Yritysyhteistyö

Strateginen yrityskumppani ABB

Aalto-yliopisto ja ABB tekevät yhteistyötä monilla alueilla, ja siinä ovat mukana Aallon kaikki kuusi korkeakoulua. Yhteistyö on jatkunut jo yli 130 vuotta.
Students presenting their project work in electronics

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö käsittää tutkimushankkeita, professuureja, vierailuluentoja sekä opiskelija- ja tohtorinkoulutusyhteistyötä. ABB tekee yhteistyötä myös Aalto EE:n (Aalto Executive Education and Professional Development) kanssa.

Aallon opiskelijat tekevät ABB:lle vuosittain noin kolmesta viiteen tohtorintutkintoa, muutamia kandidaatintutkielmia ja 20-30 maisterintutkinnon lopputyötä, joista suurin osa on diplomi-insinööritutkinnon lopputöitä.

Tutkimushankkeissa kehitetään maailmanluokan teknologioita

Sähkökäyttöjen ja verkkosuuntaajien säädön kehittäminen on ollut yksi keskeisistä yhteistyön aihepiireistä. Vuodesta 2001 lähtien sähkökäyttöjen ja verkkosuuntaajien säädöstä on tehty muun muassa yli 20 tohtorinväitöskirjaa, lukuisia diplomitöitä ja tieteellisiä julkaisuja. Myös patentteja on syntynyt. 

”Etenkin oman osaamisemme kehittyminen ja huippuosaajien rekrytointi ovat olleet ABB:n liiketoiminnalle arvokkaita tuloksia yhteistyöstä Aallon kanssa”, toteaa ABB Drives-liiketoimintayksikön teknologiajohtaja Matti Kauhanen. 

Yhteisiä tutkimushankkeita on tällä hetkellä käynnissä myös muun muassa sähkömekaniikan, tehoelektroniikan, sähköverkkojen, tietoliikenne- ja tietoverkkojen (5G ja sovellukset), tekoälysovellusten, esineiden internetin, meritekniikan ja mekatroniikan alueilla.

”Laivojen siltojen toiminnan sekä eri järjestelmien käytettävyyden analysoinnin ja kehittämisen alueilla on tehty monta hedelmällistä tutkimushanketta. Niitä on toteutettu sekä opiskelijaprojekteina Design Factoryssa että diplomi- ja väitöskirjatöinä”, kertoo teknologiajohtaja Roy Funck ABB Marine and Ports -liiketoimintayksiköstä.

Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.

Uutiset
Tuulivoimaloita kuvattuna ylhäältäpäin metsämaisemassa.

Aallon tutkijat vauhdittavat vihreää siirtymää ABB:n veturiohjelman hankkeissa

Green Electrification 2035 -veturiohjelman tavoitteena on kehittää ratkaisuja vihreään siirtymään.

Uutiset
Mahafugur Rahman. Picture: Jari Härkönene

F. M. Mahafugur Rahmanille parhaan väitöskirjan palkinto

Aalto-yliopiston alumni tutki väitöskirjassaan seuraavan sukupolven verkkomuuntajien säätöalgoritmeja, joilla voidaan lisätä tuuli- ja aurinkosähkön osuutta energiatuotannosta.

Uutiset

Aktiivista opiskelijayhteistyötä

”Systemaattinen ja pitkäjänteinen opiskelijayhteistyö nähdään ABB:llä erittäin arvokkaana. Yhteistyössä korostuu molemminpuolisuus: toisaalta haluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia tutustua työelämään ja ABB:hen yrityksenä, toisaalta me opimme yrityksenä valtavasti opiskelijoilta. Haluamme jatkuvasti kehittää yhteistyötä, ja meille on tärkeää kuulla opiskelijoiden näkemyksiä ja toiveita”, toteaa Maria Pasanen, Country Manager - University Relations, Early Talents & Employer Branding.

Aallon opiskelijat vierailevat ABB:llä useita kertoja vuodessa, ja ABB on aktiivisesti mukana Aallon järjestämissä ura- ja rekrytointitapahtumissa. ABB:llä työskentelee satoja Aalto-yliopiston alumneja, joista moni on toiminut opiskelijoiden mentoreina ja tavannut heitä muun muassa Career Cáfe -tilaisuuksissa.

ABB Ability. ABB:n kuvapankki.

Kasvumahdollisuuksia ABB:lle tulospohjaisten liiketoimintamallien avulla

Opiskelijoiden tekemä yritysprojekti lisäsi asiakkaan ymmärrystä tulospohjaisen liiketoimintamallin soveltamisesta.

Uutiset
Students standing in line with their hands up at the Nokia headquarter lobby

Aalto International Talent -ohjelma käynnistyi viidennen kerran - "Lämpimästi tervetuloa Suomeen"

Kansainvälisiä opiskelijoita ja suomalaisia yrityksiä yhdistävässä ryhmämentorointiohjelmassa on tänä vuonna mukana yli 180 opiskelijaa ja 16 yritystä.

Uutiset
Kuvassa on useita PDP-rintamerkkejä pöydällä, kuva-aiheet ovat muunnoksia Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta

Opiskelijat vauhdittamassa tuotekehitystä – Design Factoryn PDP-kursseja jo 25 vuotta

Lukuvuoden mittainen kurssi yhdistää eri alojen opiskelijoita ja tosielämän toimeksiannon. Viimeisimmällä, toukokuussa 2022 päättyneellä PDP-kurssilla uudistettiin niin pakkausmateriaalituotantoa kuin sähköveneen ohjausjärjestelmää.

Uutiset

Elämänlaajuista oppimista ja osaamisen kehitystä

Aalto-yliopisto ja Aalto EE ovat jo pitkään auttaneet ABB:ta henkilöstön osaamisen kehittämisessä. Jo yli 30 vuotta kestänyt yhteistyö on luonut suuren määrän ABB:lle räätälöityjä ohjelmia, joista pitkäikäisin, ABB Manager, on ollut käynnissä jo vuodesta 1989. ABB:n johto ja henkilöstö osallistuvat myös aktiivisesti Aalto EE:n avoimiin ohjelmiin esimerkiksi johtamisen, digitalisaation, uusien liiketoimintamallien innovoinnin, palvelumuotoilun ja lean-menetelmien alueilla. 

Viime aikoina ABB ja Aalto ovat kehittäneet yhdessä aivan uudenlaisia elämänlaajuisen oppimisen ohjelmia, joissa muokataan yliopiston olemassaolevaa akateemista tarjontaa yrityksen ajankohtaisiin tarpeisiin.  

Aalto_University_Strategy_images_Dec19_photo_by_Aleksi_Poutanen_J1A4713.jpg

Aalto-yliopiston tehoelektroniikan koulutus auttaa ABB:n työntekijöitä valmistautumaan vihreään siirtymään

Aalto on jo pitkään auttanut ABB:tä varmistamaan henkilöstönsä kyvykkyyksien jatkuvan kehittämisen.

Uutiset
Anu Saarelainen ja Ismo Laukkanen

Elämänlaajuinen oppiminen on liiketoiminnan menestyksen edellytys (ulkoinen linkki)

Läpi työuran kantava osaaminen vaatii jatkuvaa päivittämistä. Anu Saarelainen ja Ismo Laukkanen ABB:ltä kertovat kuinka yhteistyö Aalto EE:n kanssa auttaa ABB:tä fasilitoimaan henkilöstön elämänlaajuista oppimista.

ABB tukee Aalto-yliopistoa monin tavoin

Aallon ja ABB Marine & Portsin yhteistyö tiivistyy

ABB Marine & Ports ja heidän laitetoimittajakumppaninsa Typhoon HIL lahjoittavat kuusi simulaattoria tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön.

ABB_Aalto_laitelahjoitus_Kuva_Aalto-yliopisto.jpg

ABB Oy lahjoittaa Aalto-yliopistolle 360 000 euroa

”Maailma on vahvassa murroksessa, ja on tärkeää huolehtia osaamisen kehittämisestä. Laadukas tutkimus ja tulevaisuuden huippuosaajat tukevat Suomen kilpailukykyä jatkossakin”, sanoo ABB Oy:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen.

Students at laboratory

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä Aallon ABB-avainasiakaspäällikköön:

Anne Kosola

Anne Kosola

Manager, Corporate Relations, Partnership Development
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: