Lukivaikeus
Suomalaisista korkeakouluopiskelijoista 4,4 % on diagnosoitu lukivaikeus (YTHS, 2016). Lukivaikeudessa lukeminen on hidasta äänteiden hahmotukseen ja käsittelyyn liittyvien vaikeuksien vuoksi.
Avoimen yliopiston opiskelijoilla on oikeus saada kohtuullisia henkilökohtaisia opintojärjestelyjä. Opiskelijaa vaaditaan osoittamaan sama tiedollinen ja taidollinen osaaminen kuin muitakin opiskelijoita. Oikeus kohtuullisiin henkilökohtaisiin opintojärjestelyihin perustuu yhdenvertaisuuslakiin (1325/2014) sekä Aalto-yliopiston yleisiin opetusta ja opiskelua koskeviin sääntöihin 24 §.
Henkilökohtaisten opintojärjestelyjen tarpeen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Tarpeet ovat yksillöllisiä ja ne voivat olla esimerkiksi:
Opiskelija voi ottaa henkilökohtaisten opintojärjestelyjen tarpeen esille koska tahansa opintojen aikana.
Jos tarvitset henkilökohtaisia opintojärjestelyjä avoimen yliopiston opinnoissasi, toimi seuraavasti:
*Avoin yliopisto tuhoaa kopion todistuksesta, kun suositus on valmis.
**Avoin yliopisto säilyttää suositusta voimassaolon päättymispäivän jälkeen seuraavan kauden loppuun asti (syksy/kevät/kesä).
HUOM! Opiskelijalla on velvollisuus ilmoittaa, mikäli hänen olosuhteissaan tapahtuu sellaisia muutoksia, että niillä on vaikutusta henkilökohtaisiin opintojärjestelyihin.
Opiskelijalle voidaan myöntää henkilökohtaisia opintojärjestelyjä vain silloin, kun hänellä on yliopiston myöntämä suositus todisteena oikeudestaan opintojärjestelyihin. Suositus henkilökohtaisiin opintojärjestelyihin voidaan myöntää sitä tarvitsevalle Aalto-yliopiston opiskelijalle, myös avoimen yliopiston opiskelijalle, ja suositus on voimassa koko Aalto-yliopistossa. Opettajan tulee ottaa huomioon opetuksessaan opiskelijalle myönnetty suositus.
Oikeuden kohtuullisiin henkilökohtaisiin opintojärjestelyihin myöntää avoin yliopisto. Opiskelijalla tulee olla asianmukainen lääkärin tai muun asiantuntijan lausunto todisteena henkilökohtaisten opintojärjestelyiden tarpeesta. Suositus henkilökohtaisille opintojärjestelyille tehdään määräajaksi.
Opiskelijan suositukseen kirjataan opiskelijalle myönnetyt henkilökohtaiset opintojärjestelyt, mutta ei tietosuoja-asetuksen suojelemia tietoja opiskelijan terveydentilasta. Tarkemmat tiedot opiskelijan terveydentilasta eivät tule kenenkään muun kuin oikeuden myöntävän henkilön tietoon. Henkilökohtaisten opintojärjestelyiden oikeuden myöntäneen henkilön yhteystiedot löytyvät suosituksesta.
Opiskelijan ottaessa suoraan yhteyttä opettajaan hänet kannattaa ohjata olemaan yhteydessä avoimen yliopiston toimistoon. Opiskelijoita opastetaan henkilökohtaisten opintojärjestelyiden käytännöistä tarkemmin suosituksen kirjoittamisen yhteydessä. Opettaja arvioi viime kädessä, miten opintojärjestelyt voidaan toteuttaa kohtuullisin toimin. Mikäli sinulla on kysyttävää henkilökohtaisista opintojärjestelyistä, voit olla yhteydessä avoimen yliopiston toimistoon osoitteeseen [email protected]
Salassapidettävyys tarkoittaa sitä, että asia tulisi olla vain niiden tiedossa, joilla on erikseen perusteltu välttämätön tarve päästä perehtymään siihen. Opiskelijalle myönnetty oikeus henkilökohtaisiin opintojärjestelyihin tulisi siis olla vain kyseisen kurssin opettajan sekä mahdollisesti loppukokeen järjestelyihin tai arviointiin osallistuvien yliopiston henkilökuntaan kuuluvien henkilöiden tiedossa.
Oppimiskeskus tarjoaa avoimen yliopiston opiskelijoiden käyttöön saavutettavaa kurssikirjallisuutta yhteistyössä Celia-asiantuntijakeskuksen kanssa. Saavutettavaa kurssikirjallisuutta tarjotaan lukemisesteisille opiskelijoille.
Aalto-yliopiston toiminnan yhdenvertaisuuteen liittyviä ohjaavia periaatteita ovat moninaisuus ja saavutettavuus.
Suomalaisista korkeakouluopiskelijoista 4,4 % on diagnosoitu lukivaikeus (YTHS, 2016). Lukivaikeudessa lukeminen on hidasta äänteiden hahmotukseen ja käsittelyyn liittyvien vaikeuksien vuoksi.
Hahmottamisen vaikeuksilla tarkoitetaan vaikeuksia avaruudellisessa hahmottamisessa tai visuaalisessa tarkkaavaisuudessa.
Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö saattaa näkyä opiskelijan toiminnassa esimerkiksi keskittymisen vaikeutena, huolimattomuusvirheinä tai itsenäisen opiskelun haasteina.
Autismin kirjon häiriöistä yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa yleisin on Aspergerin oireyhtymä.
Mielialahäiriöistä etenkin masennus on nuorten aikuisten keskuudessa hyvin yleistä. Opiskelijan on tärkeää kuunnella omaa jaksamistaan ja ottaa huomioon riittävä palautuminen opintojen kuormituksesta.
Ahdistuneisuudella tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö kokee olonsa rauhattomaksi ja huolestuneeksi. Tilapäinen lyhytaikainen ahdistuneisuus ja jännittäminen esimerkiksi esiintymistilanteissa ovat hyvin yleisiä ja luonnollisia ilmiöitä, eivätkä vielä tarkoita ahdistuneisuushäiriötä.
Paniikkikohtauksen pelko rajoittaa opiskelijan elämää ja opintoihin osallistumista.