Palvelut

Opiskelijoiden asuminen

Aalto-yliopistoon saapuvat tutkinto-opiskelijat ovat itse vastuussa oman asumisensa järjestämisestä, mutta yliopisto tarjoaa tukea tilanteen ratkaisemiseksi.
Aalto University campus in the autumn

Pääkaupunkiseudun asuntotilanne voi olla haastava, mutta pyrimme tarjoamaan parhaat vinkit uuden kodin löytämiseksi! Pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) julkinen liikenne on kuitenkin kattava, joten asuntoa voi hyvin etsiä koko alueelta.

Aalto-yliopisto ei omista opiskelija-asuntoloita. Pääasialliset opiskelija-asuntoja tarjoavat toimijat ovat Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas (hoas.fi) sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY (ayy.fi). Mikkelin kampuksen opiskelijoille opiskelija-asumista tarjoaa Mikkelin opiskelija-asunnot Oy, MOAS (moas.fi)

Vinkit asunnon etsimiseen 

Hintataso pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun hintataso on melko korkea ja on hyvä varautua käyttämään vuokraan noin 500 € kuukaudessa. Kimppa-asuminen on kuitenkin erinomainen, yhteisöllinen ja edullinen asumisvaihtoehto. Opiskelija-asunnot ovat myös reilusti keskimääräisen hintatason alapuolella. Yksi tapa vähentää asumiskustannuksia on katsoa asuntoa myös hieman keskusta-alueen ulkopuolelta. Helsingin seudun julkinen liikenne on todella kattava, joten asuntoa kannattaa etsiä koko pääkaupunkiseudun alueelta. Liikenneyhteydet kotoa kampukselle voi tarkistaa HSL Reittioppaasta (https://www.hsl.fi/).

Hae asuntoa ajoissa

Muista varata tarpeeksi aikaa asunnon etsimiseen! Joskus asunnon etsiminen voi olla kinkkistä, joten kannattaa etsiä asuntoa monelta tarjoajalta samaan aikaan.Jos saat asuntotarjouksen, se kannattaa hyväksyä, sillä asuntoja ei riitä kaikille hakijoille ja toisen asuntotarjouksen saaminen on hyvin epätodennäköistä.

Vältä huijaukset

Vaikka suurin osa vuokranantajista on täysin luotettavia, on hyvä pitää mielessä että myös asuntomarkkinoilla voi olla huijareita liikkeellä. Jos asunto kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta (esimerkiksi todella halpa kokoon ja sijaintiin nähden), voi olla hyvä tutkia tarjoajaa tarkemmin. Älä koskaan lähetä rahaa tai henkilötietoja ennen kuin olet tehnyt kirjallisen vuokrasopimuksen. 

Jos asuntoa ei löydy

Mikäli et ole löytänyt asuntoa ja muutto opiskelupaikkakunnalle koittaa, voit yrittää löytää väliaikaista majoitusta, esimerkiksi hostellista tai Airbnb-palvelusta. Lisätietoa väliaikaisen majoituksen tarjoajista kohdassa “Muita asumisvaihtoehtoja”.

Tutkinto-opiskelijoiden asuminen

Opiskelija-asuntoa haetaan suoraan Hoasin internetsivuilta löytyvällä hakulomakkeella tai AYY:n Domo järjestelmässä domo.ayy.fi. Jos opiskelet Mikkelin kampuksella, hakemuslomakkeen voi täyttää MOASin nettisivuilla. Luethan kunkin palveluntarjoajan ohjeet huolella ennen hakemista! 

On hyvä pitää mielessä, että Hoas ja AYY eivät pysty tarjoamaan asuntoa kaikille halukkaille. Yksityiset vuokra-asuntomarkkinat ovat kuitenkin laajat ja monipuoliset, joten kannattaa varautua hakemaan asuntoa myös yksityisiltä asuntomarkkinoilta. 

Tohtoriopiskelijoiden asuminen

Tohtoriopiskelijat ovat pääasiassa yksityisten markkinoiden asuntotarjonnan varassa. AYY ei pysty tarjoamaan asuntoja tohtoriopiskelijoille ja Hoasin tohtoriopiskelijoille suunnattu tarjonta on niukkaa.

Asuntoja yksityisillä markkinoilla

Asuntoa vuokrattaessa vuokraajalta vaaditaan tyypillisesti vuokravakuus (vastaa 1-3 kk vuokran määrää), joka palautetaan asukkaalle poismuuton yhteydessä, jos asunto on pidetty siistissä kunnossa. Yksityisillä markkinoilla vuokrasuhteen kesto on yleensä vähintään 12 kk ja asunnot vuokrataan yleensä kalustamattomina. 

Suosittelemme tekemään aina kirjallisen vuokrasopimuksen. Älä koskaan lähetä rahaa tai henkilötietoja ennen kuin olet tehnyt kirjallisen sopimuksen ja nähnyt asunnon.

Vuokra-asuntojen keskimääräinen hintataso pääkaupunkiseudulla:

  • 20–30m2 yksiö lähellä kampusta: alkaen noin 600€/kk
  • Huone jaetussa asunnossa: 400–600€/kk
  • 40-50m2 kaksio lähellä kampusta: 750–1300€/kk

Asuinkustannuksia laskiessa kannattaa pitää mielessä, että kuukausittaisen vuokran lisäksi asuntoon tulee joitakin lisäkustannuksia, esimerkiksi kotivakuutus, internet ja vesi- sekä sähkölasku.

Yleisiä asuntofoorumeita

Muita asumisvaihtoehtoja

Vinkit asunnon kalustamiseen

Kirpputorit tarjoavat usein hieman edullisempia ja kestävämpiä vaihtoehtoja oman asunnon sisustamiseen. Aallossa on omia yhteisöjä, joissa voi ostaa esimerkiksi käytettyä tavaraa: 

Aalto MarketplaceTeekkarikylän markkinat

Pääkaupunkiseudulla toimivia kirpputoreja ja alustoja käytetyn tavaran ostamiseen ja myymiseen: 

KierrätyskeskusFidaKonttiTori.fiFacebook Marketplace 

Katso myös

Vuokraa asuntosi aaltolaiselle

Haluatko aaltolaisen vuokralaiseksi? Voimme auttaa, lue lisää.

Two people in computer science building

Asumisen käytännön asiat

Käytännön asioita asumiseen liittyen. Vinkkejä muun muassa sähköön, vesimaksuun, lämmitykseen, internettiin, kotivakuutukseen ja huonekaluihin liittyen.

Kuva kotitoimistosta
Tätä palvelua tarjoaa:

Oppimispalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.

Anna palautetta sivusta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: