandidatstuderande söker utbytesplatser på kandidatnivå, magisterstuderande på magisternivå och doktorander på doktorandnivå. Vid vissa separat fastställda utbytesuniversitet genomför magisterstuderande sina utbytesstudier inom undergraduate-program (3–4 årets studier), om utbytesuniversitetet inte erbjuder magisterstudier.
Handelshögskolan: Utbytesplatserna som ingår i avtalet med utbytesuniversitetet gäller antingen kandidatnivå (undergraduate) eller magisternivå (graduate). Kandidatstuderande söker utbytesplatser på undergraduate-nivå och magisterstuderande söker utbytesplatser på graduate-nivå. Utbytesuniversiteten fastställer nivån på sina program. Vid oklara fall på grund av olikheter i examensstrukturerna fastställer lärandetjänsterna nivån på utbytesuniversitetets program genom att använda nivån på studierna vid Handelshögskolan som grund för jämförelsen. Vid vissa separat fastställda utbytesuniversitet genomför magisterstuderande utbytesstudierna inom undergraduate-program (3–4 årets studier).
De tekniska högskolorna: Utbytesplatserna fastställs som kandidatstudier (undergraduate) eller magisterstudier (graduate) endast om utbytesuniversitetet så kräver. Utbytet räknas som en del av kandidatexamen om alla eller en del av de studier som har genomförts under utbytet räknas till godo i den studerandes kandidatexamen och som en del av magisterexamen om studierna i sin helhet räknas till godo i den studerandes magisterexamen. Obs! Du erbjuds ett wild card-alternativ endast om du har sökt till tre utbytesdestinationer och valt wild card-alternativet i din ansökan.
Läs mer om utbytesplatserna på sidan Utbytesdestinationer.
Studerande som är behöriga att ansöka (d.v.s. studerande som uppfyller både Aaltos och utbytesuniversitetets kriterier) antas till utbytesuniversitetens utbytesplatser baserat på ansökningarna och studieframgångsindexet när Aalto-universitetets interna ansökningstid har gått ut. Studerande som ansöker om utbytesplats kan intervjuas vid behov.
Om den målsatta tiden för din examen tar slut innan din planerade utbytesperiod eller under den kan du villkorligt antas till utbytesprogrammet, förutsatt att du har realistiska möjligheter att få tilläggstid för att avlägga examen. Chefen för studieärenden vid din högskola gör bedömningen. Du ska markera önskan om att åka på utbyte i din ansökan om tilläggstid.
Högskolan för konst, design och arkitektur: För att bli vald förutsätts en av utbildningsprogrammet godkänd studieplan för målsatt mängd studier och att övriga villkor samt utbytesuniversitetets målspecifika krav uppfylls. Kandidatstuderande väljs villkorligt till utbyte på magisternivå fram till att konstkandidatexamen eller teknologie kandidatexamen är avlagd. Huruvida examen är avlagd granskas innan utbytet inleds.
Handelshögskolan: Studerande som åker på utbyte på magisternivå förutsätts ha avlagt lägre högskoleexamen innan utbytet inleds. Om du är studerande på kandidatnivå och fortsätter rakt till ett magisterprogram kan du ansöka om utbyte för ekonomie magisterexamen för höstterminen om du har genomfört 150 studiepoäng av ekonomie kandidatexamen och för vårterminen om du har genomfört 138 studiepoäng av ekonomie kandidatexamen inom den tid som fastställs i ansökningstidtabellen. Kandidatstuderande väljs villkorligt till magisterutbyte fram till att ekonomie kandidatexamen är avlagd. Huruvida examen är avlagd granskas vid på förhand fastställd tidpunkt innan utbytet inleds.
De tekniska högskolorna: För att bli vald förutsätts en av utbildningsprogrammet godkänd studieplan för målsatt mängd studier och att övriga villkor samt utbytesuniversitetets målspecifika krav uppfylls.
Antalet studiepoäng * medeltal vägt med studiepoängen / antalet närvaroterminer (exklusive den termin som pågår när ansökan görs).
Närmare anvisningar, som gäller alla högskolor och utbyte från och med läsåret 2023–2024:
Studieframgångsindexet räknas ut på basis av studier som har förts in i Aalto-universitetets studieregister inom utsatt tid och som har genomförts under den rådande examensrätten för den studerandes utbildningsområde (konst och design, ekonomi eller teknik) samt medelvitsordet och antalet närvaroterminer för dessa studier. I studieframgångsindexet beaktas studieprestationer inom det område som den studerande söker en utbytesplats inom.
Om du har bytt från ett kandidatprogram till ett annat kandidatprogram inom samma område (t.ex. om du har bytt från en studierätt vid ELEC till en studierätt vid SCI mitt i kandidatexamen) räknas inte de studier eller närvaroterminer som du har genomfört under den tidigare studierätten.
Om du har en giltig studierätt till exempel inom både ekonomi och teknik och söker en utbytesplats inom ekonomi beaktas de studier som du har genomfört från och med att din studierätt vid BIZ har inletts.
Om du har avlagt kandidatexamen vid Aalto-universitetet och bytt till en annan studierätt inom samma område på magisternivå beaktas studierna och närvaroterminerna i din kandidatexamen.
Studier som har genomförts innan studierätten trädde i kraft beaktas inte i indexet, förutom om du har beviljats studierätt via öppna universitetsleden.
BIZ: De studier på 60 sp vid Aalto-universitetets öppna universitet som krävs för att bli antagen beaktas i indexet. Den studerande ska själv informera om ledstudierna i sin ansökan. Studerande antagna via öppna universitetsleden anses ha genomfört ledstudierna under två terminer och detta beaktas i antalet närvaroterminer.
De tekniska högskolorna: De studier på 27 sp vid Aalto-universitetets öppna universitet som krävs för att bli antagen beaktas i indexet. Den studerande ska själv informera om ledstudierna i sin ansökan. Studerande antagna via öppna universitetsleden anses ha genomfört ledstudierna under en termin och detta beaktas i antalet närvaroterminer.
Antalet frånvaroterminer kan omprövas på din begäran, om du har varit närvarande men inte har kunnat genomföra studier av lagstadgad orsak, såsom armé, civiltjänstgöring, familjeledighet eller om du på grund av egen sjukdom eller skada varit oförmögen att studera eller om du har arbetat/arbetar i styrelsen för Aalto-universitetets studentkår (AUS) under tiden för din pågående examen. Bifoga i så fall ett intyg över orsaken till din frånvaro i din utbytesansökan (bifoga inte läkarintyg till din ansökan utan ta i stället kontakt med utbyteskoordinatorn vid din högskola).
Om du har anmält dig som frånvarande under tidigare studieår beaktas de frånvaroterminerna inte i uträkningen av studieframgångsindexet.
Obs. Om utbytesdestinationen har fastställt en medeltalsgräns för de sökande kontrolleras medeltalet i studieprestationsutdraget vid Aalto (medeltalet för alla studier).
Studerande med behörighet att ansöka tilldelas utbytesplats enligt den prioritetsordning de meddelat i ansökningsblanketten, med beaktande av studieframgångsindexet och utbytesuniversitetets kriterier.
Om två eller flera sökande har samma studieframgångsindex och första alternativ (Högskolan för konst, design och arkitektur: eller om det inte går att räkna ut studieframgångsindex), men det inte finns tillräckligt med utbytesplatser för alla vid utbytesuniversitet i fråga, bedöms situationen ur ett helhetsperspektiv med beaktande av till exempel medeltalet för studierna, studieskede och kunskaper i utbyteslandets språk. Om ingen skillnad kan påvisas lottas utbytesplatsen ut.
Att bli vald: När du blir vald till ett utbytesprogram erbjuds du en utbytesplats. Handelshögskolan: Du ska antingen ta emot eller tacka nej till platsen du erbjuds enligt anvisningarna inom utsatt tid. Högskolan för konst, design och arkitektur samt de tekniska högskolorna (CHEM, ELEC, ENG, SCI): Om du inte vill ta emot platsen ska du separat meddela det inom utsatt tid.
Att inte bli vald: Om du inte kan få plats vid något av utbytesuniversiteten du sökt till kan du inte erbjudas en utbytesplats.
Avslagen ansökan: Din ansökan om utbyte eller free mover-stipendium kan avslås om du
inte uppfyller kraven
har fyllt i din ansökningsblankett bristfälligt och inte har kompletterat den inom utsatt tid trots uppmaningar
har lämnat in din ansökan för sent.
Annullering av utbytesplats: När du har blivit antagen till en utbytesplats har du möjlighet att annullera din plats inom en tidsfrist som meddelas separat utan att det påverkar dina möjligheter att bli vald i framtida ansökningsomgångar. Om du annullerar utbytet efter utsatt tid utan grundad anledning försämrar det dina möjligheter att bli vald i framtida ansökningsomgångar.
Förlust av utbytesplats: Om du har blivit antagen till ett utbytesprogram förlorar du din plats om
du försummar dina förpliktelser
du uppgett felaktiga uppgifter om dig själv som sökande eller om dina studier
utbytesuniversitetet inte beviljar dig en utbytesplats.
Det kan hända att du inte väljs till utbyte igen eller din möjlighet att väljas kan försämras om du under ett tidigare utbyte inte har agerat enligt Aalto-universitetets principer för studentutbyte.
I tillgodoräkningen av utbytesstudierna tillämpas Aalto-universitetets anvisningar för tillgodoräknande.
Välj studier ur det utbud av kurser som har fastställts i utbytesavtalet eller av utbytesuniversitetet. Eventuella hobby- och idrottskurser eller dylikt tillgodoräknas inte i examen vid Aalto-universitetet även om de skulle vara antecknade i utbytesuniversitetets studieprestationsutdrag.
Du är skyldig att ta reda på utbytesuniversitetets kurskrav (t.ex. närvaroplikt) genast när terminen börjar.
Om mängden studier du genomför förblir otillräcklig trots uppriktiga försök (t.ex. att du inte lyckas genomföra kurser till följd av sjukdom) eller på grund av orsaker du inte kan påverka (t.ex. om kurser ställs in och det inte går att välja ersättande kurser) ska du på begäran uppvisa skriftlig dokumentation (t.ex. intyg från en lärare eller läkarintyg).
Om du inte uppnår målet för studieprestationerna eller om du försummar att meddela om eller ansöka om godkännande av förändringar i din plan för utbytesstudier, vilket i sin tur leder till att studieprestationerna blir bristfälliga eller att det inte är möjligt att tillgodoräkna utbytesstudierna i examen, är du själv ansvarig för eventuella finansiella eller övriga konsekvenser (t.ex. förlust av utbytesstipendium eller studiestöd).
Studier som avläggs vid Aalto-universitetet under utbytesperioden beaktas huvudsakligen inte när stipendiet behandlas.
Handelshögskolan: I regel tillgodoräknas utbytesstudierna i examen som ett internationellt biämne (bortsett från studerande i programmen IDBM och Global Management). Omfattningen av det internationella biämnet och dess innehåll fastställs i studieplanen. Efter att utbytesplatsen har bekräftats ska du utforma studieplanen så att studierna utomlands kan tillgodoräknas i examen vid Handelshögskolan. Du ska få din studieplan godkänd vid Handelshögskolans tjänster för utbytesstudier innan utbytet inleds. Utbytesstudierna kan inte innehålla delar som hör till lärdomsprovet och inte heller praktik. Utbyte på kandidatnivå består huvudsakligen av kandidatstudier och utbyte på magisternivå består huvudsakligen av magisterstudier. Det internationella biämnet kan av grundade anledningar vara på kandidatnivå (till exempel en helhet om ett ämne som den studerande inte har studerat tidigare).
Högskolan för konst, design och arkitektur samt de tekniska högskolorna (CHEM, ELEC, ENG, SCI): Du ska få din plan för utbytesstudierna godkänd av ditt utbildningsprogram och lämna in den bifogad till den elektroniska ansökningsblanketten inom tiden för Aalto-universitetets interna ansökan om utbyte.
Aalto-universitetet beviljar endast ett utbytesstipendium per mobilitetsperiod. Dessutom kan Aalto-universitetet bevilja ett tillgänglighetsstöd för att möjliggöra ett internationellt utbyte. Om du är vårdnadshavare för minderåriga barn kan du få tilläggsstöd för studerande med familj. Stödet betalas ut trots att barnet eller barnen blir kvar i Finland.
I program med extern finansiering (t.ex. Erasmus+, Nordplus, Erasmus+ Global Mobility) kan stipendiesummorna och utbetalningen avvika från Aalto-universitetets praxis.
Aalto-universitetets högskolor kan därtill på eget beslut bevilja separata mobilitetsstipendier (t.ex. stipendium för sommarskola).
Stipendiet för studentutbytet betalas i sin helhet om utbytesuniversitetet godkänner din ansökan, utbytet genomförs enligt planerna och när du uppfyller förpliktelserna som krävs av dig (bl.a. inlämning av obligatoriska dokument, tillräckliga studieprestationer och tillgodoräkning av dem i examen vid Aalto-universitetet).
Dokumentationen för utbytesperioden gäller den beviljade utbytesplatsen och stipendiet i sin helhet. Därför ska du sköta dina förpliktelser och lämna in dokumenten efter utbytet även om du inte är berättigad till stipendiet i sin helhet.
Stipendiet betalas i två rater. Stipendiets första rat betalas i regel innan du åker på utbyte och den andra raten när du har återvänt.
Om du annullerar eller avbryter studentutbytet eller på annat sätt försummar dina förpliktelser är du skyldig att helt eller delvis betala tillbaka stipendiet.
Om utbytesstudiernas mängd eller kvalitet inte är tillräcklig och det inte finns någon grundad anledning kan det leda till att den andra stipendieraten inte betalas ut eller att redan utbetalade stipendiepengar återkrävs. Om du inte lyckas genomföra studierna enligt planen trots uppriktiga försök eller på grund av orsaker som du inte kan påverka ska du kunna uppvisa ett skriftligt intyg.
Studier som avläggs vid Aalto-universitetet under utbytesperioden beaktas huvudsakligen inte när stipendiet behandlas.
Bristfälliga studieprestationer under utbytet behandlas från fall till fall. Andelen av stipendiet ses i förhållande till antalet genomförda studiepoäng under utbytet.
Du kan söka free mover-stipendium enligt prövning för en studieplats utomlands som uppfyller Aaltos krav och som du skaffat själv.
Free mover-ansökningar behandlas enligt ansökningstiderna för de olika områdena. Ansökningstiderna fastställs årligen.
Handelshögskolan och Högskolan för konst, design och arkitektur: Lämna in ansökan för behandling så att det officiella beslutet om stipendium hinner komma innan utbytet inleds.
De tekniska högskolorna (CHEM, ELEC, ENG, SCI): Lämna in ansökan för behandling så att det officiella beslutet om stipendium kommer innan utbytet inleds eller under utbytet, men inte efter att det har avslutats.
Free mover-studerande omfattas av samma principer för ansökningsförfarandet och studier utomlands som sökande som har antagits till Aalto-universitetets utbytesprogram.
Studierna som genomförs ska passa in och tillgodoräknas i den studerandes examen.
Free mover-destinationen ska vara en högskola som uppfyller Aalto-universitetets kvalitetskrav. Undervisningen ska vara en del av utbytesuniversitetets reguljära undervisning.
En sökande kan nekas free mover-stipendium om hen tidigare beviljats en utbytesplats av Aalto-universitetet som hen har annullerat eller om hen inte har uppfyllt kraven för det tidigare utbytet utan godtagbar orsak.
Handelshögskolan och de tekniska högskolorna (CHEM, ELEC, ENG, SCI) beviljar inte free mover-stipendium för utbytesstudier vid högskolor som Aalto-universitetets högskolor har gällande utbytesavtal med.
Handelshögskolan: Om en studerande vid Handelshögskolan inte uppfyller villkoren för att få free mover-stipendium kan hen inte heller få ett internationellt biämne i sin examen. En studerande som genomför utbytesstudier vid ett av Handelshögskolans utbytesuniversitet och på eget bevåg beslutar att fortsätta en till termin som free mover-studerande är inte berättigad till Handelshögskolans stipendiestöd för utbyte och fortsättningen på utbytet räknas inte som en del av det officiella utbytet.
De tekniska högskolorna (CHEM, ENG, ELEC, SCI): Free mover-stipendium kan beviljas även för att skriva diplomarbetet vid ett utländskt universitet. En studerande kan få free mover-stipendium för att skriva diplomarbetet endast en gång under sina studier och stipendiet motsvarar tidsmässigt den tid som är reserverad för att skriva diplomarbetet (en termin). Ansökan om stipendium för diplomarbetet och relaterade villkor följer principerna för free mover-utbyte.
Den studerande kan inte få mobilitetsstipendium för mer än en EU-finansierad aktivitet.
Den studerandes behörighet för stipendium utreds från fall till fall och ansökningsförfarandet bestäms tillsammans med det gemensamma programmets koordinator. Ansökningsförfarandet kan avvika från ansökningsförfarandet som gäller utbytesprogram.
Aalto-universitetets ansvarsfrihet för internationell mobilitet gäller studerande som blivit antagna till utbyte. Aalto-universitetets ansvarsfrihet fastställer ansvaret för studerande som beger sig utomlands. Aalto-universitetet eller utbytesuniversitetet kan av grundad anledning annullera eller avbryta utbytesperioden. Ansvarsfriheten ingår som bilaga till principerna för Aalto-universitetets studentutbyte.
Ohjeita vaihtoon hakemiseen.