Uutiset

F. M. Mahafugur Rahmanille parhaan väitöskirjan palkinto

Aalto-yliopiston alumni tutki väitöskirjassaan seuraavan sukupolven verkkomuuntajien säätöalgoritmeja, joilla voidaan lisätä tuuli- ja aurinkosähkön osuutta energiatuotannosta.
Mahafugur Rahman. Picture: Jari Härkönene
Mahafugur Rahman. Kuva: Jari Härkönen.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun alumni F.M. Mahafugur Rahman on palkittu TEKin ja TFiFin vuoden väitöskirja -palkinnolla. Rahman suoritti tohtoriopintonsa kesällä 2021. Väitöskirjassaan hän tutki seuraavan sukupolven verkkomuuntajien säätöalgoritmeja, joilla voidaan lisätä tuuli- ja aurinkosähkön osuutta energiatuotannossa. Näitä menetelmiä tarvitaan esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaloiden yhdistämiseksi sähköverkkoon. 

Rahman työskentelee nykyään R&D Design Engineer -tittelillä ABB Oy:ssä, jossa hän aloitti tohtoriopintojensa jälkeen.

"Väitöskirjani aihe liittyy vahvasti nykyiseen työhöni. Sain tohtoriopintojeni aikana taitoja, jotka auttavat minua kehittämään ohjausohjelmistoa ja reaaliaikaista käyttöjärjestelmäpohjaista alustaa ABB:n taajuusmuuttajille", hän kertoo. 

Ratkaisemassa uusiutuvaan energiaan liittyviä ongelmia

Uusiutuvat energialähteet liitetään sähköverkkoon tehoelektroniikkamuuntajilla. Uusiutuvan energian tuotannon kasvaessa nopeasti sähköverkkojen hallinta on entistä haastavampaa, minkä vuoksi muuntajia on ohjattava älykkäämmin.

”Väitöskirjani liittyy sähköverkon vuorovaikutus- ja vakausongelmien ratkaisemiseen. Menetelmilläni muuntajat voivat ylläpitää verkon jännitettä ja taajuutta sekä varmistaa voimajärjestelmän vakauden”, Rahman kertoo.

Lisäksi verkon todellisia olosuhteita ei usein tunneta ja ne vaihtelevat ajan mittaan. Rahmanin väitöskirja tarjoaa ratkaisuja tähän ongelmaan. Hänen kehittämänsä algoritmit toimivat vakaasti ja dynaamisesti sekä vahvoissa että heikoissa verkko-olosuhteissa ilman, että ohjausjärjestelmää tarvitsee tapauskohtaisesti virittää.  

Kehitettyjä menetelmiä voi hyödyntää uusiutuvan energiatuotannon lisäksi muun muassa energiaa säästävissä sähkömoottoreissa, raskaan teollisuuden koneiden sähköistämisessä ja laivojen satamaverkkoliitännöissä.

Rahmanin väitöskirjaohjaaja, professori Marko Hinkkanen, on erittäin tyytyväinen Rahmanin työhön.

"Mahafugur teki työnsä ahkerasti mutta hymyillen. Hän on myös joukkuepelaaja ja aina valmis auttamaan muita”, hän kertoo.

Hinkkanen johtaa Electric Drives -tutkimusryhmää. Kaksi vuotta sitten TEKin ja TFiF:n väitöskirjapalkinnon sai Asad Awan, jonka väitöskirja tehtiin niin ikään Electric Drives -ryhmässä. Awan työskentelee myös ABB:llä, joka on merkittävä työllistäjä Aalto-yliopiston sähkötekniikan alumnien joukossa.

Tohtoriopinnot avaavat monia ovia

Entä mitä mieltä Rahman on tohtoriopintojen tekemisestä Aalto-yliopistossa?

"Suosittelen lämpimästi tohtoriopintojen tekemistä Aalto-yliopistossa. Opiskelijoille Aalto tarjoaa mahtavan työympäristön ja -kulttuurin, kansainväliset ja monialaiset tutkimusryhmät, joustavat työmahdollisuudet sekä erinomaiset laboratoriotilat, joissa opiskelijoiden on mahdollista teehdä korkeatasoista tutkimusta. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus verkostoitua olennaisten yritysten ja organisaatioiden kanssa erilaisten messujen ja työpajojen kautta", Rahman kertoo. 

TEK ja TFiF jakavat vuosittain parhaan tekniikan alan väitöskirjan tunnustuksena korkeatasoisesta väitöskirjasta, joka on merkittävästi edistänyt tai sen odotetaan edistävän teknistä asiantuntemusta Suomessa. Arvioinnissa huomioidaan myös tutkimustulosten tieteellis-tekninen uutuusarvo ja sovellettavuus. Palkinnon arvo on 7500 euroa.

Lämpimät onnittelumme F. M. Mahafugur Rahmanille!

Linkki väitöskirjaan.

Aalto University alumnus Asad Awan.

Alumni Asad Awan palkittiin parhaasta tekniikan alan väitöskirjasta

Sähkötekniikan korkeakoulusta valmistunut Awan kehitti väitöskirjassaan ohjausmenetelmiä tehokkaampiin sähkömoottoreihin, jotka voivat pienentää moottorikäyttöisten järjestelmien hiilijalanjälkeä.

Uutiset
Electric drives

Sähkökäytöt

Sähkökäytöt ovat tärkeässä roolissa mm. lukuisissa teollisuussovelluksissa, sähkö- ja hybridiajoneuvoissa, hisseissä ja robotiikassa. Sähkökäytöt ovat järjestelmiä, joissa sähkömoottoreita tai -generaattoreita ohjataan tehoelektroniikkalaitteiden kuten esimerkiksi vaihtosuuntaajien avulla.

Sähkötekniikan ja automaation laitos
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Natal Mind voittajatiimi, kuva: Polar Bear Pitching
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Hyppy kylmään veteen yhdistää avannossa pitchaamista ja synnytystä

Natal Mind -tutkimustiimi voitti Polar Bear Pitching -kilpailun viikonloppuna Oulussa. Synnytyslääkäri Aura Pyykönen kertoo, miltä tuntui pitchata jääkylmässä avannossa. Voittajatiimiin kuuluvat lisäksi Annika Järvelin, Riikka Lemmetyinen ja Henni Tenhunen Aallon tuotantotalouden laitokselta.
Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.