Opettajan käsikirja

Oppimistilat opetukseen

Aalto-yliopiston Otaniemen-kampusta kehitetään hyvinvoinnin, kestävyyden ja digitalisaation periaatteiden mukaisesti.

Aallon fyysiset oppimistilat (mukaan lukien oppimateriaalit ja tuotteet, joiden käyttämiseen tilat on nimenomaisesti suunniteltu) tähtäävät joustavaan käyttöön, miellyttävään ympäristöön ja puhtaaseen, terveelliseen, käyttäjäystävälliseen oppimisympäristöön.

Oppimistilojen esitystekniikka on samanlaista huoneesta toiseen, mikä tarjoaa käyttäjille yhtenäisen luokkahuonekokemuksen. Keräämme ja analysoimme säännöllisesti tietoa käyttäjäkokemuksista. Sen pohjalta pystymme suunnittelemaan opetustiloja, jotka vastaavat käyttäjien nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin.

Teacher's handbook illustration: house
Opettajan käsikirjan on laatinut ja sitä ylläpitää opettajapalvelut.

BIZ

Miten pääsen oppimistiloihin?

  1. Aktivoi henkilökohtainen Aalto-käyttäjätunnuksesi.
  2. Hanki kulkutunniste ja rekisteröi se.
     

Katso myös:

Väre building

Miten löydän oman yksittäisen opetustapahtumani paikan?

  1. Jos haluat tietää yksittäisen opetustapahtuman paikan, tarkista se Sisun kurssikalenterista tai MyCoursesista.
  2. Jos etsit oppimistiloja, joita opiskelijatkin voivat varata, hyödynnä Aalto Space -sovellusta.
  3. Voit selata kampuksen kaikkia tiloja ja varata niitä osoitteessa booking.aalto.fi.
     

Miten kurssilleni varataan oppimistila?

Useimmissa tapauksissa oppimispalvelut tai laitoksesi varaa oppimistilat kurssien käyttöön. Niiden tehtävänä on myös varmistaa, että opiskelijoiden lukujärjestykset ovat toimivia. Opettajana voit helpottaa opetussuunnittelijoiden työtä tutustumalla tiloihin etukäteen ja kertomalla heille, mitkä tilat sopisivat opetukseesi parhaiten. Opetussuunnittelu tehdään vuodeksi kerrallaan. Opetussuunnittelijat kysyvät sinulta toiveitasi etukäteen. 

Millaisia oppimistiloja Aallolla on Otaniemen kampuksella?

Otaniemen kampuksella järjestetään monien eri alojen opetusta, joten erilaisia oppimistilojakin on tarjolla paljon. Osa on tiettyjen alojen käyttöön tarkoitettuja erityistiloja, joita hallinnoivat ja ylläpitävät eri laitokset. Useimmat oppimistilat ovat kuitenkin yhteisiä ja tarkoitettu kaikkien koulujen opetuskäyttöön. 

Yhteiset oppimistilat

  • Useimmat tavalliset keskikokoiset (15–59 paikkaa) ja suuret (vähintään 60 paikkaa) luokat ja suuret auditoriot (61–602 paikkaa) on varustettu laitteilla, jotka mahdollistavat luennoimisen sekä kampuksella että etänä osallistuville yleisöille. Luennot on mahdollista äänittää ja kuvata.
  • Voit käyttää useimpia pienistä luokista (1–14 paikkaa) samoin kuin Teamsin pienryhmätiloja (breakout rooms) siten, että jaat ison opetusryhmän pienryhmiin. Opiskelijat voivat käyttää niitä myös itsenäiseen opiskeluun. Opiskelijat voivat varata tiloja Aalto Space -sovelluksella   
  • Yhä useammat haluavat käyttää suuria, ryhmätyöhön soveltuvia opetustiloja. Aalto-yliopisto pyrkiikin lisäämään niiden määrää. Osa perinteisistä luentotyyppiseen opetukseen suunnitelluista tiloista on kalustettu siten, että ne on helppo muuntaa opetustilanteen aikana ryhmätyötiloiksi. 
  • Suurten ryhmien (60–115 paikkaa) yhteisöllinen pedagogiikka onnistuu myös porrastetuissa auditorioissa, jotka on optimoitu ryhmätyöhön. Niitä ovat esimerkiksi Otakaari 1:n luentosalit U8 ja U9 sekä Rakentajanaukio 4:n sali R3. Kampukselle on suunnitteilla lisää porrastettuja opetustiloja. 
  • Aalto on lisäämässä moniin luokkatiloihin kattomikrofonien ja lisänäyttöjen kaltaista esitystekniikkaa. Se mahdollistaa erittäin interaktiiviset hybridiluennot, joilla kampuksella ja etänä osallistuvia opiskelijoita kannustetaan vuorovaikutukseen. 
     

Etäopetusstudiot ovat kaikkien opettajien käytettävissä

Etäopetusstudiossa voit opettaa tai tehdä esim. opetukseen liittyviä videoita. Tämän lisäksi laitoksilla voi olla etäopetukseen soveltuvia omia tiloja. Varaathan tilat Aalto bookingin ohjeiden mukaan.   

  • Väre, J111
  • Otakaari 1, Y316
  • Oppimiskeskus, K015d
     

Laboratoriot, studiot ja muut erityiskäyttöön tarkoitetut oppimistilat

Jos haluat opettaa jonkin laitoksen laboratoriossa tai studiossa, ota yhteyttä suoraan kyseiselle laitokselle ja pyydä perehdytystä tilan käyttöön ja tarvittaessa erillistä kulkutunnistetta.

A sali

Mihin oppimistilan viasta raportoidaan?

Jokaisen tiloja käyttävän on erittäin tärkeää raportoida kaikki havaitsemansa viat ja ongelmat, jotta ne päästään korjaamaan nopeasti seuraavaa käyttäjää varten.

  1. Jos huomaat ongelmia tilan laitteissa tai tilassa itsessään, ota yhteyttä aulapalveluihin niiden aukioloaikoina
  2. Voit raportoida mitä tahansa opetustiloissa havaitsemiasi vikoja valitsemalla tilan Aalto Space -sovelluksessa ja valitsemalla kohdan ”Report issue”.
  3. Jos huomaat IT-ongelmia, raportoi ne tietotekniikkapalvelujen (ITS) itsepalveluportaalissa.
  4. Yleinen palaute: Arvioi tiloja ja kerro kehitysideoitasi Aalto Space -sovelluksessa. 

Millaista esitystekniikkaa oppimistiloissa on?

Otaniemen opetustilojen audiovisuaalista esitystekniikkaa on uusittu huomattavasti vuodesta 2019 alkaen. Aallon tavoitteena on tarjota käyttöön laadukasta av-tekniikkaa, jota on helppo ohjata käyttöpaneelilla. Koko kampuksella on käytössä samanlaiset laitteet, mistä syntyy yhdenmukainen käyttökokemus. Yhä useammissa oppimistiloissa on mahdollista striimata luentoja, mikä mahdollistaa hybridi- ja etäopetuksen. Uusittujen laitteiden ansiosta voit ohjata kameraa tilan käyttöpaneelilla, liittää oman laitteesi tilan AV-järjestelmään ja käyttää samalla tilan mikrofonia ja kameraa, kuulla etäosallistujat ja liikkua opettaessasi tilassa vapaasti ilman, että ääni katkeaa. 

AV-tekniikalla varustettu oppimistila sisältää vakiona

  • yhden tai useampia näyttöjä 
  • äänentoiston 
  • katto- tai pöytämikrofoneja 
  • mahdollisuuksia langattomaan esittämiseen
  • mahdollisuuden yhdistää omat laitteesi huoneen järjestelmiin: voit käyttää huoneen kameroita ja mikrofoneja omalta laitteeltasi (voit esimerkiksi käyttää tietokoneellasi Zoomia tai Panoptoa ja yhdistää ne suoraan tilan av-järjestelmään)
  • yhden tai useampia kameroita
  • toiminnot luennon tallentamiseen
  • ryhmätyötiloissa: ryhmäkohtaisia näyttöjä
  • suurissa luentosaleissa: kädessä pidettäviä ja headset-mikrofoneja, pöytämikrofoneja, videotykkejä tai videotykkien ja näyttöjen yhdistelmiä.
     

Etä- ja hybridiopetus

Opetustiloja uudistetaan jatkuvasti. Voit halutessasi jo testata alla olevien tilojen täysmittaisia hybridiopetustyökaluja, etenkin kattomikrofonia (tilanne elokuussa 2022):

  • Otakaari 1: Hybridiopetusstudio U134a
  • Otakaari 3: F175a
  • Otakaari 4: 201 ja 202
  • Maarintie 8: AS3, AS4, TU3, TU4, TU5, TU6 ja TU7

Katso myös:

U block

Mitkä ovat yhteisten oppimistilojen käytön hyvät käytännöt?

Useimmat oppimistilat ovat kaikkien koulujen käytettävissä opettamiseen ja oppimiseen riippumatta siitä, missä rakennuksessa ne sijaitsevat. Kannustamme opettamaan ja oppimaan eri puolilla kampusta riippumatta siitä, missä oma ”kotipaikkasi” (laitos, ohjelma tai korkeakoulu) sijaitsee. 

  1. Varmista, että sinulla on varaus tilaan, jota aiot käyttää. Tilat kursseja varten varaa yleensä oppimispalvelut ennen kurssin alkua.
  2. Ethän irrota AV-johtoja tai vaihda niiden järjestystä, muuta yhteyksiä tai vie tiloista laitteita, koska silloin seuraava käyttäjä ei välttämättä pysty käyttämään esitysjärjestelmää ongelmitta tai noudattamaan sen käyttöohjeita.
  3. Jos viet tiloista huonekaluja tai järjestelet niitä, palautathan lopuksi huoneen alkuperäiseen järjestykseen. Jos tila ei ole odotetussa kunnossa, siitä voi olla haittaa seuraavalle käyttäjälle, tai seuraavan käyttäjän opetustilaisuus voi jopa epäonnistua. Kampuksen palveluhenkilökunnalla ei ole valitettavasti aikaa tarkistaa kaikkia tiloja käytön jälkeen.
  4. Kun opetustilaisuus päättyy, sammuta esitysjärjestelmä käyttöpaneelista ja käytä hetki tilan siistimiseen.
  5. Jos huomaat, että tilasta puuttuu laitteita tai että laitteet eivät toimi kunnolla, raportoithan ongelmasta. Olemme kaikki vastuussa siitä, että kampuksen oppimistilat toimivat myös seuraaville käyttäjille. 
U8

Mistä saa apua ja koulutusta oppimistilojen käyttöön?

Uudistetut esitysjärjestelmät voivat ensi alkuun tuntua vaikeilta, etenkin jos aiot opettaa samaan aikaan sekä kampuksella että etänä osallistuvia opiskelijoita. Käythän tutustumassa oppimistilaan/-tiloihin etukäteen, harjoittele laitteiden käyttöä ja pyydä neuvoa. Rohkaisemme myös kysymään omilta kollegoilta – ja miksei opiskelijoiltakin – heidän hyväksi havaitsemistaan käytännöistä. 

Opi käytännössä

  • Luokkien esitystekniikan käyttöä voi harjoitella virtuaalisessa AV-harjoittelutilassa (tilanne 9/2022: käyttöliittymä englanniksi, käyttöohjeet vain suomeksi).
  • Kaikissa oppimistiloissa on kirjalliset pikaohjeet esittämisen aloittamiseen. Jos ohjeita ei ole, pyydäthän uudet aulapalveluilta.
  • Kannattaa tutustua myös AV-esitystekniikan käyttöohjeisiin
  • Jos tarvitset apua esitystekniikan käyttöön, ota yhteyttä etukäteen: [email protected].
     

Koulutusta oppimistilojen käyttöön

Apua opettamisen aikana

  • Jos tilassa on kiireellinen ongelma, ota ensimmäiseksi yhteyttä aulapalveluihin (aukioloajat). Aulapalvelujen henkilöstöltä saat apua, jos tilasta puuttuu laitteita. He osaavat myös ratkaista esityslaitteiden yleisimpiä ongelmia. Jos ongelma on laaja, ota yhteyttä IT-palveluihin (050 513 2000), niin saat lisää tukea ja laitteet korjataan.
  • Odottamattomissa tilanteissa (esimerkiksi jäädessäsi lukitun oven taakse jumiin) voit ottaa yhteyttä AaltoApua-numeroon 050 46 46 462. Numero palvelee ympäri vuorokauden.   
ryhmätyö

Ketkä kehittävät oppimistiloja ja miten?

Aalto-yliopisto kehittää jatkuvasti fyysisiä ja digitaalisia oppimisympäristöjään ja palvelujaan. Kehitystyöstä vastaa useampi yksikkö ja tiimi, joiden tavoitteena on kehittää tiloja käyttäjäkeskeisesti. Olemme kartoittaneet opettajien ja opiskelijoiden tarpeita kyselyillä ja haastatteluilla ja hyödyntäneet datan analysoinnista saatuja tietoja viimeaikaisissa oppimistilojen remonteissa. Kehittämistyötä tekevät yhteistyössä seuraavat yksiköt:

  • Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE): Kampus- ja kiinteistöpalvelut. 
  • Aalto-yliopiston IT-palvelut: Oppimistilojen esitystekniikka ja käyttöohjeet. 
  • Aalto-yliopiston oppimispalvelut  (Learning Services, LES) kerää opetustilojen käyttäjien kokemuksia, mikä tukee nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin vastaavien opetustilojen suunnittelua, opetussuunnitelmatyötä ja opettajien kouluttamista opetustilojen käyttöön yhdessä IT-palvelujen kanssa.
  • Aalto-yliopiston aulapalvelut: Ensimmäinen yhteyspiste käyttäjien tukipyynnöille. 

Linkkejä

Lecture hall during the lecture

Opetus ja oppiminen

Ajankohtaiset asiat ja palvelut opettajille.

Kuinka onnistuimme?

Tavoitteemme on tarjota opettajille saatavilla olevaa, ajankohtaista ja tarkkaa tietoa. Kehitämme Opettajan käsikirjaa saamamme palautteen perusteella jatkuvana prosessina. Tarvitsemme käyttäjien apua tähän.

Annathan meille palautetta tällä yksinkertaisella pidän, toivon -lomakkeella.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: