Opiskelijan tukipalvelut

Opiskelijoiden itseopiskelutilat

Aalto-yliopisto tarjoaa opiskelijoilleen niin lähi-, etä-, hybridiopiskelua kuin ryhmätyöskentelyä tukevia oppimistiloja. Itseopiskeluun tarkoitettuja tiloja löytyy ympäri kampusta ja hankkimalla kulkuoikeuden voit työskennellä niissä sinulle sopivaan aikaan.

Students at Aalto University Learning hub.
Learning hub

Opiskelutilojen pelisäännöt ja varaaminen

Kaikki Otaniemen kampuksen rakennukset ovat kaikkien opiskelijoiden käytössä niiden aukioloaikana. Periaatteena on, että tilassa saa opiskella aina, kun se on vapaa varauksista. Voit siis esim. opiskella luentosalissa ilman ennakkovarausta, kunhan siellä ei ole käynnissä opetusta tai muut opiskelijat eivät ole tehneet tilaan varausta.

 1. Kunnioitathan tilan pelisääntöjä: Osa tiloista on merkitty hiljaisiksi (sopivat lukemiseen, kirjoittamiseen, kuunteluun kuulokkeilla), osa puolihiljaisiksi (esim. lyhyet puheenvuorot etäluennolla) ja osa vuorovaikutustiloiksi (sopivat mm. ryhmätöihin). 
 2. Osaan itseopiskelutiloista voi tehdä ennakkovarauksen (max. 7 arkipäivää etukäteen, max. 2 h kerrallaan, max. 2 varausta kerrallaan). Opiskelijana voit itse varata tiloja itsenäistä opiskelua varten Aalto Space –sovelluksella. Lähes kaikkiin opetus- ja neuvottelutiloihin voi tehdä ad hoc -varauksen tilan käyttöönottohetkestä max. 2 h eteenpäin. Huom! Alakohtaisissa erikoistiloissa varausjärjestelyt vaihtelevat.
 3. Kaikki yhteiset tilat ovat kaikkien alojen opiskelijoiden jaetussa käytössä, ks. Yhteisiä itseopiskelutiloja. Tilavarauksen tehneellä on etusija tilan käyttöön. Tilat on tarkoitettu opiskeluun.
 4. Jotta tilat pysyvät hyvässä kunnossa, ilmoitathan havaitsemistasi vioista Aalto Space -sovelluksessa!
Aalto Space applikaatio Kuva: Hannes Huotari

Tilojen löytäminen ja kulkuoikeudet

Aalto-yliopiston tilat löytyvät parhaiten Aalto Space -sovelluksesta, johon voit tunnistautua puhelinnumeron avulla. Sovelluksella voit hakea vapaan tilan opiskeluun ja ryhmätyöskentelyyn. Sovelluksessa olevan kartan avulla voit navigoida rakennuksessa kaikkiin opetustiloihin, esim. etsiessä luentosalia. 

 1. Aalto Space app
 2. Päivitetty kampuskartta löytyy tältä sivulta
 3. Kampuksen työmaat ja poikkeusjärjestelyt

Aalto-yliopiston tilat on jaettu neljään kulkuoikeusalueeseen. Opiskelijoilla on pääsy ns. public ja common -alueiden tiloihin eli pääovista, auloihin, suureen osaaan ensimmäisten kerrosten käytävistä sekä kulkutunnistetta vaativiin alueisiin. 

Opiskelijan peruskulkuoikeus aktivoidaan kulkutunnisteeseen/HSL-korttiin, joka toimii myös opiskelijan kulkutunnisteena. Opintojen alussa uusi opiskelija saa Aalto ID:n/sähköpostiosoitteen, joka toimii käyttäjätunnuksena kirjauduttuessa idm.aalto.fi -itsepalveluportaaliin.

 1. Rekisteröi kulkutunniste/HSL-kortti itsepalveluportaalissa idcard.aalto.fi
 2. Lisää tietoa kulkuoikeuksien käyttöönotosta ja laajentamisesta
Maarintalo lounge
Maarintalo

Yhteiset 24/7 itseopiskelutilat

 • Kandidaattikeskuksen opiskelijan olohuoneeseen, Student Hubiin (eli Otakaari 1 rakennuksen keskellä olevaan opiskelutilaan) pääset aukioloaikojen ulkopuolella K-ovesta kulkutunnisteella. Hubissa on keittiössä vesipiste, jääkaappi ja mikroaaltouuni. Itselle merkittyjä eväitä voi säilyttää lyhytaikaisesti keittiössä. Hubin yhteydessä on välipala-automaatti. WC:itä Y184a-c voi käyttää rakennuksen ollessa suljettuna.
 • Maarintalon IT-luokat ja 2.kerroksen itseopiskelutilat ovat käytettävissä 24/7 kulkutunnisteella. Keittiössä on vesipiste, jääkaappi ja mikroaaltouuni sekä aulassa välipala-automaatti. Itselle merkittyjä eväitä voi säilyttää lyhytaikaisesti keittiössä.
 • Väre-rakennuksen (Otaniementie 14) opiskelutilat kulkutunnisteella (osaan tiloista rajoitettu pääsy). Keittiöitä on auloissa useita ja niissä on vesipiste, kahviautomaatti, jääkaappi ja mikroaaltouuni. Itselle merkittyjä eväitä voi säilyttää lyhytaikaisesti jääkaapissa.
 • Kauppakorkeakoulun yleiset tilat ja Learning Hub (huone 1005, 1007, 2. krs) ovat käytettävissä kulkutunnisteella 24/7 (Ekonominaukio 1). 
 • Otakaari 4: pääsy kulkutunnisteella aulatiloihin (osaan tiloista rajoitettu pääsy)
 1. Hanki kulkuoikeus
 2. Päivitetty kampuskartta löytyy tältä sivulta

Muut yhteiset itseopiskelutilat

Varattavat opiskelutilat

 • Kirjastona toimivan Oppimiskeskuksen 1. ja K-kerroksen opiskelu-, ryhmätyö- ja kokoustilat  ovat käytettävissä rakennuksen klo 7.00 - 24.00 kulkutunnisteella.  VR-hubiin voit hakea kulkuoikeutta osoitteessa idm.aalto.fi. 1. kerroksessa toimii kahvila.
 • Otakaari 1:n U-siiven Otakaaren puoleisen käytävän 1. krs hiljaiset, puolihiljaiset sekä vuorovaikutukseen sopivat, varattavat tilat ovat avoinna rakennuksen ollessa auki. Myös 5. kerroksen U-siivessä on ryhmätyöhön sopivia tiloja, joita voi varata Aalto Spacessa. 
 • Otakaari 1, M220 M-siiven ja Y-siiven välisellä käytävällä, 1. krs, puolihiljainen tila, jossa voit esim. osallistua etäluennolle.  
 • Otakaari 1, M141 M-siivessä, 1. krs, sähköpöydin varustettu puolihiljainen tila, jossa voit esim. osallistua etäluennolle.  
 • Konemiehentie 2, tietotekniikka (1. krs): opiskelijahub Greenhousessa on varattavia pienryhmätiloja.
 • Maarintie 8, (1. krs): opiskelijahub Atriumissa on varattavia pienryhmätiloja.

Opiskelutilat ilman varausta

 • Lähes kaikkien kampusrakennusten auloista ja käytäviltä löytyy pöytiä, joissa voi opiskella ilman varausta.
 • Otakaari 1, (1. krs) opiskelijahubin huoneissa Y156 ja Y159 löytyy paikkoja ilman varausta.
 • Oppimiskeskuksen (kirjasto) K, 1. ja 2. kerrosten opiskelupaikkoja voi käyttää ilman varausta. 1. krs ryhmätyötiloihin voi tehdä varauksia.
 • Ekonominaukio 1 (2. krs): opiskelijahubissa löytyy työpisteitä, joita ei voi varata.
 • Konemiehentie 2 (1. krs): opiskelijahub Greenhousessa on monenlaisia työskentelypisteitä ilman varausta.
 • Maarintie 8, (1. krs): opiskelijahub Atriumissa on monenlaisia työskentelypisteitä ilman varausta.
   
 1. Hanki kulkuoikeus
 2. Päivitetty kampuskartta löytyy tältä sivulta
 3. Kampuksella on myös hiljainen huone esim. rauhoittumiseen, meditaatioon ja rukoiluun.
 4. Jos tarvitset hetkellisesti tilaa muuhun tarkoitukseen, kysy rakennuksen aulapalveluista apua. 
Aalto Design Factory

Alakohtaisia 24/7 itseopiskelutiloja

Alakohtaisissa itseopiskelutiloissa edellytetään tilojen käyttämisen erikoisosaamista tai esim. alan opiskeluoikeutta.Voit kysyä tiloista tarkemmin kys. laitokselta ja hakea 24/7 kulkuoikeutta sivulla idm.aalto.fi.Seuraaviin tiloihin pääsee kulkutunnisteella. Viittaukset alla Aalto-yliopiston kampuskarttaan.

ARTS

 • Kandidaattikeskus, Otakaari 1, A-siipi. Sisäänkäynti: U1, X ja V-ovi.
 • Paja, Metallimiehenkuja 4 (kartta: 27).
 • Aalto Studios, Otakaari 7 (kartta: 29). Käytä vain pääovea B.

Design Factory

 • Design Factory, Puumiehenkuja 5A (kartta: 6). Avoinna ma-pe klo 8.00–15.30. Kulkuoikeutta aukioloaikojen ulkopuolella voi anoa: idm.aalto.fi. Anomuksessa nimetään kurssi tai projekti ja haluttu kulkuoikeuden voimassaoloaika.

Tietotekniikka

 • Tietotekniikan talo, huone C106 (eli tietokoneluokka Paniikki), Konemiehentie 2 (kartta: 30).

Tuotantotalous

 • Maarintie 8, huone 1177 (kartta: 37). Sisäänkäynti vain B-ovesta (esteetön sisäänkäynti)

Opiskelijayhdistykset

Pienoissatelliitin esittelyä 360-kameran kautta. Kuva: Ira Matilainen

Alakohtaisia erikoistiloja

Osaan erikoistiloja, kuten työpajoihin, laboratorioihin ja erityistä työturvallisuutta vaativiin tilohin voi olla pääsyrajoituksia. Opetuksen tapahtuessa näissä tiloissa kurssivastaava huolehtii pääsystä tiloihin. Lisätietoja saat kunkin tilan henkilökunnalta. Erikoistiloja on listattu sivulla 

Laitteet ja ohjelmistot

IT-tilat ja ohjelmistot

 1. Kampuksella löytyy yhteiskäyttöisiä IT-tiloja, joista löytyy mm. Mac-, Windows- ja Linux-työasemia, tulostimia ja av-laitteita. Katso vapaana olevat tietokoneluokat osoitteessa https://booking.aalto.fi/ ja koneiden ohjelmistot Aallon wikissä.
 2. Aalto-yliopiston opiskelijat voivat asentaa tiettyjä ohjelmistoja kotikoneisiinsa. Ohjelmistolisenssien myötä ohjelmiston voi saada kotikoneeseen ilmaiseksi tai alennettuun hintaan.
 3. VDI eli Virtual Desktop Infrastructure etätyöpöytä mahdollistaa yliopiston tietokoneiden käytön kotoa käsin, jolloin voit hyödyntää yliopiston tarjoamia ohjelmistoja ja tietokoneiden suorituskykyä milloin ja missä haluat.
 4. Katso kaikki IT-palvelut opiskelijalle (mm. langattomat verkot, IT Service Desk, vinkit etäopiskeluun).

Tulostaminen kampuksella

 1. Tulostaminen onnistuu tulostuspisteillä. Tarvitset tulostamiseen tulostukortin tai voit tulostaa mobiilisti esimerkiksi omalta puhelimelta tai tietokoneelta. 
 2. Erikoistulostamisen mahdollisuuksista voit kysyä esim. ARTSin Printlabissa
 3. Lue lisää tietoa tulostusrajoista ja tulostuskortin hankkimisesta
Ihmisiä oleskelemassa U-siiven aulassa Kandidaattikeskuksessa.

Tavarasäilytys

Useissa rakennuksista on lokeroja lyhytaikaiseen tavarasäilytykseen, esim.:

 • Otakaari 1 (U-siiven 1. krs ja A-siiven 1. ja 2. krs., opiskelija-hub 1. krs.)
 • Oppimiskeskus (K-, 1. ja 2. krs.) 
 • Maarintie 8 (1. krs.)
 • Konemiehentie 2 (1. krs.) ja
 • Väre (1. ja 2. krs.)

Kysythän lisää lokeroiden käyttöönotosta kunkin rakennuksen aulapalveluista!

Lisätietoa kampuksesta

Tillgänglig AUS Sievo Sauna lokalen

AYY:n esteettömät vuokrattavat tilat (ulkoinen linkki)

Esteettömyys ja saavutettavuus on otettu huomioon AYY:n vuokrattavissa tiloissa. Osa tiloista on lähes esteettömiä, ja myös esteellisten tilojen osalta ennakko-opastusta on parannettu.

Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Kampuskartat, osoitteet ja aukioloajat Otaniemen kampuksella

Sivulta löydät myös ravintolat, Aalto Space -mobiilisovelluksen, kulkuluvat, kartat ja avaimet - kaikki käytännön tiedot koottuna! Tutustu myös virtuaalikierrokseen.

Kampus
School of business students sitting in front of the campus and laughing

Kampus

Aalto-yliopiston kampus Otaniemessä on yliopiston innovatiivisen yhteisön koti. Tutustu kampukseen virtuaalikierroksella osoitteessa virtualtour.aalto.fi.

Hiljainen huone

Hiljainen huone

Aalto-yliopiston hiljainen huone M135 Kandidaattikeskuksessa on tarkoitettu yksityiseen ja hiljaiseen olemiseen, meditaatioon, rauhoittumiseen tai rukoukseen.

Palvelut
Student guide illustration, campus guide

Opiskelijan kampus

Kampuksen palveluita opiskelijoille

Anna palautetta sivusta

 • Julkaistu:
 • Päivitetty: