Dyslexi
Bland finländska högskolestuderande har 4,4 % diagnosen dyslexi (SHVS, 2016). En person med dyslexi läser långsamt till följd av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud.
Med panikångest avses återkommande panikattacker, d.v.s. plötsliga och mycket starka upplevelser av ångest. Panikattacker kan uppstå i enskilda sammanhang eller vara förknippade med ångest (Se Ångest och nervositet). Panikattacker är rätt vanliga: ungefär 10–15 % av alla människor får en panikattack någon gång under sitt liv.
En panikattack kan yttra sig i följande symtom: hjärtklappning, bröstsmärta, svettning, darrning, andnöd och en känsla av att kvävas. Ofta infinner sig också en rädsla för att dö eller bli galen. Panikattacker är ofta mycket obehagliga, men de är inte farliga och de går i regel över av sig själv inom en halv timme. Efteråt kan den studerande känna sig mycket generad över situationen.
Återkommande panikattacker kan få den studerande att undvika platser och situationer som kan utlösa en attack (t.ex. en föreläsningssal, buss). Ofta är rädslan förknippad med tanken om en plats som man inte kan fly från eller en situation där man känner sig bortgjord inför andra.
Bland finländska högskolestuderande har 4,4 % diagnosen dyslexi (SHVS, 2016). En person med dyslexi läser långsamt till följd av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud.
Med perceptionssvårigheter avses svårigheter som gäller rumsuppfattning och visuell uppmärksamhet.
Aktivitets- och uppmärksamhetsstörning kan ta sig uttryck i form av koncentrationssvårigheter, slarvfel eller svårigheter med självständiga studier.
Av autismspektrumstörningarna är Aspergers syndrom vanligast bland universitetsstuderande.
Affektiva störningar, i synnerhet depression, är mycket vanliga bland unga vuxna. Det är viktigt att den studerande värnar om sin ork och ser till att få tillräckligt med återhämtning från studierna.
Ångest innebär ett tillstånd där en person upplever känslor av rastlöshet och oro. Det är mycket vanligt och naturligt att känna tillfällig och kortvarig ångest och nervositet i samband med till exempel en presentation, men detta är inte det samma som ångeststörning.
Rädsla för att få en panikattack begränsar den studerandes liv och studier.
Respons, kommentarer och frågor gällande individuella studiearrangemang