Dyslexi
Bland finländska högskolestuderande har 4,4 % diagnosen dyslexi (SHVS, 2016). En person med dyslexi läser långsamt till följd av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud.
Aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (ADHD) är en neurobiologisk störning med symtom såsom ouppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet. Uppmärksamhetssvårigheter förekommer även utan överaktivitet (ADD, Attention Deficit Disorder). Symtombilden varierar från person till person. Trots aktivitets- och uppmärksamhetsstörning kan en studerande klara av sina studier utmärkt.
Uppmärksamhetssvårigheter innebär att det är svårt att fästa uppmärksamhet vid och koncentrera sig på en uppgift, vilket exempelvis resulterar i slarvfel. Eftersom den studerande inte orkar koncentrera sig särskilt länge kan hen försöka göra många saker samtidigt eller hoppa från en uppgift till en annan. Ofta uppfattar eller hör den studerande inte det som sägs. Överaktivitet och impulsivitet kan yttra sig i form av omedelbara reaktioner och att den studerande agerar utan att hinna tänka efter, har svårt att vänta på sin tur, svarar innan hen blivit tillfrågad eller avbryter en uppgift.
Information om ADHD vid Duodecim: Duodecim
ADHD-liitto: https://adhd-liitto.fi/adhd-tietoa/aikuiset/ (på finska)
Guiden ”Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön huomioon ottaminen korkeakouluopiskelussa” (Att ta hänsyn till aktivitets- och uppmärksamhetsstörning i högskolestudier): http://www.esok.fi/esok-hanke/julkaisut/oppaat/adhd/ (på finska)
Salakari, A. (2018). ADHD-aikuisen selviytymisopas 2.0: Tutkittua tietoa ja käytännön vinkkejä. Tammi. (på finska)
Bland finländska högskolestuderande har 4,4 % diagnosen dyslexi (SHVS, 2016). En person med dyslexi läser långsamt till följd av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud.
Med perceptionssvårigheter avses svårigheter som gäller rumsuppfattning och visuell uppmärksamhet.
Aktivitets- och uppmärksamhetsstörning kan ta sig uttryck i form av koncentrationssvårigheter, slarvfel eller svårigheter med självständiga studier.
Av autismspektrumstörningarna är Aspergers syndrom vanligast bland universitetsstuderande.
Affektiva störningar, i synnerhet depression, är mycket vanliga bland unga vuxna. Det är viktigt att den studerande värnar om sin ork och ser till att få tillräckligt med återhämtning från studierna.
Ångest innebär ett tillstånd där en person upplever känslor av rastlöshet och oro. Det är mycket vanligt och naturligt att känna tillfällig och kortvarig ångest och nervositet i samband med till exempel en presentation, men detta är inte det samma som ångeststörning.
Rädsla för att få en panikattack begränsar den studerandes liv och studier.
Respons, kommentarer och frågor gällande individuella studiearrangemang