Henkilökohtaiset opintojärjestelyt perustuvat asiantuntijan lausuntoon. Tarvitset siis lääkärin, psykologin tai muun vastaavan asiantuntijan todistuksen, josta selviää peruste yksilöllisille järjestelyille. Jos mahdollista, todistuksesta olisi hyvä ilmetä, millaisista konkreettisista järjestelyistä hyötyisit.
Lukihäiriön vuoksi henkilökohtaisia opintojärjestelyjä tarvitseva (esimerkiksi lisäaikaa tenttiin) voi toimittaa koulutuksen saaneen erityisopettajan, asiaan perehtyneen psykologin, puheterapeutin tai erikoislääkärin lausunnon. Jos sinulle on myönnetty lisäaikaa tai muita yksilöllisiä järjestelyjä ylioppilaskirjoituksiin, voit toimittaa ylioppilastutkintolautakunnan antaman päätöksen, jos siitä ilmenee myönnetyt tukitoimet.
Lausuntojen voimassaoloaika katsotaan tapauskohtaisesti riippuen vamman, sairauden tai oppimisvaikeuden pysyväisyydestä. Lukihäiriön osalta otetaan huomioon lausunnot, jotka ovat hankittu 16-vuotiaana tai sen jälkeen.
Asiantuntijoiden lausuntoja ei tallenneta yliopiston järjestelmiin ja tarkemmat tiedot opiskelijan terveydentilasta eivät tule kenenkään muun kuin suosituksen myöntävän henkilön tietoon.
Yhdenvertaisuuslain (1325/2014) ja Aalto-yliopiston yleisten opetusta ja opiskelua koskevien sääntöjen (24 §) perusteella opiskelijan kouluttautumisedellytyksiä tulee parantaa kohtuullisiin toimiin ryhtymällä, mikäli opiskelija ei vammaisuuden tai muun vastaavaan terveydellisen syyn vuoksi pysty tekemään opintojaan opetussuunnitelmassa ja kurssillla määrätyllä tavalla.
Käytännössä nämä toimet eli opintojärjestelyt ovat joustavia henkilökohtaisia opintoratkaisuja kurssiopetuksen ja tenttien järjestelyihin sekä työmuotoihin. Opettaja arvioi ja määrittelee toteutuksen opintojakson kurssin osaamistavoitteiden pohjalta. Tutkinnoille ja kursseille asetettujen osaamistavoitteiden on täytyttävä.
Henkilökohtaiset opintojärjestelyt pohjautuvat asiantuntijan lausuntoon.
Opintojärjestelyt voivat olla esimerkiksi:
- lisäaika tentissä
- erillinen tenttitila
- tentin tekeminen tietokoneella
- suositus suorittaa kurssiin sisältyvät esiintymistilanteet pienemmässä ryhmässä tai vain opettajan läsnäollessa
- kirjallisten materiaalien antaminen suuremmalla fonttikoolla
Opiskelijaa tukevista järjestelyistä sovitaan tarkemmin koulun edustajan kanssa pidettävässä tapaamisessa.
Henkilökohtaisten opintojärjestelyiden suositus annetaan opiskelijalle koulun yhteyshenkilön tapaamisen jälkeen.
Suositukselle kirjataan opiskelijalle myönnetyt henkilökohtaiset opintojärjestelyt ja suosituksen kesto. Suositukselle ei kirjata tietoja opiskelijan terveydentilasta, koska terveydentilaan liittyvät asiat ovat tietosuoja-asetuksen suojelemia. Suositukselle kirjataan myös opintojärjestelyiden oikeuden myöntäneen henkilön yhteystiedot.
Suositus annetaan opiskelijalle kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi (poislukien Kauppakorkeakoulu).
Jotta opiskelijalle myönnetyt opintojärjestelyt voidaan ottaa huomioon kurssilla ja tentissä, tulee opiskelijan näyttää henkilökohtaisten opintojärjestelyiden suositus opettajalle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa eli kurssille tai tenttiin ilmoittautuessa. Tällä tavalla opettajalla on aikaa ottaa järjestelyt huomioon kurssin toteutuksessa ja keskustella, millaiset järjestelyt hyödyttävät opiskelijaa kurssin suorittamisessa. Opiskelijoita opastetaan henkilökohtaisten opintojärjestelyiden käytännöistä tarkemmin suosituksen kirjoittamisen yhteydessä.
Oppimiskeskus tarjoaa opiskelijoiden käyttöön saavutettavaa kurssikirjallisuutta yhteistyössä Celia-asiantuntijakeskuksen kanssa. Saavutettavaa kurssikirjallisuutta tarjotaan lukemisesteisille opiskelijoille. Palvelu on tarkoitettu läsnäolevaksi ilmoittautuneille opiskelijoille.
Lisätietoa saavutettavista kurssikirjoista löytyy täältä:
Saavutettavat kurssikirjat
Löydät lisätietoa eri toimijoiden tarjoamista tukipalveluista yliopiston ulkopuolella alla olevista linkeistä.
Apuvälineet (KELA)
Erilaisten oppijoiden liitto
Henkilökohtaiset avustajat
Helsingin seudun erilaiset oppijat HERO
Kuntoutussäätiö (Tuottaa oikea-aikaisia ja asiakaslähtöisiä kuntoutuspalveluja, jotka työ-, opiskelu- ja toimintakykyä)
Opaskoirat ja avustajakoirat
Tukilinja (Edistää vammaisten ja pitkäaikaisesti toimintarajoitteisten henkilöiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisia toimintamahdollisuuksia yhteiskunnassa ja tarjoaa apurahoja)
Tulkkipalvelut (puhe-, kirjoitus-, kuvailu- ja viittomakielen tulkkaus)
Vaihtoon lähtevä opiskelija voi tarvita esteettömyyspalveluita vamman, sairauden tai esimerkiksi oppimisvaikeuden takia. Henkilökohtaisten järjestelyiden tarkoituksena on tukea vaihtoon lähtijän opiskelua ja arjen sujumista: asumista, liikkumista, vapaa-ajan osallistumismahdollisuuksia, terveyttä ja hyvinvointia. Tuen tarve ja laatu vaihtelevat yksilöllisesti, samoin myös ratkaisut.
Lisätietoa esteettömyystuesta vaihto-opintoihin löytyy täältä.
Oikeus henkilökohtaisiin opintojärjestelyihin on salassapidettävää tietoa (JulkL 24 § 1 mom 25 k)
Salassapidettävyys tarkoittaa sitä, että asia tulisi olla vain niiden tiedossa, joilla on erikseen perusteltu välttämätön tarve päästä perehtymään siihen. Opiskelijalle myönnetty oikeus henkilökohtaisiin opintojärjestelyihin tulisi siis olla vain kyseisen kurssin opettajan sekä mahdollisesti loppukokeen järjestelyihin tai arviointiin osallistuvien yliopiston henkilökuntaan kuuluvien henkilöiden tiedossa.
Löydät henkilökohtaisten opintojärjestelyiden tietosuojailmoituksen alta pdf-liitteenä.