Base Styles/Icons/Some/Linkedin/Default Created with Sketch. Base Styles/Icons/Menu/Burger Default Created with Sketch. Base Styles/Icons/Close/Default Created with Sketch. Base Styles/Icons/lock/open Created with Sketch.

Nanotalo building

The Nanotalo building was mainly designed by Alvar Aalto, whereas his wife Elissa Aalto designed the newest part of the building. Currently the building houses some School of Science Department of Applied Physics activities as well as two Academy of Finland Centres of Excellence run by the Low Temperature Laboratory.
Nanotalo. Puumiehenkuja 2. Kuva / Image: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen / Aalto University

About the building

Designed by Alvar Aalto, the building was completed in 1966. Additional buildings for the former Wood Laboratory were made in 1969 and 1990, the latest was Elissa Aalto's design. The renovation was completed in 2006. Today, a part of the Department of Applied Physics of School of Science and two of the Academy of Finland's top research units administered by the Low Temperature Laboratory.

The Low Temperature Laboratory is one of the leading low temperature and nanoeletronics research environments in the world. Around a dozen research groups are working in the Nanotechnology area at Otaniemi along with some national Academy of Finland Centres of Excellence.

The research in the Low Temparature Laboratory focuses on physics and nanoelectronics of low temperatures (less than 1K). Its achievements in low temperature physics and nanoelectronics have led to successful applications also in the development of innovative instruments and experimental paradigms. As a result of groundbreaking work, a number of world records have emerged at the lowest measured temperatures. At the same time, nanophysics instruments have been developed in the laboratory, whose sensitivity is approaching boundaries where only the basic laws of quantum mechanics prevail.

The foundation of the Nanomicroscopic Centre's was laid on 1 June 2006 and the extension was completed in 2006. At the same time, a renovation of the moisture damage repair and better insulation for nano-cryoscopy was carried out.