F. M. Mahafugur Rahmanille parhaan väitöskirjan palkinto
Aalto-yliopiston alumni tutki väitöskirjassaan seuraavan sukupolven verkkomuuntajien säätöalgoritmeja, joilla voidaan lisätä tuuli- ja aurinkosähkön osuutta energiatuotannosta.
Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö käsittää tutkimushankkeita, professuureja, vierailuluentoja sekä opiskelija- ja tohtorinkoulutusyhteistyötä. ABB tekee yhteistyötä myös Aalto Executive Educationin kanssa.
Yhteisiä tutkimushankkeita on tällä hetkellä käynnissä muun muassa sähkökäyttöjen säädössä, sähkömekaniikassa, tehoelektroniikassa, sähköverkoissa, tietoliikenne- ja tietoverkoissa (5G ja sovellukset), esineiden internet -hankkeessa Aallon teollisen internetin kampuksessa (AIIC), meritekniikassa, mekatroniikassa ja prosessitekniikassa.
”Laivojen siltojen toiminnan sekä eri järjestelmien käytettävyyden analysoinnin ja kehittämisen alueilla on tehty monta hedelmällistä tutkimushanketta. Niitä on toteutettu sekä opiskelijaprojekteina Design Factoryssa että diplomi- ja väitöskirjatöinä”, kertoo teknologiajohtaja Roy Funck ABB Marine and Ports -liiketoiminta-alueelta.
”Sähkökäyttöjen ja verkkosuuntaajien säädön kehittäminen on ollut yksi keskeisistä yhteistyön aihepiireistä Motion-liiketoiminta-alueella”, toteaa ABB Motionin teknologiajohtaja Matti Kauhanen.
Vuodesta 2001 lähtien sähkökäyttöjen ja verkkosuuntaajien säädöstä on tehty muun muassa 17 tohtorinväitöskirjaa, lukuisia diplomitöitä ja tieteellisiä julkaisuja sekä saatu patentteja. ”Etenkin oman osaamisemme kehittyminen ja huippuosaajien rekrytointi ovat olleet ABB:n liiketoiminnalle arvokkaita tuloksia yhteistyöstä Aallon kanssa”, Kauhanen sanoo. Tulevaisuudessa yhteistyötä laajennetaan digitalisaation ja siihen liittyvien teknologioiden, kuten tekoälyn, koneoppimisen, analytiikan ja virtualisoinnin alueilla.
Aallolla ja ABB:llä on kaksi yhteistä professuuria: tehoelektroniikan työelämäprofessuuri sekä prosessiautomaation ja teollisen internetin adjunct-professuuri. Lähivuosina yhteistyötä laajennetaan elämänlaajuisen oppimisen alueella ja syvennetään tohtorikoulutuksessa.
Maria Pasanen, Employer Branding Specialist, ABBHaluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia tutustua työelämään ja ABB:hen yrityksenä. Samalla me opimme valtavasti opiskelijoilta.
Aallon opiskelijat tekevät ABB:lle vuosittain noin viisi tohtorintutkintoa sekä neljä kandidaatintutkinnon ja 40 maisterintutkinnon lopputyötä, joista suurin osa on diplomi-insinööritutkinnon lopputöitä.
”Systemaattinen ja pitkäjänteinen opiskelijayhteistyö nähdään ABB:llä erittäin arvokkaana. Yhteistyössä korostuu molemminpuolisuus: toisaalta haluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia tutustua työelämään ja ABB:hen yrityksenä, toisaalta me opimme yrityksenä valtavasti opiskelijoilta. Haluamme jatkuvasti kehittää yhteistyötä, ja meille on tärkeää kuulla opiskelijoiden näkemyksiä ja toiveita”, toteaa ABB:n Employer Branding Specialist Maria Pasanen.
Aallon opiskelijat vierailevat ABB:llä useita kertoja vuodessa, ja ABB on aktiivisesti mukana Aallon järjestämissä ura- ja rekrytointitapahtumissa. ABB:llä työskentelee satoja Aalto-yliopiston alumneja, joista moni on toiminut opiskelijoiden mentoreina ja tavannut heitä muun muassa Career Cáfe -tilaisuuksissa.
Aalto-yliopiston alumni tutki väitöskirjassaan seuraavan sukupolven verkkomuuntajien säätöalgoritmeja, joilla voidaan lisätä tuuli- ja aurinkosähkön osuutta energiatuotannosta.
ABB Marine & Ports ja heidän laitetoimittajakumppaninsa Typhoon HIL lahjoittavat kuusi simulaattoria tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön.
”Maailma on vahvassa murroksessa, ja on tärkeää huolehtia osaamisen kehittämisestä. Laadukas tutkimus ja tulevaisuuden huippuosaajat tukevat Suomen kilpailukykyä jatkossakin”, sanoo ABB Oy:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen.
Ohjelma kokosi jälleen yhteen Aalto-yliopiston kansainvälisiä opiskelijoita ja suomalaisia yrityksiä.
Läpi työuran kantava osaaminen vaatii jatkuvaa päivittämistä. Anu Saarelainen ja Ismo Laukkanen ABB:ltä kertovat kuinka yhteistyö Aalto EE:n kanssa auttaa ABB:tä fasilitoimaan henkilöstön elämänlaajuista oppimista.
Kun tulevaisuuden tuotekehittäjät ratkovat yritysten ongelmia, mennään rohkeiden avausten ja hullujenkin kokeilujen kautta kohti aidosti uutta. ABB:n ja Aalto-yliopiston Design Factoryn yhteistyö kantaa hedelmää ja tuo yrityksen tuotekehitykseen todellista out-of-the-box -ajattelua.
Aalto-yliopisto ja ABB kehittävät yhdessä maailmanluokan teknologioita, kun merenkulussa siirrytään sähköisiin, autonomisiin ja päästöttömiin ratkaisuihin. Yhteistyö on tiivistä myös sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten sekä sähköverkon 5G-ratkaisujen parissa. Taustalla on energiamurroksen vauhdittama sähköistyminen.