Stöd för studierna

Självstudielokaler för studerande

Aalto-universitetet erbjuder sina studerande studielokaler för både när-, distans-, och hybridstudier och för arbete i grupp. Lokaler för självstudier finns runtom på campus och genom att skaffa tillträdesrätt kan du använda dem när det passar dig.

Students at Aalto University Learning hub.
Learning hub

Regler och bokning

Alla byggnader på campusområdet kan användas av alla studerande under öppettiderna. I regel är det alltid tillåtet att vistas i ett rum om det inte är bokat. Du kan till exempel studera i en föreläsningssal utan förhandsbokning så länge där inte pågår undervisning eller andra studerande inte har bokat lokalen.

 1. Respektera lokalens regler: Vissa av lokalerna är tysta lokaler (passar för att läsa, skriva och lyssna med hörlurar), vissa halvtysta (t.ex. korta talturer under distansföreläsningar) och vissa är interaktionslokaler (lämpliga för bland annat grupparbeten. 
 2. En del av självstudielokalerna kan bokas på förhand (högst 10 dagar på förhand, högst 2 timmar åt gången, högst 2 bokningar åt gången). Som studerande kan du boka rum för självständigt arbete med hjälp av appen Aalto Space. Nästan alla studie- och möteslokaler kan bokas på ad hoc-basis för högst två timmar framåt från tidpunkten för bokningen. Obs! De områdesspecifika speciallokalerna har avvikande bokningssystem.
 3. Alla gemensamma lokaler är tillgängliga för studerande från samtliga områden, se Gemensamma självstudielokaler. Studerande som har bokat lokalerna har företräde till dem. Lokalerna är avsedda för att studera.
 4. Meddela om eventuella om fel i Aalto Space så hålls lokalerna i gott skick.
Aalto Space applikaatio Kuva: Hannes Huotari

Lokalernas placering och tillträde

Enklast hittar du lokalerna via Aalto Space, som du kan identifiera dig i med ditt telefonnummer. I appen kan du söka efter lediga lokaler för självständiga studier och grupparbeten. Kartan i appen hjälper dig att hitta lokalerna. 

 1. Aalto Space App
 2. Den uppdaterade campuskartan finns på denna sida
 3. Byggplatser och avvikande arrangemang på campus

Aalto-universitetets lokaler är indelade i fyra passerzoner. De studerande kommer åt public- och common-zonerna. Dessa innefattar huvudingångarna, entréhallarna, majoriteten av korridorerna på första våningen och områden som kräver passerkort. 

De studerandes grundläggande passertillstånd aktiveras i passerkortet/HRT-kortet och fungerar som den studerandes passerkort. I början av studierna får de studerande ett Aalto-användarkonto och e-postadress som fungerar som inloggningsuppgifter i portalen idm.aalto.fi.

 1. Registrera passerkortet/HRT-kortet i portalen idcard.aalto.fi
 2. Mer information om ibruktagande och utvidgning av passertillstånd
Maarintalo lounge
Maarihuset

Gemensamma 24/7-självstudielokaler

 • De studerandes vardagsrum, Student Hub i Kandidatcentret (det vill säga studielokalen mitt i byggnaden på Otsvängen 1) är tillgängligt utanför öppettiderna genom K-dörren med passerkort. Hubben har ett kök med vattenpunkt, kylskåp och mikrovågsugn. Du kan förvara mellanmål som du markerat med ditt namn för korta perioder i köket. I samband med hubben finns också en mellanmålsautomat. Toaletterna Y184a–c kan användas utanför öppettiderna.
 • Maarihusets IT-salar och självstudielokalerna på andra våningen är tillgängliga 24/7 med passerkort. Köket har vattenpunkt, kylskåp och mikrovågsugn. I entréhallen finns en mellanmålsautomat. Du kan förvara mellanmål som du markerat med ditt namn för korta perioder i köket.
 • Värebyggnadens studielokaler är tillgängliga med passerkort (vissa lokaler har begränsat tillträde). Entréhallarna har flera kök som är utrustade med vattenpunkt, kaffeautomat, kylskåp och mikrovågsugn. Du kan förvara mellanmål som du markerat med ditt namn för korta perioder i köket.
 • Handelshögskolans allmänna lokaler och Learning Hub (rum 1005, 1007 på andra våningen) är tillgängliga 24/7 med passerkort (Ekonominaukio 1). 
 • Otsvängen 4: tillträde till entréhallarna med passerkort (vissa med begränsat tillträde)
 1. Ansök om tillträde
 2. Den uppdaterade campuskartan finns på denna sida

Övriga gemensamma självstudielokaler

Bokningsbara studielokaler

 • Studie-, grupparbets-, och mötesrummen på första våningen och K-våningen i lärcentret är tillgängliga 7.00–24.00 med passerkort.  Du kan ansöka om tillträde till VR-hubbenidm.aalto.fi. Det finns ett café på första våningen.
 • Otsvängen 1: De bokningsbara tysta, halvtysta och interaktionslämpade lokalerna på första våningen i U-flygeln, i korridoren mot Otsvängen, är öppna när byggnaden är öppen. Det finns också lokaler för grupparbete på femte våningen i U-flygeln som kan bokas i Aalto Space. 
 • Otsvängen 1, M220: I korridoren mellan M-flygeln och Y-flygeln på första våningen finns ett halvtyst rum där du t.ex. kan delta i distansföreläsningar.  
 • Otsvängen 1, M141: På första våningen i M-flygeln finns ett halvtyst rum med elektriska bord där du t.ex. kan delta i distansföreläsningar.  
 • Maskinbyggarvägen 2, datateknik (första våningen): i studerandehubben Greenhouse finns bokningsbara smågruppslokaler. 

Studielokaler utan bokning

 • Nästan alla byggnader på campus har bord i korridorerna och entréhallarna som kan användas utan bokning.
 • Otsvängen 1: (första våningen) i rummen Y156 och Y159 i studerandehubben finns platser utan bokning
 • Lärcentret (biblioteket): platserna för studerande på första, andra och K-våningen kan användas utan bokning. Grupprummen på första våningen kan bokas.
 • Ekonominaukio 1 (andra våningen): I studerandehubben finns arbetsstationer som inte kan bokas.
 • Maskinbyggarvägen 2 (första våningen): I studerandehubben Greenhouse finns många olika arbetsstationer utan bokning.

   
 1. Ansök om tillträde
 2. Campuskarta 2022
 3. Det finns även ett stilla rum på campus för t.ex. återhämtning, meditation eller bön.
 4. Om du tillfälligt behöver ett rum för något annat ändamål, vänd dig till byggnadens entrétjänster. 
Aalto Design Factory

Områdesspecifika 24/7-självstudielokaler

I de områdesspecifika lokalerna förutsätts det specialkunskap eller t.ex. studierätt för området för att använda lokalerna.Du kan fråga ifrågavarande institution om lokalerna och ansöka om 24/7-tillträde via idm.aalto.fi.Till följande lokaler kommer du med passerkort. Listan refererar till Aalto-universitetets campuskarta.

ARTS

 • Kandidatcentret, Otsvängen 1, A-flygeln. Ingångar: Dörrarna U1, X och V.
 • Verkstad, Metallmansgränden 4 (campuskartan: 27).
 • Aalto Studios, Otsvängen 7 (campuskartan: 29). Använd endast huvudingång B.

Design Factory

 • Design Factory, Träkarlsgränden 5A (campuskartan: 6). Öppet må–fre kl. 8.00–15.30. Du kan ansöka om tillträde utanför öppettiderna på idm.aalto.fi. Ange i ansökan kurs eller projekt och hur länge du vill att tillträdesrätten ska gälla.

Datateknik

 • T-huset, rum C106 (datasalen Paniikki), Maskinbyggarvägen 2 (campuskartan: 30).

Produktionsekonomi

 • Marvägen 8, rum 1177 (campuskartan: 37). Ingång endast genom dörr B (tillgänglig ingång).

Studentföreningar

Pienoissatelliitin esittelyä 360-kameran kautta. Kuva: Ira Matilainen

Områdesspecifika speciallokaler

En del lokaler för speciella ändamål, såsom verkstäder och laboratorier, samt lokaler som kräver särskild arbetssäkerhet kan ha begränsat tillträde. När undervisning sker i dessa lokaler ansvarar den kursansvariga för tillträde till dessa lokaler. Mer information ges av personalen. Speciallokalerna listas på sidan 

Utrustning och mjukvara

Datasalar och mjukvara

 1. På campus finns gemensamma datasalar med bl.a. Mac-, Windows-, och Linux-arbetsstationer, skrivare och av-utrustning. Se lediga datorer på adressen https://booking.aalto.fi/ och datorernas mjukvara i Aaltos wiki.
 2. Studerande vid Aalto-universitetet kan installera vissa program på sina egna datorer. Genom mjukvarulicenser är vissa program tillgängliga gratis eller med nedsatt pris.
 3. Det virtuella skrivbordet VDI dvs. Virtual Desktop Infrastructure gör det möjligt att använda universitetets datorer hemifrån. På det viset kan du använda universitets mjukvara och datorprestanda när och varifrån du vill.
 4. Se alla IT-tjänster för studerande (bl.a. trådlösa nätverk, IT Service Desk, tips för distansstudier).

Skriv ut på campus

 1. Utskrivning sker vid utskriftspunkterna. Du behöver ett utskriftskort för att skriva ut och du kan skriva ut från t.ex. din mobil eller dator. 
 2. See också  ARTS Printlab
 3. Läs mer om gränser för utskrifter och utskriftskortet
Ihmisiä oleskelemassa U-siiven aulassa Kandidaattikeskuksessa.

Förvaring av ägodelar

Flera byggnader på campus har skåp för kortvarig förvaring, t.ex.:

 • Otsvängen 1 (första våningen i U-flygeln, första och andra våningen i A-flygeln, studerandehubbens första våning)
 • Lärcentret (våning 1, 2 och K) 
 • Marvägen 8 (första våningen)
 • Maskinbyggarvägen 2 (första våningen)
 • Väre (första och andra våningen)

Fråga närmare om skåpen av entrétjänsterna vid respektive byggnad!

Mer information om campus

Tillgänglig AUS Sievo Sauna lokalen

Tillgängligheten i AUS hyreslokalerna (extern länk)

I AUS lokaler har fästs allt mer uppmärksamhet vid tillgänglighet. En del lokaler är nästan tillgängliga och även lokalernas förhandsguidning har förbättrats.

Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Campuskartor, adresser och hur du tar dig till Otnäs

Välkommen till Aalto-universitetets campus i Otnäs! Campus bildar en mötesplats för universitetet, dess partner och områdets invånare.

Campus
School of business students sitting in front of the campus and laughing

Campus

Universitetets campus i Otnäs är den innovativa Aalto-gemenskapens hem. Bekanta dig med campuset virtuellt på adressen virtualtour.aalto.fi.

Hiljainen huone

Silent room

The Silent room M135 (Quiet room) at the Undergraduate Centre is intended for private, quiet times of meditation, calming down, or prayer. All personnel and students are welcome.

Services
Student guide illustration, campus guide

Campusguide

Tjänster för studerande på campus

Ge respons på sidan

 • Publicerat:
 • Uppdaterad: