Aallon kurssipalautejärjestelmässä kaikkien kurssien osalta kysytään viisi Aalto-kysymystä. Kyselyssä on valmiina Aalto-kysymysten lisäksi myös koulun kysymykset.
Järjestelmä lähettää automaattisesti linkin kyselyyn kurssille ilmoittautuneille opiskelijoille. Opettajan rooli palautteen kertymisessä on automaattisesta järjestelmästä huolimatta merkittävä, ja pienillä toimilla palautetta saa helposti kerrytettyä enemmän. Kun kysely on sulkeutunut ja siihen on vastannut vähintään 5 opiskelijaa, kurssin vastuuopettaja saa automaattisesti palauteraportin sähköpostiinsa. Kurssipalautteesta toimitetaan lisäksi yhteenvetotiedot yliopiston ja korkeakoulujen johdolle kaksi kertaa vuodessa.
Palaute kurssin aikana
Loppupalautteen lisäksi opettajan on hyvä kerätä palautetta opetuksestaan jo kurssin aikana. Kurssin aikana kerätty palaute mahdollistaa kurssin ja opetuksen pienimuotoisen kehittämisen nopeasti jo kurssin kuluessa. Palautetta voi kerätä kurssin aikana esim. oppimistehtävien, ryhmäkeskustelun, palauteryhmän tai erilaisten kyselyiden (esim. Presemo, Zoom poll, MyCoursesin työkalut) avulla. On hyvä varmistaa, että opiskelijoille on kurssin aikana tarjolla myös anonyymi palautekanava.
Kurssipalautteen hyödyntäminen
Kurssin päätyttyä opettaja analysoi opiskelijapalautteen, reflektoi sitä ja suunnittelee mahdolliset kurssin jatkokehitystoimet. Vertaiskeskustelut palautteesta ja kehitystoimista ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi.
Vararehtorin linjaamien Opiskelijapalautteen käsittelyperiaatteiden mukaan palautteen läpikäynti kuuluu kurssin vastuuopettajan tehtäviin. Käytännössä tämä toteutuu kouluissa ja ohjelmissa eri tavoin: osassa on esimerkiksi yhteinen palautepäivä kun taas osa luottaa kurssin sisäisiin järjestelyihin. Käytännössä opettaja voi jakaa opiskelijoille esimerkiksi tärkeimmät havainnot palautteesta sekä suunnitellut kehitystoimet.
Alla on kysymyksiä analysoinnin ja kehittämisen tueksi:
-
Miten kurssin toteutus onnistui?
-
Saavuttivatko opiskelijat asetetut osaamistavoitteet ja millä tasolla?
-
Miten opetus- ja opiskelumenetelmät tukivat asettujen osaamistavoitteiden saavuttamista?
-
Miten keskeinen sisältö ja oppimateriaali tuki oppimista?
-
Miten arviointimenetelmät tukivat oppimista ja oppimisen arviointia?
-
Miten opiskelijat kokivat kurssin kuormittavuuden?
-
Millaiset toimet opiskelijat kokivat inkluusiivisina ja miten sitä voisi kehittää edelleen?