Avoin tiede ja tutkimus

Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjaus

Avoimen tieteen tavoitteena on vastuullinen tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Avoin tiede tarkoittaa tieteellisten julkaisujen, tutkimusdatan, menetelmien, koodien ja infrastruktuurien avoimutta. Avoimuus on yksi pääkeinoista, kun halutaan nostaa Aalto-yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta.
Aalto University BIZ main building, photographer Mika Huisman

Tavoitteena vastuullinen tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Avoin tiede tarkoittaa tieteellisten julkaisujen, tutkimusdatan, menetelmien, koodien ja infrastruktuurien avoimutta. Avoimuus on yksi pääkeinoista, kun halutaan nostaa Aalto-yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta.

Aalto-yliopisto edesauttaa kestävää kehitystä tekemällä tutkimustuotoksensa FAIR:ksi: löydettäviksi, saavutettaviksi, yhteentoimiviksi ja uudelleenkäytettäviksi. Nopea ja tehokas pääsy tietoon nopeuttaa uusien keksintöjen syntymistä ja voimaannuttaa tutkijoita.

Läpinäkyvä pääsy julkaisuihin, dataan, menetelmiin, koodeihin ja erilaisiin työkaluihin nostaa tutkimustuotosten laatua. Tutkimustuotoksia voidaan varmentaa, toistaa ja laajentaa entistä helpommin ja tehokkaammin. Datan, julkaisujen ja ohjelmistojen avaaminen estää turhaa työtä, helpottaa tieteidenvälistä tutkimusta ja varmistaa maailmanlaajuisen ja tasa-arvoisen pääsyn tutkimustietoon. Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus hyödyttää tutkijoita nostamalla julkaisujen ja datan viittausmääriä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu