Checklista för praktik
Allmän checklista för internationell praktik.
Högskolan för konst, design och arkitektur stöder den yrkesmässiga utvecklingen och internationaliseringen hos grundexamensstuderande (kandidat- och magisternivå) genom att bevilja stipendium för praktik utomlands.
Observera att arbete vid en finländsk ambassad, permanent beskickning eller kulturinstitut i ett annat land räknas som praktik i Finland.
Internationell praktik främjar
dina arbetslivsfärdigheter, din kännedom om arbetskulturen inom ditt område och din expertis
din arbetserfarenhet inom ditt område och dina möjligheter på arbetsmarknaden
din förståelse för arbete i en internationell miljö och främmande kulturer
dina språkkunskaper
dina nätverk och kontakter inom ditt område.
Högskolan för konst, design och arkitektur stöder den yrkesmässiga utvecklingen och internationaliseringen hos grundexamensstuderande (kandidat- och magisternivå) genom att bevilja stipendium för praktik utomlands.
Observera att arbete vid en finländsk ambassad, permanent beskickning eller kulturinstitut i ett annat land räknas som praktik i Finland.
Internationell praktik främjar
Börja ansökningsprocessen med att planera praktiken och leta efter en lämplig praktikplats. När platsen är klar, kontrollera om du kan få stipendium för den. Läs mer om processen och börja planera i god tid!
Ansökningstid: all praktik har löpande ansökan, ansökan borde göras minst två veckor innan praktiken inleds.
För vem:
För att ansöka om praktikstipendierna ska du vara närvaroanmäld som examensstuderande på kandidat- eller magisternivå vid Aalto-universitetet, och du ska inte ha fått praktikstipendium under dina studier vid Aalto-universitetet tidigare. Därtill ska du uppfylla de allmänna villkoren för stipendiet (se de allmänna villkoren nedan).
Den sökandes nationalitet har ingen betydelse för något av stipendierna, men det är inte möjligt att få Erasmusstipendium för praktik i sitt eget hemland. Övriga stipendier kan enligt övervägande beviljas för studier i den studerandes hemland
Alla praktikstipendier beviljas för praktik som syftar till att utveckla praktikantens kunskaper, kompetens och färdigheter.
Lämplig arbetsgivare:
Företag eller privat organisation, offentlig organisation eller högskola. Obs. Erasmusstipendier för praktik beviljas inte för följande organisationer: organisationer inom Europeiska unionen, organisationer som administrerar EU-program (t.ex. nationella byråer), den studerandes hemlands diplomatiska beskickningar utomlands (ambassader, konsulat).
Läs mer om Erasmus+-stipendium för praktik. Erasmusländerna består av alla medlemsländer i Europeiska unionen samt Island, Liechtenstein, Norge, Turkiet och Makedonien.
Ansökan öppnas under 2023.
Destinationer: Norden och Baltikum
Längd: Minst en vecka. Den maximala längden bestäms av den studerandes utbildningsprogram.
Nordplus-stipendiet rekommenderas för kort praktik (under 2 månader). Stipendiet inkluderar resebidrag på 330 euro eller 660 euro (Island). Veckostipendiet är 70 euro och månadsstipendiet 200 euro.
Löpande ansökan genom ansökningsblanketten för korta studentutbyten och kort praktik.
Ansökningstid: Löpande ansökan, ansökan ska göras minst två veckor innan praktiken inleds.
Destinationer: Länder utanför Europa och europeiska länder som inte är Erasmusländer. Stipendiet beviljas också för praktik som varar minst 1 månad men under 2 månader.
Längd: Minst 1 månad. Den maximala längden bestäms av den studerandes utbildningsprogram.
Lämplig arbetsgivare: Företag eller privat organisation, offentlig organisation, läroanstalt, icke-statlig organisation eller annan ideell organisation.
Studieprestationsutdrag: ett aktuellt studieprestationsutdrag från Sisu räcker.
Internship agreement: denna blankett ska fyllas i av den studerande, en representant för utbildningsprogrammet (t.ex. professor) och en representant för praktikplatsen. Skaffa alla uppgifter och underskrifter innan du bifogar blanketten till din elektroniska ansökan.
Arbetsavtal för praktiken (inte obligatoriskt): Utöver Internship Agreement rekommenderar vi att du ingår ett separat arbetsavtal. Om du redan har ingått ett officiellt arbetsavtal med arbetsgivaren kan du också bifoga det till din ansökan. Vi rekommenderar att du ingår ett arbetsavtal i god tid innan praktiken inleds. Av arbetsavtalet ska framgå båda parternas kontaktuppgifter, en arbetsbeskrivning, lönen, praktikens start- och slutdatum samt båda parternas underskrifter.
Ansökan sker via den elektroniska blanketten för internationell praktik.
Den elektroniska ansökningsblanketten och alla bilagor som krävs ska vara inlämnade senast två veckor innan praktiken inleds. Det lönar sig att reservera 2–4 veckor för att färdigställa avtalen innan du gör den elektroniska ansökan.
Se till att du har alla bilagor (i pdf-format) som behövs innan du börjar fylla i ansökan. Du kan inte ändra ansökan efter att du har lämnat in den, och vi önskar att inga bilagor lämnas in per e-post. Observera att systemet inte skickar påminnelse om inkommen ansökan. Om ärendet är brådskande, skicka meddelande till [email protected] när du lämnat in ansökan (submit).
Bilagor
Anvisningar för att fylla i den elektroniska blanketten
Resebidrag, praktikstipendium och Erasmus+-stipendium ansöks om genom samma blankett. Ansökningsblanketten kräver Haka-identifiering, som motsvarar din underskrift.
Du får stipendiebeslutet (och annan information gällande praktiken) per e-post.
Praktiken ska inkluderas i examen. Utbildningsprogrammet ger studiepoäng för praktiken förutsatt att du lämnar in en praktikrapport. Kontrollera med personalen inom ditt utbildningsprogram hur du ska ansöka om tillgodoräknade av praktiken och om du ska inkludera något särskilt innehåll i din praktikrapport. I annat fall kan du skriva rapporten enligt anvisningarna för reserapporter och lämna in den till ditt utbildningsprogram.
Om du varit på Erasmus+-praktik, kontrollera ärenden som rör slutformaliteter på sidan https://www.aalto.fi/fi/muut-opinnot/erasmus-harjoitteluapuraha
Om du fick stipendium för din praktik av Högskolan för konst, design och arkitektur är du skyldig att lämna in en rapport över praktiken till lärandetjänsterna senast en månad efter att praktiken avslutats.
Anvisningar för rapporten
Rapportens innehåll
Reserapporten borde innehålla följande information:
Arbetsintyget kan vara antingen ett officiellt arbetsintyg från arbetsgivaren eller ett Traineeship Certificate som ingår i After the mobility-delen på blanketten Erasmus Learning Agreement. Arbetsintyget ska vara utformat och undertecknat av arbetsgivaren. Dokumenten lämnas in elektroniskt. Du får anvisningar per e-post.
Efter avslutad Erasmuspraktik får du ett e-postmeddelande med en inbjudan att fylla i den obligatoriska responsblanketten Erasmus Participant Report Request (EU Survey). Den är obligatorisk för alla som har fått Erasmusstipendium.
Dokument
Allmän checklista för internationell praktik.
Läs mer om Erasmus+ stipendiet.