Avoin tiede ja tutkimus
Avoin tiede on merkittävä tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.
Avoin tiede tarkoittaa tieteellisten julkaisujen, tutkimusdatan, menetelmien, koodien ja infrastruktuurien avoimutta. Avoimuus on yksi pääkeinoista, kun halutaan nostaa Aalto-yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta.
Aalto-yliopisto edesauttaa kestävää kehitystä tekemällä tutkimustuotoksensa FAIR:ksi: löydettäviksi, saavutettaviksi, yhteentoimiviksi ja uudelleenkäytettäviksi. Nopea ja tehokas pääsy tietoon nopeuttaa uusien keksintöjen syntymistä ja voimaannuttaa tutkijoita.
Läpinäkyvä pääsy julkaisuihin, dataan, menetelmiin, koodeihin ja erilaisiin työkaluihin nostaa tutkimustuotosten laatua. Tutkimustuotoksia voidaan varmentaa, toistaa ja laajentaa entistä helpommin ja tehokkaammin. Datan, julkaisujen ja ohjelmistojen avaaminen estää turhaa työtä, helpottaa tieteidenvälistä tutkimusta ja varmistaa maailmanlaajuisen ja tasa-arvoisen pääsyn tutkimustietoon. Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus hyödyttää tutkijoita nostamalla julkaisujen ja datan viittausmääriä.
1) Aalto-yliopiston yhteisö noudattaa periaatetta ’Niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin tarpeen’.
2) Aalto-yliopiston tutkijoiden tutkimustuotosten pitää olla avoimesti saatavilla. Eettiset säännöt, henkilötietojen suoja, luottamuksellisuus, turvallisuus, teollis- ja tekijänoikeudet, kaupallinen mielenkiinto tai kustantajien vaatimukset saattavat rajoittaa joidenkin tutkimustuotosten avaamista.
3) Aalto-yliopiston yhteisö noudattaa tutkimuksen elinkaaren aikana tutkimusetiikan yleisiä periaatteita, hyvää tieteellistä käytäntöä, Suomen lakia, kansallisia ja kansainvälisiä avoimen tieteen suosituksia ja Aalto-yliopiston ohjeita. Oleelliset ohjeet ja suositukset on lueteltu tämän linjauksen liitteenä.
4) Avoimen tieteeseen ja tutkimukseen liittyvä toiminta on osa akateemista toimintaa ja otetaan huomioon vaikuttavuusansioina rekrytointi- ja ylennyspäätöksissä.
5) Avoimuuden tasoa seurataan ja arvioidaan.
Aalto-yliopisto on allekirjoittanut kansallisen avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen ja sitoutunut avoimen toimintakulttuurin kehittämiseen.
Kansallinen avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus 2020-2025
1) Aalto-yliopiston tavoitteena on kaikkien julkaisutyypien avoimuus. Tähän pyritään suosittelemalla julkaisemista avoimissa julkaisukanavissa tai rinnakkaistallennusta (green open access).
2) Aalto-yliopisto edellyttää kaikkien vertaisarvioitujen artikkelien ja konferenssiartikkelien rinnakkaistallennusta (green open access) Aalto-yliopiston julkaisuarkistoon, elleivät kustantajan tai muiden tekijöiden oikeudet tätä estä. Aalto-yliopisto huolehtii julkaisujen säilytyksestä yliopiston julkaisuarkistossa
3) Valtaosa väitöskirjoista, diplomitöistä ja pro gradu -tutkielmista on avoimesti saatavilla Aalto-yliopiston julkaisuarkistossa.
4) FinELib-konsortion jäsenenä Aalto-yliopiston tavoitteena on varmistaa, että kustantajien kanssa tehtävät sopimukset mahdollistavat maksuttoman avoimen julkaisemisen tai alennuksia artikkelien käsittelymaksuihin (article processing charge, APC).
5) Tekijöillä on velvollisuus tarkistaa julkaisukanavan luotettavuus, käytännöt ja maine ennen käsikirjoituksen lähettämistä.
Aalto-yliopisto on sitoutunut tutkimusjulkaisujen avoimeen saatavuuteen.
Kansallinen tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjaus 2020-2025
1) Tutkijoita (ml. jatko-opiskelijat) ja tutkimusryhmiä kannustetaan laatimaan datanhallintasuunnitelma tutkimuksen alkuvaiheessa ja päivittämään suunnitelma säännöllisesti.
2) Aalto-yliopisto edellyttää, että julkisesti rahoitettu tutkimusdata on avointa, elleivät eettiset tai oikeudelliset kysymyksiä estä avaamista.
3) Tutkimusdata, joka on linkitetty julkaisuihin tai joka soveltuu uudelleenkäytettäväksi, on tuotettava siten, että se täyttää FAIR-periaatteet eli on löydettävissä, saavutettavissa, yhteentoimivaa ja uudelleenkäytettävää (Findable, Accessible, Interoperable, Re-usable) siinä määrin kuin se on yhteiskunnallisesti hyödyllistä sen jälkeen, kun datan tuottajat ovat hyötyneet datasta (oikeus datan ensisijaiseen käyttöön).
4) Aalto-yliopisto edellyttää, että tutkimusdataan liittyvät oikeudet määritellään sopimuksissa. Sui generis -omistusoikeus tietokantoihin ja luetteloihin syntyy sijoittajalle eli Aalto-yliopistolle silloin, kun tekijä on yliopiston työntekijä tai yliopisto on ollut rahoittajana. Tekijänoikeuksien ja muiden oikeuksien omistus ulkoisella rahoituksella tuotettuun tutkimusdataan ja tietokantoihin siirtyy Aalto-yliopistolle työsopimuksen liitteen 1 perusteella. Yhteistyöhankkeissa tuotettavan datan omistusoikeuksista ja lisensseistä tulee sopia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
5) Tutkimusjulkaisuihin linkitetyn tutkimusdatan hyvin dokumentoitu metadata tulee lisätä Aalto-yliopiston tutkimustietojärjestelmä ACRISin metadata-arkistoon. Tämä koskee myös tutkimusdataa, jota ei voida asettaa avoimesti saataville.
6) Avoimesti saatavilla olevaa tutkimusdataa käytettäessä tulee siihen viitata hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti.
Aalto-yliopisto on sitoutunut hyvään tutkimusdatanhallintaan ja tutkimusdatan avoimeen saatavuuteen.
1) Protokollat, menetelmät ja ohjelmistokoodit tulisi jakaa avoimesti aineistonkeruun ja analysointiprosessin avoimuuden ja toistettavuuden takaamiseksi silloinkin, kun ne toteutetaan suljetun lähdekoodin työkaluilla.
2) Uudet ohjelmistopaketit tulisi jakaa avoimesti ja noudattaa ilmaisen ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen (FOSS; https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html) periaatteita työkalujen uudelleenkäytettävyyden ja laajan käyttöönoton maksimoimiseksi tutkimusyhteisössä:
3) Avoimen lähdekoodin ohjelmistoille on useita sopivia lisenssejä, kuten MIT tai GNU. Lisenssin valintaan vaikuttavat kehittäjien ohjelmistolle suunnittelemat käyttötarkoitukset sekä yhteensopivuus mahdollisesti käytettyjen kolmansien osapuolten ohjelmistokirjastojen lisenssien kanssa.
4) Johdannaistuotokset (esim. tuloksista kertovat kuviot ja graafit tai tilastollisia analyyseja raportoivat taulukot) tulisi myös tallentaa data-arkistoihin meta-analyysien ja toistettavuuden mahdollistamiseksi tulevaisuudessa.
5) Tarvittaessa on suositeltavaa esirekisteröidä protokollat ja analyysivalinnat ennen tietojen keräämistä ja analysointia.
Aalto-yliopisto on sitoutunut hyvään tutkimusdatanhallintaan ja avoimien menetelmien, protokollien ja ohjelmistojen saatavuuteen.
Palveluorganisaatio tarjoaa seuraavanlaisia palveluja:
Aalto-yliopiston eettiset periaatteet Aalto-yliopiston tietosuojapolitiikkaAalto-yliopisto ja projektimuotoinen tutkimustoiminta Avoimen tieteen koordinaatio Suomessa, Tieteellisten seurain valtuuskunta: Suomalaisen tutkimusyhteisön kansalliset avoimen tutkimuksen linjaukset Declaration on Research Assessment (DORA) European Commission: Final Report of the Open Science Policy Platform (7.9.2020) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/2014 avoimesta datasta ja julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäytöstä (7.9.2020) European Science Foundation. Plan S: Making full and immediate Open Access a reality Finnish Committee for Research Data (2018-04-10) Tracing data: Data citation roadmap for Finland Kansallinen avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus 2020-2025Kansallinen linjaus: Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuus. Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021-2025. Osalinjaus 1: Tutkimusdatan avoin saatavuusKansallinen toimintakulttuurin avoimuuden linjausKansallinen tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjaus 2020-2025League of European Research Universities (LERU) Open Science and its Role in Universities: A Roadmap for Cultural ChangeTutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) (2012) Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) (2019). Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa
Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjaus on elävä dokumentti, joka muuttuu tarpeiden, ympäristön ja lainsäädännön muuttuessa. Alla olevasta taulukosta löydät linjaukseen tehdyt muutokset ja niiden ajankohdat. Tutkimuksen vararehtori hyväksyy muutokset.
Päivämäärä | Kohta | Muutos | Syy muutokseen |
---|---|---|---|
3.5.2022 | Yleiset avoimen tieteen periaatteet, Avoimen julkaisemisen periaatteet, kohta, Avoimen ja FAIR:n tutkimusdatan periaatteet | Lisätty linkit kansallisiin linjauksiin. | Kontekstualisointi. |
5.2.2022 | Avoimen julkaisemisen periaatteet, kohta 4 | Tietoa maksuttomasta julkaisemisesta ja APC-maksualennuksista -linkin taakse on lisätty ohjeet Aalto-sähköpostin käytöstä ja Aalto-affiliaatiosta. | Ohjeiden selkeyttäminen |
20.8.2021 | Avoimen ja FAIR:n tutkimusdatan periaatteet, kohta 4 | Kun julkisin varoin tuotettu tutkimusdata julkaistaan repositoriossa, Creative Commons CC BY 4.0 -lisenssi täyttää lakisääteiset vaatimukset, joista on säädetty laissa julkisin varoin tuotettujen tutkimusaineistojen uudelleenkäytöstä. | Avoimen datan direktiiviin perustuvan lain julkisin varoin tuotettujen tutkimusaineistojen uudelleenkäytöstä. |
Avoin tiede on merkittävä tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.