Nyheter

I kandidatprogrammet för bioinformationsteknologi löser man uppgifter tillsammans och det är det bästa

Tack vare det breda kursutbudet och den fria rörligheten mellan högskolorna kunde Oskari Lehtonen fördjupa sig i de ämnen som intresserade honom mest.
Aalto University / First year master’s student Oskari Lehtonen / photo: Linda Koskinen
Första årets magisterstuderande Oskari Lehtonen visste redan i kandidatskedet att han skulle sikta in sig på magisterprogrammet Bioinformatics and Digital Health.

Hur började du studera bioinformationsteknologi?

Jag sökte olika ansökningsalternativ inom den naturvetenskapliga branschen på nätet och en av mina Google-sökningar ledde mig till sidan för kandidatexamen inom bioinformationsteknologi (bioIT). Jag ögnade igenom kurserna som ingick i examen och märkte att jag var intresserad av nästan alla. Studierna kändes som mina egna så jag började själv läsa på inträdesförhöret och kom in på första försöket.

Hur är studierna i praktiken?

Kandidatstudierna inom bioIT är arbetsdryga men belönande. Det är fråga om heltidsstudier och uppgifterna löser man tillsammans med studiekompisarna och det är det allra bästa. Den egna kompetensen och kompisrelationerna stärks då uppgifterna utförs tillsammans.

Studieutbudet i huvudämnet hör till Aaltos mest omfattande. Kurser erbjuds från åtminstone tre olika högskolor så studerande har möjlighet att få se och studera tillvägagångssätt och metoder inom olika branscher.

De två första åren utgörs studierna till största delen av grundkurser som har valts till examen med tanke på flera olika LST-magisterprogram (Life Science Technologies). Utbudet är omfattande: statistisk matematik, signalbehandling och relaterad matematik, kemi, fysik, biologi och programmering.

Eftersom studierna är väldigt tvärvetenskapliga kan helhetsbilden av studierna i kandidatskedet vara ganska splittrad. Man får mest ut av huvudämnet om man i god tid klargör för sig själv vilken magisterlinje man senare söker till. En ungefärlig uppfattning om vad man siktar in sig på i framtiden underlättar valet av de mest väsentliga kurserna. Själv har jag till exempel alltid varit intresserad av bioinformatik, dvs. datorbaserad analysering av biologiska data och olika maskininlärningsmetoder anpassade till biologiska data, så redan i kandidatskedet valde jag kurser relaterade till detta. Aaltos kursutbud är så omfattande och rörligheten mellan högskolorna så fri att alla säkert hittar studier som stöder de framtida planerna.

Vad är bäst med studierna?

Själv gillade jag programmering bäst, det var mycket att göra under kurserna och man fick fördjupa sig i studierna. Det bästa med studierna är kanske just det att man kan fördjupa sig ordentligt i de kurser som intresserar en själv mest. Självklart var inte alla kurser alltid så roliga, men de kurser vars ämnen man verkligen kunde fördjupa sig i var mest belönande under hela studietiden. Nu är jag tacksam över att jag fördjupade mig i olika ämnen.

Jag lär mig hela tiden att se och utnyttja det jag lärt mig – såsom statistik- och maskininlärningsmetoder i dataanalys – i arbetet och i studierna. Någon dag kanske jag får ta i bruk alldeles nya metoder. Utan mina bioIT-studier skulle det knappast vara möjligt.

Hur ser framtiden i branschen ut?

Utmärkt tack vare dess mångfald. Huvudämnet kan leda till planering av medicinvetenskapliga enheter, konsumentprodukter, biomaterial, mediciner, maskininlärnings- och visualiseringsmetoder för analys eller data – eller till exempel cancerforskare. Listan tar aldrig slut! Och hittar man inte ett lämpligt arbete finns det spelrum på fältet eftersom biologins mångfald ger möjlighet att skapa olika produkter och metoder för forskning eller för exempelvis konsumentmarknaden. Det finns obegränsat med nya uppfinningar som ännu inte utvecklats inom branschen, det om något är motiverande.

Läs mer om kandidatprogrammet för bioinformationsteknologi

Follow us

Read more

See all the programmes the School of Electrical Engineering offers or read more interviews!

kuva: opiskelijoita työskentelemässä

Study electrical engineering

Electricity is everywhere, and our society would not function without it. As a student at the School of Electrical Engineering, you can find solutions to issues related to sustainable development and human well-being.

School of Electrical Engineering
ELEC master students 2019 in a group photo taken by Leena-Ylä-Lyly

Meet our people

On this page our students, teachers and alumni will share why they chose to study electrical engineering, what is it like to study at the School of Electrical Engineering and what career paths our alumni have taken.

School of Electrical Engineering
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Students studying in a study room. Photo by Unto Rautio.
Studier, Universitetet Publicerat:

Principerna för tillgodoräknande av studier ändras från och med 1.1.2025

De nya ändringarna i principerna för tillgodoräknande tillämpas på ansökningar om tillgodoräknande som görs efter att de trätt i kraft.
Poikkeustilanne-kuvitus
Campus, Undantagssituationer, Universitetet Publicerat:

Förändringar under sommaren och hösten på Aalto-universitetets metrostation

Aalto-universitetets metrostations renoveringsarbete kommer att stänga ingångar under sommaren 2024.
Sekajätekasa Ämmässuon jätteenkäsittelylaitoksella.
Campus, Samarbete, Universitetet Publicerat:

Återvinningskampanj inleds på Otnäs campus

I början av oktober inleder vi en kampanj för återvinning av avfall på Otnäs campus. Målet är att öka återvinningsgraden och minska mängden blandat avfall.
Aalto-yliopiston kampus syksyllä
Studier Publicerat:

Aalto-universitetets utexaminerade känner sig väl förberedda för arbetslivet

Utexaminerade från Aalto-universitetet upplever att deras examen värdesätts på arbetsmarknaden. Enligt universitetets karriäruppföljning är de viktigaste färdigheterna som behövs i arbetslivet analytiskt och systematiskt tänkande, problemlösningsförmåga samt vilja att lära sig nytt och initiativförmåga.