Studentguide
Studentutbyte och tillgänglighet
Tillgänglighets- och inkluderingsstöd
Du kan beviljas tillgänglighets- eller inkluderingsstöd om du har särskilda behov som medför extra kostnader i anslutning till utbytet och som du inte har möjlighet att få stöd för på annat håll. Stödet kan beviljas för specialarrangemang för exempelvis boende, transport eller studier, såsom kostnader för undervisningsmaterial, assistenter och förberedande besök.
Du kan inte få stöd för utgifter som du har även i Finland.
Utbildningsstyrelsen beviljar tillgänglighets- och inkluderingsstöd för studerande, lärare och personal som deltar i följande program: Erasmus+ och Nordplus.
Även tilläggsstödet fewer opportunities finns tillgängligt för studerande inom Erasmus+. Studerande kan få både inkluderingsstödet och fewer opportunities-stödet för samma utbytesperiod.
Planera ansökan i god tid. Ansökningstiden är fortlöpande. Kontakta utbyteskoordinatorn vid din högskola för att diskutera ansökan. Den sökande och högskolan fyller i varsin del i ansökningsblanketten. Därefter skickar högskolan in ansökan till Utbildningsstyrelsen.
Ansökan är lätt att fylla i och det räcker med att inkludera en riktgivande uppskattning av kostnaderna som orsakas av de hälsomässiga hindren. Behovet och typen av stöd varierar från individ till individ, vilket innebär att Utbildningsstyrelsen beslutar om stödet som beviljas från fall till fall. Minimisumman är 200 euro.
Mer anvisningar och ansökningsblanketten finns på Utbildningsstyrelsens sidor.
Praktiska anvisningar
- Ta kontakt med utbyteskoordinatorn vid din högskola eller kontaktpersonen i tillgänglighetsärenden i god tid (gärna redan ca 6 månader före avfärd). Då kan ansökningsprocessen planeras i god tid.
- Ta reda på vilka tillgänglighetstjänster som erbjuds vid din utbytesdestination via högskolans webbplats, HEAG-databasen eller MapAbility-kartan. Du kan också vara i direkt kontakt med utbyteshögskolans koordinator för tillgänglighetsärenden.
- Om du använder dig av tjänster i enlighet med lagen om service och stöd på grund av handikapp eller får regelbunden rehabilitering ska du i god tid ta kontakt med socialväsendet i din hemkommun och, för rehabiliteringens del, med den som svarar för kostnaderna för rehabiliteringen (t.ex. FPA, försäkringsbolaget eller socialväsendet).
- Om du använder dig av hjälpmedel: ta reda på om försäkringarna gäller för dem även utomlands.
- Om du har medicinering: det lönar sig att ta med mediciner från Finland för hela utbytesperioden. Kontrollera flygbolagets och destinationens regler för att ta in mediciner i landet.
- Om du under utbytet behöver specialarrangemang i anslutning till funktionsnedsättning eller sjukdom: kontrollera hurdana expertutlåtanden utbytesuniversitetet kräver. Praxis kan variera efter högskola och land. Skaffa de utlåtanden som behövs, låt översätta dem till engelska och lämna in dem till högskolan 2–3 månader innan din utbytesperiod börjar.
- När utbytet fastställs: kom överens med din högskola om hur ni håller kontakt.
Från och med läsåret 2022–2023 inom Erasmus+ i Finland
- studerande med familj (den studerande har ett eller flera minderåriga barn under vårdnad)
- närståendevårdare (den studerande har ingått ett avtal om närståendevård med kommunen)
- studerande med EU:s Funktionshinderkort eller med rätt till det
- studerande med funktionsnedsättning (minst medelsvår funktionsnedsättning)
- studerande som lider av svåra eller kroniska hälsoproblem (minst medelsvår funktionsnedsättning)
- studerande som fått internationellt skydd (flyktingar, asylsökande, mottagare av internationellt eller alternativt skydd, eller studerande med resedokument för flykting)
kan få fasta tilläggsstipendium för kort- och långvarig mobilitet. För att få stipendiet ska du kunna påvisa att du hör till någon av ovan nämnda grupper genom att fylla i blanketten för försäkran om fewer opportunities och genom att lämna in bilagorna som krävs till utbyteskoordinatorn vid din högskola.
• Blankett för försäkran för att ansöka om tilläggsstipendiet fewer opportunities
- Obs. om du ansöker om tilläggsstipendiet fewer opportunities pga. minst medelsvår funktionsnedsättning måste detta påvisas i läkarintyget som krävs som bilaga till blanketten för försäkran
Utöver det fasta tilläggstipendiet som nämns här kan du söka inkluderingsstöd (mer info ovan) som grundar sig i verkliga kostnader, om du har högre eller fler kostnader än det fasta tilläggsstipendiet täcker, eller om du har också andra hinder för mobilitetsperioden än det som tilläggstipendiet baserar sig på.
- Publicerat:
- Uppdaterad: