Palvelut

Tutkijatunnisteet ja -profiilit

Tutkijatunnisteiden tarkoituksena on vähentää ongelmia, joita tutkijoiden nimiin liittyvät epäselvyydet aiheuttavat. Esimerkiksi yleiset sukunimet, nimenmuutokset ja merkit, joita ei ole englannin kielessä, vaikeuttavat tieteellisen työn arviointia ja seurantaa. Tunnisteilla helpotetaan julkaisutietojen käsittelyä ja hallinnointia.
A photo of Aalto University students discussing, photo by Aino Huovio

ORCID

ORCID (Open Researcher & Contributor ID) on avoin, voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tavoitteena on luoda rekisteri tutkijoiden identifioimiseksi ja tutkijaprofiilien ylläpitoon. ORCID-yhteisössä on jäseninä yksittäisiä tutkijoita, julkaisijoita (esim. Nature Publishing Group ja Elsevier), yliopistoja ja tutkimuslaitoksia (esim. MIT ja CERN) sekä yhdistyksiä (esim. APS ja OSA).

Tutkijat voivat rekisteröityä palveluun ilmaiseksi ja luoda itselleen ORCID-tunnisteen. ORCID-palvelussa tutkija voi ylläpitää julkaisuluetteloaan ja siirtää profiiliinsa julkaisutiedot automaattisesti mm. ACRIS-tutkimustietojärjestelmästä.

Miksi ORCID?

 • ORCID on yksilöllinen tunniste, jonka avulla tieteelliset julkaisut ja niiden tekijät yhdistetään toisiinsa ja vältetään esimerkiksi nimenvaihdoksiin ja samannimisiin tutkijoihin liittyvät sekaannukset
 • ORCID-tunniste pysyy ennallaan, vaikka tutkijan nimi tai organisaatio muuttuu
 • Monet kustantajat (mm. PLOS ONE, Science) ja tutkimusrahoittajat edellyttävät, että tutkijoilla on ORCID.
 • Suomessa tehtävästä tutkimuksesta tietoja kokoava Tiedejatutkimus.fi-portaali tulee käyttämään ORCIDia yhdistämään tutkijat heidän tutkimustuotoksiinsa.
 • ORCID vähentää ajan mittaan tarvetta syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin

Käytä ORCID-tunnistetta nimesi yhteydessä

 • kun tarjoat käsikirjoitustasi julkaistavaksi
 • toimiessasi vertaisarvioijana
 • viitetietokantojen kirjoittajatunnisteiden (ResearcherID, Scopus Author ID) yhteydessä
 • verkkosivuillasi tai blogissasi
 • sähköpostisi allekirjoituksessa, ansioluettelossasi ja muissa palveluissa, joissa käsitellään tutkimukseesi liittyviä tietoja


Näin yhdistät ORCID-tunnisteesi ACRISiin

Ohjeet ORCID-tunnisteen yhdistämiseen ACRISissaJos olet tuonut julkaisutietoja ORCIDiin useasta eri lähteestä, tarkista vielä julkaisuluettelosi duplikaattien varalta. Voit piilottaa tuplajulkaisut ORCIDissa manuaalisesti.

Google Scholar

Maksutta käytettävissä olevista tieteellisen tiedon hakupalveluista tärkein on Google Scholar. Google Scholar -palvelussa voi myös luoda oman profiiliin ja linkittää julkaisut oikeaan profiiliin. Toisin kuin ORCID, Google Scholar ei anna ainutkertaista tutkijan tunnistetta, jota voisi käyttää hakujen tekemisessä.

Scopus Author ID

Scopus Author ID on tunniste, jota käytetään Scopus-viittaustietokannassa. Scopus Author ID tarjoaa tutkijalle mahdollisuuden seurata omia Scopukseen ideksoituja julkaisuja.

Tutustu Avoin tiede ja tutkimus -hubiin

IT portfolio management

Avoin tiede ja tutkimus

Avoin tiede on merkittävä tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.

Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: