Studeranden Zachary Burda vill utveckla robotar som underlättar vår vardag
Zachary som studerar med automation och robotik som huvudämne blev i gymnasiet fascinerad av Aaltos tidsenlighet och den företagaranda som rådde där.
Vid Aalto-universitetets Högskola för elektroteknik har utbildningarna på kandidatnivå förnyats: den tidigare utbildningen automation och informationsteknologi har ersatts av två utbildningar, dels automation och robotik och dels informationsteknologi.
Efter reformen erbjuder Högskolan för elektroteknik fyra finsk- och svenskspråkiga utbildningar på kandidatnivå:
Obs! Ansökningstiden till kandidatprogrammen är 16–30.3.2022. Alla kandidat- och magisterprogram vid Högskolan för elektroteknik hittar du här.
Automation behövs överallt, från varje hem till industriella tillämpningar, och hjälper oss att hantera till exempel fabriker, kraftverk och trafik. Automation är essentiellt för att skapa en hållbar framtid. Det ger oss förutsättningar för ett miljövänligt, högklassigt, tryggt och välfungerande samhälle. Automation har till exempel en central roll i övergången till förnybar energi, eftersom det kommer att kräva smart justering av energikonsumtionen för byggnader, trafik och industriproduktion. Robotik är ett av automationens delområden, där man utvecklar självständigt fungerande apparater av alla slag. Industrirobotar som kan fungera tillsammans och lära sig, självstyrande bilar och arbetsmaskiner samt vissa kirurgiska apparater är exempel på robotar.
Läs mer: Automation och robotik
Bioinformationsteknologi är en tvärvetenskaplig huvudämneshelhet där ingenjörsvetenskaper, matematik och datateknik sammanförs för att svara på utmaningar inom bio- och hälsobranschen. Vi utbildar framtida toppvetare som kan främja till exempel diagnosticering, behandling och förebyggande av sjukdomar, rengöring av miljön och förbättring av livskvaliteten.
Läs mer: Bioinformationsteknologi
Vad skulle samhället vara utan elektronik och elektroteknik? Vi drar dagligen nytta av elektroniska och elektrotekniska lösningar inom till exempel hälsa, rörlighet och kommunikation. Ansökningsalternativet elektronik och elektroteknik ger dig förutsättningar att uppfatta och förstå dessa lösningar med studier i matematik, fysik, elektronik och programmering som grund. Du blir teknologie kandidat, med utmärkta färdigheter i att arbeta med de elektrotekniska apparater och applikationer som omger oss, förstå teknologin bakom innovationer och påverka utvecklingen av samhället och vår livsmiljö.
Läs mer: Elekronik och elektroteknik
Vet du vad som händer i bakgrunden i de mobila nätverken och på internet när du köper en ny produkt på webben med din telefon, ser på videor på Youtube eller använder Snapchat eller Instagram? Har du undrat hur talstyrning eller radioteknologi fungerar, hur tekniken bakom självstyrda bilar ser ut eller hur vi kunde minimera internetteknologins energiförbrukning?
Informationsteknologi möjliggör alla de ovannämnda tillämpningarna i vår vardag, och även till exempel smarta hem och flera olika hälsoteknologiska lösningar. Informationsteknologi är också mycket annat och har en avgörande position för samhällets och olika organisationers verksamhet. Studierna ger dig som är intresserad av programmering, matematik och fysik utmärkta förutsättningar att utvecklas till framtidens experter på aktuella områden som kombinerar databitar och den verkliga världen. Utmaningar inom mobilteknologi, hälsoteknologiska tillämpningar och internet väntar på att tacklas.
Läs mer: Informationsteknologi
Zachary som studerar med automation och robotik som huvudämne blev i gymnasiet fascinerad av Aaltos tidsenlighet och den företagaranda som rådde där.
På kandidatstadiet valde Nina informationsteknologi som huvudämne. Hon uppmuntrar till att fördomsfritt kombinera teknik också med humanistiska ämnen.
”Jag kommer åtminstone inte att börja studera teknik”, tänkte Antti Regelin i gymnasiet. Men det gick ändå annorlunda och nu studerar Regelin för andra året automation och robotik.
Studeranden Emmaleena Ahonen tycker att framtiden på området ser ljus ut, eftersom också oväntade områden kräver kunnande.
Tack vare det breda kursutbudet och den fria rörligheten mellan högskolorna kunde Oskari Lehtonen fördjupa sig i de ämnen som intresserade honom mest.