Opiskelijavaihdon periaatteet koskevat kaikkien Aalto-yliopiston perustutkinto-opiskelijoiden (kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittavien, sekä taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun osalta myös tohtoriopiskelijoiden) opiskelijavaihtoa Aalto-yliopiston yhteistyökorkeakouluihin sekä nk. free mover -vaihtoa. Kauppakorkeakoulun International Business -ohjelmassa (Mikkelin kampus) sekä CEMS-ohjelmassa periaatteita noudatetaan soveltuvin osin. Vaihtopaikat on jaettu opintoaloittain (kauppatieteet, taide ja tekniikka).
Koulukohtaiset erot on eritelty tiivistelmässä. Myös vaihtokohteilla voi olla omia poikkeuksia ja hakuehtoja, jotka poikkeavat Aalto-yliopiston periaatteista.
Yleisesti
- Vaihto-opinnoille tulee olla tilaa tutkinnossasi, sillä ne tulevat osaksi Aalto-yliopistossa suoritettavaa tutkintoasi. Et voi jättää jo suorittamiasi kursseja pois HOPSistasi, jotta vaihtoon suunnittelemasi opinnot mahtuisivat tutkintoosi.
- Sinun tulee olla vaihtoon hakiessa läsnä oleva opiskelija Aalto-yliopistossa. Voit hakea poissa olevana vaihto-ohjelmaan tai free mover -apurahaa, mikäli olet ilmoittautunut poissa olevaksi lakisääteisestä syystä. Näitä syitä ovat armeija, siviilipalvelus, äitiys, isyys tai vanheinpainvapaa, tai sairauden tai vamman aiheuttama kyvyttömyys opiskeluun. Tällöin vaihtohakemukseesi tulee liittää todistus poissaolosi syystä (lääkärintodistuksia ei tule liittää vaihtohakemukseen, ota tällöin yhteyttä koulusi vaihdosta vastaavaan).
- Jos suoritat kandidaatin tutkintoa, sinulla tulee olla vähintään 30 op rekisteröitynä Aalto-yliopiston opintorekisteriin vaihtohaussa ilmoitettuun määräpäivään mennessä. Vaihtosi voi toteutua aikaisintaan toisena opiskeluvuonna. Huomaa, että kohdeyliopistoilla voi olla omia vaatimuksia ennen vaihtoa suoritetuista opinnoista.
- Jos sinut on valittu Aalto-yliopistoon suorittamaan suoraan ylempää perustutkintoa (eli olet tehnyt kanditutkintosi muualla kuin Aalto-yliopistossa), tulee sinulla olla vähintään yksi täysi läsnäololukukausi hakuhetkellä. Tiettyä minimiopintopistemäärää sinulta ei hakuhetkellä vaadita, mutta jotain suorituksia opintorekisterissä on oltava, jotta täytät yleisen hakukelpoisuuden vaatimukset ja sinulle voidaan laskea opintomenestysindeksi. Vaihtosi voi tapahtua vasta toisena opiskeluvuonna, ellei muuta ole ilmoitettu tietyn vaihtokohteen osalta.
- Kohdeyliopistossa suoritettavien opintojen tavoitelaajuus on vähintään 30 op/ lukukaudessa kandidaatin tutkinnossa ja vähintään 24 op / lukukaudessa maisterin tutkinnossa.
- Tietyissä erikseen määritellyissä kohdekorkeakouluissa, joissa lukuvuosi muodostuu trimestereistä (tai vastaavista), voi yhden trimesterin (tai vastaavan) mittaisten vaihto-opintojen laajuus poiketa yllä olevasta.
- Tekniikan korkeakoulut: Jos yksikin vaihdossa suoritettava kurssi hyväksi luetaan kanditutkintoon, kyseessä on kandivaihto ja vaihdon suunnitelmassa pitää olla 30 op. Jos kaikki vaihtokurssit hyväksi luetaan maisteritutkintoon, kyseessä maisterivaihto ja 24 op riittää.
Minimikeskiarvo
Hakijana sinulta vaaditaan seuraavat minimikeskiarvo hakuaikataulussa ilmoitettuna ajankohtana:
- Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijat: ei minimivaatimusta
- Kauppakorkeakoulun (Otaniemen kampus) opiskelijat: 3,00
- Tekniikan korkeakoulujen opiskelijat: 2,00
Minimikeskiarvo tarkastetaan niistä opinnoista, joita käytetään opintomenestysindeksin laskennassa.
Vaadittu kielitaito
- Sinun tulee osoittaa vaihtokohteen vaatima kielitaitotaso viimeistään Aalto-yliopiston sisäisen vaihtohaun määräpäivänä.
- Mikäli kohdekorkeakoulu vaatii esim. virallisen kielitestin (TOEFL/IELTS tai muun kielen vastaava), tulee sinun toimittaa kyseinen kielitodistus hakuajan loppuun mennessä. Kuitenkin, jos vaihtosi on suunniteltu alkavaksi myöhemmin kuin hakua seuraavana lukukautena (eli esim. haet tammikuussa seuraavan lukuvuoden kevätlukukaudelle), voit toimittaa kielitodistuksen myöhemmin. Tällöin valintasi on kuitenkin ehdollinen, ja hakijat jotka ovat toimittaneet vaadittavat kielitaitotodistukset vaihdon hakuaikana ovat etusijalla valinnoissa.
- Kielitaitovaatimuksista ja kielitaidon todistamisesta voi lukea lisää sivulta Hakuohjeita.
Muut mahdolliset vaatimukset (soveltuvuus)
Mikäli vaihtokorkeakoululla tai ulkopuolisen rahoituksen liikkuvuusohjelmilla on erityisvaatimuksia kuten kielitaito, tutkintotaso, vähimmäisopintopistemäärä, opintotausta, opintomenestys, ikä, työkokemus, kansalaisuus, yms. valittavien opiskelijoiden suhteen, sinun pitää hakijana täyttää myös nämä vaatimukset tullaksesi valituksi Aalto-yliopiston hakijaksi kohteeseen.
- Haettavissa olevat vaihtopaikat julkaistaan viimeistään kunkin hakuajan alkaessa.
- Voit hakea hakuohjeita -sivulla ilmoitettuun määrään kohteita sitovassa ensisijaisuusjärjestyksessä. Hakukohteiden sallittu määrä vaihtelee aloittain.
- Mikäli sinulle ei pystytä osoittamaan vaihtopaikkaa hakemistasi vaihtokohteista, voidaan sinulle tarjota vapaaksi jäänyttä wild card –vaihtopaikkaa, jos olet merkinnyt wild card-toiveen hakemukseesi.
- Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu: Vaihtopaikat määritellään kandidaattitasoisiksi (undergraduate), maisteritasoisiksi (graduate) tai tohtoritasoisiksi (PhD). Kandidaatin tutkintoa suorittavat opiskelijat hakevat kandidaattitason vaihtopaikkoja, maisteritason opiskelijat maisteritason ja tohtoritason opiskelijat tohtoritason vaihtopaikkoja. Joissakin erikseen määritellyissä vaihtokorkeakouluissa maisteritason opiskelijat suorittavat vaihto-opinnot undergraduate-tason ohjelmassa (3.–4. vuoden opintoja), mikäli vaihtokorkeakoulu ei tarjoa maisteritason opintoja.
- Kauppakorkeakoulu: Vaihtokorkeakoulujen kanssa sovitut vaihtopaikat määritellään kandidaattitasoisiksi (undergraduate) tai maisteritasoisiksi (graduate). KTK-opiskelijat hakevat undergraduate-tasoisia vaihtopaikkoja ja KTM-opiskelijat graduate-tasoisia vaihtopaikkoja. Kohdekorkeakoulut määrittelevät ohjelmansa undergraduate- tai graduate-tasoisiksi. Tutkintorakenteiden eroavaisuuksista johtuvissa epäselvissä tapauksissa Oppimispalvelut määrittää vaihtokorkeakoulun ohjelman/ohjelmien tason käyttäen Kauppakorkeakoulun opintojen tasoa vertailuperustana. Joissakin erikseen määritellyissä kohdekorkeakouluissa KTM-opiskelijat suorittavat vaihto-opinnot undergraduate-tason ohjelmassa (3.–4. vuoden opintoja).
- Tekniikan korkeakoulut: Vaihtopaikat määritellään kandidaatti- (undergraduate) tai maisteritasoisiksi (graduate) vain, jos vaihtokorkeakoulu sitä edellyttää. Vaihto katsotaan suoritetuksi kandidaatin tutkinnossa, jos kaikki tai osa vaihdossa suoritetuista opinnoista hyväksiluetaan opiskelijan kandidaatin tutkintoon ja suoritetuksi maisterin tutkinnossa, jos opinnot hyväksiluetaan kokonaisuudessaan opiskelijan maisterin tutkintoon. Huom! Wild card -vaihtoehtoa tarjotaan sinulle vain, mikäli olet hakenut 3 kohteeseen, ja valinnut wild card vaihtoehdon hakemuksellasi.
Lisätietoa vaihtopaikoista löydät Vaihtokohteet-sivulta
Yleisesti
- Hakukelpoiset (= sekä Aallon että kohdeyliopiston hakuehdot täyttävät) opiskelijat valitaan kohdekorkeakoulujen vaihtopaikkoihin hakemusten ja opintomenestysindeksin perusteella Aallon sisäisen hakuajan päätyttyä. Vaihtoon hakevat voidaan haastatella tarvittaessa.
- Mikäli tutkintosi suoritusaika päättyy ennen suunniteltua vaihtojaksoa tai sen aikana, voidaan sinut valita vaihto-ohjelmaan ehdollisena, edellyttäen, että sinulla on realistiset mahdollisuudet saada lisäaikaa tutkintosi suorittamiseen. Arvion tilanteestasi tekee korkeakoulusi opintoasiainpäällikkö. Sinun tulee merkitä toive vaihto-opintoihin lähtemisestä lisäaikahakemukseesi.
- Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu: Valinnan edellytyksenä on koulutusohjelman puoltama opintosuunnitelma tavoitemäärälle opintoja sekä muiden ehtojen ja kohdekohtaisten vaatimusten täyttyminen. Kandidaatin tutkintoa suorittavan opiskelijan valinta maisteritason vaihtoon on ehdollinen, kunnes hän on valmistunut taiteiden tai tekniikan kandidaatiksi. Tutkinnon suorittaminen tarkistetaan ennen vaihtoon lähtöä.
- Kauppakorkeakoulu: Maisteritasoiseen vaihtoon lähtevältä opiskelijalta edellytetään, että alempi korkeakoulututkinto on suoritettuna ennen vaihtoon lähtöä. Jos oletkandidaatin tutkintoa suorittava opiskelija, ja jatkat suoraan maisteriohjelmaan, voit hakea KTM-tutkintoon sijoitettavaan opiskelijavaihtoon syyslukukaudelle suoritettuasi 150 opintopistettä KTK-tutkinnon opinnoista ja kevätlukukaudelle suoritettuasi 138 opintopistettä KTK-tutkinnosta hakuaikataulussa määriteltyyn määräaikaan mennessä. Kandidaatin tutkintoa suorittavan opiskelijan valinta KTM-vaihtoon on ehdollinen, kunnes olet valmistunut kauppatieteiden kandidaatiksi. Tutkinnon suorittaminen tarkistetaan ennalta määrättynä ajankohtana ennen vaihtoon lähtöä.
- Tekniikan korkeakoulut: Valinnan edellytyksenä on koulutusohjelman puoltama opintosuunnitelma tavoitemäärälle opintoja sekä muiden ehtojen ja kohdekohtaisten vaatimusten täyttyminen.
Opintomenestysindeksi
Opintopisteiden lukumäärä * opintopisteillä painotettu keskiarvo / läsnäololukukausien lukumäärä (poisluettuna hakuhetkellä meneillään oleva lukukausi).
Tarkentavia ohjeita, kaikki koulut, vaihdot lukuvuosi 2023-24 alkaen:
- Opintomenestysindeksiin lasketaan Aalto-yliopiston opintorekisteriin määräpäivään mennessä kirjatut opinnot, jotka on suoritettu opiskelijan sen hetkisen opintoalan (taiteet ja suunnittelu, kauppatieteet, tai tekniikka) tutkinto-oikeuden aikana sekä näiden opintojen keskiarvo ja läsnäololukukaudet. Opintomenestysindeksiin huomioidaan sen alan opintosuoritukset, jonka vaihtopaikkaa opiskelija hakee.
- Jos olet vaihtanut kesken kanditutkinnon opinto-ohjelmasta toiseen, saman alan tutkinto-opinto-oikeuteen (esim. olet vaihtanut ELEC opinto-oikeudesta SCI opinto-oikeuteen kesken kanditutkinnon), sinulle ei lasketa päättyneen opinto-oikeuden aikaisia opintoja/läsnäololukukausia. Huom! tämä koskee tapauksia joissa sinulle on luotu kokonaan uusi opinto-oikeus, ja aikaisempi opinto-oikeutesi on lakkautettu.
- Jos sinulla on esim. sekä kauppatieteiden että tekniikan opinto-oikeus voimassa, ja haet kauppatieteiden vaihtopaikkaa, sinulle huomioidaan opinnot jotka olet suorittanut BIZin opinto-oikeuden alkamisen jälkeen.
- Jos opiskelija on valmistunut kandidaatiksi Aalto-yliopistosta ja vaihtanut toiseen saman alan tutkinto-opinto-oikeuteen maisteritutkintoon siirryttäessä, otetaan suoritetun kanditutkinnon aikana suoritetut opinnot ja läsnäololukaudet huomioon.
- Ennen tutkinto-opinto-oikeutta suoritettuja opintoja ei lasketa indeksiin, paitsi jos opiskelijalle on myönnetty opinto-oikeus avoimen väylän opintojen perusteella.
- BIZ: Opiskelijan Aalto-yliopiston avoimessa yliopistossa suorittamat sisäänpääsyyn vaaditut väyläopinnot 60op otetaan huomioon indeksin laskennassa. Opiskelijan tulee itse ilmoittaa hakemuksella väyläopinnoista. Avoimen väylän kautta valituilla väyläopinnot katsotaan suoritetuksi kahden lukukauden aikana ja tämä huomioidaan läsnäololukukausien määrässä.
- TEKN: Opiskelijan Aalto-yliopiston avoimessa yliopistossa suorittamat sisäänpääsyyn vaaditut väyläopinnot 27op otetaan huomioon indeksin laskennassa. Opiskelijan tulee itse ilmoittaa hakemuksella väyläopinnoista. Avoimen väylän kautta valituilla väyläopinnot katsotaan suoritetuksi yhden lukukauden aikana ja tämä huomioidaan läsnäololukukausien määrässä.
- Vaihtohakemuksessasi voidaan huomioida pyynnöstäsi harkinnanvarainen läsnäololukukausien määrä, mikäli olet ollut läsnä oleva, mutta et ole voinut suorittaa opintojasi lakisääteisestä syystä kuten armeija, siviilipalvelus, perhevapaa tai jos olet oman sairauden tai vammana vuoksi kyvytön opiskelemaan tai olet työskennellyt/työskentelet Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) hallituksessa nykyisen tutkintosi aikana. Liitä tällöin vaihtohakemuksesi liitteeksi todistus poissaolosi syystä (lääkärintodistuksia ei tule liittää vaihtohakemukseen, ota tällöin yhteyttä koulusi vaihdosta vastaavaan).
- Jos olet ilmoittautunut poissaolevaksi aikaisempina opiskeluvuosina, näitä poissaololukukausia ei huomioida opintomenestysindeksisi laskennassa.
- Huom. Mikäli kohde on asettanut keskiarvorajan hakijoille, keskiarvo tarkastetaan Aallon suoritusotteelta (kaikkien opintojen keskiarvo)
Opiskelijoiden sijoittelu vaihtopaikkoihin
- Hakukelpoiset opiskelijat pyritään sijoittamaan vaihtokohteisiin hakulomakkeessa ilmoitetussa ensisijaisuusjärjestyksessä. Sijoittelussa noudatetaan opintomenestysindeksin mukaista paremmuusjärjestystä sekä huomioidaan muut asetetut hakuehdot ja vaihtokorkeakoulun vaatimukset.
- Tilanteessa, jossa kahdella tai useammalla hakijalla on sama opintomenestysindeksi ja hakutoive (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu: tai jos indeksiä ei voida laskea), mutta paikkoja ei ole enää jäljellä kaikille kyseisessä hakukohteessa, tarkastellaan hakijoiden tilannetta kokonaisuutena huomioiden esimerkiksi opintojen keskiarvo ja opintojen vaihe sekä kohdemaan kielitaito. Mikäli eroa hakijoiden välille ei synny, vaihtopaikka arvotaan.
Valintapäätökset
- Valituksi tuleminen: Kun sinut on valittu vaihto-ohjelmaan, sinulle tarjotaan vaihtopaikka. Kauppakorkeakoulu: Tarjottu vaihtopaikka tulee joko hyväksyä tai hylätä annettujen ohjeiden mukaan ilmoitettuun päivämäärään mennessä. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu ja tekniikan korkeakoulut (CHEM, ELEC, ENG, SCI): Mikäli et halua ottaa paikkaa vastaan, sinun on ilmoitettava siitä erikseen ilmoitettuun päivämäärään mennessä.
- Valitsematta jättäminen: Mikäli sinua ei voida sijoittaa mihinkään hakemaasi vaihtokorkeakouluun, sinulle ei voida tarjota vaihtopaikkaa.
- Hylätyksi tuleminen: Hakemuksesi vaihto-ohjelmaan tai free mover -apurahan saamiseksi hylätään, jos:
- Et täytä hakuehtoja.
- Olet täyttänyt hakulomakkeesi puutteellisesti etkä pyynnöstä huolimatta ole toimittanut täydennyksiä määräajassa.
- Hakemuksesi on saapunut myöhässä.
- Vaihtopaikan peruminen: Kun olet saanut tiedon Aallon valinnasta vaihtopaikkaan, sinulla on mahdollisuus perua paikka sinun erikseen ilmoitettuun määräaikaan mennessä ilman seuraamuksia mahdollisessa seuraavassa vaihtohaussa. Jos tämän jälkeen perut vaihdon ilman pätevää syytä, vaikuttaa se mahdollisuuksiisi tulla valituksi tulevilla vaihtohakukierroksilla heikentävästi.
- Vaihto-opiskelupaikan menettäminen: Jos olet tullut valituksi vaihto-ohjelmaan, menetät tarjotun vaihtopaikan, jos:
- Laiminlyöt sinulle osoitetut velvollisuudet.
- Olet antanut itsestäsi hakijana tai opinnoistasi vääriä tietoja.
- Vaihtokorkeakoulu ei myönnä sinulle vaihto-opiskelupaikkaa.
- Sinut voidaan jättää valitsematta uudelleen vaihtoon tai mahdollisuutesi tulla valituksi voi heikentyä, jos et ole aiemman vaihdon aikana toiminut Aalto-yliopiston vaihto-opiskelun periaatteiden mukaisesti.
Harkinnanvaraista free mover -apurahaa voi hakea itse hankkimaansa vaihto-opiskelupaikkaan ulkomailla Aallon vaatimukset täyttävässä korkeakoulussa.
Aikataulu
- Free mover -hakemukset käsitellään alakohtaisten hakuaikojen puitteissa. Hakuajat vahvistetaan vuosittain.
- Kauppakorkeakoulu ja taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu: Hakemus tulee jättää käsiteltäväksi siten, että virallinen päätös apurahasta tulee ennen vaihdon alkua.
- Tekniikan korkeakoulut (CHEM, ELEC, ENG, SCI): Hakemus tulee jättää käsiteltäväksi siten, että virallinen päätös apurahasta tulee ennen vaihdon alkua tai vaihdon aikana, mutta ei enää vaihdon päätyttyä.
Hyväksymisperusteet
- Free mover -opiskelijaa koskevat samat hakumenettelyyn ja ulkomailla opiskeluun liittyvät periaatteet kuin Aalto-yliopiston vaihto-ohjelmaan hyväksyttyjä opiskelijoitakin.
- Suoritettavien opintojen tulee soveltua opiskelijan Aalto-yliopiston tutkintoon ja ne tulee hyväksilukea opiskelijan tutkintoon.
- Free mover -kohteen on oltava korkeakoulu, joka täyttää Aalto-yliopiston laatuvaatimukset. Opetuksen tulee olla normaalia perusopetusta.
- Free mover -apuraha voidaan jättää myöntämättä, mikäli hakijalle on aikaisemmin myönnetty Aalto-yliopiston vaihtopaikka, jonka hän on peruuttanut tai mikäli hän on jättänyt täyttämättä aiemman vaihdon vaatimukset ilman hyväksyttävää syytä.
- Kauppakorkeakoulu ja tekniikan korkeakoulut (CHEM, ELEC, ENG, SCI) eivät myönnä free mover -apurahaa vaihto-opintoihin korkeakouluissa, joiden kanssa Aalto-yliopiston korkeakouluilla on voimassa oleva opiskelijavaihtosopimus.
- Kauppakorkeakoulu: Mikäli kauppakorkeakoulun opiskelija ei täytä free mover -apurahan saamisen ehtoja, ei hän voi myöskään saada kansainvälistä sivuainetta tutkintoonsa. Opiskelija, joka on suorittamassa vaihto-opiskelujaksoa kauppakorkeakoulun vaihtoyliopistossa ja päättää omatoimisesti jatkaa toisen lukukauden free mover -opiskelijana, ei kuulu kauppakorkeakoulun apurahoin tukeman vaihto-opiskelun piiriin eikä vaihdon jatkoa katsota osaksi virallista vaihto-opiskelujaksoa.
- Tekniikan korkeakoulut (CHEM, ENG, ELEC, SCI): Free mover -apurahaa voidaan myöntää myös diplomityön tekemiseen ulkomaisessa yliopistossa. Opiskelija voi saada free mover -apurahaa diplomityön tekemistä varten vain kerran opintojensa aikana ja apuraha vastaa diplomityön tekemiseen varatun ajan (yksi lukukausi) määrää. Diplomityön apurahan haku ja ehdot noudattavat free mover -vaihdon periaatteita.
Lue lisää free mover -vaihdosta.
Aalto-yliopiston kansainvälisen liikkuvuuden vastuuvapautus koskee vaihtoon valittuja opiskelijoita. Aalto-yliopiston vastuuvapautus määrittelee ulkomaille lähtevän opiskelijan vastuut. Aalto-yliopisto tai kohdekorkeakoulu voivat perustellusta syystä peruuttaa tai keskeyttää vaihtojakson. Vastuuvapautus on Aalto-yliopiston opiskelijavaihdon periaatteiden liitteenä.