Nyheter

”Inom det elektrotekniska området kan man bygga en mera ansvarsfull och intelligent framtid”

Studeranden Emmaleena Ahonen tycker att framtiden på området ser ljus ut, eftersom också oväntade områden kräver kunnande.
Electrical engineering student Emmaleena Ahonen.
Emmaleena Ahonen.

Emmaleena Ahonen har varit mycket nöjd med att hon beslöt söka till utbildningen elektronik och elektroteknik. Hon har gett sig studentlivet i våld med hull och hår och har redan suttit i Elingenjörsgillets styrelse i två år. För Emmaleena känns gillet som en andra familj som gett henne oförglömliga upplevelser.

Varför valde du elektronik och elektroteknik?

I gymnasiet funderade jag också på många andra alternativ, som internationella universitet och handelsvetenskaper. Under studentexamensprovet i matematik insåg jag att jag ville söka till det tekniska området. Jag började studera utbudet på Aaltos webbplats och stannade för huvudämnet elektronik och elektroteknik. Det verkade vara ett ämne som gav breda kunskaper och öppnade dörrarna till många områden. Jag kunde inte tänka mig ett bättre alternativ.

Hur har studentlivet varit i praktiken?

Studentlivet och särskilt gillesverksamheten har betytt väldigt mycket för mig. Vid Aalto finns olika organisationer och gillen som sammanför studerande inom samma område. Jag deltar i Elingenjörsgillets verksamhet.

Via gillet har jag fått möjlighet att resa, haft fina upplevelser och lärt mig saker som man inte lär sig på föreläsningarna. I gillesverksamheten får man till exempel anordna stora evenemang, leda föreningar och sköta deras administration. Gillet har blivit som en andra familj för mig.

I år har jag fungerat som gillets fuxkapten, och det har varit väldigt roligt! Vi ska bekanta de nya studerandena med studentlivet och med vad det innebär att vara teknolog. Vi gjorde till exempel en fuxguide och anordnade olika evenemang och introduktioner. I år har evenemangen huvudsakligen hållits utomhus eller på distans, och några pyttesmå evenemang har ordnats.

I arbetslivet värdesätter man att jag har kompetens inom elektroteknik och fått min utbildning vid Aalto-universitetet.

Emmaleena Ahonen

Vilken har varit den intressantaste kursen?

Av kurserna på kandidatstadiet tyckte jag särskilt om kurserna i matematik, för matte har alltid varit min grej. Också kandidatarbetet var verkligt coolt, för jag fick djupdyka i ett ämne jag själv valt med ett proffs som handledare.

Av magisterkurserna har den intressantaste hittills varit Translational Engineering Forum, där jag fick jobba som projektchef. Föreläsningarna på kursen var verkligt intressanta och vi hade flera gästföreläsare. På kursen förde vi en lärojournal, och på grundval av den gav professorn feedback åt var och en varannan vecka. Kursen gav deltagarna en reell möjlighet att tänka över saker och ting och utveckla sig själv!

Vilka färdigheter har du fått för arbetslivet?

Jag har haft konkret nytta av studierna i mitt nuvarande jobb som projektchef i företaget Profit Software. Där har jag lärt mig mycket om automation, projektledning och agil programvaruutveckling. På några år har jag fått utveckla mig från praktikant till projektchef för ett internationellt projekt, vilket är verkligt sporrande. I arbetslivet värdesätter man att jag har kompetens inom elektroteknik och fått min utbildning vid Aalto-universitetet.

Studierna inom elektroteknik är ganska krävande men ger färdigheter för en mångfald områden. När man har framgång också i de svåraste kurserna inser man att man klarar av kniviga problem också i arbetslivet. 

Hur ser du framtiden på området?

Framtiden på området ser riktigt ljus ut! Sysselsättningen på vårt område är utmärkt. Experter på teknik och el behövs på många områden, såsom medicin, rymdforskning och energi. Sådan kompetens behövs också på oväntade områden, såsom finansteknologi, där jag själv jobbar. Utbildning inom elteknik öppnar dörrarna till världen och ger färdigheter för livet, där bara fantasin sätter gränser.

Jag kan rekommendera området för dem som vill sätta spår och vara med och bygga en mera ansvarsfull och intelligent framtid. Till gymnasieelever vill jag säga att våga drömma – på teknikområdet hittar ni säkert verktygen att förverkliga drömmarna!

 

Vill du höra mer om studier och studentliv vid Aalto-universitet? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Följ oss

Läs mer och titta på en video om Sähköpaja

Läs mer om Elektronik och elektroteknik eller se alla program vi erbjuder. 

Aalto University / sähköpajakurssi / Photography Mikko Raskinen

Elektronik och elektroteknik, teknologie kandidat och diplomingenjör

Vad vore samhället utan de möjligheter som öppnas av elektronik och elektroteknik? Vi använder dagligen lösningar inom exempelvis hälsovård, transport och kommunikation som alla baserar sig på elektronik och elektroteknik. Utbildningsprogrammet för elektronik och elektroteknik ger studeranden färdigheter att gestalta och förstå dessa lösningar med hjälp av studierna i matematik, fysik, elektronik och programmering. Studerandena utexamineras som teknologie kandidater med utmärkta förutsättningar att arbeta med de elektrotekniska apparater och tillämpningar som omger oss och på så sätt påverka utvecklingen av samhället och vår livsmiljö.

Utbildningsutbud
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Studier

Elektriciteten finns överallt och samhället skulle inte fungera utan den. Som studerande vid Högskolan för elektroteknik får du söka lösningar exempelvis på frågor gällande människans välbefinnande och hållbar utveckling. På den här sidan hittar du information om kandidat-, magister- och doktorandprogram vid Högskolan för elektroteknik.

Högskolan för elektroteknik
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Student Verneri Hirvonen
Studier Publicerat:

Studeranden Verneri Hirvonen: "Studierna vid Aalto-universitetet är väldigt flexibla"

Verneri är den första studerande som har utexaminerats från det engelskspråkiga huvudämnet Digital Systems and Design.
Henkilö seisoo kädet puuskassa seinän edessä, jolle on heijastettu virtapiirejä esittävä kuva ja katselee tyynen näköisenä poispäin kamerasta.
Pressmeddelanden, Studier Publicerat:

FITech-nätverksuniversitetet fick tilläggstid för sina avgiftsfria ICT-kurser

Enligt undervisnings- och kulturministeriets beslut fortsätter de kurserna inom datateknik som är öppna för alla till utgången av 2023.
Aalto University students enjoying coffee on campus
Studier Publicerat:

Aalto-universitetets kandidatprogram kommer att acceptera både SAT- och ACT-test under antagningen 2022

Från och med antagningsrundan 2022 har Aalto-universitetet beslutit att även acceptera ACT-testet till alla de engelskspråkiga ansökningsalternativen som tidigare endast godkänt SAT-testet.
Applied psychology. Picture: Matti Ahlgren, Aalto University.
Studier Publicerat:

Unik utbildning i teknisk psykologi bygger på teknologi och förståelse av människan, på ett praktiskt sätt

Personer som utexaminerats från teknisk psykologi kan till exempel arbeta som experter på människoorienterad artificiell intelligens eller som utvecklare av elektroniska hälso- och sjukvårdstjänster. Ansökan till den nya utbildningen inleds våren 2022.