Strategiamme
Aalto-yliopiston tulevaisuuden perusta on laadukas tutkimus ja opetus, vaikuttavuus sekä jaetut arvot - vastuullisuus, rohkeus ja yhteistyö. Yliopiston tehtävänä on rakentaa kestävää tulevaisuutta.
Aalto-yliopiston tulevaisuuden perusta on laadukas tutkimus ja opetus, vaikuttavuus sekä jaetut arvot - vastuullisuus, rohkeus ja yhteistyö. Yliopiston tehtävänä on rakentaa kestävää tulevaisuutta.
Aalto-yliopiston kielelliset linjaukset ja periaatteet
Aalto-yliopiston kulttuuri on monimuotoinen ja syrjimätön. Toimimme vastuullisesti ja kunnioitamme muiden yhteisömme jäsenten oikeutta turvalliseen ja miellyttävään yliopistoympäristöön, joka mahdollistaa häiriöttömän työskentelyn ja opiskelun. Emme hyväksy minkäänlaista epäasiallista käytöstä tai häirintää.
AccaNet on aaltolaisten yhteisöverkosto saavutettavuuden toimeenpanosuunnitelman toteuttamiseksi yliopiston eri yksiköissä.
Aalto-yliopiston saavutettavuuden toimeenpanosuunnitelma sisältää saavutettavuuslinjaukset ja -tavoitteet sekä toimenpiteet kaudelle 2022–2024. Suunnitelma perustuu yhdenvertaisuuslakiin (1325/2014) sekä yliopistolakiin (558/2009) ja ammattikorkeakoululakiin (932/2014) lisättyihin velvoitteisiin edistää korkeakoulutuksen saavutettavuutta. Lisäksi toimeenpanosuunnitelma noudattaa Opetus- ja kulttuuriministeriön Kohti saavutettavampaa korkeakoulututusta ja korkeakoulua -suunnitelmassa esitettyjä tavoitteita, joilla edistetään saavutettavuutta, osallisuutta ja moninaisuutta.
Saavutettavuuden toimeenpanosuunnitelma on osa Aallon monimuotoisuus- ja osallisuustyötä ja osaltaan täydentää Aallon Yhdenvertaisuus-, monimuotoisuus- ja inklusiivisuussuunnitelmaa.
Aalto-yliopiston saavutettavuustyötä koordinoi vuonna 2021 perustettu työryhmä. Työryhmä varmistaa kampuksen ja rakennusten esteettömyyden ja digitaalisen toiminnan saavutettavuuden sekä palvelujen, viestinnän, opetuksen, taiteellisen toiminnan ja tutkimuksen yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden. Saavutettavuustyöryhmä seuraa myös kansallisen ja EU-lainsäädännön kehitystä ja varmistaa muutostarpeiden huomioimisen Aalto-yliopiston toiminnassa.
Tämän lisäksi Aalto-yliopiston yhdenvertaisuus, monimuotoisuus ja inklusiivisuus -toimikunta (EDI-toimikunta), saavutettavuuden yhteisöverkosto (AccANet) ja henkilöstö- ja oppimispalvelut yhteistyössä johtamisen tukipalveluiden kanssa kartuttavat saavutettavuuden eri osa-alueiden asiantuntemusta Aalto-yliopistossa (esim. akustiikka, käytettävyys, esteettömyys, visuaalinen suunnittelu, typografia, palvelumuotoilu) vieden käytäntöjä ja koulutusta eteenpäin omilla alueillaan.
Aalto-yliopiston toiminnan yhdenvertaisuuteen liittyviä ohjaavia periaatteita ovat moninaisuus ja saavutettavuus.
Vastuutahot: Oppimispalvelut (LES) ja henkilöstöpalvelut (HRS)
Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus otetaan huomioon osana opettajien ja muun henkilöstön työtä, toimintaa ja osaamisen kehittämistä. Oppimispalvelut ja henkilöstöpalvelut neuvovat, kouluttavat ja kannustavat yliopistoyhteisön jäseniä havaitsemaan opiskelun ja työnteon esteitä. Fyysisten ja näkyvien esteiden ohella opitaan tunnistamaan myös erilaisiin oppimistapoihin, opetusmenetelmiin, kulttuuriin ja asenteisiin liittyviä oppimisen ja työskentelyn vaatimia mukautuksia.
Oppimispalveluiden tehtävänä on tukea ja kouluttaa opetushenkilökuntaa, jotta opettajat ja ohjaajat pystyvät omassa toiminnassaan ottamaan huomioon saavutettavuuden hyvinvointia ja opiskelukykyä edistävänä tekijänä, sekä osaavat ohjata opiskelijan käyttämään tarvitsemiaan palveluita. Oppimispalveluiden tiimit ottavat saavutettavuuden huomioon myös omassa toiminnassaan.
OppimispalvelutAalto-yliopiston oppimispalvelut vastaa kaikista palveluista, jotka mahdollistavat opintojen sujuvan edistymisen yliopistossa.
Henkilökohtaiset opintojärjestelytJokaisella Aallon opiskelijalla on oikeus saada lääkärin tai asiantuntijalausunnon perusteella kohtuullisia henkilökohtaisia opintojärjestelyjä.
Akateeminen ohjaus Aalto-yliopistossaAkateeminen ohjaus on osa opintojen ohjauksen järjestelmää, joka kattaa opiskelijan koko opintojen elinkaaren. Akateemiseen ohjaukseen osallistuminen on osa opintoja.
Aalto-yliopistossa on määritelty henkilökohtaisiin opiskelujärjestelyihin yhteinen prosessi, lausuntopohja sekä tenttiajan pidentämisen käytännöt (+1 h). Oppimispalvelut ylläpitää tietopankkia erilaisten opintojärjestelyiden tarpeista ja tuesta. Materiaali tukee opiskelijoita, opetushenkilöstöä ja oppimispalveluiden henkilökuntaa kohtaamaan ja tukemaan henkilökohtaisia järjestelyitä tarvitsevia opiskelijoita.
Aalto-yliopistossa toimii moniammatillinen työryhmä, joka huolehtii henkilökohtaisten opintojärjestelyiden yhtenäisestä prosessista, tiedottamisesta ja korkeakoulujen vastuuhenkilöiden ja yksiköiden välisestä yhteistyöstä.
Opiskelijoiden tukeminen, ohjaus ja opiskeluhyvinvointiAallon monimuotoinen ja -kulttuurinen yhteisö tukee opiskelijoidensa menestymistä ja hyvinvointia. Vuosittainen opiskelijoiden AllWell? -hyvinvointikyselyllä kartoitetaan systemaattisesti opiskelijoiden hyvinvointia, ja sitä käytetään systemaattisesti kehittämään opetusta ja oppimisen tukipalveluita.
Starting Point of WellbeingStarting Point of Wellbeing on opiskelijoille tarkoitettu hyvinvointipalvelu, joka tarjoaa matalan kynnyksen neuvontaa ja palveluohjausta ilman ajanvarausta. Palvelun toimijat ovat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS), yliopistopapit, opintopsykologit, opinto-ohjaajat, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) ja Unisport.
Opiskelijavalintojen ja valintakokeiden järjestelyissä toteutetaan hakijoiden tarvitsemia yksilöllisiä mukautuksia.
Tukea tarjotaan myös ei-tutkinto-opiskelijoille soveltuvin osin.
Avoimen yliopiston opiskelijoille ja muille ei-tutkinto-opiskelijoille tiedotetaan heille tarjolla olevista tukipalveluista sekä henkilökohtaisten opintojärjestelyiden mahdollisuudesta.
Oppimispalvelut tarjoavat tietoa, tukea ja pedagogista koulutusta opiskelijoiden henkilökohtaisten opintojärjestelyiden toteuttamista varten.
Opiskelijoiden saama yliopiston ulkopuolisen toimijan tarjoamia tukitoimia voivat olla
esimerkiksi:
Celian palvelut lukemisesteisille korkeakouluopiskelijoille
Tulkkipalvelu (Puhe-, kirjoitus-, kuvailu- ja viittomakielen tulkkaus)
Toimenpiteet |
Vastuutahot |
Opiskelijamarkkinoinnin kehittäminen
|
Hakijapalvelut |
Saavutettavuus osaksi perehdytys- ja orientaatioprosesseja
|
LES, HRS, AYY, korkeakoulut |
Tietoisuuden lisääminen ja viestintä henkilökohtaisista opintojärjestelyistä
|
LES, opinto-ohjelmat ja korkeakoulut |
Saavutettavuusosaamisen kehittäminen
|
LES, HRS |
Henkilökohtaisten opintojärjestelyiden toimintamallien kehittäminen
|
Saavutettavuuden moniammatillinen työryhmä ja akateeminen johto |
Aalto-yliopiston oppimispalvelut (LES) vastaa kaikista palveluista, jotka mahdollistavat opintojen sujuvan edistymisen yliopistossa.
Henkilöstöpalvelut eli HR tukee työskentelyä ja esihenkilötyötä Aallossa aina rekrytoinnista osaamisen kehittämiseen ja palkitsemiseen.
Vastuutaho: Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE)
Rakennetun ympäristön esteettömyyden tavoitteena on, että kaikki käyttäjät kokevat kampuksen turvallisena työ- ja opiskeluympäristönä.
Peruskorjausten yhteydessä ja uudisrakentamisessa parannetaan esteettömyyttä maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) mukaisesti. Rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksessa ja luvanvaraisessa korjaus-, laajennus- ja muutostyössä otetaan huomioon rakennuksen ominaisuudet.
Esteettömyyden parantaminen kohdistetaan erityisesti rakennukseen johtavaan kulkuväylään, rakennuksen sisäänkäyntiin, oviin, rakennuksen sisäiseen kulkuväylään, rakennuksen muihin yleisiin tiloihin, tasojen väliin, wc-, pesu- ja hygieniatiloihin sekä kokoontumistiloihin.
Aalto-yliopistokiinteistöt kartoittavat rakennusten ja ulkoalueiden mahdollisia esteitä, suunnittelee esteettömämpää ympäristöä ja vastaa suunnitelmien toimeenpanosta.
ACRE Aalto-yliopistokiinteistöt Oy eli ACRE.
Pääkaupunkiseudun palvelukartta Hae Aalto-yliopiston palveluita, toimipisteitä tai osoitteita palvelukartan avulla.
Kuvaus |
Vastuutahot |
Rakennusten ja ulkoalueiden esteettömyys
|
ACRE |
Sisäänkäyntien esteettömyyden varmistaminen
|
ACRE |
Turvallisuus- ja esteettömyysviestintä
|
ACRE, viestintäpalvelut (COS) |
Esteettömyyden seurannan kehittäminen
|
ACRE, ITS |
Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE) ylläpitää, kehittää ja vuokraa Aalto-yliopiston tiloja Otaniemessä ja Töölössä. Luomme uusia konsepteja ja yhteiskäyttöisiä tiloja myös yliopiston ulkopuolisille tahoille muodostaen Otaniemestä ainutlaatuisen yhteistyökeskittymän ja maailman innostavimman kampuksen.
Hae palveluita, toimipisteitä tai osoitteita palvelukartan avulla.
Vastuutahot: Aallon palvelufunktiot
Eduskunta hyväksyi 12.2.2019 EU:n saavutettavuusdirektiiviä noudattavan lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (DPL, 306/2019) ja lain sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain muuttamisesta (307/2019). Lait tulivat voimaan 1.4.2019. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen Aalto-yliopistossa käynnistyi vuonna 2019 ja jatkuu kaudella 2022—2024.
Digitaalinen saavutettavuus Digitaalisen saavutettavuus huomioidaan Aalto-yliopiston järjestelmien, verkkosivustojen, sähköisten palveluiden, mobiilisovellusten ja tiedostojen toteuttamisessa yhdenvertaisella sekä digipalvelulain (DPL) edellyttämällä tavalla.
Digitaaliset palvelut opetukselle Oppimispalveluihin kuuluva Opettajien palvelut -tiimi kehittää opetuksen ja oppimisen digitaalisia palveluita ja tarjoaa niihin liittyvää tukea.
Vastuutahot: Aallon palvelufunktiot
Henkilöstölle ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus yhdenvertaiseen, turvalliseen ja luotettavaan yhteistoiminnalliseen työskentelyyn Aalto-yliopiston tietoverkossa. Yhteisön jäsenille annetaan mahdollisuus käyttää joustavasti heille soveltuvia laitteita sekä ohjelmistoja opiskelussa ja tutkimuksessa (ns. BYOD eli Bring Your Own Device -periaate). Mahdollisesti tarvittavien uusien työkaluohjelmistojen käyttöönotto toteutetaan osana Aallon digitalisaatio-ohjelmaa yliopiston resurssien sallimalla tasolla ja aikataululla.
Toimitilojen varausjärjestelmää kehitetään tutkimus- ja opetusympäristön saavutettavuuden parantamiseksi. Toimitilan varaajalla tulee olla mahdollisuus arvioida tilojen esteettömyys jo varausta tehdessä, ja tilavarausjärjestelmän tietoja täydennetään tarvittaessa siten, että tämä on mahdollista. Saavutettavuustiedot integroidaan muihin tilojen käyttöön tai hallintaan liittyviin järjestelmiin tarpeen mukaan.
Digital Aalto Aalto-yliopiston tavoitteena on olla yksi Euroopan johtavista yliopistoista digitalisaation tutkimuksessa ja käytännöissä.
IT-palvelut Aallon IT-palvelut on palveluyksikkö, joka tukee koko yliopiston toimintaa tukemalla käyttäjien tarpeita koskien informaatiojärjestelmiä, verkostoja ja IT-laitteita.
Kuvaus |
Vastuutahot |
Digitalisaatio
|
ITS, COS, talouspalvelut (FIS) |
Työn ja opiskelun saavutettavuus
|
ITS |
Oppimisen ja opetuksen saavutettavuus
|
LES, ITS |
Osaamisen kehittäminen ja verkostot
|
Aallon |
Digital Aalto on koko yliopiston kattava strateginen hanke, joka auttaa meitä rakentamaan kestävää tulevaisuutta.
Vastuutahot: Viestintäpalvelut (COS), korkeakoulujen laitokset
Saavutettavuus otetaan huomioon verkkoviestinnän yleisessä kehittämisessä. Viestintäpalvelut tukevat yliopiston toimijoita saavutettavuuteen liittyvässä sisäisessä viestinnässä, ja viestintäkanavissa tietoa julkaisevia ja päivittäviä henkilöitä saavutettavan julkaisemisen toteuttamisessa. Uusissa verkkomateriaaleissa noudatetaan saavutettavuusdirektiiviä sekä W3C/WAI-ohjeistusta. Yliopiston linjausten mukaiset kieliversiot ja asiakirjamuotojen ja sisältöjen standardointi otetaan huomioon mahdollisuuksien ja tarpeisiin perustuvan priorisoinnin mukaan.
Korkeakoulut noudattavat saavutettavuusdirektiiviä sekä valvovat omien laitostensa ja yksiköidensä ylläpitämien sivustojen saavutettavuutta.
Aalto.fi-sivusto – Drupal-ohjeet Tietoa aalto.fi:stä, ohjeita ja neuvoja sisällön tuottamiseksi ja visualisoimiseksi sekä sisältöjen löydettävyyden parantamiseksi.
Saavutettavat asiakirjat (saavutettavasti.fi) Käytännön ohjeita siitä, miten asiakirjat, jotka julkaistaan verkkosivuilla Word-, Excel-, PowerPoint- tai pdf-tiedostoina, voi tuottaa saavutettavasti.
Kuvaus |
Vastuutahot |
Verkkoviestinnän saavutettavuuden varmistaminen
|
COS, LES |
Palveluiden kehittäminen
|
Aallon |
Tapahtumien järjestäminen saavutettavasti
|
COS, tapahtumien järjestäjät |
Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEn Esteettömän tapahtuman -kriteerit tarjoaa kätevän tarkistuslistan esteettömän Aalto-tapahtuman järjestäjälle.
Vastuutahot: Oppimispalvelut (LES), tutkimuspalvelut (RES)
Aalto-yliopistossa toteutetaan avoimen julkaisemisen periaatetta mahdollisimman laajasti.
Opettajat voivat julkaista koulutusohjelmien kurssimateriaalia Aalto-yliopiston avointen oppimateriaalien portaalissa tai kansallisessa avointen oppimateriaalien kirjastossa. Aineistojen omistajat voivat määritellä tarvittavat käyttö- ja tekijänoikeudet omien aineistojensa osalta esimerkiksi Creative Commons -lisensioinnin periaatteiden mukaisesti.
Yliopiston tutkimusjulkaisut ja julkaisusarjaan kuuluvat teokset julkaistaan Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksen mukaisesti.
Avoin tiede ja tutkimus Avoin tiede on keskeinen tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.
Aaltodoc Väitöskirjat, opinnäytteet ja tutkimusjulkaisut ovat löydettävissä Aaltodoc-julkaisuarkistosta.
Avoin julkaiseminen Avoimen eli open access -julkaisemisen avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.
ACRIS Aalto-yliopiston tutkimustietojärjestelmä ja ohjeistus.
Research.aalto.fi Aalto-yliopiston julkinen tutkimustietoportaali.
Kuvaus |
Vastuutahot |
Oppimateriaalien avoimuuden tukeminen
|
LES, RES |
Avoimen julkaisemisen tukeminen
|
RES |
Saavutettavien materiaalien tarjoaminen
|
LES, RES |
Aallon IT-pavelut on palveluyksikkö, joka tukee yliopiston toimintaa tukemalla käyttäjien tarpeita koskien informaatiojärjestelmiä, verkostoja ja IT-laitteita läpi Aallon.
Kohdenna tapahtuma oikealle kohdeyleisölle kiinnostavalla sisällöllä.
Digitaalisen saavutettavuuden ohjeistuksia Aalto-yliopiston järjestelmien, verkkosivustojen, sähköisten palveluiden, mobiilisovellusten ja tiedostojen toteuttamiseksi yhdenvertaisella sekä digipalvelulain (DPL) edellyttämällä tavalla (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, 306/2019).
Aalto-yliopiston tavoitteena on esteetön, terveellinen ja turvallinen yliopisto, jossa tutkimus, opetus ja palvelut ovat kaikkien saavutettavissa.