Nyheter

Automation och robotik samt informationsteknologi särskildes till separata utbildningar

Vid Högskolan för elektroteknik kan du nu söka till fyra finsk- och svenskspråkiga utbildningar.
Aalto-yliopiston opiskelijoita
Bild: Unto Rautio / Aalto-universitetet

Vid Aalto-universitetets Högskola för elektroteknik har utbildningarna på kandidatnivå förnyats: den tidigare utbildningen automation och informationsteknologi har ersatts av två utbildningar, dels automation och robotik och dels informationsteknologi.

Efter reformen erbjuder Högskolan för elektroteknik fyra finsk- och svenskspråkiga utbildningar på kandidatnivå:

 • Automation och robotik
 • Bioinformationsteknologi
 • Elektronik och elektroteknik
 • Informationsteknologi

Obs! Ansökningstiden till kandidatprogrammen är 16–30.3.2022. Alla kandidat- och magisterprogram vid Högskolan för elektroteknik hittar du här.

Bekanta dig med ansökningsalternativen.

  Sähköpajakurssilaisia

  Automation och robotik

  Automation behövs överallt, från varje hem till industriella tillämpningar, och hjälper oss att hantera till exempel fabriker, kraftverk och trafik. Automation är essentiellt för att skapa en hållbar framtid. Det ger oss förutsättningar för ett miljövänligt, högklassigt, tryggt och välfungerande samhälle. Automation har till exempel en central roll i övergången till förnybar energi, eftersom det kommer att kräva smart justering av energikonsumtionen för byggnader, trafik och industriproduktion. Robotik är ett av automationens delområden, där man utvecklar självständigt fungerande apparater av alla slag. Industrirobotar som kan fungera tillsammans och lära sig, självstyrande bilar och arbetsmaskiner samt vissa kirurgiska apparater är exempel på robotar.

  Läs mer: Automation och robotik

  Aalto-yliopiston opiskelijoita

  Bioinformationsteknologi

  Bioinformationsteknologi är en tvärvetenskaplig huvudämneshelhet där ingenjörsvetenskaper, matematik och datateknik sammanförs för att svara på utmaningar inom bio- och hälsobranschen. Vi utbildar framtida toppvetare som kan främja till exempel diagnosticering, behandling och förebyggande av sjukdomar, rengöring av miljön och förbättring av livskvaliteten.

  Läs mer: Bioinformationsteknologi

  Sähköpajakurssilaisia

  Elektronik och elektroteknik

  Vad skulle samhället vara utan elektronik och elektroteknik? Vi drar dagligen nytta av elektroniska och elektrotekniska lösningar inom till exempel hälsa, rörlighet och kommunikation. Ansökningsalternativet elektronik och elektroteknik ger dig förutsättningar att uppfatta och förstå dessa lösningar med studier i matematik, fysik, elektronik och programmering som grund. Du blir teknologie kandidat, med utmärkta färdigheter i att arbeta med de elektrotekniska apparater och applikationer som omger oss, förstå teknologin bakom innovationer och påverka utvecklingen av samhället och vår livsmiljö.

  Läs mer: Elekronik och elektroteknik

  Aalto-yliopiston opiskelijoita

  Informationsteknologi

  Vet du vad som händer i bakgrunden i de mobila nätverken och på internet när du köper en ny produkt på webben med din telefon, ser på videor på Youtube eller använder Snapchat eller Instagram? Har du undrat hur talstyrning eller radioteknologi fungerar, hur tekniken bakom självstyrda bilar ser ut eller hur vi kunde minimera internetteknologins energiförbrukning?

  Informationsteknologi möjliggör alla de ovannämnda tillämpningarna i vår vardag, och även till exempel smarta hem och flera olika hälsoteknologiska lösningar. Informationsteknologi är också mycket annat och har en avgörande position för samhällets och olika organisationers verksamhet. Studierna ger dig som är intresserad av programmering, matematik och fysik utmärkta förutsättningar att utvecklas till framtidens experter på aktuella områden som kombinerar databitar och den verkliga världen. Utmaningar inom mobilteknologi, hälsoteknologiska tillämpningar och internet väntar på att tacklas.

  Läs mer: Informationsteknologi

  Varför välja elektronik eller elektroteknik? Läs om teknologernas erfarenheter av de olika huvudämnena!

  Opiskelija Zachary Burda Dipolin edessä talvella Otaniemessä.

  Studeranden Zachary Burda vill utveckla robotar som underlättar vår vardag

  Zachary som studerar med automation och robotik som huvudämne blev i gymnasiet fascinerad av Aaltos tidsenlighet och den företagaranda som rådde där.

  Nyheter
  Opiskelija Niina Tapanainen talvella Otaniemessä.

  Studeranden Niina Tapanainen: jag studerar teknik eftersom jag vill förbättra människors liv

  På kandidatstadiet valde Nina informationsteknologi som huvudämne. Hon uppmuntrar till att fördomsfritt kombinera teknik också med humanistiska ämnen.

  Nyheter
  Antti Regelin/ automaatio- ja informaatioteknologia/ Aalto-yliopisto /image: Ira Matilainen

  Studerande Antti Regelin: Vid Aalto uppmuntras vi att vara kreativa och modiga

  ”Jag kommer åtminstone inte att börja studera teknik”, tänkte Antti Regelin i gymnasiet. Men det gick ändå annorlunda och nu studerar Regelin för andra året automation och robotik.

  Nyheter
  Electrical engineering student Emmaleena Ahonen.

  ”Inom det elektrotekniska området kan man bygga en mera ansvarsfull och intelligent framtid”

  Studeranden Emmaleena Ahonen tycker att framtiden på området ser ljus ut, eftersom också oväntade områden kräver kunnande.

  Nyheter
  Aalto University / First year master’s student Oskari Lehtonen / photo: Linda Koskinen

  I kandidatprogrammet för bioinformationsteknologi löser man uppgifter tillsammans och det är det bästa

  Tack vare det breda kursutbudet och den fria rörligheten mellan högskolorna kunde Oskari Lehtonen fördjupa sig i de ämnen som intresserade honom mest.

  Nyheter
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

  Läs fler nyheter

  Piano Top Loungessa
  Campus, Samarbete, Studier, Universitetet Publicerat:

  Studenterna bestämde: två gemensamma pianon anlände till campuset

  Vinnaren av Aalto-universitetets studenternas inkluderande budget är gemensam piano.
  Aalto-wide sustainability minor logo
  Studier Publicerat:

  Nytt mångvetenskapligt biämne i hållbar utveckling startar vid Aalto i höst

  Aalto erbjuder ett nytt biämne, Luonnonvarojen kestävä käyttö (Hållbar användning av naturresurser), som nu är redo att tilläggas i din studieplan!
  Two students watching measurements from a computer
  Studier Publicerat:

  Programmet Health Technology Engineering ger färdigheter att utveckla innovativa tekniska lösningar på hälsorelaterade problem

  Det nya magisterprogrammet kombinerar tekniskt kunnande och praktisk förståelse för hälsofrågor.
  Course work for Smart Wearables
  Studier Publicerat:

  Smart Wearables-kurserna lär studerande ingenjörs- och designfärdigheter

  I Smart Wearables-kursernas tvärvetenskapliga team skapas otroligt kreativa projekt där studerande inom olika discipliner får lära sig av varandra.