Uutiset

Aallon ja ABB Marine & Portsin yhteistyö tiivistyy

ABB Marine & Ports ja heidän laitetoimittajakumppaninsa Typhoon HIL lahjoittavat kuusi simulaattoria tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön.
ABB_Aalto_laitelahjoitus_Kuva_Aalto-yliopisto.jpg
Simulaattorit lahjoitettiin Aalto-yliopiston käyttöön torstaina 19. toukokuuta. Kuvassa vasemmalta Arber Haxhiu, Jorma Kyyrä, Roy Funck ja Bozica Kovacevic ABB:n laitetoimittajakumppani Typhoon HIL:iltä. Kuva: Aalto-yliopisto / Anne Kosola

ABB Marine & Ports on lahjoittanut Typhoon HIL 603 Hardware-in-the-Loop -simulaattorit Aalto-yliopiston opiskelijoiden ja tutkijoiden käyttöön. Simulaattoreille on käyttöä uusien energiajärjestelmien tutkimuksessa.

”Lahjoitus tukee tutkimustyötämme energiaratkaisujen kehityksessä. Typhoon HIL on laitteisto, joka on kehitetty simuloimaan järjestelmiä reaaliajassa ja samalla ohjaamaan osajärjestelmiä”, Aalto-yliopiston professori Jorma Kyyrä kertoo.

Simulaattoreista neljä otetaan käyttöön sähkötekniikan ja automaation laitoksella, jossa Typhoon HIL -alustaa hyödynnetään uusiutuvien energiamuotojen kuten aurinkosähkön, polttokennojen ja tuuliturbiinien testaamisessa ja integroinnissa vihreän vedyn tuotannon kanssa. Lisäksi laitteisto tulee tarpeeseen maisteritason opiskelijoiden kouluttamisessa reaaliaikaisten Hardware-in-the-Loop-testien käyttöönotossa.

Kaksi simulaattoreista otetaan käyttöön Insinööritieteiden korkeakoulussa mekatroniikan tutkimusryhmässä, jossa erityisesti tutkitaan uusia energiaratkaisuja akuissa, polttokennoissa ja sähköisessä voimansiirrossa.

”ABB:n ympäristötavoitteiden mukaisesti uusien teknologioiden tutkimus ja kehittäminen ovat keskeisellä sijalla päästöttömän merenkulun mahdollistamiseksi. Esimerkiksi täyssähköiset alukset, joiden voimanlähteinä toimivat vetypolttokennot ja akut, ovat kasvavan kiinnostuksen kohteena”, Arber Haxhiu, R&D tuotepäällikkö, ABB Marine & Ports kertoo.

”Hardware-in-the-Loop - simulaattoreiden avulla uusien teknologioiden testaaminen osana virtuaalista laivan sähköjärjestelmää voidaan suorittaa jo suunnitteluvaiheessa, mikä parantaa merkittävästi sekä kustannus- että energiatehokkuutta.”

Laitteet luovutettiin Aalto-yliopiston käyttöön torstaina 19. toukokuuta Otaniemen kampuksella järjestetyn koulutustilaisuuden yhteydessä.

”Laitelahjoituksen ajoitus oli aivan täydellinen tutkimustyötämme ajatellen. Ajatuksenamme on perustaa laboratoriotila, jossa voidaan ohjata ajoneuvon voimalinjan tehon tuottoa ja kulutusta. ABB Marine & Portsin lahjoittamalla ohjainlaitteistolla on tärkeä osuus suomalaisen ajoneuvoteollisuuden energiantehokkuuden parantamisessa”, Aalto-yliopiston professori Kari Tammi sanoo.

”Energiatehokkuuden parantaminen edellyttää ympäristöystävällistä ja kestävää teknologiaa. Uutta teknologiaa kehitetään koko ajan liikenteen ja logistiikan päästöjen vähentämiseksi, ja tässä tiivis yhteistyö yritysten ja akateemisen maailman välillä on tärkeässä roolissa. Toivomme, että lahjoituksemme tukee ja edesauttaa uusien teknisten innovaatioiden syntymistä”, sanoo Roy Funck, teknologiajohtaja, ABB Marine & Ports.

ABB tarjoaa vuosittain erilaisia työmahdollisuuksia

Aallon ja ABB:n yhteistyöllä on pitkä historia. Yhteistyön keskeisin aihepiiri on ollut sähkökäyttöjen ja verkkosuuntaajien säätö, josta on vuodesta 2001 lähtien tehty noin 20 väitöskirjaa. Yhteistyötä on tehty myös esimerkiksi laivojen komentosiltojen ja energiaratkaisujen kehityksessä sekä sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten, tehoelektroniikan, sähköverkkojen, prosessiautomaation, tekoälyn ja koneoppimisen alueilla.

Aallon opiskelijat ovat tehneet ABB:lle vuosittain noin 40 maisteritutkinnon lopputyötä ja viisi tohtorintutkintoa. ABB on myös merkittävä Aallon opiskelijoiden ja alumnien työnantaja.

ABB Marine & Ports R&D tuotepäällikkö Arber Haxhiu on Aalto-yliopiston jatko-opiskelija professori Jorma Kyyrän tutkimusryhmässä ja tehnyt jatko-opintojaan töiden ohessa. Hänen väitöskirjansa on lähdössä pian esitarkastukseen.

”Tohtorien työllistyminen teollisuuteen ja se, että jatko-opiskelut vievät uralla eteenpäin on osoitus siitä, että tohtoreiden kouluttaminen on tärkeää yhteistyötä”, Kyyrä sanoo.

”Tarvitsemme ammattilaisia näiden Typhoon HIL laitteistojen käyttäjiksi. Tällä laitelahjoituksella toivottavasti saamme heitä Aallosta tulevina vuosina lisää” Haxhiu sanoo.

Students at laboratory

ABB Oy lahjoittaa Aalto-yliopistolle 360 000 euroa

”Maailma on vahvassa murroksessa, ja on tärkeää huolehtia osaamisen kehittämisestä. Laadukas tutkimus ja tulevaisuuden huippuosaajat tukevat Suomen kilpailukykyä jatkossakin”, sanoo ABB Oy:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen.

Uutiset
Students presenting their project work in electronics

Strateginen yrityskumppani ABB

Aalto-yliopisto ja ABB tekevät yhteistyötä monilla alueilla, ja siinä ovat mukana Aallon kaikki kuusi korkeakoulua. Yhteistyö on jatkunut jo yli 130 vuotta.

Yritysyhteistyö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.