Nyheter

Studeranden Zachary Burda vill utveckla robotar som underlättar vår vardag

Zachary som studerar med automation som huvudämne blev i gymnasiet fascinerad av Aaltos tidsenlighet och den företagaranda som rådde där
Opiskelija Zachary Burda Dipolin edessä talvella Otaniemessä.
Zachary Burda Otaniemessä. Kuva: Olga Morozova.

Zachary Burda insåg i gymnasiet att han ville studera vid Aalto-universitetet och arbetade metodiskt för att förverkliga sin dröm. Zachary är intresserad av entreprenörskap, robotik och automation och han värdesätter att man kan studera mycket mångsidigt vid Aalto. På sin fritid tycker Zachary om att idrotta och är en aktiv spelare i basketbollaget Aalto Alvars.

Varför ville du söka till Aalto-universitetet?

När jag var barn såg jag en gång hur min pappa reparerade en elektrisk leksak. För ett barn verkade det som rena magin, och allt sedan dess har jag varit intresserad av elektroteknik och elektronik. Jag flyttade från S:t Petersburg till Finland år 2016, eftersom jag ville gå gymnasiet och studera vid universitetet i Finland. Jag hade på egen hand lärt mig finska eftersom jag tyckte att jag före universitetet ville kunna finska ordentligt och se hur det finländska samhället fungerar.

I gymnasiet bekantade jag mig på egen hand med Aalto-universitetet och imponerades av dess moderna faciliteter och den vackra arkitekturen i Otnäs. Också företagarandan vid Aalto var viktig, eftersom företagande intresserar mig. På Aaltos YouTube-kanal tittade jag säkert på alla videor där studerandena berättade om sitt eget område. På väggen hade jag Aalto-postrar som påminde mig om mitt mål – att komma in vid Aalto.

Hur är studentlivet i praktiken?

Gillena anordnar många trevliga gillesevenemang och spelkvällar. Jag tycker också om att idrotta, det är mitt sätt att lätta på stressen. Gillena erbjuder en uppsjö av möjligheter till sport, såsom pondhockey och basketboll. Vid Aalto finns också en massa olika föreningar och idrottsklubbar. Själv är jag medlem i basketbollaget Aalto Alvars.

En av mina drömmar är att utveckla robotar som kan växelverka med människor och utföra vardagssysslor.

Zachary Burda

Vilken har varit den intressantaste kursen?

Jag är intresserad av robotar och de intressantaste kurserna har därför varit Elverkstads- och Protoverkstadskurserna. På Elverkstadskursen gjorde vi en självladdande transportdrönare. I Protoverkstaden gjorde vi en transportrobot dvs. en hjulgående liten bil som kunde transportera små paket.

Dessutom har jag tyckt om till exempel kurserna i produktionsekonomi eftersom jag är intresserad av företagande. Jag värdesätter att man kan studera mycket mångsidigt vid Aalto.

Vad har du fått med i bagaget för arbetslivet?

Under kurserna gjorde vi projekt i anslutning till arbetslivet, där förmågan att jobba i grupp och tidshanteringen utvecklades oerhört. Under olika evenemang, såsom Dash Design Hackathon, får studerandena lösa verkliga problem åt företagen.

Jag har fått arbetserfarenhet vid Aalto när jag varit kursassistent på Elverkstaden och också på ett par andra kurser. När man lär andra lär man sig mycket också själv, på ett nytt sätt.

Jag tycker om att Högskolan för elektroteknik tar hand om oss och gläder sig åt våra prestationer. Högskolan sporrar studerandena exempelvis med stipendier och overallmärken – ett sådant bemötande ökar lusten att lära och uppmuntrar oss att vara aktiva.

Hur ter sig framtiden?

En av mina drömmar är att utveckla robotar som kan växelverka med människor och utföra vardagssysslor. Det skulle ge människorna mera tid och möjligheter för mycket intressantare uppgifter.

Framtiden på området ser verkligt lovande ut och coronaviruset bara snabbade på den här utvecklingen. Till exempel paketautomaterna har ökat lavinartat.

Jag kan rekommendera området för alla som är intresserade av elektronik. Det är en fascinerande värld – man stöter hela tiden på något nytt man vill veta mer om!

Läs mer: Automations- och informationsteknologi, teknologie kandidat och diplomingenjör

Följ oss

Läs mer

Aalto-University School of Electrical Engineering, Sähköpaja

Automations- och informationsteknologi, teknologie kandidat och diplomingenjör

En allt större del av vår vardag behärskas av datanäten, över vilka människor och maskiner hela tiden kommunicerar med varandra. Individers och organisationers verksamhet är i stort sett helt beroende av näten, och därför finns ett allt större behov av experter som förstår sig på dessa nät och kan utveckla dem. Hur fungerar en talsignal eller radioteknologin, eller exempelvis automationssystem i industrin? Ansökningsalternativet ger studerande med intresse för programmering, matematik och fysik utmärkta förutsättningar att utvecklas till morgondagens experter på automations- och systemteknik eller informationsteknologi. Studierna ger en solid grund för aktuella och framväxande områden, såsom mobilteknologi, industriautomation, robotik, biotekniska tillämpningar och trådlös kommunikation.

Utbildningsutbud
Antti Regelin/ automaatio- ja informaatioteknologia/ Aalto-yliopisto /image: Ira Matilainen

Studerande Antti Regelin: Vid Aalto uppmuntras vi att vara kreativa och modiga

”Jag kommer åtminstone inte att börja studera teknik”, tänkte Antti Regelin i gymnasiet. Men det gick ändå annorlunda och nu studerar Regelin för andra året automations- och informationsteknologi.

Nyheter
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Studier

Elektriciteten finns överallt och samhället skulle inte fungera utan den. Som studerande vid Högskolan för elektroteknik får du söka lösningar exempelvis på frågor gällande människans välbefinnande och hållbar utveckling. På den här sidan hittar du information om kandidat-, magister- och doktorandprogram vid Högskolan för elektroteknik.

Högskolan för elektroteknik
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Student Verneri Hirvonen
Studier Publicerat:

Studeranden Verneri Hirvonen: "Studierna vid Aalto-universitetet är väldigt flexibla"

Verneri är den första studerande som har utexaminerats från det engelskspråkiga huvudämnet Digital Systems and Design.
Henkilö seisoo kädet puuskassa seinän edessä, jolle on heijastettu virtapiirejä esittävä kuva ja katselee tyynen näköisenä poispäin kamerasta.
Pressmeddelanden, Studier Publicerat:

FITech-nätverksuniversitetet fick tilläggstid för sina avgiftsfria ICT-kurser

Enligt undervisnings- och kulturministeriets beslut fortsätter de kurserna inom datateknik som är öppna för alla till utgången av 2023.
Aalto University students enjoying coffee on campus
Studier Publicerat:

Aalto-universitetets kandidatprogram kommer att acceptera både SAT- och ACT-test under antagningen 2022

Från och med antagningsrundan 2022 har Aalto-universitetet beslutit att även acceptera ACT-testet till alla de engelskspråkiga ansökningsalternativen som tidigare endast godkänt SAT-testet.
Applied psychology. Picture: Matti Ahlgren, Aalto University.
Studier Publicerat:

Unik utbildning i teknisk psykologi bygger på teknologi och förståelse av människan, på ett praktiskt sätt

Personer som utexaminerats från teknisk psykologi kan till exempel arbeta som experter på människoorienterad artificiell intelligens eller som utvecklare av elektroniska hälso- och sjukvårdstjänster. Ansökan till den nya utbildningen inleds våren 2022.