Avoin tiede ja tutkimus
Avoin tiede ja tutkimus
Avoin tiede on merkittävä tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.
Aalto-yliopisto tukee avoimen tieteen kulttuuria tutkimusyhteisössä ja pyrkii siten saavuttamaan avoimuuteen liittyviä etuja: tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus paranee, innovointinopeus kasvaa, tieteen laatu ja läpinäkyvyys voidaan varmistaa ja tutkimustulokset ovat kaikkien saatavilla globaalien ongelmien ratkaisua varten.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjaus & tulokset
Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjaus
Avoimen tieteen tavoitteena on vastuullinen tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Avoin tiede tarkoittaa tieteellisten julkaisujen, tutkimusdatan, menetelmien, koodien, oppimateriaalien ja infrastruktuurien avoimutta. Avoimuus on pääkeino, kun halutaan nostaa Aalto-yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta.

Aalto-yliopiston avoimen tieteen toiminnan tuloksia
Tutustu avoimen tieteen toiminnan tuloksiin.

Avoimuuden kulmakivet
Tutkimusdatan hallinta ja avoin tiede
Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.

Avoin julkaiseminen
Avoimen eli open access -julkaisemisen avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.

Avoin toimintakulttuuri
Tutkimuksen avoin toimintakulttuuri viittaa muun muassa tutkijan arvioinnin vastuullisiin käytäntöhin, avoimen tieteen ja tutkimuksen palveluihin sekä kansalaistieteeseen.

Avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit
Avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit ovat osa avointa tiedettä. Aalto-yliopistolla on avointen oppimateriaalien linjaus, avoimista oppimateriaaleista sekä avoimista oppimiskäytännöistä ja- menetelmistä on olemassa kansallinen linjaus. Lisäksi Unescon avoimen tieteen suositus sisältää useita avointa oppimista koskevia suosituksia.

Uutiset avoimesta tieteestä

Kansainvälinen Open Access -viikko 2023
Kansainvälinen Open Access -viikko järjestetään 23.-29.10.2023. Tutustu Aallon ohjelmaan!
Enriqueta Noriega Benitez ja Thuy-Linh Phi aloittivat data-agentteina kemian tekniikan korkeakoulussa
Kaksi uutta data-agenttia liittyi Aallon datanhallintaverkostoon keväällä 2023.
Oletko uusi data-agenttimme?
Hae kauppakorkeakoulun data-agentiksi.
Nature Research Read & Publish -sopimus: open access -artikkelikiintiö loppunut
Lisärahoitusta loppuvuoden 2023 open access -maksuja varten on saatavilla.Tutkimuksen vararehtori Ossi NaukkarinenAalto-yliopiston tutkimustuotokset ovat niin avoimia kuin mahdollista ja niin suljettuja kuin tarpeellista. Avoimuus edistää ajatusta siitä, että tieto kuuluu kaikille, ja tiedon jakaminen saa aikaan innovaatioita ja edistää yhteistyötä.
Avoimuutta tukevat järjestelmät
ACRIS ja Aaltodoc muodostavat yhdessä Aalto-yliopiston avoimen julkaisuarkiston. Lisäksi Aalto-yliopisto tarjoaa käytettäväksi muita avoimuutta tukevia työkaluja.

Tutkijatunnisteet ja -profiilit
Tutkijatunnisteiden tarkoituksena on vähentää ongelmia, joita tutkijoiden nimiin liittyvät epäselvyydet aiheuttavat. Esimerkiksi yleiset sukunimet, nimenmuutokset ja merkit, joita ei ole englannin kielessä, vaikeuttavat tieteellisen työn arviointia ja seurantaa. Tunnisteilla helpotetaan julkaisutietojen käsittelyä ja hallinnointia.

Tiedejatutkimus.fi ja Tutkijan tiedot -työkalu
Kansallinen tutkimustietovaranto ja Tiedejatutkimus.fi-portaali tarjoaa yhden luukun periaatteella tietoa tieteestä ja tutkimuksesta Suomessa.

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut
Tutkimuspalvelut, innovaatioekosysteemipalvelut ja akateemiset lakipalvelut tukevat koulujen tutkimushenkilöstöä ja avustavat yliopiston johtoa.

- Julkaistu:
- Päivitetty: