Avoin tiede ja tutkimus

Avoimuutta tukevat järjestelmät

Aalto-yliopiston tutkimustietojärjestelmä ACRIS (Aalto Current Research Information System) ja elektroninen julkaisuarkisto Aaltodoc muodostavat yhdessä Aalto-yliopiston avoimen julkaisuarkiston. Avoin julkaisuarkisto tarjoaa maksuttoman alustan yliopistossa tuotettujen julkaisujen rinnakkaistallennukseen ja avaamiseen (Green Open Access). 

Näiden lisäksi Aalto-yliopisto tarjoaa käytettäväksi muita avoimuutta tukevia järjestelmiä.

ACRIS-tutkimustietojärjestelmään tallennetaan tiedot yliopiston henkilökunnan tieteellisistä ja taiteellisista julkaisuista ja tuotoksista. ACRIS-järjestelmään tallennetut kokotekstit ovat avoimesti saatavilla Research.aalto.fi-portaalin kautta.  
  
ACRIS-järjestelmään tallennettujen rinnakkaistallenteiden kokotekstit ja niihin liittyvät julkaisutiedot kopioidaan ACRISista Aalto-yliopiston elektroniseen julkaisuarkistoon Aaltodociin pitkäaikaisarkistointia varten. 

ACRIS-ohjeet

ACRIS (Aalto Current Research Information System) on Aalto-yliopiston tutkimustietojärjestelmä. Järjestelmässä on ajantasaista tietoa Aalto-yliopiston tutkimuksesta ja taiteellisesta toiminnasta. Tiedot näkyvät julkisesti Research.aalto.fi-portaalissa.

Yellow dots and a magnifying glass

Aaltodoc-julkaisuarkisto

Aaltodoc-julkaisuarkisto sisältää Aalto-yliopistossa tuotettuja julkaisuja kuten opinnäytteitä, konferenssijulkaisuja, artikkeleita ja muuta korkeakoulujen tuottamaa tutkimusaineistoa.

publication platform training

ACRIS, avoin julkaiseminen ja rinnakkaistallennuspalvelu

Ohjeita avoimeen julkaisemiseen ja rinnakkaistallennukseen ACRISissa

A book and a pen with Aalto logo. Photo by Aino Huovio.

Aalto-yliopiston avoin julkaisuarkisto tukee avoimuutta:

  • Se tarjoaa ilmaisen väylän rinnakkaistallennukselle (Green Open Access).
  • Aineistot ovat maksutta ja avoimesti luettavissa eri puolilla maailmaa (ei kirjautumista).
  • Aineistot saavat arkistossa pysyvät verkko-osoitteet.
  • Julkaisuarkisto huolehtii aineistojen pitkäaikaissäilytyksestä eli aineistot ovat saatavilla avoimessa verkossa myös tulevaisuudessa.
  • Tallennetut aineistot löytyvät helposti hakukoneilla, mikä lisää yliopistossa tehtävän tieteellisen ja taiteellisen toiminnan näkyvyyttä.
  • Tiedot ja kokotekstien sisältö ovat haettavissa julkaisuarkiston oman avoimen hakujärjestelmän kautta ja aineistoon voi kohdistaa aiheenmukaisia hakuja. 

Muita avoimuutta tukevia järjestelmiä, joita Aalto-yliopisto tukee rahallisesti:

Muita avoimuutta tukevia järjestelmiä:

An image describing the benefits of open access (for example findability, impact, visibility, higher citation rates, compliance with grant rules, value for taxpayers)

Avoin julkaiseminen

Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.

Avoin tiede ja tutkimus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: