Services

Studentboende

Examensstuderande som kommer till Aalto-universitetet ansvarar själva för sitt boende, men universitetet erbjuder stöd för att hitta en bostad.
Aalto University campus in the autumn

Bostadssituationen i huvudstadsregionen kan vara utmanande, men vi försöker ge de bästa tipsen vi kan för att hitta ett nytt hem! Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla) är heltäckande, så det går bra att söka boende i hela området.

Aalto-universitetet har inte studentbostäder men vi samarbetar med organisationer som erbjuder studentbostäder för att hjälpa de studerande att hitta en bostad. De huvudsakliga organisationerna som erbjuder studentbostäder är Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS (hoas.fi/sv/) samt Aalto-universitetets studentkår AYY (ayy.fi/sv). Mikkelin opiskelija-asunnot Oy, MOAS (moas.fi) erbjuder bostäder åt studerande vid enheten i S:t Michel.

Tips för att hitta bostad

Hyresnivån i huvudstadsregionen

Hyresnivån i huvudstadsregionen är rätt hög och det lönar sig att vara beredd på att betala ca 500 euro i månaden i hyra. Att bo med andra är dock ett utmärkt, socialt och förmånligt alternativ. Studentbostäder är också rejält billigare än genomsnittliga bostäder. Ett sätt att minska på boendekostnaderna är att leta bostad längre bort. Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen är heltäckande, så det lönar sig att söka boende i hela området. Du kan kontrollera i HRTs reseplanerare hur du tar dig hemifrån till campus (https://www.hsl.fi/sv).

Sök bostad i tid

Kom ihåg att avsätta tillräckligt med tid för att söka bostad! Ibland kan det vara besvärligt att söka bostad, så det lönar sig att söka på många ställen samtidigt. Om du får ett bostadserbjudande lönar det sig att acceptera det eftersom du inte nödvändigtvis får ett nytt erbjudande genast.

Undvik bedrägerier

Trots att majoriteten av hyresvärdarna är fullt pålitliga är det bra att komma ihåg att det kan finnas bedragare även på bostadsmarknaden. Om bostaden låter för bra för att vara sann (till exempel väldigt billig för sin storlek och sitt läge) lönar det sig att undersöka saken närmare. Skicka aldrig pengar eller personuppgifter innan du skrivit kontrakt och sett bostaden.

Om du inte hittar en bostad

Om du inte har hittat en bostad och flytten till studieorten närmar sig kan du försöka hitta tillfälligt boende, till exempel i ett hotell eller via Airbnb. Du hittar mer information om tillfälligt boende under ”Övriga boendealternativ”.

Examensstuderandes boende

Du gör ansökan för Hoas och AUS bostäder genom ansökningsblanketterna på respektive webbsida. Om du studerar i S.t Michel kan du fylla i blanketten på MOAS webbsida. Läs dock noggrant igenom anvisningarna innan du fyller i blanketten.

Kom ihåg att Hoas och AUS inte kan erbjuda bostäder åt samtliga sökande. Den privata hyresmarknaden är dock livlig och mångsidig så det lönar sig att vara förberedd på att söka via den.

Doktoranders boende

Doktorander använder sig i huvudsak av den privata bostadsmarknaden. AUS erbjuder inte bostäder åt doktorander och Hoas utbud är knappt.

Bostäder på den privata marknaden

I samband med uthyrningen krävs vanligen att hyresgästen betalar en hyresgaranti som motsvarar 1–3 månadshyror. Garantin betalas tillbaka när hyresgästen flyttar ut om bostaden har hållits i gott skick. På den privata marknaden är hyreskontraktet ofta minst 12 månader långt och bostäderna är vanligen omöblerade.

Vi rekommenderar att du alltid gör upp skriftliga kontrakt. Skicka aldrig pengar eller personuppgifter innan du skrivit kontrakt och sett bostaden.

Genomsnittlig hyresnivå på bostäder i huvudstadsregionen:

  • Etta på 20–30m2 nära campus: från ca 600 euro i månaden
  • Rum i delad bostad: 400–600 euro i månaden
  • Tvåa på 40–50 m2 nära campus: 750–1300 euro i månaden

Når du räknar ut boendekostnader lönar det sig att beakta att det uppstår andra kostnader utöver månadshyran såsom hemförsäkring, internet samt vatten- och elräkning.

Populära sidor för bostäder

Andra boendealternativ

Tips för att möblera din bostad

Lopptorg erbjuder ofta snäppet billigare och miljövänligare alternativ för att möblera sin bostad. Aalto har egna grupper där du t.ex. kan köpa begagnade saker:

Aalto MarketplaceTeknologbyns marknad

Lopptorg och tjänster i huvudstadsregionen för att sälja och köpa begagnat:

KierrätyskeskusFidaKonttiTori.fiFacebook Marketplace

Rent your apartment to Aalto personnel or students

Do you want to find a tenant within Aalto? Publish your letting announcement at Aalto Sharetribe or ask accommodation services to do that for you.

Two people in computer science building
This service is provided by:

Learning Services

Did you find what you were looking for? If not, please contact us.

Ge respons på sidan

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: