Tenure track

Tenure track -urapolku

Tenure track -urajärjestelmämme vastaa muiden maailmanluokan yliopistojen standardeja. Sen periaatteena on sekä yliopiston että yksilön sitoutuminen akateemiseen uraan. Selkeät odotukset ja kannustimet sekä henkilökohtaisen, ammatillisen ja akateemisen kasvun tukeminen ovat olennainen osa järjestelmää. 
Harald Herlin

Yleiset periaatteet

Professorien urapolun tavoitteena on tukea professorin akateemista vapautta ja siten edistää huippuyliopistotason saavuttamista tutkimuksessa, opetuksessa, akateemisessa johtamisessa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa. Näiden tavoitteiden tukemiseksi olemme luoneet professorien urapolulle selkeät perusperiaatteet:

  1. Selkeät ja läpinäkyvät säännöt ja prosessit – selkeät ja läpinäkyvät kriteerit ja prosessit rekrytointiin, arviointiin ja etenemiseen.

  2. Menestymisestä palkitaan – asianmukainen palkka motivoi työskentelemään Aallon vision ja päämäärien saavuttamiseksi.
  3. Eteneminen uralla riippuu vain itsestä – motivaatio ja yhteistyö lisääntyvät kun professorin urapolulle päästyään ihmiset kilpailevat vain itseään, eivät muita vastaan. 

Urapolku

Tenure track -urapolku koostuu kolmesta tasosta: Assistant Professor (apulaisprofessori, 1.kausi ja 2.kausi), Associate Professor ja Full Professor (professori). Lisäksi urallaan erityisen ansioituneelle professorille voidaan myöntää kunnianosoituksena ylennys Aalto-professoriksi (Aalto Distinguished Professor). Urajärjestelmä on kuvattu alla.

picture of Aalto tenure track career path

Tenure trackilla edetään ansioihin perustuvien väliarviointien perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että professorimme kilpailevat vain itsensä kanssa, eivät keskenään. Suoriutumista arvioidaan kolmella osa-alueella: tieteellinen ja/tai taiteellinen toiminta, opetus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Arviointikriteerit perustuvat ennakoitavuuteen, avoimuuteen ja kansainvälisesti vertailukelpoisiin periaatteisiin. Lue lisää arviointikriteereistä.

Professorin työnkuva

Professorin työ koostuu tieteellisen tutkimustyön tai taiteellisen työn harjoittamisesta, opettamisesta, aktiivisesta tieteellisessä tai taiteellisessa yhteisössä toimimisesta sekä alan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön osallistumisesta. Professorin urapolulla olevien henkilöiden työnkuva sovitaan yksilöllisesti lähiesimiehen kanssa käytävissä vuosittaisissa kehityskeskusteluissa. Aalto-yliopiston linjaukset professorien ajankäytöstä ja työnkuvan osa-alueista on kuvattu alla.

Time allocation - professors

Ohjesääntö

Aallon Tenure Track -järjestelmän keskeiset periaatteet ja prosessit on kuvattu tarkemmin Aallon Tenure Track -ohjesäännössä (englanniksi).

At work

Tenure track

Aalto-yliopiston professorien urapolku.

Otakari 5

Tenure track - usein kysytyt kysymykset

Sivu sisältää linkin alkuperäiselle englanninkieliselle sivulle, johon on koottu professoreiden tenure track -urajärjestelmään liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä sekä vastaukset kysymyksiin.

Tenure track
Aalto tenure track evaluation criteria

Tenure track -arviointikriteerit

Professoreiden tenure track -urajärjestelmässä käytettävät arviointikriteerit perustuvat ennakoitavuuden, avoimuuden ja kansainvälisen vertailukelpoisuuden periaatteisiin. Sivulta löytyy arviointikriteerit, potentiaalin arviointi-ohjeet, opetusosaamisen arviointi, opetuksen arviointi, opetuksen arviointimatriisi, opetuksen arviointilautakunta, opetuspportfolio, statement of teaching competence, kielitaitovaatimukset.

Palvelut
Dipoli_ Aalto-yliopisto / Tuomas Uusheimo

Tenure Track -komitea

Aalto-yliopiston tenure track -komitea antaa lausunnon rehtorille professorien vakinaistamis- ja ylennyspäätöksissä ja suoraan pysyviin tehtäviin palkattavien professorien rekrytointipäätöksissä.

Aalto-yliopisto
Ihmisiä oppimiskeskuksessa/people in at the learning center

Akateemisten urajärjestelmien kehittäminen

Akateemisten urajärjestelmien kehittäminen on osa Aalto-yliopiston laatujärjestelmää. Tällä sivulla on kuvattu urajärjestelmien kehittämisprosessit.

Palvelut
Aalto University, Learning@Aalto Assessment for Lifelong Learning, photo Jere Savolainen

Human Resources Excellence - Parhaita henkilöstökäytäntöjä

Aalto-yliopisto on saanut vuonna 2012 Euroopan Komission myöntämän HR Excellence in Research -tunnustuksen ensimmäisenä Suomen yliopistoista. Tällä sivulla on tietoa Aallon HRS4R-prosessista sekä uusimmasta HRS4R-strategiasta ja toimintasuunnitelmasta.

Töihin Aaltoon
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu